2024. Április 28. - 00:37:32
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: A Glikémiás Index  (Megtekintve 9505 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. November 30. - 17:49:57
Megtekintve 9505 alkalommal
Nem elérhető

csaba.r




A Glikémiás Index (GI)
 A táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra, de nem mutatja meg, hogy mennyi szénhidrát van egy bizonyos élelmiszerben.
 

Bár a GI rendszerét eredetileg cukorbeteg vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, ezt ma már mindenki hasznosíthatja. Hasznos ha ismerjük egy étel GI-ét, mivel a táplálékok kombinációját esszük. Egy étel GI-ét meg lehet becsülni, ha az elfogyasztott ételek összes szénhidráttartalmát kiszámoljuk és megnézzük, hogy milyen arányban járul hozzá a többi étel az összes szénhidráttartalomhoz. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükozt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükoz eljusson a sejtekhez.

Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kisebb a valószínűsége, hogy a szervezet zsírt fog elraktározni, tehát ha alacsony GI ételeket választunk, akkor biztosítjuk, hogy az anyagcserénk egyenletes motorként működjön. A magas GI-értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukrot és az inzulint, magas vérnyomást, kóros koleszterin- és trigliceridszintet és a szívbetegségek más rizikófaktorait eredményezi. De nemcsak arra kell figyelnünk, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, hanem arra is, hol helyezkednek el ezek az élelmiszerek a GI-ben.

Az a jó, ha ételeinket a GI alsó sávjából választjuk, mert ez feltétele a tartós fogyásnak, egészségünk megőrzésének. Ahhoz, hogy az ételek közül a leghelyesebben tudjunk válogatni, ismernünk kell azokat az elemeket, amelyek meghatározzák az élelmiszer, étel GI-ét. Ismernünk kell a táplálékok szénhidrát-, zsír-, rost-, keményítőtartalmát, hogy milyen cukrot, milyen savas összetevőket tartalmaz.



Rostok: minél magasabb egy táplálék rosttartalma, annál tovább tart a megemésztése, ezért ezeknek alacsony a GI-je.



Cukrok: négytípusú cukor közül a glükózban gazdag élelmiszereknek magas, a szacharózban gazdag élelmiszereknek közepes, a fruktózt vagy laktózt tartalmazó élelmiszereknek alacsony a GI-je.



Sav: minél magasabb egy táplálék savtartalma /citromsav, tejsav, ecetfélék/, annál lassabban halad át a táplálék a szervezetben, így ezeknek alacsony a GI-je.



Szénhidrát: ha alacsonyabb az étel szénhidráttartalma, és magasabb a fehérjetartalma, akkor alacsony a GI.



Keményítő: minél “finomabban” van feldolgozva egy nyersanyag, élelmiszer, annál könnyebben emészthető, tehát magas a GI-e.



Zsír: minél gazdagabb egészséges zsírokban (egyszeresen-többszörösen telítetlen zsírok), annál alacsonyabb a GI értéke.



Kenyér, gabonafélék: minél több rost van benne, minél durvábbra van őrölve a liszt, annál alacsonyabb a GI.



Tésztafélék: a durumlisztből készült tészták sok fehérjét tartalmaznak, amely lassítja az emésztést, GI értékük alacsonyabb, mint a fehérlisztből készült tésztáknak.



Burgonyafélék: magas keményítőtartalmuk miatt magas a GI értékük is.

Rizs: a rizsféléknek általában magas a GI értékük, mivel a bennük lévő keményítő nem bomlik le könnyen.



Édességek, nasik: a hiedelmekkel ellentétben egy kevés csokoládé (táblás, nem nugátos stb.) belefér az alacsony GI étrendbe, mivel a csokoládénak magas a zsírtartalma, sok szacharózt tartalmaz, melyek lassabban bomlanak le, rengeteg antioxidánst tartalmaznak. A puffasztott rizsben a keményítőrészecskék könnyen lebomlanak, míg a pattogatott kukoricával ugyanaz a helyzet, tehát magas a GI-jük.



