Bodybuilding.hu Fórumok

Általános Témák => Saját cikkek => Modern sporttáplálkozás => A témát indította: Lalika85 - 2008. Január 04. - 12:55:42

Cím: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 04. - 12:55:42
Remélem nem sok mindent hagytam ki :)
Várom a hozzászólásokat!!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 04. - 12:57:06
Fehérje szükséges a test szöveteinek megtartásához,növekedéséhez és újratermeléséhez. A test szintén fehérjét használ sok enzim és hormon képzéséhez,melyek az anyagcserét szabályozzák, megtartják a folyadékegyensúlyt és amelyek a sejtekből tápanyagot szállítanak.

A sportolók több fehérjét igényelnek naponta,mint az átlag emberek (0,75g/tskg/nap).

Többletfehérjére van szükségünk, hogy kompenzáljuk az edzés következtében megnövekedett fehérjelebontást, és hogy biztosítani tudjuk az edzést követő regenerációt az izomban.

A fehérjelebontás növekszik, amikor a glikogénraktárak alacsony szinten vannak.
Az optimálisnál nagyobb fehérjebevitel nem eredményez további izomnövekedést.

A sportólóknak egy jól tervezett étrenddel kell kielégíteniük fehérjeszükségletüket, amely megfelel a kalóriaigényüknek. Ajánlatos az alacsony zsírtartalmú fehérje.

(Anita bean)




Az elfogyasztott fehérjét a szervezet nem képes izomszövetté alakítani, csak akkor ha valamennyi aminosav jelen van.A szervezet azonban a szükséges aminosavak csa egy részét képes önmaga előállítani. A többit az úgynevezett esszenciális aminosavakat a táplálékból kell kinyernie a szervezetnek.

Vannak olyan ételek,amikről azt mondjuk,hogy teljes fehérjeforrások, ami azt jelenti,hogy megvan bennük valamennyi olyan aminosav, amely ahhoz szükséges,hogy használható fehérjét állítsunk elő. Az ilyen fehérjeforrások a tej,a tojás, a hús, a hal és a különböző növényi termékek,mint pl. a szójabab.

Ezek az ételek azonban eltérő mennyiségben tartalmazzák a használható fehérjét. Ez azt jelenti,hogy ha egy étel 10gramm fehérjét tartalmaz, elképzelhető,hogy testünk ennek csak adott százalékát tudja felhasználni.

Az alábbi táblázat bal oldali oszlopa azt mutatja,hogy a különféle fehérjeforrások milyen százalékban tartalmazzák a fehérjét a súlyukhoz képest, ugyanakkor a jobb oldali oszlopban azt látjuk, hogy ebből a szervezet mennyit tud izomépítésre fordítani.

Étel                        Százalékos fehérje tartalom           Felhasználhatóság százalékos értéke
Tojás                                             12                                                            94
Tej                                                 4                                                             82 
Hal                                              18-25                                                          80
Sajt                                            22-36                                                          70
Barna rizs                                       8                                                              70
Hús                                            19-31                                                           68
Szójaliszt                                       42                                                             61               

(a tejsavó nettó fehérjetartalma még magasabb,mint a tojásé.)
A tojás annyira jó minőségi fehérjeforrás, hogy összehasonlítási alapul szokták venni, amikor a fehérjeforrásokat minősítik. Az így felállított sorrendben a tojásnak önkényesen a 100-as értéket adták.  (a 100as érték egész tojásra vonatkozik)   


Étel                                Fehérjeminőség
Tejsavó                                   159<
Tojás                                      100
Hal                                          70
Sovány marhahús                       69
Tej                                          60
Barna rizs                                 57
Fehér rizs                                 56
Szójabab                                 47
Teljes kiőrlésű liszt (búza)           44
Mogyoró                                  43
Szárazbab                                34
Fehérburgonya                          34

Láthatjuk,hogy bizonyos ételek,mint például a rizs,a burgonya és a bab, jóval kevésbé hasznosíthatók,mint a tojás vagy a hal. Ennek oka nem más, mint az, hogy ugyan vannak bennük esszenciális aminosavak,de nem elegendő mennyiségben. Ha azonban kettő vagy több alacsony minőségű (nem teljes) fehérjeforrást kombinálunk, akkor jó minőségű fehérjét nyerhetünk. Ez abból következik,hogy mivel az egyik fehérjeforrásban megvannak azok az aminosavak, melyek a másikból hiányoznak, így az adott ételek kiegészítik egymást.


Ha a fehérjeport nem étkezéssel együtt vagy hozzáadott szénhidráttal fogyasztjuk,akkor szervezetünk nem tudja megfelelően feldolgozni. A kutatások kimutatták, hogy ha azt szeretnénk,hogy a fehérjét a fehérjeszintézishez használja a szervezet,ne pedig az energiatermeléshez, akkor más ételekkel együtt, elsősorban szénhidrátokkal együtt kell fogyasztani.

