2024. Április 28. - 23:06:27
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: THE DARK SIDE  (Megtekintve 47405 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

2009. Március 24. - 22:20:26
Válasz #30
Nem elérhető

darknight


Eddig tényleg nagyon alapos és minden bizonnyal célravezető. De nem sok egy kicsit a nyomásokból? pl. ülve egykezessel kezdessz majd álva mellről is előfordul később, meg aztán a mell gyakorlatok.. :-)-

Nade Kolléga **:))))* :D!

Ez a hét még a próbálgatások hete, a gyakorlatok minden edzésen váltakozni fognak, mindig lesz valami variáció...

A vállból nyomás most egyfajta bemelegítés volt a 45°-os nyomáshoz, a mellnél pedig mindenképp igényli a szervezetem edzésenként a 2 különböző nyomást... A következő edzésen már lehet, hogy csak 3 nyomás lesz...

Megfelel ez így, vagy térdeljek a sarokba ;)?

  >:D >:D >:D
"Faith Divides Us Death Unites Us"

"Vágyból építesz templomot
Vagy elhagyod, vagy lerombolod
Új bánat űz, új fájdalom kell
A múló öröm nem érdekel"

"Monsters are real, and ghosts are real, too. They live inside us. And sometimes they win."

"The Night Is Darkest Just Before The Dawn"

"A Bűn Zsoldja Halál" (Róma 6:23)

"Az Emberek Erejét Nem Számokban Mérik..."

2009. Március 24. - 22:42:14
Válasz #31
Nem elérhető

doncicco


Jó, de én előbb szétszaggatnám a vállam, aztán nekimennék a felső mellnek. ;-oo-;

2009. Március 24. - 22:43:24
Válasz #32
Nem elérhető

doncicco


Yvettről nincs képed? ***))) vagy szokott ide írni? ::) :P

2009. Március 25. - 00:19:56
Válasz #33
Nem elérhető

NaturalBoy



Elkezdődött...

Hála a hajnali kutyasétáltatás örömeinek, reggel 5.30-kor már bevételeztem a T-Bomb II.-ből az első 3 szemet, majd hazaérve betoltam az első adag Probolic-Sr-t is... Csokis íz, elsőre elég tömör volt, lehet, hogy a protein-víz arányain a későbbiekben majd változtatnom kell, bevallom, eléggé eltelített...

6.00-kor még visszafeküdtem egy órácskára aludni, majd következett a reggeli, hajdinakása és főtt tojás, illetve vitamin-pakk...

Utána irány a munkahely... :-}

Edzés szigorúan munka után ::) ;) (10 óra körül néhány szelet pufirizs, ebéd csirke + árpagyöngy), indulás előtt 30 perccel egy fél kanálnyi Dark Rage, cola fizz-ízben...

Mit mondjak... Érdekes ízvilág, rossznak semmiképpen nem mondanám, inkább extra, más termékre nem jellemző ízkarakter, kétségtelen, van benne némi kóla feeling...

Az elfogyasztása után 10-15 perccel előjött a "menjünk már edzeni, induljunk-induljunk =/+'"-érzés... Hmmm... Érdekes...

A mai ajánlat:

Mell-váll-has

-Vállból nyomás ülve egykezesekkel: 4x8
-Nyomás 45°-os padon: 4x8
-Oldalemelés egykezesekkel: 3x8 intenzíven pörgetve
-Tárogatás 45°-os padon egykezesekkel: 4x10
-Mellről nyomás állva: 4x8
-Oldalemelés oldalra dőlve egykezessel: 3x8/kéz intenzíven pörgetve
-Negatív nyomás egykezesekkel: 4x8
-Tárogató gép: 7x10 (FST-7) 30 másodperces pihenőkkel
-Csigás oldalemelés test mögött: 7x10/kéz (FST-7) 30 másodperces pihenőkkel

-Has:
Tri-szett: Függeszkedő lábfelhúzás-ferde pados lábemelés-római pados felülés 3 kör, 15-15-15 ismétlés

Az FST-7 sorozatai alatt már ment a Dark Matter (a hasazást már korábban lezavartam), a sorozatok között kortyolgattam a nedűt, fruit punch íz, mindezidáig az egyetlen gyümipuncs, ami bejött...

