2024. Május 11. - 08:42:07
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Méregtelenítés és tisztítókúra  (Megtekintve 8520 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2010. Január 01. - 20:50:06
Megtekintve 8520 alkalommal
Nem elérhető

yoko3


Sziasztok!

"A szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből."

Mostanában egyre jobban érdekel ez a téma és  ezért szeretnék egy külön topicot nyitni neki.
Sok ember sok módszert használ. Van aki minden héten egy napot és van aki havonta 5 napot
folyamatosan szán méregtelenítésre/salaktalanításra, kinek mi jön be. Ha valakinek van véleménye
esetleg tapasztalata vagy vmi titkos módszer tudója kérem ne tartsa magában. Minden hozzászólást előre is köszönök.

2010. Január 01. - 20:55:43
Válasz #1
Nem elérhető

Gabe


Érdekes téma, de akkor mint topic nyitótól, lássuk tőled a te verziódat!
"Yeah buddy, light weight baby!"

2010. Január 02. - 01:38:21
Válasz #2
Nem elérhető

yoko3


Még nem vagyok rutinos topic nyitó ezért fel sem készültem rendesen.  :)
De ígérem felkészülök és nagyon okosakat fogok írni.  :-}
Addig is ha van vmi véleményed v tapasztalatod azt szívesen venném.

2010. Január 02. - 01:38:21
Válasz #3
Nem elérhető

yoko3


A méregtelenítés, vagyis böjt, lehet drasztikus és szigorú, de inkább válasszuk olyan formáját is, amely beleilleszthető mindennapjainkba, és amelyet áldozatok nélkül – egy kis figyelemmel – akár egész évben megtarthatunk.
Az egynapos böjtök tulajdonképpen nem igényelnek semmiféle felkészülést, és könnyen megvalósíthatók. A hétvégi ebédek és vacsorák után miért is ne tarthatnánk heti rendszerességgel hétfői böjtnapot? Így aztán kitisztulva, könnyedebben indulhatunk neki a hétnek.


Variációk egy-naposra

Gyümölcsnap
- A nap folyamán másfél kiló friss gyümölcsöt együnk, lehet vegyesen is, a vacsorához családunknak készítsünk gyümölcssalátát!

Nyerskoszt-nap
- Ne ijedjünk meg, nem olyan félelmetes. Hiszen egész nap gyümölcsöt és salátát eszünk majd. Reggelire gyümölcssalátát vagy akár müzlit, délben és este reszelt vagy felaprított zöldségekből összeállított salátát kevés olajjal, citrommal és fűszerekkel ízesítve.

Rizsnap
- Főzzünk meg egy nagyobb adag barnarizst, amit különféle módon ízesítve egész nap eszegetünk majd. Ha édesen kívánjuk, keverjünk hozzá párolt almát vagy mézet, esetleg mazsolát, fahéjat. Ha sósan ennénk, adjunk hozzá egy kevés párolt paradicsomot vagy reszelt répát, zellert, ízesítsük apróra vágott petrzselyemmel, snidlinggel. Családtagjainknak ez akár köretként szolgálhat egy szelet hal vagy hús mellé.

Joghurtnap
- Az emésztőrendszer egyik gyógyszere a joghurt. Kíméletes, de alapos tisztítást végez, a felfrissülésről nem is beszélve! Vegyünk öt pohár sovány joghurtot, amit a nap folyamán különféle ízesítéssel elkészíthetünk. Friss gyümölccsel – reszelt almával, összetört banánnal –, citromlével és mézzel elkeverve, vagy zöldfűszerekkel, reszelt zöldségekkel, curry-vel, fokhagymával dúsítva változatos – és nagyon finom! – ételeket készíthetünk. A családot pedig mélyhűtött málnával vagy eperrel összeturmixolt joghurtból készült különös, üdítő desszerttel lephetjük meg.

Amit a böjtről tudni kell...
A böjt több egyszeű fogyásnál - hiszen lélegzetvételnyi szünetet ad az újabb és újabb táplálékot feldolgozni kényszerülő szervezet számára. A koplalás belső nagytakarítás , ilyenkor távoznak azok a salakanyagok és mérgek, amelyek apránként felhamozódnak szervezetünkben, leépül a lerakódott felesleges fehérje, a legkisebb véredényekben, a hajszálerekben és a kötőszövetekből pedig a vese segítségével kiválasztódnak és kiürülnek a lerakódott méreganyagok.

Teljes böjt
- Ez a legszigorúbb böjtkúra. Vízkúrának is nevezik, mivel ilyenkor csak vizet és teát ihatunk.

Módosított koplalókúra
- A víz és tea mellett kis mennyiségű szénhidrátot és fehérjét is fogyaszthatunk. Ez általában valamilyen fehérjeital formájában kerül a szervezetbe.

Léböjtkúra
- Naponta ötször frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglevet iszunk, és sok-sok vizet.