Ha túl sok fehérjét eszünk,akkor az azt jelenti,hogy túl sok kalóriát fogyasztunk ahhoz,hogy el is égessük, épp ezért erre mindenképpen gondoljunk,amikor saját étrendünket összeállítjuk.

(Arnold – A Testépítés Nagy Enciklopédiája)

A testnek szüksége van a protein folyamatos és állandó biztosítására az egész napon keresztül. Ha valaki edzés előtt és/vagy közben fehérjét akar a szervezetébe juttatni akkor annak egyértelműen aminosavaknak kell lenniük, hisz azt nem kell emészteni...nem fogja zavarni az edzést.
Fehérje bevitel!!
Minimum: 2 g/tskg
Optimális: 2.5-3 g/tskg
Maximum (nem naturál szint): 3-5 g/tskg
A táplálék kiegészítőből bevitt tápanyagok maximum 50%-a legyen az összes bevitt tápanyagnak.
Igyekezzünk az elsőrangú tápanyagforrásokat használni, a másodrangúakat pedig kiegészítésnek vagy ízesítésnek! A tápanyagtartalom meghatározásához a megfelelő táblázatokat kel használni.

Az étrend-kiegészítõk csak kiegészítik az étkezéseket!
Az étkezésed összeállításánál a változatosság alapelvét mindig tartsd be.
Aminósavak!!!

Az izmokban a legnagyobb vérbőséget a testépítő edzésekkel lehet elérni! Ilyenkor a testben lévő vérmennyiségnek akár a 80 %-a is a munkában lévő izmokba áramolhat!!! 5x annyi mint normál esetben!!! Ezért (is) fordulhat elő, hogy kemény edzésnél (pl. lábazás) elszédülhet az ember.
Akinek eddig még nem derült ki: testépítőként az a célunk, hogy mire elhagyjuk az edzőtermet addigra az aznapra megedzendő izmokba MAXIMÁLIS MENNYISÉGŰ VÉRT JUTTASSUNK!!! Erre kell törekednünk mind a gyakorlatok sorrendjének, a sorozatszámoknak, az ismétlésszámoknak...de leginkább az EDZÉSSTÍLUSNAK a megválasztásánál!

A vér 15%-a helyett akár 80% kering az izmokban edzéskor.
TUDTOK ENNÉL ANABOLIKUSABB PERIÓDUST TALÁLNI ??? Kötve hiszem.

 A "hiperanabolikus ablakot" ami az edzés alatt kitárul illene kihasználni... Itt jönnek képbe az "előemészett" tápanyagok...pontosabban tápanyagok amelyeket már nem kell megemészteni...készen állnak arra, hogy a véráramba kerülve megrohanják az "éhes" izomsejteket.

Mit kellene tenni? Edzés előtt és/vagy közben ilyen tápanyagokat juttatni a véráramba, kihasználva az extrém vérbőséget és vérnyomást...mely ráadásul éppen az aznapra célbavett izmok felé irányul. Mit kellene bevinnünk: aminosavakat (komplett amino termék, glutamin, BCAA, EAA) és egyszerű cukrokat (dextróz, fruktóz...) vagy keményítőből kivont maltodextrint... A cukrok hatására beindult inzulintermelés csak tovább segíti célunkat...hogy már az edzés alatt minél több izomsejtbe, minél több aminosavat és szénhidrátot pumpáljuk bele!!! Aztán persze edzés után mehet tovább a megszokott protokoll. Ez az egész procedúra mindössze annyiban befolyásolhatja az étrendünket, hogy számításba kell venni az edzés előtt/közben elfogyasztott szénhidrátokat is...

Ha az edzés által ilyen kedvező helyzetbe hozhatjuk a szervezetünket izomtömegnövelés szempontjából akkor szerintem megéri foglalkozni azzal, hogy ezt maximálisan kihasználhassuk és az egekig fokozzuk az anabolikus és anti-katabolikus folyamatokat a testünkben!
(Fórum & internet)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 04. - 20:40:24
Halihó  ?:-)

Van itt valaki   ?:-)

