Bodybuilding.hu Fórumok

Általános Témák => Saját cikkek => Modern sporttáplálkozás => A témát indította: Lalika85 - 2007. December 26. - 18:25:29

Cím: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2007. December 26. - 18:25:29
Sziasztok!
Kezdem ennek a könyvek a kidolgozását felrakni.
Külön külön rakom fel a témákat,mert biztosan lesz rengeteg hozzászólás az összeshez!
Kérlek olvassátok el végig és tárgyaljuk ki ezeket a témákat rendesen.
Amikor az egyik témát kitárgyaltuk, utána rakom fel a következőt!

Ezt a topicot azért nyitom,hogy minden információt gyűjtsünk egy helyre, hogy könnyebb legyen a hozzám hasonló kezdőknek elindulni a rögös úton :)

Majd amikor kitárgyaltuk és összegyűjtöttük az összes információt, indítom a következőt!

Akkor kezdem:

Remélem tudok segíteni ezzel másoknak is, és összehozzuk a legfontosabb infókat közösen!
(ha nem akkor megoldom egyedül is  ))=/  ) 
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2007. December 26. - 18:25:58
Energiatermelés

Hogyan mérjük az energiát ?

Energia
1kcal = 4,2 kJ
10kcal = 42kJ

Ha a kJ-t akarjuk kalóriába átváltani, 4,2-del kell osztanunk. Például ha 100 gramm termékben van 400kJ, és megakarjuk tudni,hogy ez hány kilokalória, akkor elkell osztanunk 4,2-del:    400kJ : 4,2 = 95 kcal

A különböző táplálék összetevők energiaszintje

1 g tápanyagban:

-   szénhidrát 4kcal (17 kJ)
-   zsír 9 kcal (38 kJ)
-   fehérje 4 kcal (17kJ)
-   alkohol 7 kcal (29kJ)

Szénhidrátháztartás

A sportolók számára miért a magas szénhidráttartalmú étel a fontos?

A gyakorlást követően a glikogénraktárakat újra fel kell tölteni, ez a helyreállási folyamat egyik kulcspontja. Ennek a leghatékonyabb módja a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása.
Ha kevés szénhidrátot viszünk be,akkor az alacsony izomglikogénszint miatt lecsökken a teljesítmény.  Csökken az állóképesség kapacitása, az erő, hamarabb következik be az elfáradás, és kisebb lesz az edzés pozitív hatása. Ha tovább folytatjuk így az edzést, megnövekedhet a sérülésveszély a pszichomotoros  képességekben (koordináció, egyensúly és technikai végrehajtás). Az izomglikogén kiürülésének tartós állapota krónikus elfáradáshoz vagy túledzéses szindrómához vezethet.

Mi a glikémiás index?

A táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatásainak leírásához a tudósok megalkották a glikéimás indexet (GI). Ez a táplálékok sorrendjét jelenti a 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás átlagai alapján.
A táplálék GI-jét ismerni hasznos dolog,mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra.
Ha gyors szükség van a szénhidrátra a véráramban és az izomsejtekben, pl. közvetlenül edzés után,akkor magas glikémiás indexű táplálékokat kell választani.

Miért fontos a GI a sportolók számára?

Bár a GI rendszerét eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki,
Egészséges emberek is tudják hasznosítani. Például alacsony GI tartalmú ételek fogyasztása 1-2 órával edzés előtt javíthatja a teljesítményt, lassan felszabaduló energiát biztosítva, így az elfáradást késlelteti. A magas GI - tartalmú étel ital fogyasztása rögtön az edzés után segíti az izomglikogén helyreállását


Mennyi szénhidrátot kell fogyasztani edzés előtt?

1g szénhidrát/tskg-ot és ezt a kismennyiséget 1 órával az edzés előtt.
Egy kiadósabb étkezés után 2-4 órát is várni kell.
Ki kell kísérletezni magunk számára a mennyiséget és az időzítést.

Mennyi szénhidrátot kell felvenni edzés közben?

A vezető kutatók óránként 30-60g szénhidrát bevitelét javasolják. Ennél több szénhidrát felhasználás nem növeli az energiafelszabadítást., és nem csökkenti a fáradságot.
Nagyon fontos,hogy szénhidrátot vegyünk fel,mielőtt a fáradság bekövetkezne.
Az edzés közbeni szénhidrát felvétel késlelteti az elfáradást.

Fontos,hogy a szénhidrát,amit az edzés során felhasználunk könnyen emészthető legyen.
Gyorsan megkell emelnie a vércukorszintet, és gyorsan el kell jutnia az izmokhoz. Magas vagy közepes GI-jű táplálékok felvétele a legjobb.

Mennyi szénhidrátot kell enni edzés után, és melyik a legjobb?

A legtöbb kutató azt ajánlja,hogy 1g/tskg szükséges az edzést követő 2 órában.
Mivel gyorsan akarunk glükózt juttatni a véráramba és az izomsejtekhez,fontos, hogy közepes vagy magas GI-jű szénhidrátokat válasszunk.

Mennyi idő múlva kell szénhidrátot fogyasztani edzés után?

Amilyen hamar csak lehet, mivel a glikogénraktár gyorsabb ebben az időszakban,mint máskor.
A glikogénraktározás 3 különböző lépcsőjét mutatják a kutatások. Az első 2 órában a leggyorsabb a helyreállás, megközelítőleg 150%-a (egy – másfélszerese) a normál mennyiségnek. A következő 4 órában a mennyiség lecsökken,de még mindig magasabb marad a normálisnál. Az ezt követő periódusban a raktározás visszatér a normális szintre, így ha ekkor szénhidrátot veszünk fel, a glikogén – helyreállás felgyorsul.

