Hi!
Mivel már közel van a Húsvét, jöjjön egy kis édesség. Ehhez a Príma Konyha magazin egyik receptjét alakítottam át egy kissé. Az elkészítése nem egyszerű, mivel gyurni kell hozzá
, de abban úgyis gyakorlottak vagytok
! Reggelire nagyon jó, főképp egy fincsi csokis turmix-szal.
Mazsolás-narancsos kalácsHozzávalók:
2 dl tej,
1 teáskanál cukor, (erre szükség van, nélküle nem megy)
3 kiskanál folyékony édesítőszer,
2 dkg élesztő,
60 dkg liszt (30 dkg zab+30 univerzális buzaliszt buzacsírával)
1 mk só,
1 nagy narancs
2 tojás
5 dkg vaj/margarin,(lehet fele is)
10 dkg mazsola,
A forma kikenéséhez vaj/margarin
Lekenéshez:1 tojás
1. A tejet meglangyosítjuk, majd 1 teáskanál cukrot belekeverünk. Az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. Az alaposan magmosott narancs héját a lisztre reszeljük. A levét kifacsarjuk, amiből 2 decinyit a lisztre öntünk (ha ennél kevesebb lenne, akkor azt ki kell egészíteni). A tojásokat ráütjük, az olvasztott, de nem meleg margarint rácsurgatjuk, a felfutatott élesztőt ráöntjük, majd dagasztani kezdjük.
6-8 perc alatt közepesen kemény tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. A vége felé a mazsolát is beledagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb 50 perc alatta a duplájára kelesztjük.
3. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra (vagy tiszta belisztezett asztalra) borítjuk és 3 részre osztjuk. Hosszúkás rúddá sodorjuk, majd hármas fonással összefonjuk, tepsibe/formába tesszük és a tetejüket felvert tojással, ecset segítségével lekenjük.
4. Hideg sütőbe tesszük, és közepes hőfokra kapcsoljuk (170-180°C). A kalácsot 35-45 percig tűpróbáig sütjük.
Tippek:
A mazsolákat áztassuk be legalább egy óráva vízbe, ha elfelejtettük tegyük vízzel együtt 5 percre mikroba. Így puhák lesznek.
Műanyag zacsiban tároljuk, így még 3. nap is finom.