Leírtam mindent???  (még nem fordult elő,hogy nyitottam egy topicot és senki sem írt.....
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: tomi - 2008. Január 04. - 23:26:48
én olvasom és Veled tanulok :-)!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: GetFreaky! - 2008. Január 04. - 23:49:04
figyelek és közbe jegyzetelelek =/+' :-)!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Kola - 2008. Január 05. - 11:23:53
ment a + ;-oo-;
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: fastor - 2008. Január 06. - 01:39:55
figyelek figyelek:D :-)!
akor mittomán ezt értsük úgy hogy edzés elött összetett kaja oylan másfél órával amiben összetett szénhidrátok, hús van benne..edzés elött közvetlen szölöcukor+aminosavak(tablettát gondolom, vagy van más fomrában is?) közben is mehet egyszerü szénhidrát? és avégén meg turmix fehérje+szölöcuki
így gyakorlatias értelmezni?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 07. - 21:51:41
figyelek figyelek:D :-)!
akor mittomán ezt értsük úgy hogy edzés elött összetett kaja oylan másfél órával amiben összetett szénhidrátok, hús van benne..edzés elött közvetlen szölöcukor+aminosavak(tablettát gondolom, vagy van más fomrában is?) közben is mehet egyszerü szénhidrát? és avégén meg turmix fehérje+szölöcuki
így gyakorlatias értelmezni?


Edzés előtt másfél,de inkább két órával, alacsony glikémiás indexű táplálkozás,ami a testsúlyodnak megfelelő 1g/tskg szénhidrátot tartalmaz.
Pl. 150g zabpehely-magvakkal és fehérjeturmixal leöntve. Ez tartalmaz szénhidrátot,rostokat,fehérjét és zsírokat is.

Vannak folyékony aminósavak is és ezek beviteléről Steve már írt részletesebben,amiből itt is idéztem.

Edzés előtt és/vagy közben kihasználva az extrém vérbőséget és vérnyomást...mely ráadásul éppen az aznapra célbavett izmok felé irányul. Mit kellene bevinnünk: aminosavakat (komplett amino termék, glutamin, BCAA, EAA) és egyszerű cukrokat (dextróz, fruktóz...)

Edzés után közvetlenül,meg tömegnövelő turmix majd kb.30percel egy csirkemell+rizs jellegű táplálkozás.

Szerintem olvasd el egy párszor a leírtakat és megkapod a választ.
Ennél többet nem tudok én sem.

Remélem sikerült válaszolnom megfelelően.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: fastor - 2008. Január 07. - 22:01:27
figyelek figyelek:D :-)!
akor mittomán ezt értsük úgy hogy edzés elött összetett kaja oylan másfél órával amiben összetett szénhidrátok, hús van benne..edzés elött közvetlen szölöcukor+aminosavak(tablettát gondolom, vagy van más fomrában is?) közben is mehet egyszerü szénhidrát? és avégén meg turmix fehérje+szölöcuki
így gyakorlatias értelmezni?


Edzés előtt másfél,de inkább két órával, alacsony glikémiás indexű táplálkozás,ami a testsúlyodnak megfelelő 1g/tskg szénhidrátot tartalmaz.
Pl. 150g zabpehely-magvakkal és fehérjeturmixal leöntve. Ez tartalmaz szénhidrátot,rostokat,fehérjét és zsírokat is.

Vannak folyékony aminósavak is és ezek beviteléről Steve már írt részletesebben,amiből itt is idéztem.

Edzés előtt és/vagy közben kihasználva az extrém vérbőséget és vérnyomást...mely ráadásul éppen az aznapra célbavett izmok felé irányul. Mit kellene bevinnünk: aminosavakat (komplett amino termék, glutamin, BCAA, EAA) és egyszerű cukrokat (dextróz, fruktóz...)

Edzés után közvetlenül,meg tömegnövelő turmix majd kb.30percel egy csirkemell+rizs jellegű táplálkozás.

Szerintem olvasd el egy párszor a leírtakat és megkapod a választ.
Ennél többet nem tudok én sem.

Remélem sikerült válaszolnom megfelelően.
értem köszönöm szépe átnyálazom még párszor hogy tényelgmegértsem ;-oo-;
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 10. - 20:34:19
A beígért érdekesség: (megtaláltam a papírjaim között ma !+"% )
Elviekben, ha nem tudsz komplett fehérjeforráshoz jutni, helyettesítheted több inkomplett fehérje kombinált EGYIDEJŰ fogyasztásával és ugyanazt az eredményt éred el. Ennek az a magyarázata, hogy vannak olyan növényi eredetű fehérjék amik csak egy-két aminosavban szenvednek hiányt, így ki tudod egészíteni olyan más növényi eredetű fehérjével amiben az adott aminosav nagyobb mennyiségben található meg. Lásssuk a gyakorlati példákat:
teljes kiőrlésű búza+hüvelyes+mogyoró
barnarizs+hüvelyes+szezámmag
kukorica+hüvelyes
szója+búza+barnarizs
szezámmag+hüvelyes+mogyoró+szója