Edzések között alacsony GI-jű ételeket fogyasszunk.

A legtöbb kutató 60% szénhidrátfelvételt javasol.

A glikogénszint helyreállása kb.20órát vesz igénybe,de ez több tényezőtől is függ.

Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2007. December 26. - 18:35:38
Ez jóljöhet még kiegészítésnek a glikémiás index fogalmához:
90-100 % glikémiás index:  
malátacukor, burgonyapürépor, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, (általában minden, pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú, magas szénhidráttartalmú növényi termék), valamint minden cukros (üdítő)ital (amely nagyon gyorsan a bélbe jut és felszívódhat).
70-90 % glikémiás index:
fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tésztafélék (kivéve a spagettit és a makarónit), kalács, szőlő, (répa)cukor. (Utóbbi csak felerészben tartalmaz szőlőcukrot, másik fele a gyümölcscukor.)
50-70 % glikémiás index:
zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé.
30-50 % glikémiás index:
tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, spagetti, makaróni (minden, durumbbúzából készült tészta), tejszínes fagylaltok (a magas zsírtartalom miatt lassan szívódik fel a cukor)
30 % alatti glikémiás index:
fruktóz, szorbit, lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színesfőzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom.
(a fruktózzal kapcsolatban még mennek a viták úgytudom, pl pubmed.com-on is ellentmondásos infók vannak róla)
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2007. December 26. - 18:53:46
 :-)!
Na ilyesmikre gondoltam  8-}
Meg egyéb hasznos hozzászólásokra !!!

Dextróz VS. Maltodextrin ??
Ki mit tud róluk mondani. Mindenfélét lehet olvasni róluk. Pl.van aki azt mondja,hogy edzés közben maltodextrin edzés után dextróz.
És edzés elött?
Mások meg azt írják,hogy 50-50%....

Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2007. December 26. - 19:11:08
Szerintem ez egyénfüggő. Nekem az jött be, ha edzés előtt 1-1,5 órával összetett szénhidrátot viszek be, edzés után meg maltodextrines shaket, majd ez után kb 45perccel vagy egy órával megint csak összetett szénhidrátot. Szerencsésebb helyzetben van az aki bírja a glükózt gyomorral mert az ugye gyorsabban jut el (elvileg) az izmokba. Persze a legkorszerűbb és egyben a legdrágább  megoldás edzés utánra a vitargo. Nekem azzal az az egyetlen problémám volt, hogy iszonyat mennyiségű folyadék kell hozzá és utána két órán át kb. nem tudtam enni. Egyébként halottam olyat aki vitargot vagy más szénhidrátot iszogat edzés közben is. Ez talán azoknak lehet fontos akik több órát edzenek egyhuzamban.
:-oD
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: zen - 2007. December 26. - 20:17:44
En maltodextrint hasznalok elotte es utana is ! Olcso es finom! ezvaltbe
Vitargo draga
Dextroz edes, (30gramm eseten en mar szedulok ... dobajja a ritmust az biztos.)

egyebkent meg faszak ezek a leirasok Lalika85! :-)!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 11:43:07
Arnold Schwarzenegger – A testépítés nagy enciklopédiája

A szénhidrátok a szervezet elsődleges és legkönnyebben hozzáférhető energiaforrásai.
Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok viszonylag hosszú időn keresztül biztosítanak energiát, épp ezért olyan, mintha egyfajta késleltetőt építettek volna be.
Fogyasztás után a szénhidrát glükozzá alakul,amely a véráramban kering, és az izom-összehúzódáshoz szükséges energiát biztosítja, illetve glikogénné, amely az izmokban és a májban tárolódik későbbi felhasználás céljából.
Az izom mérete növekszik,ha az izomsejtekben nagy mennyiségű glikogént és vizet tárolunk.
A szervezetben jelen levő szénhidrátnak ˝fehérjekímélő” hatása van, ugyanis szénhidrát jelenlétében a szervezet nem a fehérjét fogja eneriává alakítani.
A szénhidrátban található glükóz látja el energiával az agyfunkciókat, épp ezért ennek megvonása komoly mértékben befolyásolhatja a hangulatot,a személyiséget és szellemi képességet.

Táplálkozási szempontból az a legszerencsésebb, ha minden szénhidráttípusból fogyasztunk valamennyit.
A zöld és sárga zöldségek kiváló szénhidrátforrások. Azért fontos, hogy milyen gyorsan bomlik le egy szénhidrát, mert szoros összefüggésben van az inzulin tevékenységével.
Az inzulint azért választja ki a szervezetünk, hogy cukrokra bontsa le a szervezet.

Ha sok magas glikémiás indexű szénhidrát jut a szervezetbe, akkor érthető módon nagy mennyiségben állítunk elő inzulint. Ezt inzulinkiugrásnak szokás nevezni. Az inzulin gyorsan lebontja a szénhidrátokat, a vércukorszintünk hirtelen leesik, és az energiaszintünk vele együtt lezuhan, épp ezért viszonylag hamar megéhezünk ismét. Ha gyorsan lebomló szénhidrátokat kisebb mennyiségekben fogyasztjuk, vagy fehérjével, zsírral és lassabban lebomló szénhidrátokkal kombináljuk, akkor ez a folyamat nem lesz annyira kritikus, szervezetünk tehát csak kisebb mennyiségben választja ki az inzulint, és vércukorszintünk aránylag állandó szinten maradhat,ami azt jelenti, hogy sokkal lassabban csökken az energiaszintünk, és később éhezünk meg.