Kásakúra
- Zabból, rizsből, lenmagból folyékony állagú kását főzünk, természetesen só és cukor nélkül. Kis adagokban és melegen együk a kását. Szórhatunk rá kevés fahéjat vagy keverjünk hozzá egy kiskanál mézet!

Gyógyböjt
- Teát és vizet iszunk a nap folyamán, valamint két alkalommal főtt zöldség levét vagy nyersen préselt gyümölcs- és zöldséglevet. Elsősorban az anyagcserezavarokon segít.


folyt köv...

2010. Január 02. - 01:38:21
Válasz #4
Nem elérhető

yoko3


Születésünkkor szervezetünk 70%-át víz teszi ki, a maradékot pedig nyomelemek és ásványi anyagok adják. Életünk során a táplálkozással és életmódunkkal mindegyik összetevő aránya nagy mértékben csökken, és megjelennek a salakanyagok, valamint a testnedvek nagy része is salakanyaggal telítetté válik.

A táplálékokból ugyanis szervezetünkben különböző savak maradnak vissza: a túl sok hús fogyasztása következtében húgysav, a sertéshús, egyes sajtok fogyasztása következtében kén- és salétromsav, a feketekávéból és a fekete teából csersav, az édességekből ecetsav keletkezik, de például a stressz, félelem és bosszúság hatására sósav termelődik, a túlzott fizikai megterhelés pedig tejsavat termel a szervezetben. Szintén savtermelődést eredményez a zaj és például a csalódás is.

Hogy szervezetünket e sok sav ne marja szét, ezeket semlegesíteni kell, aminek eredményeképpen az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel összekapcsolódva sók keletkeznek. E sókat és egyéb méreganyagokat nevezzük salakanyagoknak. A savaknak a szervezetben való felhalmozódása lehet az oka a szívinfarktusnak, a szélütésnek, migrénnek, izomgörcsnek, reumatikus fájdalmaknak, a hallás romlásának, a fejfájásnak.

Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szervek, azaz a vesék segítségével, valamint a beleken és a bőrön keresztül eltávoznak szervezetünkből. Ha azonban a mértéktelen étkezés következtében nagy mennyiségű sav és méreganyag keletkezik, de a túl kevés folyadékfogyasztás miatt is olyan nagy mértékű lehet a méreganyag-koncentráció, hogy ezek nem tudnak kiürülni, hanem lerakódnak a szervezetben. Mivel a kezek, lábak, a térdek, a boka, a nyak és a váll környékén a hőmérséklet valamivel alacsonyabb, először itt rakódnak le a salakanyagok.

Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szervek, azaz a vesék segítségével, valamint a beleken és a bőrön keresztül eltávoznak szervezetünkből. Ha azonban a mértéktelen étkezés következtében nagy mennyiségű sav és méreganyag keletkezik, de a túl kevés folyadékfogyasztás miatt is olyan nagy mértékű lehet a méreganyag-koncentráció, hogy ezek nem tudnak kiürülni, hanem lerakódnak a szervezetben.

A salakanyagoktól meg kell szabadulni.

Salaktalanító kúra:
1. a salakanyagok feloldása bőséges teafogyasztással
2. a savak semlegesítése ásványi anyagok pótlásával, hogy a szervezet ne saját tartalékait élje fel
3. a salakanyagok szervezetből való eltávozásának segítése lúgos testápolással, azaz lúgos kémhatású fürdőkkel, testápoló szerekkel.

A salaktalanítással szervezetünk megtisztul, méregtelenítve lesz, növekszik a rugalmassága, felgyorsul a cirkuláció, emelkedik az energiaszint, az életkor meghosszabbodik, valamint szebbé válunk. A salaktalanítás nem rövid folyamat, általában a salaktalanítás nélkül eltelt idő kb. 10%-át kell ráfordítani, hogy eredmény mutatkozzon.

...

2010. Január 02. - 15:00:44
Válasz #5
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Ez érdekes téma...csak testépítő szemszögből kéne megközelíteni, nem amolyan "kiskegyed módra"  ;D

A testépítő életmódba pl. a hosszabb (több napos) bőjtölés bele sem férne, mivel simán izomvesztéssel jár.
De mondjuk ha valaki nagyon savas, akkor olyat simán el tudok képzelni, hogy 1 napig csak brokkolit, uborkát és hasonló lugosító finomságokat egyen.
Az, hogy valaki egy hétig csak vízen meg gyümölcsön éljen (mert hallottam már ilyet is), az a mi szemszögünkből öngyilkosság.

2010. Január 02. - 16:03:24
Válasz #6
Nem elérhető

Cressler


MHP Detoxa trim nagyon jól összerakott cucc és nagyon sokat segít a méregtelenítésben. Évi 1-2 doboz...

Sok zöldség kb 1,5-2x mennyiségben mint hús/nap.

Magas rosttartalmú ételek fogyasztása.