Ps.: Ezt csak érdekesség képpen tettem be. Nem nagyon hiszek ebben a dologban, már csak azért sem, mert tegyük fel, hogy az aminosavkészlet komplett lesz, de az állati eredetű fehérjék hasznosulása nagyságrendekkel jobb mint a növényi eredetűeké. Viszont kényszerhelyzetben jól jöhet, ha nincs más megoldás.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 10. - 21:39:36
 :-)!
Ha tudtok még ilyen érdekességeket írjatok.
(a többihez is)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 21. - 00:32:27
 O0 ez egy átfogó és tömör cikk a fehérjékről és aminosavakról. Van egy kérdésem. Tegyük fel,hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre a különféle fehérjék és az összes aminosav. Melyikből lenne a legjobb választás? Egyetlen kikötés, ha aminosavakat választunk akkor nem választhatunk fehérjéket, viszont összeállíthatunk különféle arányokban akármilyen aminosav mixet. melyik lenne a leghasznosabb választás?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 21. - 00:59:20
Ez komoly kérdés.
Na erre vajon tud valaki válaszolni???


Nekem a kedvenceim közé az L-Arginine tartozik.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Bubee - 2008. Január 21. - 01:08:48
O0 ez egy átfogó és tömör cikk a fehérjékről és aminosavakról. Van egy kérdésem. Tegyük fel,hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre a különféle fehérjék és az összes aminosav. Melyikből lenne a legjobb választás? Egyetlen kikötés, ha aminosavakat választunk akkor nem választhatunk fehérjéket, viszont összeállíthatunk különféle arányokban akármilyen aminosav mixet. melyik lenne a leghasznosabb választás?

A különféle fehérjék lenne a megfelelő megoldás.

Az indokom: ha te komplex fehérjét viszel be a szervezetedbe, akkor a szervezeted - egyszerűen megfogalmazva - olyan aminosavat fog felhasználni amire szüksége van. Csak akkor lenne értelme az aminosavas dolognak ha te pontosan tudnád h éppen akkor milyen aminosavakra van szüksége és te pont az vinnéd be. Az előre legyártott aminokészítményeknél pont ez a gáz, h ott fix az aminosav garnitúra (arról nem is beszélve h pont a BCAA-k a legalacsonyabbak  ????... ). Tehát nem tud válogatni a szervezeted.

Nyilván ha most szigorúan nézzük akkor a csirkemellben, tojásban, tejsavóban is valamilyen szinten fixek az aminosavak, de az más tészta, ráadásul ott jóval több is van, megfelelő arányban.

Aztán lehet hülyeséget írtam... Majd valami okosabb kollega kijavít  8-)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 21. - 02:05:52
Szerintem meg hülye kérdés. nincs egy aminosav, ami a többi felett áll. mind szükséges, főleg az esszenciális aminosavak. hogy milyen arányban? nézd meg a különböző fehérjék aminoprofilját, és az alapján ki lehet keverni egy mixet.

Na lenne itt egy provokatív kérdésem a fórumozókhoz:

a legjobb fehérjeforrások egyike a csirkehús. A rizs fehérjetartalmát viszont gyakran nem is számolják a testépítők, mondván, növényi eredetű, nem teljes az aminosavprofilja. a bibi ott kezdődik, hogy a rizs aminoprofilja nagyon hasonlít a csirke aminoprofiljához. A többi, ajánlott proteinforrás (savó, tojásfehérje) aminosavösszetétele pedig nagyobb mértékben eltér a csirkétől. Hogy is van ez?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Richie - 2008. Január 21. - 06:55:47
O0 ez egy átfogó és tömör cikk a fehérjékről és aminosavakról. Van egy kérdésem. Tegyük fel,hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre a különféle fehérjék és az összes aminosav. Melyikből lenne a legjobb választás? Egyetlen kikötés, ha aminosavakat választunk akkor nem választhatunk fehérjéket, viszont összeállíthatunk különféle arányokban akármilyen aminosav mixet. melyik lenne a leghasznosabb választás?

Az hogy éppen melyik fehérje a legjobb választás azt az adott cél határozza meg sztem,de ezen belül is 2 dologról lehet beszélni.

Beltartalom:
Sejtszinten mikor zajlik a fehérjeszintézis,a megfelelő aminosavak kerülnek egymásután előre meghatározott sorrendben(elsődleges szerkezet),mindaddig amíg az összes szükséges aminosav rendelkezésre áll,amint a sorba következő aminosavból hiány keletkezik,a fehérjeszintézis leáll,és a hiányt képző aminosavat nevezik limitáló aminosavnak.

Ebből következik ,hogy hiába van neked egy teljesértékű fehérjéd ha abban az aminosavak aránya az izomfelépítéshez szükséges aminosavszekvenciához nem megfelelő.

Elég hülye példa,de talán jól érzékelteti:Hiába van neked meg minden építőanyagod,kőművesek,ácsok stb stb ha nincs elég tégla akkor félúton megáll mindenki azt nézegetnek mint a jó magyar munkásemberek ;D ameddig nem jön tégla.