A tortával,édességekkel,üdítőitallal és más cukortartalmú élelmiszerekkel az a nagy baj, hogy gyakorlatilag üres kalóriákkal szolgálnak, tehát hihetetlenül megnövelik a kalória bevitelt, ugyanakkor táplálkozási szempontból vajmi csekély értéket képviselnek.
Természetesen egészen mésként fest a dolog,ha olyan ételeket eszünk, mint a gyümölcsök, zöldségek,rizs vagy a burgonya.


Várom a hozzászólásokat. Rengeteg okos ember van itt!!! Légyszives szóljatok hozzá!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:00:49
Sztem itt van egy hatalmas tévedés. Bár nem vagyok élettan guru, de szerintem a szervezetben CSAK az enzimek bontanak tápanyagot és a hormonok NEM. Éppen ezért eléggé kétséges h az inzulin bármit is bontana vagy átalakítana. Az inzulinnak az a feladata h a már lebontott, egyszerű és a sejtek által felvehető formára alakított tápanyagokat a célsejtekhez szállítsa és "átadja" nekik. De majd valaki aki okosabb a témában kijavít ha tévedek. Bár szinte biztos vagyok benne h az inzulinnak semmi köze a tápanyagok bontásához.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:08:13
Én szóról szóra kimásoltam a lényeget....ezért kaptam egy minuszt. Köszi! Pedig te sem vagy biztos a dolgodban... (bár én nem kételkedek a tudásodban)
726.oldal a könyvben.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Woodslave - 2008. Január 03. - 12:10:24
ez igy van, az interneten bárhol megtalálható. Nem is értem ez az Arnold hogy lett ilyen izmos 8-) @-o
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Woodslave - 2008. Január 03. - 12:12:42
azt meg tudja valaki mondani, hogy mi szabályozza, hogy az inzulin hova nyomja a tápanyagot? Mitől függ ez?
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:14:48
Örülök,hogy legalább kiderülnek az ilyesmik is. Ezek szerint nem lehet a könyvekre sem támaszkodni teljesen!!
Ezért mégjobban össze kellene hoznunk ezt a táplálkozás dolgot közösen!!!
Én nem értek hozzá :(
Ezért dolgozom ki a könyveket és rakom fel!!!
(Azt írom csak ami a könyvben van) Nem a saját hülyeségeimet.... Abból van elég  :-\
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:16:32
Én szóról szóra kimásoltam a lényeget....ezért kaptam egy minuszt. Köszi! Pedig te sem vagy biztos a dolgodban... (bár én nem kételkedek a tudásodban)
726.oldal a könyvben.

Nem én adtam, de mindegy. Összekeversz valakikkel. Én ezen a fórum nem sok minuszt oszottam ki, jobb ha tőlem tudod meg. De ha már itt tartunk akkor elmondom neked: amíg nem voltam netközelben az ünnepek alatt (8 nap) addig is kaptam minuszokat, nem is keveset. Pedig 1 rohadt betűt nem írtam. Ennyit erről.

Még egyszer mondom: NEM ÉN ADTAM!

Ha tőlem fogod kapni akkor tudni fogsz róla...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Woodslave - 2008. Január 03. - 12:18:04
ez tök jó egyébként, legalább van valami "szakmaibb" rész is, ahol pöröghet a fórum, nemcsak a humor meg a girls topic, bár az is jó #:-)
Abban nem vagyok viszont biztos, hogy pont a testépítés nagy enciklopédiája a legfrissebb és hitelesebb forrás...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:19:53
Mit tudsz ajánlani helyette???  Egyszerre 3 könyvből szerzem az infókat!
testépítés nagy enciklopédiája
Modern sporttáplálkozás
Testépítés bibliája
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:20:50
azt meg tudja valaki mondani, hogy mi szabályozza, hogy az inzulin hova nyomja a tápanyagot? Mitől függ ez?

Szerintem megvannak a prioritási sorrendek. Nyilván a létfontosságú szervek működése az első, mert ha nem lenne az akkor gáz lenne  :) Mindig az az első ami a legfontosabb. Mondjuk egy edzés alatt/után kiváncsi lennék h miként osztja el a tápanyagot a szervezet. Mert azért az izmokon kívül más is dolgozik, pl az agy is rendesen.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:21:55
Én szóról szóra kimásoltam a lényeget....ezért kaptam egy minuszt. Köszi! Pedig te sem vagy biztos a dolgodban... (bár én nem kételkedek a tudásodban)
726.oldal a könyvben.

Nem én adtam, de mindegy. Összekeversz valakikkel. Én ezen a fórum nem sok minuszt oszottam ki, jobb ha tőlem tudod meg. De ha már itt tartunk akkor elmondom neked: amíg nem voltam netközelben az ünnepek alatt (8 nap) addig is kaptam minuszokat, nem is keveset. Pedig 1 rohadt betűt nem írtam. Ennyit erről.

Még egyszer mondom: NEM ÉN ADTAM!

Ha tőlem fogod kapni akkor tudni fogsz róla...

Rendben. Akkor ne haragudj.
A te hozzászólásaidra vagyok a legkiváncsibb,na meg Seth és Steve hozzászólásaira.
Természetesen a többiekére is!!!!!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:25:44
Mit tudsz ajánlani helyette???  Egyszerre 3 könyvből szerzem az infókat!
testépítés nagy enciklopédiája
Modern sporttáplálkozás
Testépítés bibliája

Lalika, ez a táplálkozás dolog olyan h mindenki azt mond amit akar. Sajnos a táplálkozástudomány ilyen. Az anatómi más kérdés, hiszen attól függetlenül h még sok funkciót nem ismerünk, azért a legtöbb alap dolog betonba ágyazott bizonyítékokon alapszik. Vagyis az úgy van ahogy van. Nincs ellentmondás.