Hazaérve egy adag isteni Lean Dessert Protein (BSN) "banana cream pudding" ízben :-oD, megspékelve 10 gramm Glutamine-Sr-rel...

Vacsora: 300 gramm marhahusi kigyóuborkával... /7%

Mint az látható, a CH-t nem igazán akarom elereszteni, a szénhidrátforrás kizárólag hajdina, árpagyöngy, zabpehely-zabkorpa, rizs-pufirizs, illetve zöldségek...

Az ásványvízfogyasztást növelem, amennyire csak lehet, mellette kizárólag Coca-Cola Zero csúszik majd le 1-1 alkalommal...

Ma még vár rám egy újabb adag Probolic-Sr+10 gramm Glutamine-Sr, illetve 3 szem T-Bomb II. lefekvés előtt... Az Advanced PCT csak 1 hét múlva száll be a játékba... :-)->

Igyekszem a protein jelentős részét szilár formában bejuttatni a szervezetembe, turmix max. napi 3, minőségi forrásokból (Probolic-Sr, Lean Dessert Protein, 100% Whey), mellé napi 20 gramm glutamin, illetve napi egy vitamin-pakk (ISS)...

A protein jelenleg 2.5 gramm/testsúlykilogramm alapon van belőve, a CH mennyiségét még próbálgatom...

Lássunk néhány adatot is (Képek még nincsennek, próbálkozok, de sajna nehezen tudok összehozni valami épkézláb fotót):

Kor: 30 év
Edzésmúlt: 3 év
Testmagasság: 180 cm
Mell: 117 cm
Láb: 62-63 cm
Vádli: 40-40 cm
Derék: 93 cm
Bicepsz: 47-46,5 cm

Tehát jelenleg ez a helyzet, ez most egy ilyen szárazabb beszámoló lett, a termékekről kb. 1-2 hét múlva tudok majd érdemben nyilatkozni... De bevallom, jók a megérzéseim...

  >:D >:D >:D

Gyerünk darknight,király a topic én is kíváncsi leszek a teszt végére. ****:)))))) ****:))))))

Had kérdezzem meg,hogy mi a szösz az a hajdina? 6 bioboltot bejártam és már sehol se kapok quinoaát.Tegnap az egyik bioboltba találtam viszont az eddig vásárolt 550Ft. helyett 1200Ft. szóval azért áljon meg a menet...
Úgyhogy quinoa nélkül rizs meg burgonya megy,de erre a hajdinara felfigyeltem.Remélem ilyet kapok.Ebbe is annyi szénhidrát van mint a quinoaba meg rizsbe tehát olyan 72-75 gramm körül/100gramm?Illetve milyen árban van?


Ha nem tudsz rendes before képet csinálnod akkor kérdd meg Gabet, ő iylen téren mindig nagyon segítőkész ;D ;D ;D ;D

2009. Március 25. - 07:42:38
Válasz #34
Nem elérhető

Gabe


"Yeah buddy, light weight baby!"

2009. Március 25. - 07:43:26
Válasz #35
Nem elérhető

Gabe


Ha nem tudsz rendes before képet csinálnod akkor kérdd meg Gabet, ő iylen téren mindig nagyon segítőkész ;D ;D ;D ;D
&5* ;D
csak puncisokra érvényes
"Yeah buddy, light weight baby!"

2009. Március 25. - 08:06:17
Válasz #36
Nem elérhető

darknight



Nos, lássuk:

A hajdina

A natúr- és biotáplálkozás iránti igény, a természetes gyógyászat rég elfeledett növényeket keres és talál, melyek újra hasznos elemei lehetnek étrendünknek. Ilyen növény a hajdina (Fagopyrum esculentum) is. A hajdina a Himalája vidékéről származik. Európába a mongol és török törzsek hozták a XIV-XV. században. Innen ered népies neve: "pogánygabona", pohánka, tatárka, de említik haricska és szerecsenbúzaként is.