Izomépítés szempontjából ugye sokan mondják ,hogy legjobb a hús.

Biológialilag sztem lehet ,hogy van egy kis hasonlóság a húsok között,aminosav profilra gondolok,persze ettől a "kis" hasonlóságtól még óriási különbségek vannak mivel akár egy aminosav különbség a természetben azt is jelentheti hogy valami éppen méreg e vagy sem.

A csirke,a boci,a halacska szépen a táplálékból felvett aminosvakból az élete során felépítette az izomzatát,amely izomzatot mi elfogyasztunk
(persze nem csak)izomépítés céljából.

Sztem csak a "hasonlóság" teheti őket a legjobb izomépítőknek.Megint a hülye példánál maradva: Ha van egy kész ház és neked kell építeni egy újat, nincs nehéz dolgod lebontod a készet ,és építesz belőle egy újat a tied persze azért másabb lesz,de az építőelemek közel olyan arányban voltak abban a házban ahogy neked kell.(megjegyezvén persze újból,hogy ez a "kis" hasonlóság meg "olyan arány" az életben óriási különbség)

A másik dolog pedig a felszívodás.

Vannak olyan időszakok(reggel+edzés után) amikor a szervezet aminosav szükségletét gyorsan kell kielégíteni,azokban az esetkben pedig hiába van neked egy az izomépítés céljábó nagyon jó aminosav profilú fehérjéd ha csak késve érnek oda a srácok ;D.

Tehát az a legjobb fehérje ami az éppen adott célt a legjobban kielégíti.

Ez persze csak az én véleményem nem készpénz.


Érdekes téma ez az egész nagyon,csak azt sajnálom nem annyira egzakt mint más tudományok,a táplálkozástudományi ism. tanárom azt mondta:
Aki ebben igazi szakértő az vagy orvos vagy biokémikus.

A vicc persze az hogy sok orvos elhiszem hogy vágja a biokémiát,de némelyik olyan debil(persze tisztelet a kivételnek). --)

 


Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 21. - 08:21:11
Szerintem meg hülye kérdés. nincs egy aminosav, ami a többi felett áll. mind szükséges, főleg az esszenciális aminosavak. hogy milyen arányban? nézd meg a különböző fehérjék aminoprofilját, és az alapján ki lehet keverni egy mixet.

Na lenne itt egy provokatív kérdésem a fórumozókhoz:

a legjobb fehérjeforrások egyike a csirkehús. A rizs fehérjetartalmát viszont gyakran nem is számolják a testépítők, mondván, növényi eredetű, nem teljes az aminosavprofilja. a bibi ott kezdődik, hogy a rizs aminoprofilja nagyon hasonlít a csirke aminoprofiljához. A többi, ajánlott proteinforrás (savó, tojásfehérje) aminosavösszetétele pedig nagyobb mértékben eltér a csirkétől. Hogy is van ez?

Nem csak az amino profil a mérvadó, hanem a hasznosulás is fontos szempont. A növényi eredetű fehérjék általánosságban véve sokkal rosszabb hatásfokkal hasznosulnak ráadásul ha jobban megfigyeled a gombán és a szóján kívül semmilyen növény nem rendelkezik az összes esszenciális aminosavval. A gombából a kitin miatt nem hasznosulnak az aminosavak, míg a szója tele van fitoösztrogénekkel, illetve egyéb számunkra haszontalan anyagokkal amik maximum csontritkulásban jönnek jól (kiv. rostok).
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 21. - 13:19:14
Persze, 100x hallottam már ezt. Honnan tudod, hogya rizs fehérjéje nem ( vagy rosszabbul) hasznosul? azonkívül az esszenciális aminosavak is megtalálhatóak a növényi fehérjékben. mindegyik. ezek városi legendák. A bizonyítékok hiányoznak. És itt most nem arra  gondolok, hogy az egyik gyártó kiírja, hogy a savó 160, a tojás 100, a hús meg 80. A savó 2x jobb a húsnál, felszívódásilag? mesehabbal. Azt talán elhiszem, hogy 2x gyorsabban szívódik fel.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 22. - 00:54:11
Persze, 100x hallottam már ezt. Honnan tudod, hogya rizs fehérjéje nem ( vagy rosszabbul) hasznosul? azonkívül az esszenciális aminosavak is megtalálhatóak a növényi fehérjékben. mindegyik. ezek városi legendák. A bizonyítékok hiányoznak. És itt most nem arra  gondolok, hogy az egyik gyártó kiírja, hogy a savó 160, a tojás 100, a hús meg 80. A savó 2x jobb a húsnál, felszívódásilag? mesehabbal. Azt talán elhiszem, hogy 2x gyorsabban szívódik fel.