Táplálkozással az a helyzet h vannak körvonalak, de semmi se 100%-ig biztos. Így mindig lesznek új tanulmányok amiknek a fele szart se ér mert csak spekuláció, a másik fele meg mond valamit és alá is tudják támasztani.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Woodslave - 2008. Január 03. - 12:26:49
nem tudom, de az internet mellett nekem nincs szükségem 70-80-as években megírt könyvekre. MOst nem azt mondom, hogy hülyeség ami benne van, meg egyébként is örülnék ha csak úgy néznék mi mint egy 70-es évekbeli testépítő, de az internet azért.
Nem akarok nagyon más oldalakat reklámozni, de én pl. a t-nation.com oldalon szoktam olvasgatni, mondjuk az ortodox bodys felfogástól kicsit messzebb álló, de érdekes cikkek vannak edzés és táplálkozás ügyben is.
Másrészről a spanyolviaszt azóta se találták fel még egyszer, az alapdolgok működnek.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:28:11
Másrészről a spanyolviaszt azóta se találták fel még egyszer, az alapdolgok működnek.

Ez a lényeg  :-){
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: endre66 - 2008. Január 03. - 12:29:05

Nem én adtam, de mindegy. Összekeversz valakikkel. Én ezen a fórum nem sok minuszt oszottam ki, jobb ha tőlem tudod meg. De ha már itt tartunk akkor elmondom neked: amíg nem voltam netközelben az ünnepek alatt (8 nap) addig is kaptam minuszokat, nem is keveset. Pedig 1 rohadt betűt nem írtam. Ennyit erről.

Ha tőlem fogod kapni akkor tudni fogsz róla...

Mielőtt depressziós leszel dear Bubee, azért vedd figyelembe, hogy ha más esetleg szintén pár napig nem jut nethez, majd elkezdi "bepótolni a lemaradását" és visszaolvas, akkor is oszthat minuszt és plusszt is. Én pl simán nyomkodtam plusszokat olyanra, amit valaki nyáron írt még, csak én nemrég jutottam oda hogy elolvassam. És persze röpkedtek a minuszok is  :-/-

Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: endre66 - 2008. Január 03. - 12:33:33
De hogy érdemben is hozzászóljak a témához:
A lényeg, hogy Lalika jó úton jársz, olvass sokat, gondolkozz, de nehogy kétségbe essél minden ellentmondásos információn, mert akkor nem fogsz egyről a kettőre jutni, és szerintem ez az inzulinos dolog nem annyira égető téma, hogy annyit agyaljunk rajta, szerintem elég sok ember lett izmos anélkül, hogy ismerte volna az inzulin működését mélyrehatóan.  ;)
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:34:50

Nem én adtam, de mindegy. Összekeversz valakikkel. Én ezen a fórum nem sok minuszt oszottam ki, jobb ha tőlem tudod meg. De ha már itt tartunk akkor elmondom neked: amíg nem voltam netközelben az ünnepek alatt (8 nap) addig is kaptam minuszokat, nem is keveset. Pedig 1 rohadt betűt nem írtam. Ennyit erről.

Ha tőlem fogod kapni akkor tudni fogsz róla...

Mielőtt depressziós leszel dear Bubee, azért vedd figyelembe, hogy ha más esetleg szintén pár napig nem jut nethez, majd elkezdi "bepótolni a lemaradását" és visszaolvas, akkor is oszthat minuszt és plusszt is. Én pl simán nyomkodtam plusszokat olyanra, amit valaki nyáron írt még, csak én nemrég jutottam oda hogy elolvassam. És persze röpkedtek a minuszok is  :-/-


Nem leszek depressziós dear Endre66. Figyelembe vettem én már sokmindent itt... Mindegy...  :-!!!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:35:03
Akkor túlbonyolítom???
Azért olvasom ezeket a könyveket,mert ezt ajánlottátok és szeretném az alapokat megtanulni.
Na meg persze olyan infókat tartalmaz amiket itt,így senki sem mondott el pontosan. Ha mondott is akkor is 25 topicban van kitárgyalva egy egy rész.
Szeretném az összes infót összegyűjteni egy helyre!!!

Minden tápanyaghoz új topicot nyitok, azért hogy mindig hozzá tudjunk szólni.

A következő a fehérje lesz!!!

Este meg is csinálom.
Nem sajnálom az időt rá, de félek,hogy hiába foglalkozom ennyit a témával,mert nem kapom meg az alap információkat sem.
Ebben segítenek majd ezek a topicok!!!

Szeretném jól csinálni azt amit csinálok és szívesen segítenék ezzel a többi hozzám hasonló kezdőnek is.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 03. - 12:37:03
De hogy érdemben is hozzászóljak a témához:
A lényeg, hogy Lalika jó úton jársz, olvass sokat, gondolkozz, de nehogy kétségbe essél minden ellentmondásos információn, mert akkor nem fogsz egyről a kettőre jutni, és szerintem ez az inzulinos dolog nem annyira égető téma, hogy annyit agyaljunk rajta, szerintem elég sok ember lett izmos anélkül, hogy ismerte volna az inzulin működését mélyrehatóan.  ;)

Hát azért ez egy olyan dolog ami nem éppen "nem égető". Nyilván most attól h ezt nem tudja pontosan még lehet ronikólmen, de aki fogalkozik ezzel a sporttal, az foglalkozik némileg a táplálkozással és az anatómiával is. Ez olyan "illik tudni" kategória, de lehet csak én látom így. Azért ne legyen már az terjesztve h a hormonok bontják le a makrotápanyagokat...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: endre66 - 2008. Január 03. - 12:39:54
Nem vagyok pedagógus, de arra már rájöttem, hogy az a tudás, amit küzködve, vért izzadva szerez meg az ember, ezerszer többet ér annál, amit kézhez kapunk. Ez olyan mint a tévénézés és az olvasás közti különbség, mindkettőből juthatunk hasznos információhoz, de amit olvasol, azt te magad gondolod át, képzeled el, és jegyzed is meg jobban, a tévében meg előre sokak által ki van találva és prezentálva van minden.

