Kedves Fórumosok!Szeretném a segítségeteket kérni.
November 24-én részt fogok venni a helyi Tudományos Diákköri Konferencián (dolgozat leadási határidő 14.), egy olyan témával mely titeket is érint(het). Ez a téma egyébként a diplomamunkám is egyben, de egyelőre a TDK az, ami a cél, hiszen nemrég állhattam csak neki és szorít az idő.
A téma címe:
„A tejsavó, mint tejipari melléktermék hasznosításának alternatívái egy új termékvonal előállításához.”Tanulmányaim során sikerült jobban megismerni a tejsavót, más szemszögből. Mivel kiderült hogy hazánkban nem igazán használják ki ebben a „melléktermékeben” rejlő potenciált, és a sport révén közvetlen kapcsolatban is vagyok vele, ezért úgy gondoltam, kicsit körüljárom, hogy mit is lehetne csinálni, miként lehetne – az amúgy környezetszennyező anyagot – humán célokra felhasználni. Itthon.
Ugyanis átnézve a szakirodalmat, megdöbbentem, hogy a világon máshol mennyire és milyen mélységben foglalkoznak ezzel. Tudtátok, hogy még konferenciát is rendeznek, csak ennek a témának szentelve? A 2008-as konferenciának - mely szeptemberben volt Párizsban – a „jelszava” Wheyvolution volt. Ez elég jól kifejezi a haladás irányát.
A konferencia egy külön szekciója csak az egészségben és táplálkozásban betöltött szerepét diskurálta.
Parallel session 1: Whey, the healthy way to nutritious consumer productsChairman: Prof. Dr.Gertjan Schaafsma – Armor Proteines Room
14.00
New insights into the significance of protein quality in human dietsProf. Dr. Daniel Tomé, France
14.25
High-protein diets in weight reduction: effects on fat mass, muscle mass and risk factors of the metabolic syndromeProf. Donald Layman, US
14.50
Dietary protein and physical activity: effects on muscle protein synthesisProf. Dr. René Koopman, Australia
15.45
Effects of high-protein diets on lean body mass preservation, metabolism, well-being and kidney function in weight lossProf. Wayne Campbell, US
16.10
Significance of protein composition in body protein anabolism by resistance exerciseProf. Dr. Stuart Phillips, Canada
16.35
Dietary protein: an essential nutrient for bone health throughout lifeProf. Jean-Philippe Bonjour, Switzerland
Azt hiszem ez magáért beszél.
Én háromféle szemszögből látom most ezt a témát:
1. Mint fogyasztó, ami nagyon fontos.
2. Mint leendő élelmiszeripar szakember.
3. Mint marketinges (ez nem tartozik közvetlenül a szakmámhoz, de fontos)Ez a három perspektíva azért fontos, mert így tudom azt, hogy a célpiacnak mik az igényei (hiszen lényegében én is beletartozom), tudom, hogy miként lehet megoldani szakmailag, és tudom, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésemre ahhoz, hogy a feldolgozót és a fogyasztót „összehozzam”.
A legfontosabb dolog elsősorban az, hogy feltérképezzem a hazai igényeket. Az, hogy ebből mi lesz majd, még én sem tudom. Elindultam, és meglátjuk hova jutok.
Ehhez kérném a segítségeteket azzal, hogy a „választ adtok” az általam összeállított kérdésekre. 11 kérdésről van szó, nem igényel sok időt, viszont sokat segítene. A „tanácsadóm” szerint le kéne fordítanom „magyarra” a kérdéseket, mert nagyon tudományosak és nem értitek meg őket. Hiába magyaráztam, hogy olyanoktól kérdezek most akik enyhén szólva se hülyék a témához és nem kell magyarázni nekik hogy mi az a savófehérje vagy egyáltalán mi az a fehérje.
De ha esetleg valakinek nem volna világos az adott kérdés, szívesen elmagyarázom, hiszen interaktív módon van lehetőségem ezt a felmérést elvégezni. Sajnos most csak ilyen módon tudom megoldani, mivel nem áll rendelkezésemre olyan program, vagy digitális megoldás, melynél „pipálgatni” lehet.
A választ úgy kérem tőletek, hogy a kérdéslistát illesszétek be egy új Word dokumentumba és az általatok választott választ színezzétek át
pirosra és küldjétek el erre a címre:
tejsavo.felmeres@gmail.comNos, ennyi lenne. Én előre is köszönöm azok segítségét, akik hozzájárulnak a téma sikerességéhez, melyből akár még nagyobb dolgok is kisülhetnek.
Az
OFF jellegű hozzászólásokat mellőzük, ha kérhetem.
Bármilyen észrevételt, javaslatot, óhajt és sóhajt szívesen várok!Jó válaszadást kívánok!
Bubi
A kérdések pedig (bocs a "hangnem" miatt, de így hivatalos
)
1. Ön mely típusú fehérjekészítményt szokta vásárolni rendszeresen?• Tejsavó koncentrátum
• Tejsavó izolátum
• Tejsavó koncentrátum + izolátum
• Kazein
• Tojás
• Szója
• Több komponensű készítmény
(több válasz lehetséges)2. Ön mennyi fehérjekészítményt fogyaszt havonta?• Kevesebb, mint 1000 gramm
• 1000 gramm
• 2000 gramm
• 3000 gramm
• 4000 gramm
• 5000 gramm
• Több mint 5000 gramm
3. Milyen formában vásárolná szívesebben a fehérjekészítményeket?
• Por
• Folyékony (Ready-to-Drink)
• Mint savófehérjével dúsított tejtermék
(több válasz lehetséges)4.Van –e olyan időszaka az évnek, amikor több fehérjekészítményt fogyaszt az átlagosnál és ha igen, miért?
• Nem – kiegyenlített a fogyasztott mennyiség
• Igen, mert:
5. Fogyaszt –e Ön rendszeresen tejterméket és ha igen, milyet?
• Vaj
• Túró
• Sajt
• Joghurt
• Kefír
• Ricotta
• Tejszín
• Egyéb (…)
• Nem fogyasztok tejterméket
(több válasz lehetséges)6. Érdekelné –e Önt egy olyan tejtermék, melynek fehérjetartalma savófehérjével van növelve?
• Igen, érdekelne
• Nem, nem érdekel
7. Érdekelné –e Önt Magyarországon előállított fehérjekészítmény, amennyiben az megfelel minden hazai kritériumnak?
• Igen, érdekelne
• Nem érdekel
8. Érdekelné –e Önt egy olyan termék, melyet Magyarországon állítanak elő, és hasonló hatású mint amit jelenleg fogyaszt?• Igen, érdekelne
• Nem érdekel
9. Fogyasztana –e rendszeresen olyan tejterméket, melynek fehérjetartalma savófehérjével van növelve?
• Igen, fogyasztanék
• Nem fogyasztanék
10. Fogyasztana –e rendszeresen Magyarországon előállított fehérjekészítményt, amennyiben az megfelel minden hazai kritériumnak?• Igen, fogyasztanék
• Nem fogyasztanék
11. Kérem válasszon egy, vagy több olyan savófehérjével dúsított tejterméket, melyet szívesen viszontlátna a boltok polcain, kondicionáló termekben!• Tejitalok
• Krémek
• Pudingok
• Sajtok
• Túró alapú, desszert jellegű MRP (étkezést helyettesítő) készítmény
• Folyékony, tej alapú RTD készítmények (Ready-To-Drink)
(több válasz lehetséges)