Zöldségek-, gyümölcsfélék: alacsony GI-jű táplálékok, mivel sav-, rosttartalmuk magas. A gyümölcsök általában három (fruktóz, szacharóz, glükóz) cukorkeveréket tartalmaznak. Minél magasabb egy gyümölcs fruktóz tartalma, annál alacsonyabb a GI értéke. Kivételt képeznek a feldolgozott (mélyhűtött, szörpök, gyümölcslé) gyümölcsök, mert a feldolgozás során a rostszálak fellazulnak, ezért könnyebben emészthetővé válnak, emelkedik a GI-értékük. A zöldségek kiválasztásánál kerülendők a magas keményítő tartalmúak, mert minél magasabb a keményítőtartalmuk, annál magasabb a GI-jük is. Főzés során is változik a zöldségek GI értéke, de nem kiemelkedően, sőt bizonyos zöldségfélék főzve táplálóbbak, mert főzés során a sejtfalak fellazulnak, így könnyebben jutunk az értékes tápanyagokhoz.



Tejtermékek: a tejtermékek is az alacsony GI-ü ételekhez tartoznak, mivel a bennük található laktóz glükózzá alakul, amely tovább tartózkodik a gyomorban.



Magvak, diók: alacsony GI-be való besorolását a fehérjék és zsírok kombinációja határozza meg. Értékes tápanyagokat tartalmaznak.



Italok: a kávé koffeintartalma növeli a szervezetünk által kiválasztott inzulin mennyiségét, tehát magas a GI értéke. Az italok esetében minél több a hozzáadott adalékanyag, annál magasabb a GI érték.

 

A táplálékokat a következőképpen osztályozzuk: magas GI (60-100) inkább kerülendő, közepes GI ( 40-59) mérsékelt mennyiségben fogyasztható,   alacsony GI (40 alatt ) rendszeresen fogyasztható. Ez megkönnyíti a megfelelő táplálékok kiválasztását.

 

Kezdetben nagy izomlázad lesz és meg fogsz halni minden edzés során,de NE ADD FEL!!!  By Szántai Dóra

Az élet a színházhoz hasonlít, mert gyakran a legrosszabbak kapják a legjobb helyet.

Arisztonümosz

2009. November 30. - 18:00:45
Válasz #1
Nem elérhető

csaba.r


Alacsony GI (0-55)                                       Közepes GI (55-69)                        Magas GI (70-100) 

Zöldzöldségek                                                             Hajában főtt  krumpli                                        Krumlipüré
Paradicsom                                                                      Kukorica                                                   Kukoricapehely
Földi mogyoró                                                                 Fehér répa                                            Pattogatott kukorica
Fokhagyma                                                                       Zöldbab                                                    Sütemények
Hagyma                                                                               Tök                                                        Palacsinta
Répa                                                                                  Cékla                                                        Karórépa
Cseresznye                                                                         Mango                                                      Pasztinák
Sárgabarack                                                                    Sárgadinnye                                                Görögdinnye
Alma                                                                                 Befőttek                                                  Gyümölcslevek
Körte                                                                                Ananász                                                       Szörpök
Grapefruit                                                                 Szárított gyümölcsök                                              Alkohol
Narancs                                                                             Banán                                                        Érett banán
Kiwi                                                                            Magvas kenyerek                                                  Nokedli
Zöld szőlő                                                                           Füge                                                         Aszalt szilva
Szárított sárgabarack                                                         Mazsola                                                          Datolya
Zsírszegény tej                                                                    Fagyi                                                     Édesített tejtermékek
Yoghurt                                                                        Kakaó Zsömle                                                        Kifli
Árpa                                                                               Rozskenyér                                                    Édesített kekszek
Teljesörlésű tésztafélék                                                        Pizza                                                           Puffasztott rizs
Teljesörlésű kenyér                                                          Pitta kenyér                                                       Fehér kenyér
Spagetti – Makaróni (al dante)                                             Tortilla                                                   Tésztafélék fehér rizsből
Zabpehely                                                                  Müzli (édesítetlen)                                                         Müzli
Bab                                                                                    Gríz                                                                Sült krumpli
Lencse                                                                            Kuszkusz                                                             Rizsfelfujt
Csicseriborsó                                                               Háztartási keksz                                                           Ropi
Almalé                                                                             Ananászlé                                                             Coca cola
Vadrizs                                                                             Basmati rizs                                                        Fehér rizs
Keserű csoki                                                                        Lekvár                                                            Normál csoki
Gyümölcscukor                                                                      Méz                                                                   Cukor


Kezdetben nagy izomlázad lesz és meg fogsz halni minden edzés során,de NE ADD FEL!!!  By Szántai Dóra

Az élet a színházhoz hasonlít, mert gyakran a legrosszabbak kapják a legjobb helyet.

Arisztonümosz