(nem féltelek Bubee, csak mondtam  ;-oo-; )
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:42:40
Ráadásul rengeteg a népbutítás.  Én nem is nézek nagyon tv-t.

Az optimális inzulinszint eléréséhez tudtok egy kis segítséget adni???
Az edzés előtt 7g maltodextrint iszom és 8g dextrózt. Edzés közben 10g-10g. Ez jó így???
Egy óra kb. az edzésem utána meg hasazás még 30perc.

Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2008. Január 03. - 12:42:58
Sztem itt van egy hatalmas tévedés. Bár nem vagyok élettan guru, de szerintem a szervezetben CSAK az enzimek bontanak tápanyagot és a hormonok NEM. Éppen ezért eléggé kétséges h az inzulin bármit is bontana vagy átalakítana. Az inzulinnak az a feladata h a már lebontott, egyszerű és a sejtek által felvehető formára alakított tápanyagokat a célsejtekhez szállítsa és "átadja" nekik. De majd valaki aki okosabb a témában kijavít ha tévedek. Bár szinte biztos vagyok benne h az inzulinnak semmi köze a tápanyagok bontásához.
Ez pontosan így van. Az inzulin tesz lehetővé egy olyan transzportfolyamatot ami által bejut a glükóz a sejtekbe, sőt eközben jut be a sejtekbe kálium és  az aminosavak is. Emiatt van egy antikatabolikus és erős anabolikus hatása az inzulinnak. Röviden ennyi. Az ,hogy mely sejtekre hat az inzulin, inzulinreceptorok működésének és számának a függvénye. Az inzulinreceptorok száma pedig a vérben lévő inzulin mennyiségének a függvénye. Vagyis minél több inzulin van a vérben annál több az inzulinreceptor és annál anabolikusabb állapotban vagyunk.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:48:06
Én mindig meglepődöm,hogy miket tudtok!!!!  :-)!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: endre66 - 2008. Január 03. - 12:49:38
Én nem minősíteném egyik könyvet sem (a háromból kettőt olvastam). De azt látni kell, hogy senkinek sem sikerült összefoglaló, és akár csak mondjuk 90%-ban elismert könyvet letennie az asztalra a témában. Jó ötlet, hogy gyűjtöd, és rendszerezed az információkat, de tudomásul kell venni, hogy eközben egy halom olyan téves információval, cikkell, hiedelemmel fogsz találkozni, amikről csak később, későbbi "tanulmányaid", tapasztalataid megszerzése után derül ki, hogy azok valójában tévesek...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 12:54:16
Én nem minősíteném egyik könyvet sem (a háromból kettőt olvastam). De azt látni kell, hogy senkinek sem sikerült összefoglaló, és akár csak mondjuk 90%-ban elismert könyvet letennie az asztalra a témában. Jó ötlet, hogy gyűjtöd, és rendszerezed az információkat, de tudomásul kell venni, hogy eközben egy halom olyan téves információval, cikkell, hiedelemmel fogsz találkozni, amikről csak később, későbbi "tanulmányaid", tapasztalataid megszerzése után derül ki, hogy azok valójában tévesek...

Bízom benne,hogy ezt a folyamatot a ti tapasztalataitokkal meglehet gyorsítani és itt ezen a fórumon összehozzuk a legfontosabb dolgokat.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2008. Január 03. - 12:57:40
Annyi jutott még eszembe az inzulin-vércukor témával kapcsolatban(mert lehet, hogy félreérthető volt amit írtam), hogy nem éppen az az üdvözítő, ha minél magasabb a vércukorszinted, tehát minél magasabb az inzulinszinted, mert a magas vércukorszint a lipogenezist, vagyis a zsírosodást támogatja, ezért célszerűbb(diétában pedig kötelező) a lassabb felszívódású ezáltal kisebb vércukorszint emelő hatással bíró szénhidrátforrásokat választani. Így szinte folymatos, de kevésbé magas vércukor és inzulinszint lesz a véredben és a zsírosodást is mellőzöd ammennyire lehet. (Itt utalnék vissza a glikémiás index témára ;D) A nagy vércukorszint emelő hatású egyszerű cukrok fogyasztásának pedig megvannak a specifikus időpontjai amikor az előnyös tulajdonságaikat tudjuk kihasználni, a hátrányosakat pedig minimalizáljuk.(pl.:edzés utáni turmix)
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Jordan - 2008. Január 03. - 13:03:54
Srácok! Szerintem az ido majd mindent eldont!!! Mivel ezek csak az alapok , minden ember más, mindenki máshogy reagál dolgokra. Ezeket az írasokat  figyelembe kell venni, de nem szentírásként rájuk támaszkodva. Én is kaptam már álltalam nagyra tartott testépítotol olyan tanácsot a táplálkozás terén amitol o fantasztikus formát hozott, én viszont belebuktam.  ;D  Kisérletezgetni kell!!!!!! Ami bevállt, megtartani!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: endre66 - 2008. Január 03. - 13:05:04
Jordan: A számból vetted ki a szó(já)t!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Jordan - 2008. Január 03. - 13:15:15
Persze félreértés ne essen. Lalika munkája nagyon hasznos, mert akinek nincs meg ez az alap, annak már az is jó ha van ezek alapján valami kiindulópontja! Ha ezeket itt elovassa már nem kovethet el végzetes hibát!