BESOROLÁSA, LEÍRÁSA

A pohánka a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szívalakú levelei, ernyős virágai vannak. Termése sötétbarna színű, 5- 7 mm hosszú, legömbölyített gúla alakú, háromélű makkocska. Meleg- és csapadékkedvelő, gyors növekedésű, igénytelen növény. Biotermesztésre rendkívül alkalmas, gazdasági, élelmezési és egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE

A pohánka jelentős szénhidrát- és élelmirostforrás. Fehérjetartalma mennyiségileg a gabonafélékhez hasonló, azonban magas metionin-, lizin- és arginin-tartalma jól kiegészíti a búzaliszt aminosavkészletét. Zsírtartalmának 77%-a telítetlen zsírsav. Ásványi anyagok közül magas a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma, de nátrium elhanyagolható mennyiségben található benne. Gazdag továbbá vasban, rézben és cinkben, valamint a B-vitamin-csoport majdnem minden tagját tartalmazza, de C- és E-vitamin is található benne. Antioxidáns hatású, a polifenolok csoportjába tartozó flavonol típusú vegyület, a rutin (P-vitamin), és egyéb antioxidáns vegyületek vannak még benne.
Értékes tápanyagtartalma miatt egyre nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban, az idősek, kismamák és sportolók étrendjében.
Rutintartalma C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és a hajszálérvérzések kialakulását. A rutin gátolja továbbá a vérrögképződést, képes a vérlemezkék érfalhoz tapadását megakadályozni, sőt a már odatapadt vérrögöket is el tudja távolítani. A rutin antioxidáns hatása abban áll, hogy megsokszorozza a C- és E-vitaminnak a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációja ellen kifejtett hatását, ezáltal az öregedés, a rák és a gyulladások kialakulása ellen is hat.
Élelmirost-tartalmának a székrekedés megelőzésében és kezelésében, a bélrendszeri daganatok előfordulásának előfordulásának csökkentésében, valamint a cukorbetegek (glikémiás indexe: 50-595) és fogyni vágyók étrendjében van jelentős szerepe.
Napjainkban a lisztérzékenyek diétájában használják, hiszen nem tartalmaz glutént, ugyanezért a bébiételek készítéséhez is ajánlható. Nagyra becsülik továbbá a bio és natúr, valamint a vegetáriánus táplálkozást folytatók is.
Koreában, Kínában a hajdinából számos funkcionális élelmiszert állítanak elő, melynek hatását gyakran gyógyhatású fűszerekkel, B-vitaminokban, vagy mikroelemekben gazdag összetevőkkel még felerősítenek.
FELHASZNÁLÁSA

A hajdina hántolt, lisztes magjának felhasználása a gabonafélék csoportjába tartozó növényekéhez hasonló. Értékes tápanyagtartalma, kellemesen fűszeres aromája miatt a világ sok népének konyhája ismeri.
A külső héjától megfosztott egész termését leggyakrabban kásaként vagy hurka készítéséhez (mint a rizst), esetleg pörkölve, puffasztva, pelyhesítve, extrudált termékként fogyasztják, de magjából hajdinalepényt, ropogóst, gombócot is készítenek. Lisztjét általában búza vagy rozsliszttel keverve kenyér- és tésztafélékhez, továbbá palacsintához, süteményekhez, péksüteményekhez, valamint az ételek sűrítéshez használják. Finom vagy durva őrleményéből (dara) hajdinakását főznek. Ízesítésére igen alkalmasak az izsóp, bazsalikom, majoránna, a méz, az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek.

