Kedves Rencsi!
Valami tuti darálthúsos recepted nincs véletlenül? Ilyen húsárak mellett néha rá kell majd fanyalodnom úgyérzem, de fogalmam sincs hogyan lehetne finoman elkészíteni
Szia Bandus!
Hát eléggé sok daráthúsos recepetem van, így nem is tudom, hogy mit is ajánljak neked...ez előzőek közül pl. a spegetti is az, ill. az extra tojásos húsospitét, vagy a brokkolisat is el lehet készíteni daráthússal.
Majd akkor a héten csinálok pl.: paradicsomos húsgombócot, ami egy nagyon egyszrű étel és képpel felteszem. (Igaz, hogy nem igazán diétás, de én úgyiscsak készíteni fogom...és nézni...meg szagolni...)
A magam számára szoktam összeírni recepteket, nem a legegyszerűbbeket, igaz. Arra gondoltam kompletten felteszem pizza receptjét(könnyebb egy beillesztés, mint most teljesen újraírnom, főképp ha már egyszer megtettem, remélem nem lesz harag belőle
)
és ebből húsos feltétet akár főtt rizzsel elkeverve, vagy akár pufirizsre kenve 20 perc könnyedén elkészítheted és egész finom, sőt!
És most nézzük, hogy mivel is riogatlak (kissé elszámítottam az arányokat a készítéskor, de így még jobb és pizzériaibb stílusú lett):
Pizza4 db-hoz(ez a pizzériai igazán vékony tészta, én így csináltam) hivatalosan 2 nagyhoz (aki vastagabb tésztával szereti, az az alábbi tésztát majd két részre ossza):
Hozzávalók:
3 dl langyos víz,
2,5 dkg élesztő,
50 dkg zabliszt ( ez hivatalosan finomliszt lenne)
1 mk só,
4-5 ek olaj,
A nyújtáshoz: 3-4 ek liszt;
Lekenéshez: 4-5 ek olaj
1. Az élesztőt belemorzsoljuk kb. 1 dl langyos vízbe, 1 ek lisztet beleszórva meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután egy nagyobbacska tálban a többi liszttel, a fele olajjal meg a kb. 2 dl langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk.
2. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, míg az edény falától el nem válik, szép sima nem lesz. Ekkor a maradék olajjal meglocsoljuk, a tésztába dagasztjuk, így jó laza lesz tőle.
3. A kész tésztát cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal lekenjük és letakarva, langyos helyen kb. 40 perc alatta a duplájára kelesztjük.
4. A hagyományos nagyhoz a tésztát két részre osztjuk. (ha 4-re osztjuk, igazi szép vékony tésztánk lesz) Az egyik kis cipónkat kinyújtjuk, ha van pizzasütőformánk, abba nyomkodjuk bele a tésztát (ez ~ 0.5 cm vastag lesz)
5. A pizzellékhez rúddá sodorjuk és 15-18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenként ellapítjuk. (ez a minipizza lenne)
6. A tésztánkat célszerű elősütni, mert így fagyasztható, és másnap is kevesebbet kell vele bajlódni. A tepsibe tett tészta tetejét olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben nagy lánggal (kb. 220°C, légkeverésesben 200°C) 5 perc alatt elősütjük.
7. Csak ezután kenjük meg a paradicsomos mártással. Itt sok variáció lehet. Pl.:friss hámozott és felkockázott paradicsom, amit fűszerekkel összekeverünk; nekem bevált: 5 dl házi paradicsomlé sűreje, elkeverve bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval (ezeket ízlés szerint adagojuk).
8. Feltét:
a. darált húsos: egy vöröshagymát megtisztítunk, felaprítjuk és 4 ek olajon megfonnyasztjuk. Fél kg darált marhahúst ráteszünk és kevergetve 10 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, oreganoval, rozmaringgal (csak óvatosan) fűszerezzük. Ha kihűlt, egyenletesen a paradicsomos alappal megkent tésztára halmozzuk. Gyűrűire szedett hagymával befedhetjük. A tetejére sajt kerül.
b. Hawaii: 30 dkg csíkokra vágott sonka + 30 dkg lecsöpögtetett ananászkocka+ edami.
c. Tenger gyümölcsei: lecsöpögtetett konzerv vagy fagyasztott, felengedett, langyos vízzel leöblített teng gyümölcsei keverék (kagyló, rák, polip) Ezt a paradicsomos alapra szórjuk. + néhány szem olivabogyó, + füstölt lazac vékony csíkokban, végül pizza mozzzarella.
TIPP: A tésztát ízesíthetjük is. Pl.: a tenger gyümölcseivel készül, akkor 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, de tehetünk bele bazsalikomot is.