Az örök szkeptikus. Ismerem jól ezt a típust ;D (remélem nem haragszol meg az általánosításért és a beskatulyázásért)
Holnap leírom neked legjobb tudásom szerint (ha nem felejtem el ;D ), hogy hogy működik a dolog. Aztán keresek hozzá pár  referencia cikket a pub-med-ről. ;-oo-;
Persze ha a híres "evidence based medicine" fellegvárából származó  tudományos publikációk sem oltják kellő képpen a tudásszomjadat, időben szólj, mert akkor nem fáradok vele. 8-)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 22. - 00:55:08
 O0 Érdekes nézőpontok a fehérjékről és aminosavakról. és felvetődött bennem még néhány kérdés ennek kapcsán. Amikor fehérjéket eszünk, azok egy részét a szervezetünk aminosavakra bontja. Ha pedig bevisszük megfelelő mennyiségben az esszenciális aminosavakat, akkor képesek vagyunk előállítani olyan aminosavakat, amilyenek éppen kellenek és kellő mennyiségben. Akkor nem lenne hatásosabb bevinni rögtön csak esszenciális aminosavakat maximum ajánlott napi dózisban?-feltéve, hogy rendelkezésre állnának és még a pénztárcánk is megengedné, ami soha nem lesz így egy átlagembernek, de tegyük fel-
 A másik része,-mivel aminosavakból lesz izom-, pedig sokkal kisebb a napi ajánlott mennyiségük mint a fehérjéknek(nem 2-4g/tskg, szépen néznék ki 240g arginine után!) így gondolom a hasznosulási arányuk is sokkal magasabb. 
Itt egy példa: napi 5-10 g arginine-t javasolnak. napi 30g több hónapon át már izületelváltozást is okozhat. Tehát személy szerint maradnék 15-20 g-nál naponta, ezzel remélve, hogy jól megdobnám a növekedési hormon termelésem, -meg még néhány dolgot... :) -. Ezenkívül van még 7 v 8 esszenciális aminosav amit be kellene vinni a megfelelő mennyiségben( remélem jól mondom ????... ). Ez kb 70g-ot tenne ki naponta, még nem néztem pontosan utána,- de ugye van olyan essz. amino, amiből napi 1,5 g bőven elég-pl.:isoleucin, asszem. De tegyünk hozzá-elméletben- még pár nem essz. aminot. pl glutamin 10-15g/nap, meg még 15g vmi másikból.
vajon milyen mértékben hasznosul a legjobbnak tartott fehérje, ha az aminosavakból ilyen kis mennyiséget kell csak bevinni, és annak is csak egy kevés része hasznosul, amiből lesz az izom? Ezen elmélkedve pedig az jön le, hogy a fehérjének csak kb 1/30 része épül be, vagy még annyi sem, és a többivel pedig köszönő viszonyban sem vagyok.
Ebben az esetben én az aminosavakat választanám.
Ki mit gondol erről?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 22. - 01:08:29
O0 Érdekes nézőpontok a fehérjékről és aminosavakról. és felvetődött bennem még néhány kérdés ennek kapcsán. Amikor fehérjéket eszünk, azok egy részét a szervezetünk aminosavakra bontja. Ha pedig bevisszük megfelelő mennyiségben az esszenciális aminosavakat, akkor képesek vagyunk előállítani olyan aminosavakat, amilyenek éppen kellenek és kellő mennyiségben. Akkor nem lenne hatásosabb bevinni rögtön csak esszenciális aminosavakat maximum ajánlott napi dózisban?-feltéve, hogy rendelkezésre állnának és még a pénztárcánk is megengedné, ami soha nem lesz így egy átlagembernek, de tegyük fel-
 A másik része,-mivel aminosavakból lesz izom-, pedig sokkal kisebb a napi ajánlott mennyiségük mint a fehérjéknek(nem 2-4g/tskg, szépen néznék ki 240g arginine után!) így gondolom a hasznosulási arányuk is sokkal magasabb. 
Itt egy példa: napi 5-10 g arginine-t javasolnak. napi 30g több hónapon át már izületelváltozást is okozhat. Tehát személy szerint maradnék 15-20 g-nál naponta, ezzel remélve, hogy jól megdobnám a növekedési hormon termelésem, -meg még néhány dolgot... :) -. Ezenkívül van még 7 v 8 esszenciális aminosav amit be kellene vinni a megfelelő mennyiségben( remélem jól mondom ????... ). Ez kb 70g-ot tenne ki naponta, még nem néztem pontosan utána,- de ugye van olyan essz. amino, amiből napi 1,5 g bőven elég-pl.:isoleucin, asszem. De tegyünk hozzá-elméletben- még pár nem essz. aminot. pl glutamin 10-15g/nap, meg még 15g vmi másikból.
vajon milyen mértékben hasznosul a legjobbnak tartott fehérje, ha az aminosavakból ilyen kis mennyiséget kell csak bevinni, és annak is csak egy kevés része hasznosul, amiből lesz az izom? Ezen elmélkedve pedig az jön le, hogy a fehérjének csak kb 1/30 része épül be, vagy még annyi sem, és a többivel pedig köszönő viszonyban sem vagyok.
Ebben az esetben én az aminosavakat választanám.
Ki mit gondol erről?