100 g hántolt hajdina tápanyag-összetétele:

enrgia 1421/340 (kj/kcl)
fehérje 11,7 (g)
zsír 1,7 (g) 
szénhidrát 72,4 (g) 
élelmirost 3,7 (g)
kálium 323-324 (mg)
magnézium 85 (mg)
nátrium 4,4 (mg) 
             

 
Felhasználás előtt a hajdinát meleg vízben meg kell mosni és 10-15 percig áztatni, hogy a főzési ideje rövidebb legyen.
Értékes csírazöldség. Fogyasztás előtt a csírákat alaposan meg kell mosni, ezután nyersen vagy párolva használható salátákhoz vagy egyéb fogásokhoz.
A hajdinát jó mézelő- és gyógynövényként is számon tartják. A pohánka szárított leveléből tea készíthető, melyből 2-3 perces főzéssel, majd további 10 perces áztatással a növény rutintartalma megfelelő módon kioldódik.
Érdemes tudni, hogy a hajdina héja toxikus fényérzékenyítő (fotoszenzitív) vegyületeket tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra csak hántolt termék alkalmas.

Speciel én jelenleg a DM-ben szoktam venni, emlékezetem szerint 250 gramm 200,-Ft alatt van...

NaturalBoy, remélem kielégítő volt a válasz... ;)

  >:D >:D >:D

"Faith Divides Us Death Unites Us"

"Vágyból építesz templomot
Vagy elhagyod, vagy lerombolod
Új bánat űz, új fájdalom kell
A múló öröm nem érdekel"

"Monsters are real, and ghosts are real, too. They live inside us. And sometimes they win."

"The Night Is Darkest Just Before The Dawn"

"A Bűn Zsoldja Halál" (Róma 6:23)

"Az Emberek Erejét Nem Számokban Mérik..."

2009. Március 25. - 08:23:47
Válasz #37
Nem elérhető

madinorbi


Ez az étrend és stack kifogástalan,  :-!
Hajrá !!!  @:-)
szekönd editör mentes felhasználó

2009. Március 25. - 10:26:47
Válasz #38
Nem elérhető

tyson


Figyellek!!
Ha szép nem vagy hülye ne legyél!

2009. Március 25. - 10:27:53
Válasz #39
Nem elérhető

NaturalBoy



Nos, lássuk:

A hajdina

A natúr- és biotáplálkozás iránti igény, a természetes gyógyászat rég elfeledett növényeket keres és talál, melyek újra hasznos elemei lehetnek étrendünknek. Ilyen növény a hajdina (Fagopyrum esculentum) is. A hajdina a Himalája vidékéről származik. Európába a mongol és török törzsek hozták a XIV-XV. században. Innen ered népies neve: "pogánygabona", pohánka, tatárka, de említik haricska és szerecsenbúzaként is.

BESOROLÁSA, LEÍRÁSA

A pohánka a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szívalakú levelei, ernyős virágai vannak. Termése sötétbarna színű, 5- 7 mm hosszú, legömbölyített gúla alakú, háromélű makkocska. Meleg- és csapadékkedvelő, gyors növekedésű, igénytelen növény. Biotermesztésre rendkívül alkalmas, gazdasági, élelmezési és egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE

A pohánka jelentős szénhidrát- és élelmirostforrás. Fehérjetartalma mennyiségileg a gabonafélékhez hasonló, azonban magas metionin-, lizin- és arginin-tartalma jól kiegészíti a búzaliszt aminosavkészletét. Zsírtartalmának 77%-a telítetlen zsírsav. Ásványi anyagok közül magas a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma, de nátrium elhanyagolható mennyiségben található benne. Gazdag továbbá vasban, rézben és cinkben, valamint a B-vitamin-csoport majdnem minden tagját tartalmazza, de C- és E-vitamin is található benne. Antioxidáns hatású, a polifenolok csoportjába tartozó flavonol típusú vegyület, a rutin (P-vitamin), és egyéb antioxidáns vegyületek vannak még benne.
Értékes tápanyagtartalma miatt egyre nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban, az idősek, kismamák és sportolók étrendjében.
Rutintartalma C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és a hajszálérvérzések kialakulását. A rutin gátolja továbbá a vérrögképződést, képes a vérlemezkék érfalhoz tapadását megakadályozni, sőt a már odatapadt vérrögöket is el tudja távolítani. A rutin antioxidáns hatása abban áll, hogy megsokszorozza a C- és E-vitaminnak a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációja ellen kifejtett hatását, ezáltal az öregedés, a rák és a gyulladások kialakulása ellen is hat.
Élelmirost-tartalmának a székrekedés megelőzésében és kezelésében, a bélrendszeri daganatok előfordulásának előfordulásának csökkentésében, valamint a cukorbetegek (glikémiás indexe: 50-595) és fogyni vágyók étrendjében van jelentős szerepe.
Napjainkban a lisztérzékenyek diétájában használják, hiszen nem tartalmaz glutént, ugyanezért a bébiételek készítéséhez is ajánlható. Nagyra becsülik továbbá a bio és natúr, valamint a vegetáriánus táplálkozást folytatók is.
Koreában, Kínában a hajdinából számos funkcionális élelmiszert állítanak elő, melynek hatását gyakran gyógyhatású fűszerekkel, B-vitaminokban, vagy mikroelemekben gazdag összetevőkkel még felerősítenek.
FELHASZNÁLÁSA

