Nos, lássuk:
A hajdinaA natúr- és biotáplálkozás iránti igény, a természetes gyógyászat rég elfeledett növényeket keres és talál, melyek újra hasznos elemei lehetnek étrendünknek. Ilyen növény a hajdina (Fagopyrum esculentum) is. A hajdina a Himalája vidékéről származik. Európába a mongol és török törzsek hozták a XIV-XV. században. Innen ered népies neve: "pogánygabona", pohánka, tatárka, de említik haricska és szerecsenbúzaként is.
BESOROLÁSA, LEÍRÁSA
A pohánka a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szívalakú levelei, ernyős virágai vannak. Termése sötétbarna színű, 5- 7 mm hosszú, legömbölyített gúla alakú, háromélű makkocska. Meleg- és csapadékkedvelő, gyors növekedésű, igénytelen növény. Biotermesztésre rendkívül alkalmas, gazdasági, élelmezési és egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.
ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A pohánka jelentős szénhidrát- és élelmirostforrás. Fehérjetartalma mennyiségileg a gabonafélékhez hasonló, azonban magas metionin-, lizin- és arginin-tartalma jól kiegészíti a búzaliszt aminosavkészletét. Zsírtartalmának 77%-a telítetlen zsírsav. Ásványi anyagok közül magas a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma, de nátrium elhanyagolható mennyiségben található benne. Gazdag továbbá vasban, rézben és cinkben, valamint a B-vitamin-csoport majdnem minden tagját tartalmazza, de C- és E-vitamin is található benne. Antioxidáns hatású, a polifenolok csoportjába tartozó flavonol típusú vegyület, a rutin (P-vitamin), és egyéb antioxidáns vegyületek vannak még benne.
Értékes tápanyagtartalma miatt egyre nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban, az idősek, kismamák és sportolók étrendjében.
Rutintartalma C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, védi a szívet és érrendszert, segíti a sejtfal regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és a hajszálérvérzések kialakulását. A rutin gátolja továbbá a vérrögképződést, képes a vérlemezkék érfalhoz tapadását megakadályozni, sőt a már odatapadt vérrögöket is el tudja távolítani. A rutin antioxidáns hatása abban áll, hogy megsokszorozza a C- és E-vitaminnak a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációja ellen kifejtett hatását, ezáltal az öregedés, a rák és a gyulladások kialakulása ellen is hat.
Élelmirost-tartalmának a székrekedés megelőzésében és kezelésében, a bélrendszeri daganatok előfordulásának előfordulásának csökkentésében, valamint a cukorbetegek (glikémiás indexe: 50-595) és fogyni vágyók étrendjében van jelentős szerepe.
Napjainkban a lisztérzékenyek diétájában használják, hiszen nem tartalmaz glutént, ugyanezért a bébiételek készítéséhez is ajánlható. Nagyra becsülik továbbá a bio és natúr, valamint a vegetáriánus táplálkozást folytatók is.
Koreában, Kínában a hajdinából számos funkcionális élelmiszert állítanak elő, melynek hatását gyakran gyógyhatású fűszerekkel, B-vitaminokban, vagy mikroelemekben gazdag összetevőkkel még felerősítenek.
FELHASZNÁLÁSA
A hajdina hántolt, lisztes magjának felhasználása a gabonafélék csoportjába tartozó növényekéhez hasonló. Értékes tápanyagtartalma, kellemesen fűszeres aromája miatt a világ sok népének konyhája ismeri.
A külső héjától megfosztott egész termését leggyakrabban kásaként vagy hurka készítéséhez (mint a rizst), esetleg pörkölve, puffasztva, pelyhesítve, extrudált termékként fogyasztják, de magjából hajdinalepényt, ropogóst, gombócot is készítenek. Lisztjét általában búza vagy rozsliszttel keverve kenyér- és tésztafélékhez, továbbá palacsintához, süteményekhez, péksüteményekhez, valamint az ételek sűrítéshez használják. Finom vagy durva őrleményéből (dara) hajdinakását főznek. Ízesítésére igen alkalmasak az izsóp, bazsalikom, majoránna, a méz, az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek.
100 g hántolt hajdina tápanyag-összetétele:
enrgia 1421/340 (kj/kcl)
fehérje 11,7 (g)
zsír 1,7 (g)
szénhidrát 72,4 (g)
élelmirost 3,7 (g)
kálium 323-324 (mg)
magnézium 85 (mg)
nátrium 4,4 (mg)
Felhasználás előtt a hajdinát meleg vízben meg kell mosni és 10-15 percig áztatni, hogy a főzési ideje rövidebb legyen.
Értékes csírazöldség. Fogyasztás előtt a csírákat alaposan meg kell mosni, ezután nyersen vagy párolva használható salátákhoz vagy egyéb fogásokhoz.
A hajdinát jó mézelő- és gyógynövényként is számon tartják. A pohánka szárított leveléből tea készíthető, melyből 2-3 perces főzéssel, majd további 10 perces áztatással a növény rutintartalma megfelelő módon kioldódik.
Érdemes tudni, hogy a hajdina héja toxikus fényérzékenyítő (fotoszenzitív) vegyületeket tartalmaz, ezért emberi fogyasztásra csak hántolt termék alkalmas.
Speciel én jelenleg a DM-ben szoktam venni, emlékezetem szerint 250 gramm 200,-Ft alatt van...
NaturalBoy, remélem kielégítő volt a válasz...