Két, nem apró dolgot hagysz figyelmen kívül:
1)
A fehérjék a szervezetben gyakorlatilag mindenhol jelen vannak. Fel sem tudnám sorolni, hogy milyen biológiai funkciókkal és jelentőséggel bírnak a fehérjék. Azért mondok egy két példát: az általad említett növekedési hormon egy peptidhormon, az albumin mint a vér egyik fehérjéje szinte egymagában nagyban meghatározza a szervezeten belüli folyadékterek megoszlását, minden egyes enzim a szervezetedben fehérje természetű...stb Tehát a fehérje és azon belül az egyes aminosavak funkciója nem merül ki az izomépítésben.
2)
Minden makrotápanyag, így a fehérjék is a vérben monomerjeik formájában van jelen, mivel csak ilyen formában képesek felszívódni. Ez azt jelenti, hogy az egyéb funkcióktól eltekintve, a fehérje mint tápanyag a vérben abszolúte nem létezik, csak az őt felépítő aminosavak formájában. Ilyen szempontból totál mindegy, hogy te azt milyen formában vitted be, a véredben aminosavak fognak keringeni, különböző arányban.

Egyébként ezeket leszámítva a kérdésfelvetés tök jogos.

Mod: a legfontosabbat majdnem elfelejtettem! A mennyiségek amiket írtál nem az ajánlott napi bevitel jellemző értékei, hanem táplálékkiegészítőkből való bevitel ajánoltt értékei!!!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 22. - 01:12:35
Elég érdekes amit írtál!!!
Biztos megkapod rá a választ.

Már L el is kezdte  Łł=    :-){

Az arginine-ről én is ezt olvastam.
Nekem a legszimpatikusabb aminosav!!!

 * A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is
 * Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le
 * A nitrogén-oxid prekurzoraként  mely tágítja az ereket , növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét.

Szerintem a 15-20g az elég sok, a secretgogue-one-ban sincsen annyi (Aminosav-vegyület:     5000mg és az sok egyéb, nem csak arginine.)

Tudtok még hasonló jó aminósavat???
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 22. - 10:37:57

Tény, hogy a fehérjék mindenhol jelen vannak.
Azonban azok nem  tejsavófehérje koncentrátumok, vagy tojásfehérjék.
Mint te is írtad van pl. az albumin, hemoglobin,... A test állítja elő ezeket a különleges fehérjéket, de aminosavakból. Úgy tanultam, hogy fehérjéből nem lesz fehérje, hanem -nagyon leegyszerűsítve- előtte le kell bontani azt aminosavakra, és utána építi fel a megfelelő sorrendben és összekapcsolásokkal a testben éppen szükséges fehérjéket.
Nem azért javasolnak csak ekkora mennyiségeket aminosav bevitelből,mert csak ennyit képes a szervezet hasznosítani,-edzéssel kitolhatjuk ezt a szintet, de még így is meg van szabva, hogy mennyi a max aminosav felvét- és a többi pedig már akár káros is lehet?  ????...
Mert ha ez így van-ezt sem tudom biztosan ????...-, akkor a bevitt fehérjékből is maximum ilyen mennyiségben állíthatunk elő aminokat, csak a fehérjéket nem tudjuk olyan könnyen túladagolni. Tudom létezik fehérjetúladagolás is, csak azt magasabb mennyiségben kell bevinni, mint az előemésztett formáit.
Ebből azonban következik egy kérdés. Miért van fehérjetúladagolás?
Erről még nem olvastam, mindössze annyit, hogy van, és csak következtetnék a válaszra, és lehet nagy butaságot fogok most írni   ????... és várom a helyes választ is :)
Szóval szerintem a fehérje túladagolás nem más, mint aminosavak keverékének túladagolása, ami következtében extra negatív hatások jelentkeznek, mivel rögtön többfélét adagoltunk túl aminosavakból.   