A hajdina hántolt, lisztes magjának felhasználása a gabonafélék csoportjába tartozó növényekéhez hasonló. Értékes tápanyagtartalma, kellemesen fűszeres aromája miatt a világ sok népének konyhája ismeri.
A külső héjától megfosztott egész termését leggyakrabban kásaként vagy hurka készítéséhez (mint a rizst), esetleg pörkölve, puffasztva, pelyhesítve, extrudált termékként fogyasztják, de magjából hajdinalepényt, ropogóst, gombócot is készítenek. Lisztjét általában búza vagy rozsliszttel keverve kenyér- és tésztafélékhez, továbbá palacsintához, süteményekhez, péksüteményekhez, valamint az ételek sűrítéshez használják. Finom vagy durva őrleményéből (dara) hajdinakását főznek. Ízesítésére igen alkalmasak az izsóp, bazsalikom, majoránna, a méz, az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek.

100 g hántolt hajdina tápanyag-összetétele:

enrgia 1421/340 (kj/kcl)
fehérje 11,7 (g)
zsír 1,7 (g) 
szénhidrát 72,4 (g) 
élelmirost 3,7 (g)
kálium 323-324 (mg)
magnézium 85 (mg)
nátrium 4,4 (mg) 
             

 
Felhasználás előtt a hajdinát meleg vízben meg kell mosni és 10-15 percig áztatni, hogy a főzési ideje rövidebb legyen.
Értékes csírazöldség. Fogyasztás előtt a csírákat alaposan meg kell mosni, ezután nyersen vagy párolva használható salátákhoz vagy egyéb fogásokhoz.
A hajdinát jó mézelő- és gyógynövényként is számon tartják. A pohánka szárított leveléből tea készíthető, melyből 2-3 perces főzéssel, majd további 10 perces áztatással a növény rutintartalma megfelelő módon kioldódik.
Érdemes tudni, hogy a hajdina héja toxikus fényérzékenyítő (fotoszenzitív) vegyületeket tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra csak hántolt termék alkalmas.

Speciel én jelenleg a DM-ben szoktam venni, emlékezetem szerint 250 gramm 200,-Ft alatt van...

NaturalBoy, remélem kielégítő volt a válasz... ;)

  >:D >:D >:D



Precíz voltál mint mindig dark.Köszi :-){  Ma délután be is szerzek egyet  /7%

2009. Március 25. - 10:31:22
Válasz #40
Nem elérhető

FirstLady


Érdemes tudni, hogy a hajdina héja toxikus fényérzékenyítő (fotoszenzitív) vegyületeket tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra csak hántolt termék alkalmas.
azaz, ha meg akarunk mérgezni valakit, hántolatlan hajdinát adjunk neki ****:))) ****:))) ****:)))
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2009. Március 25. - 10:31:40
Válasz #41

Bandi

Vendég
Dark,

csirkéből is 300g-ot eszel ebédre egyszerre?