Úgyhogy csak így tovább Lalika!!!  :-)!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Woodslave - 2008. Január 03. - 13:30:17
ha mondjuk étkezési tanácsot kellene adni, akkor Jordan aláírása lenne az alap  :-){
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Jordan - 2008. Január 03. - 14:26:03
ha mondjuk étkezési tanácsot kellene adni, akkor Jordan aláírása lenne az alap  :-){

Tudod!!! Lényeg a változatosság!  ;)  :D
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2008. Január 03. - 14:30:38
ha mondjuk étkezési tanácsot kellene adni, akkor Jordan aláírása lenne az alap  :-){

Tudod!!! Lényeg a változatosság!  ;)  :D
;D ;D ;D ;D /7%
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Seth - 2008. Január 03. - 17:01:43
Ezt csak olyanoknak akiket mélyebben érdekel  @:-)

Most olvasok itt sok érdekeset sajnos, a táplálkozástudomány egyrészről mondhatni pofonegyszerű, másrészről, pont a tanáromtól kérdeztem egy-két dolgot biokémből, és azt mondta ezt igazán olyan tudná megválaszolni akinek ez a szakterülete..
Mondok egy egyszerű példát a arra hogyan is lehet ebbe belebonyolódni  8-), Pl. a legtöbb hormonnak van egy (-soK esetben több") antagonistája, mondhatni ellentétpárja. De azt kevesen tudják, hogy pl. az adrenalin is az, méghozzá pont az inzuliné... így ez is gátolhatja az inzulin hatás kifejlődését...

Továbbmegyek, ha ezeket nagyjából megértjük (nekem sokmindent nem sikerült még  ????... ) utána számításba lehet venni a megfelő enzimkatalízist, az ionpumpákat, az elektrontranszportrendszer, citrát kör, glikolízis, egyéb speciális tulajdonságait, aztán szépen még tovább megyünk és különválasztjuk a ketogén és a glükogén aminosavakat a lebontás miatt, vagy valós aminosavszükségleti profilt állítunk fel és bizonyosakat lecsökkentünk, másokat az aktin és miozin felépítéséhez megemelünk, (---->pl. innen jön a BCAA-k jelentősége) ésatöbbi ésatöbbi... annyira sok tényező van, hogy nagyon, bár nem biztos hogy ebből az idétlen példából lejött.

Teljesen kontrollált rendszert létrehozni képtelenség.

Ezt csak azért írtam hogy nem olyan egyszerű, sőt nekünk inkább az lehet a célunk a hogy a működő hatásokat vizsgáljuk, magyarul mi-mire jó, és mi az aminek "látható" eredménye van...

az ok-okozati összefüggésbe érdemesem talán később elmerülni...

Saját példámon, erősen affelé hajlok hogy kissé kevesebb szénhidrátbevitelt használjak, ciklikusan több fehérjével, és jelentősebb edzés utáni !különálló! aminosav BCAA, glutamin kiegészítéssel készüljek (közvetlen hatás, nem kell a peptidlácok hasításával a tripszin, kemotripszin, és egyéb enzimeknek időt vesztegetni, jobb hasznosulás, azonnali inzulinreakció mellett) és utána fehérjézzek... Persze ezek azért anyagi kérdések is  :-oD de ha ennyi lenne az össz. kieg meg egy jó multi akkor kb. ki kell jönnie...

A fehérje, és aminosavak megkérdőjelezhetetlen jelentősége az amit a legutóbbi 400 oldalból leszűrtem  8-} Ha eltekintünk a hormonális kiegészítéstől, én szemüvegemen kereszül  már a kreatin is erősen, másodvonalba szorul... ugye mondanom sem kell, hogy pl. az NO fokozókban található legértékesebb hatóanyag is arginin is aminosav... És ezzel nem rántok le nagy leplet ...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Seth - 2008. Január 03. - 17:06:54
... és majd lemaradt: ez UGYANAZ az arginin ráadásul , ami a kreatinszintézis előanyaga!..  @-o
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 03. - 17:24:18


Teljesen kontrollált rendszert létrehozni képtelenség.
 a célunk a hogy a működő hatásokat vizsgáljuk, magyarul mi-mire jó, és mi az aminek "látható" eredménye van...

az ok-okozati összefüggésbe érdemesem talán később elmerülni...




Ez a lényeg szerintem is,csak nem biztos,hogy jól fejeztem ki magamat.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Seth - 2008. Január 03. - 17:36:59
Ja ja az a lényeg! előtte lévő résszel csak példálózni akartam hogy mennyi kérdést vet fel egy probléma...