Kardió edzés.

Sok víz esetleg, ionizált lúgos ásványvíz plusszban.

Én ennyit teszek, hogy a lehető legkevesebb méreganyag halmozódjon fel.
The Iron is the best antidepressant I have ever found. There is no better way to fight weakness than with strength. Once the mind and body have been awakened to their true potential, it's impossible to turn back.

"Tudnod kell, hogy a felhőkön túl mindig kék az ég!"

You want something? Go and get it!

2010. Január 02. - 16:19:44
Válasz #7
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Épp most olvasok utána, a bodybuilding.com-on találtam egy cikket, azt böngészem. Itt ad tippeket milyen gyógynövényket érdemes fogyasztani, a máj, vese, belek, vér tisztítására, milyen vízet érdemes inni, milyen ételeket, italokat kell inni a méregtelenítés ideje alatt...
Leírja, hogy ugyebár van egy "beépített" természetes méregtelenítő rendszerünk, ami legtöbbször jól is működik, de rengeteg szennyeződésnek vagyunk kitéve és ez már túl kemény kihívás a rendszerünknek, így hát mindenképp érdemes tenni ezügyben valamit.
Felhívja a figyelmet a cikk írója arra is, hogy nem elég a szokásos májat és vastagbelet méregteleníteni, hanem a nyirokrendszert és a vért is szükséges, csak így lesz teljes a dolog.

http://www.bodybuilding.com/fun/atd13.htm

2010. Január 03. - 09:50:36
Válasz #8
Nem elérhető

yoko3


Vértisztító teák:

Vértisztító teakeverék (1.):
nyírfalevél 10 g
csipkebogyó maggal 10 g
aranyvesszőhajtás 10 g
körömvirág 5 g
pitypanggyökér és -hajtás 10 g
csalánlevél 10 g
szantálfa (vörös) 5 g
szalmagyopár 5 g
borsmentalevél 5 g


Vértisztító teakeverék (2.):
bodzavirág 10 g
ezerjófű 5 g
zsurló 10 g
csalánlevél 10 g
keserűnarancs héja 5 g
babhéj 10 g


Vértisztító teakeverék (3.):
fekete üröm 10 g
bodzavirág 10 g
málnalevél 10 g
aranyvessző 10 g
kamillavirág 10 g
nyírfalevél 10 g
hibiszkuszvirág (vörös mályva) 10 g
hársvirág 10 g


Vértisztító teakeverék (4.):
árvácskahajtás 10 g
nyírfalevél 5 g
szemvidító 10 g
levendulavirág 5 g
bodzavirág 10 g
borsmenta 5 g
pitypanggyökér és -hajtás 10 g
citromfű 5 g
csipkebogyó mag nélkül 5 g


Vértisztító teakeverék (4.):
(Enyhe hashajtó hatása van, ezért ne fogyasszuk 2-3 hétnél tovább!)
édeskömény (őrölt) 10 g
eperlevél 15 g
kutyabengekéreg 10 g
málnalevél 15 g
szennatermés 10 g
aranyvessző 5 g
csipkebogyó maggal 5 g
nyírfalevél 5 g
hibiszkuszvirág (vörös mályva) 5 g
ezerjófű 5 g
narancsvirág 5 g
szederlevél 15 g


Elkészítésük:
2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.


Alkalmazásuk:
Naponta 2-5 csésze teát iszunk. Az 5. teakeverék kivételével mindegyik javasolt, tehát kúraszerűen 4-8 héten keresztül fogyaszthatjuk. Az 5. teakeveréket enyhe hashajtó hatása miatt csak 2-3 héten keresztül igyuk!

2010. Január 03. - 09:50:37
Válasz #9
Nem elérhető

yoko3


Ez érdekes téma...csak testépítő szemszögből kéne megközelíteni, nem amolyan "kiskegyed módra"  ;D

A testépítő életmódba pl. a hosszabb (több napos) bőjtölés bele sem férne, mivel simán izomvesztéssel jár.
De mondjuk ha valaki nagyon savas, akkor olyat simán el tudok képzelni, hogy 1 napig csak brokkolit, uborkát és hasonló lugosító finomságokat egyen.
Az, hogy valaki egy hétig csak vízen meg gyümölcsön éljen (mert hallottam már ilyet is), az a mi szemszögünkből öngyilkosság.

Teljesen egyet értek veled abban ,h max heti 1 nap fér bele pl zöldségevős teás nap ,esetleg olyat tudok elképzelni ,h amikor vki pihenőt tart pl. fél évente/évente 2-3 hetet akkor beleférne egy komolyabb "megtisztulás" is. Én szeretném kipróbálni ezért kíváncsi vagyok minden véleményre és sztem már került ide 1-2 hasznos infó is. ****:))))))

2011. Március 29. - 14:30:47
Válasz #10
Nem elérhető

fnrun


Egy méregtelenítés nekem se ártana  :-oD :)