A mell-váll az supersett?Csak azért kérdezem mert egyszer mellgyakorlat,utána vállgyakorlat jön..


mód:most látom h a válledzésed valami különleges(számomra).Gondolom azért edzed így.

2009. Március 25. - 10:46:33
Válasz #42
Nem elérhető

darknight



Nos, lássuk:

A hajdina

A natúr- és biotáplálkozás iránti igény, a természetes gyógyászat rég elfeledett növényeket keres és talál, melyek újra hasznos elemei lehetnek étrendünknek. Ilyen növény a hajdina (Fagopyrum esculentum) is. A hajdina a Himalája vidékéről származik. Európába a mongol és török törzsek hozták a XIV-XV. században. Innen ered népies neve: "pogánygabona", pohánka, tatárka, de említik haricska és szerecsenbúzaként is.

BESOROLÁSA, LEÍRÁSA

A pohánka a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szívalakú levelei, ernyős virágai vannak. Termése sötétbarna színű, 5- 7 mm hosszú, legömbölyített gúla alakú, háromélű makkocska. Meleg- és csapadékkedvelő, gyors növekedésű, igénytelen növény. Biotermesztésre rendkívül alkalmas, gazdasági, élelmezési és egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE

A pohánka jelentős szénhidrát- és élelmirostforrás. Fehérjetartalma mennyiségileg a gabonafélékhez hasonló, azonban magas metionin-, lizin- és arginin-tartalma jól kiegészíti a búzaliszt aminosavkészletét. Zsírtartalmának 77%-a telítetlen zsírsav. Ásványi anyagok közül magas a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma, de nátrium elhanyagolható mennyiségben található benne. Gazdag továbbá vasban, rézben és cinkben, valamint a B-vitamin-csoport majdnem minden tagját tartalmazza, de C- és E-vitamin is található benne. Antioxidáns hatású, a polifenolok csoportjába tartozó flavonol típusú vegyület, a rutin (P-vitamin), és egyéb antioxidáns vegyületek vannak még benne.
Értékes tápanyagtartalma miatt egyre nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban, az idősek, kismamák és sportolók étrendjében.
Rutintartalma C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és a hajszálérvérzések kialakulását. A rutin gátolja továbbá a vérrögképződést, képes a vérlemezkék érfalhoz tapadását megakadályozni, sőt a már odatapadt vérrögöket is el tudja távolítani. A rutin antioxidáns hatása abban áll, hogy megsokszorozza a C- és E-vitaminnak a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációja ellen kifejtett hatását, ezáltal az öregedés, a rák és a gyulladások kialakulása ellen is hat.
Élelmirost-tartalmának a székrekedés megelőzésében és kezelésében, a bélrendszeri daganatok előfordulásának előfordulásának csökkentésében, valamint a cukorbetegek (glikémiás indexe: 50-595) és fogyni vágyók étrendjében van jelentős szerepe.
Napjainkban a lisztérzékenyek diétájában használják, hiszen nem tartalmaz glutént, ugyanezért a bébiételek készítéséhez is ajánlható. Nagyra becsülik továbbá a bio és natúr, valamint a vegetáriánus táplálkozást folytatók is.
Koreában, Kínában a hajdinából számos funkcionális élelmiszert állítanak elő, melynek hatását gyakran gyógyhatású fűszerekkel, B-vitaminokban, vagy mikroelemekben gazdag összetevőkkel még felerősítenek.
FELHASZNÁLÁSA

A hajdina hántolt, lisztes magjának felhasználása a gabonafélék csoportjába tartozó növényekéhez hasonló. Értékes tápanyagtartalma, kellemesen fűszeres aromája miatt a világ sok népének konyhája ismeri.
A külső héjától megfosztott egész termését leggyakrabban kásaként vagy hurka készítéséhez (mint a rizst), esetleg pörkölve, puffasztva, pelyhesítve, extrudált termékként fogyasztják, de magjából hajdinalepényt, ropogóst, gombócot is készítenek. Lisztjét általában búza vagy rozsliszttel keverve kenyér- és tésztafélékhez, továbbá palacsintához, süteményekhez, péksüteményekhez, valamint az ételek sűrítéshez használják. Finom vagy durva őrleményéből (dara) hajdinakását főznek. Ízesítésére igen alkalmasak az izsóp, bazsalikom, majoránna, a méz, az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek.

