Én nem iszom tejet.Valakik nem is ajánlják a boltit ,mert az csak víz és nincs benne semmi más.Találtam róla pár érdekes dolgot ki mit hisz és mi az igazság.
A magyar lakosság több mint 60%a szerint a boltban kapható tejet vízzel hígítják. Pedig ez nem igaz: a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. Ugyancsak tévedés, hogy a házi, kimért tej a legegészségesebb. Bár a lakosság 82%-a így gondolja, valójában a házi tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej.
Sokan vélik úgy: a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el. Az sem igaz, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz (a lakosság 37%-a gondolja így, további 30% tanácstalan). A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma 2 nagyobb alma energiatartalmának felel meg – cáfolta a tévhiteket Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa.
A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón a szakember elmondta: tévedés, hogy a magas hőfokon, ultrapasztőrözéssel készült UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag. Bár a megkérdezettek 60 százaléka így gondolja, az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat, tartósító szert. A tej az UHT típusú hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Házi, nyers tej:
Frissen fejt tej, melyet semmilyen technológiával nem dolgoztak fel, illetve nem kezeltek. A házi, friss tej elsősorban azért veszélyes, mert betegséget okozó mikroorganizmusokat tartalmazhat. Az ilyen tej nagyjából 3 napig áll el, legfeljebb 6 C°-on tárolva.
Pasztőrözött tej:
Hőkezelt tej, Louis Pasteur eljárása szerint. Jelenleg a rövid idejű pasztőrizálást alkalmazzák (15–20 másodperc, 75 C°). A baktériumok irtásának hatékonysága 99,5%. A pasztőrözött tej 3–10 napig áll el, ha betartják azt, hogy legfeljebb 6 C°-on tárolják.
Hosszabb eltarthatóságú tej (ESL tej)
Ez magas hőfokon történő pasztőrizálást jelent, vagyis azt, hogy a tejet és tejtermékeket legalább 0,1 másodpercig 100-134 C°-ra melegítik. Az ESL tej a tartósság és az élvezeti tulajdonságok szempontjából a pasztőrizált és az UHT tej között helyezkedik el. Az ESL tejet legfeljebb 6 C°-on kell tárolni. Eltarthatósága 14–21 nap, a külföldieké több hét is lehet.
UHT tej:
Friss tehéntejből készül, kizárólag UHT technológiás hőkezeléssel. 100%-ig natúr termék, tartósító szerek nélkül. Előnye, hogy szobahőmérsékleten is hosszan eltartható.