Papírcsónakban sült lazac zöldségekkel, kukoricás muffinnal
Hozzávalók 2 szelet hal elkészítéséhez:
2 szelet lazac
1 db zsenge cukkini
2 db sárgarépa
1 szál paszternák
1 nagy vöröshagyma
só
színesbors
őrölt fehérbors
kakukkfű
citromlé
1/2 dl fehérbor
olívaolaj
Először a lazac mindkét oldalát sózni, megszórni színes borssal és citromlével, majd kicsit állni hagyni. Közben előlehet készíteni a zöldségeket.
A zöldségeket jól megmosni és megpucolni, majd tetszés szerinti méretben zsülienre vágni.
Egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni, majd elkezdeni párolni a hagymát. 1-2 perc után hozzáadni a paszternákot, majd a sárgarépát és jól összekeverni. közben ízlés szerint fűszerezni, végül pedig beletenni a cukkinit is. Szintén jól összekeverni, majd hozzáönteni a bort. Lefedve kb. 5-6 perc alatt előpárolni.
Nagyobb darab sütőpapírt vágni, majd ráhelyezni az előpárolt zöldségeket, majd a tetejére tenni a halszeletet. Egy pici olívaolajjal megspriccelni, majd a papír két végét felhajtani és jól összecsavarni, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Ameddig sül a hal, ellehet készíteni a citrommártást.
5 dk vaj
2 ek liszt
2 dl tejszín
1 db húsleveskocka
1 dl víz
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
1-2 citrom leve
Egy serpenyőbe felhevíteni a vajat, majd hozzáadni a lisztet és kicsit pirítani.
A húsleveskockát feloldani a meleg vízbe, majd állandó keverés mellett a liszthez önteni. Simára keverni és közben hozzáadni a tejszínt és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, és a citromlevet. (ízlés szerint a citromhéját is belelehet keverni, de én azt most kihagytam) Végül kevergetve jól kiforralni.
Tálaláskor a hal és párolt zöldségek mellé kínálni a citrommártást és kukoricás muffint.