100 g hántolt hajdina tápanyag-összetétele:

enrgia 1421/340 (kj/kcl)
fehérje 11,7 (g)
zsír 1,7 (g) 
szénhidrát 72,4 (g) 
élelmirost 3,7 (g)
kálium 323-324 (mg)
magnézium 85 (mg)
nátrium 4,4 (mg) 
             

 
Felhasználás előtt a hajdinát meleg vízben meg kell mosni és 10-15 percig áztatni, hogy a főzési ideje rövidebb legyen.
Értékes csírazöldség. Fogyasztás előtt a csírákat alaposan meg kell mosni, ezután nyersen vagy párolva használható salátákhoz vagy egyéb fogásokhoz.
A hajdinát jó mézelő- és gyógynövényként is számon tartják. A pohánka szárított leveléből tea készíthető, melyből 2-3 perces főzéssel, majd további 10 perces áztatással a növény rutintartalma megfelelő módon kioldódik.
Érdemes tudni, hogy a hajdina héja toxikus fényérzékenyítő (fotoszenzitív) vegyületeket tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra csak hántolt termék alkalmas.

Speciel én jelenleg a DM-ben szoktam venni, emlékezetem szerint 250 gramm 200,-Ft alatt van...

NaturalBoy, remélem kielégítő volt a válasz... ;)

  >:D >:D >:D



Precíz voltál mint mindig dark.Köszi :-){  Ma délután be is szerzek egyet  /7%

Igazán nincs mit... ;-oo-;

Szerintem nem fogsz csalódni, NaturalBoy... ;)

Az elkészítésével sincs semmi extra, nekem lényegében csak megfőzi a barátnőm, nagyon minimális  fűszerezéssel... Kellemes íze van, jól csúszik még reggelinél is...

  >:D >:D >:D
"Faith Divides Us Death Unites Us"

"Vágyból építesz templomot
Vagy elhagyod, vagy lerombolod
Új bánat űz, új fájdalom kell
A múló öröm nem érdekel"

"Monsters are real, and ghosts are real, too. They live inside us. And sometimes they win."

"The Night Is Darkest Just Before The Dawn"

"A Bűn Zsoldja Halál" (Róma 6:23)

"Az Emberek Erejét Nem Számokban Mérik..."

2009. Március 25. - 13:01:09
Válasz #43
Nem elérhető

darknight


Dark,

csirkéből is 300g-ot eszel ebédre egyszerre?

A mell-váll az supersett?Csak azért kérdezem mert egyszer mellgyakorlat,utána vállgyakorlat jön..


mód:most látom h a válledzésed valami különleges(számomra).Gondolom azért edzed így.

Szeva /:-)!

A mell-váll nem szuperszettben ment, annyian vannak mostanában a teremben, hogy a szuperszettes dolgok felejtősek, nem tudsz haladni, mert valaki tuti ráül a súlyra... ˝=/

Csirkéből napi 500-600 gramm megy általában, ezt rendszerint 2 étkezésre szoktam elosztani...

  >:D >:D >:D
"Faith Divides Us Death Unites Us"

"Vágyból építesz templomot
Vagy elhagyod, vagy lerombolod
Új bánat űz, új fájdalom kell
A múló öröm nem érdekel"

"Monsters are real, and ghosts are real, too. They live inside us. And sometimes they win."

"The Night Is Darkest Just Before The Dawn"

"A Bűn Zsoldja Halál" (Róma 6:23)

"Az Emberek Erejét Nem Számokban Mérik..."

2009. Március 25. - 14:37:54
Válasz #44
Nem elérhető

doncicco


Yvettről nincs képed? ***))) vagy szokott ide írni? ::) :P

 ****:)))