Egyéb iránt elárulom  ;D, hogy az inzulin is fehérje természetű a cisztein aminosav diszulfidhidjaival aktiválódik, és a legtöbb enzimkomlex úgyszintén döntő többségben fehérjét tartalmaz, ugyanúgy, ahogy az oxigénszállításhoz szükséges hemoglobin, az előbb említett emésztőenzim a tripszin, és fel sem lehet sorolni még mennyi vegyület...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 20. - 22:49:15
Asszem vissza kell térnünk Richie pajtással az OÉTI-hez, de immáron a Táplálkozástudomány részlegre mert ez nevetséges:

http://efrira1.antsz.hu/oeti/hirek/tapltudisk/11tolnay.pdf (http://efrira1.antsz.hu/oeti/hirek/tapltudisk/11tolnay.pdf)

Mostanában erősen töröm a fejem h milyen irányban kellene orientálódnom karrier szempontjából. Az egyik ez lenne... Rendet kéne tenni a hazai sportolók étrendjében mert ez vicc... De nem csak a sportolók táplálkozása szörnyű, hanem az átlagemberé is.

A másik a funkcionális élelmiszerek területe... Vannak ötleteim ezen a téren...

(Lehet nem fog bejönni a link, mert másodjára nekem se akar  ????... )
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:00:11
Nem csoda hogy az emberek nem tudják,hogy minek higgyenek!!!!

Ma nagyon durva dolgot tapasztaltam.

Oda mentem a teremben az edzőhöz,hogy infót gyűjtsek és padlót fogtam!!!   ˝=/
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 20. - 23:04:52
Nem csoda hogy az emberek nem tudják,hogy minek higgyenek!!!!

Ma nagyon durva dolgot tapasztaltam.

Oda mentem a teremben az edzőhöz,hogy infót gyűjtsek és padlót fogtam!!!   ˝=/

Az a gáz h a szakemberek nem fejlődnek. Régi, 50 évvel ezelőtti dolgok a mai aktuálisak is. Soha nem értettem igazán h aki olyan szinten szakértő mint pl Dr. Lugasi Andrea, de akár elég ha az okosabb laborosokat veszem alapul akiket megismertünk, miért dilettánsak bizonyos dolgokban? Amikor említettük h kreatin akkor látni kellett volna azokat a gyilkos tekinteteket  :angry: Mintha koxról lenne szó. Pedig lehet h nem doktorok, de értenek azért annyira hozzá h tudják mi a kreatin. Sokszor olyan szinten sötétség van a leghozzáértőbb emberek agyában is ezen a téren h szörnyű.

Az új ismereteket meg nem igazán akarják / hajlandóak befogadni  ˝=/ Nem vágom h mire jó ez...

Ha SETH kollega bekukkant ide akkor legyen kedves OFF-olja már ide h ő hogyan, merrefelé tervezi a jövőjét. Érdekelne.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:08:44
Azt mondta,hogy koxoljak!!!!!

Nem is kérdeztem ilyesmit!!!!

Csak azt,hogy hogyan táplálkozik és mit ajánl.  Erre a koxot ajánlja és sok folyadék ivást!!!
Kérdeztem,hogy fehérje bevitel ilyesmi és azt mondta,hogy nem fontos,mert a koxtól növök.
 :-/-- :-/-- :-/-- ˝=/ ˝=/ ˝=/ ˝=/ :-/-- :-/-- :-/--   Majdnem hanyatt dobtam magam.
Ott is hagytam.

(kiváncsi voltam,hogy milyen edző,de megbukott a tesztemen)
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:12:50
Ezen felbuzdulva még 3 embert megkérdeztem a teremben.
Az egyik ...... rajongó,nem tudott semmit,de nem is csinált úgy.
A másik 2 meg szintét szúrja magát.

Hihetetlen.
Pedig teljesen hülyének gondoltam magam.

Azt is ajánlották,hogy 14-et nyomjak kényelmes súlyal és növök majd rendesen.
Én meg elkezdem magyarázni,hogy a súlycsökkentés izomveszteséghez vezet stb.stb. de többen voltak...
rájuk hagytam.
Kellemetlen volt ezért a mai edzés.

Rájöttem,hogy csak itt lehet normális infókat összegyűjteni,meg a könyvekben.
Persze nem az zavart,hogy szúrja magát,hanem az,hogy nem eszik mellette normálisan és megvan győzve róla,hogy jól csinálja.

A vékony kis hülye gyerek meg hiába magyaráz......
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 20. - 23:16:39
Ezen felbuzdulva még 3 embert megkérdeztem a teremben.
Az egyik ...... rajongó,nem tudott semmit,de nem is csinált úgy.
A másik 2 meg szintét szúrja magát.

Hihetetlen.
Pedig teljesen hülyének gondoltam magam.

Azt is ajánlották,hogy 14-et nyomjak kényelmes súlyal és növök majd rendesen.
Én meg elkezdem magyarázni,hogy a súlycsökkentés izomveszteséghez vezet stb.stb. de többen voltak...
rájuk hagytam.
Kellemetlen volt ezért a mai edzés.

Rájöttem,hogy csak itt lehet normális infókat összegyűjteni,meg a könyvekben.


Csütörtökön engem is ért egy kis atrocitás. Részemről közel voltam ahhoz h egy kurva nagyot leb*sszak az illetőnek. Az ugyanis elkezdte gyalázni a sportunkat. Most nem részletezem h mi volt, de a lényeg h engem nehéz annyira kihozni a sodromból h elgondolkodjak azon h ütök. Ez most majdnem így lett, szóval gondolhatod miket mondott a f*szkalapja.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:20:15
Remélem azért inkább nyomtál helyette egy kemény edzést   =/+'

Az erőszak nem old meg semmit.
Ne bosszankodj  ;-oo-;

Bízom benne,hogy itt sikerült a kezdőknek egy normális leírást csinálnom!!!

És nem a termek nagy okosaira hallgatnak.

Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Bubee - 2008. Január 20. - 23:22:57
Remélem azért inkább nyomtál helyette egy kemény edzést   =/+'

Az erőszak nem old meg semmit.
Ne bosszankodj  ;-oo-;

Pont lábedzésem volt és jobban is ment köszönhetően annak h felk*rták az agyam  Łł=  ;D  =/+'

(Néha sajna csak az erőszak célravezető  ::)  >:D )
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:27:16
Szerencsésnek érzem magam,hogy itt vagyok közöttetek és tanulhatok!

Legalább nem a baromságot tanulom.

Köszönöm mindenkinek!!    :-)!
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2008. Január 20. - 23:35:00
Azt mondta,hogy koxoljak!!!!!

Nem is kérdeztem ilyesmit!!!!

Csak azt,hogy hogyan táplálkozik és mit ajánl.  Erre a koxot ajánlja és sok folyadék ivást!!!
Kérdeztem,hogy fehérje bevitel ilyesmi és azt mondta,hogy nem fontos,mert a koxtól növök.
 :-/-- :-/-- :-/-- ˝=/ ˝=/ ˝=/ ˝=/ :-/-- :-/-- :-/--   Majdnem hanyatt dobtam magam.
Ott is hagytam.

(kiváncsi voltam,hogy milyen edző,de megbukott a tesztemen)


Ez tiszta vicc! ::)

Kíváncsi leszek a következő szezonban milyen eredményeket ér el az "edzőbá", ezzel a hozzáállással...
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: L - 2008. Január 20. - 23:37:52
Ezen felbuzdulva még 3 embert megkérdeztem a teremben.
Az egyik ...... rajongó,nem tudott semmit,de nem is csinált úgy.
A másik 2 meg szintét szúrja magát.

Hihetetlen.
Pedig teljesen hülyének gondoltam magam.

Azt is ajánlották,hogy 14-et nyomjak kényelmes súlyal és növök majd rendesen.
Én meg elkezdem magyarázni,hogy a súlycsökkentés izomveszteséghez vezet stb.stb. de többen voltak...
rájuk hagytam.
Kellemetlen volt ezért a mai edzés.

Rájöttem,hogy csak itt lehet normális infókat összegyűjteni,meg a könyvekben.
Persze nem az zavart,hogy szúrja magát,hanem az,hogy nem eszik mellette normálisan és megvan győzve róla,hogy jól csinálja.

A vékony kis hülye gyerek meg hiába magyaráz......


Adj magadnak 1-2 évet és meglátjuk ki megy oda kihez... 8-)
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:41:47
Az edzőbá mondjuk nem volt nagydarab annyira.

Nekem nyárra már jól kellene kinéznem.   >:D

E-miatt várom is STEVE válaszát  :-/-(-:
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 20. - 23:45:59
Táncos leszek és ezért nyár elejére kellene valami emberi forma.
Elösször gogo táncosként fogok dolgozni,aztán majd kiderül  >:D >:D >:D

Ha nem készülök el,akkor lecsúszhatok jó sok munkáról vagy az egészről.
Ezért mindent megteszek amire szükség van,hogy elkészüljek.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: George - 2008. Január 21. - 00:10:37
Nagydarab edző :D én Oxfordban fogtam a fejem, mikor megláttam a helyi "menő" teremben az edzőket. Meg a többieket is...mondta is a japán edzőtársam: this is not America...no bodybuilders here. Én meg ott edzettem az Eszteró Team-es pólóban, az "edzők" meg bámultak, hogy ez meg kicsoda. Sztem még azt sem tudják, hogy van egy angol többszörös Mr. O.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Jordan - 2008. Január 21. - 00:58:42
Nagydarab edző :D én Oxfordban fogtam a fejem, mikor megláttam a helyi "menő" teremben az edzőket. Meg a többieket is...mondta is a japán edzőtársam: this is not America...no bodybuilders here. Én meg ott edzettem az Eszteró Team-es pólóban, az "edzők" meg bámultak, hogy ez meg kicsoda. Sztem még azt sem tudják, hogy van egy angol többszörös Mr. O.

Tanusítom!

Sot! Egész Britanniába nem ismerik Yatest!  ˝=/
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: sixooshu - 2008. Január 21. - 01:20:46
Asszem vissza kell térnünk Richie pajtással az OÉTI-hez, de immáron a Táplálkozástudomány részlegre mert ez nevetséges:

http://efrira1.antsz.hu/oeti/hirek/tapltudisk/11tolnay.pdf (http://efrira1.antsz.hu/oeti/hirek/tapltudisk/11tolnay.pdf)


Azér annyira nem nevetséges. A mintaétrend nagy vonalakban rendben van. testsúlykilónként 2.5g protein, 7g ch, 2g zsír. Súlyemeléshez tökéletes.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 21. - 01:29:53
Nekem azért fura,az hogy milyen táplálékokból viszi be a tápanyagokat!!!
Persze van közöttük első rangú is,de azért én nem így csinálom.
Szerintem nem nagyon vette figyelembe a glikémiás indexet.

Már én sem tudom megnyitni a fájlt.... ezért nem tudok róla írni többet jelenleg.
Cím: Re: Anita Bean - Modern sporttáplálkozás
Írta: sixooshu - 2008. Január 21. - 02:21:26
A GI csak egy szám. Sokan elfelejtik említeni, kogy a GI-t módosítja a kaja összetétele, mennyisége, hőmérséklete, rosttartalma, fehérjetartalma (a vér emelkedett aminosavszintje is inzulinszekréciót okoz), még az is számít, mennyire rágod össze. Pl: hiába magasabb a zsemle GIje, mint a rizsé, ha azt melegen eszed.