Bocsi nem tudom még hogyan kell hivatkozni
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 22. - 11:19:42
Kicsit félreértetted a válaszomat de segond!  ;-oo-;

Fehérjetúladagolás nincs. A szervezet tudja mire van szüksége. Ha túlzottan nagy mennyiségben viszel be fehérjéket az emésztés felületes lesz és ezáltal a felszívódás is zavart szenved, de effektíve ebből nem sokat fogsz érezni egy kis puffadáson kívül. Ha krónikusan  túlzottan nagy mennyiségű fehérjét viszel be és az fel is szívódik valamely oknál fogva (súlyzós edzés, gyógyszerek, egyéni adottságok, plusz emésztő enzimek...stb) az terhelést ró a vesékre illetve az anyagcsere egészére. Nyilván ezt lehet valemelyest ellensúlyozni pl nagyobb mennyiségű folyadék bevitelével, csökkentve ezáltal a veseterhelést. De ez a sport ezzel jár. Megterheled az izmaidat, megterheled az anyagcserédet sőt pszichésen is leterheled magad. Ha ezt értetted fehérje túladagolás alatt akkor ilyesmi létezik. De az amit én túladagolásként aposztrofálok az pl.: a koffein esetében ha túlzott mennyiséget viszel be egyszerre /250-500mg akár/ szívdobogásérzés, nyugtalanság, szimpatikus túlsúly, zavartság jelentkezhet.

Visszatérve az eredeti kérdésre:

A tápanyagok az emésztés és felszívódás során elég hosszú utat tesznek meg és elég sok átalakuláson mennek át. Az emésztőenzimek felszabadulása egy nagyon komplex folyamat és szükségesek hozzá lokálisan ható hormonok is többek között. Ezen lokálisan ható hormonok felszabadulását segíti elő az előző emésztési fázison átesett tápanyagok jelenléte. Ha a fehérjebeviteled aminosavakból próbálod megoldani, akkor az emésztőrendszerednek nem sok dolga lesz, többek között elmarad az emésztőenzimek és az ezt támogató hormonális háttér felszabadulása gyakorlatilag, hiszen monomer formában viszed be a tápanyagokat. Tehát a szervezet kapacitáscsökkenéssel válszol. Szerintem ezért nem lenne célszerű csak aminosavakat használni.

A második okot pedig már leírtam tegnap csak kicsit félreértetted. Az, hogy az izmaidnak mennyi aminosavra van szüksége az épüléshez az egy dolog. De fehérjére a szervezetedben mindehol szükség van, nem az izmaid aminosavszükséglete a prioritás hanem, hogy egészséges maradj, hiszen csak így tudsz izmokat felpakolni. Ennyi a történet.

Következtetés: Nem lehet kihagyni a fehérjelebontási fázist. Egyrészt felesleges, másrészt vannak negatív hatásai az emésztőrendszerre. Egy szó mint száz jól jönnek az aminosavak azokba a specifikus időpontokban, illetve versenyfelkészülési fázisban amikor az izommegtartáshoz ez is hozzájárul, de ezekeből megoldani a fehérjeszükségletet nem célszerű. Nem véletlen, hogy nem aminosavszükségletnek nevezzük.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 22. - 11:28:45
 :-){

Akkor írnál nekünk egy kicsit részletesebben az ajánlott mennyiségről is egy kicsit???

Gondolom ez lesz a következő kérdés  ;D

A bevitt aminósav,bcaa stb. mennyiségét hogy számoljuk ki?  Az is testsúly/kg-os adat lesz?  Vagy ez teljesen más?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 22. - 11:42:44
:-){

Akkor írnál nekünk egy kicsit részletesebben az ajánlott mennyiségről is egy kicsit???

Gondolom ez lesz a következő kérdés  ;D

A bevitt aminósav,bcaa stb. mennyiségét hogy számoljuk ki?  Az is testsúly/kg-os adat lesz?  Vagy ez teljesen más?


Szerintem, tömegnövelésben nincs különösebb jelentéősége a külön aminosavbevitelnek főleg kezdő szinten. Nem kezdő szinten is egyénenként eltérőek ezek a dolgok pl.: Steve folyékony amino kombója edzés közben.
Diétában annál nagyobb jelentősége van  a külön aminosavbevitelnek, de minden tápkiegre rá van írva az ajánlott bevitel. Ez az irányadó, de az egyéni edzési és testkompozíciós célok határozzák meg a mennyiségeket. Pl.: Bognár Gergő a 2006-os felkészülése közben volt hogy 100g glutamint is elfogyasztott napi szinten, ha jók az információim, vagy Illés Norbi jó nagy dózisú BCAA-t szokott használn a felkészülése közben.
Szerintem ez teljesen egyénre szabott dolog és nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak kiegészítők. Max pár százalékot javítanak a helyzeten.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 22. - 16:30:57
Találtam valami érdekeset   Joe Weider - Testépítés bibliája 459.oldal lap alja utolsó bekezdés
Ez ide vág,de talán más topicban is épp aktuális az idézet.

"Ha az ember megvehet egy Porshét is, akkor minek menjen Hondával?
Ha van elég pénzünk szabad formájú aminosavkapszulákra, akkor minek költenénk a pénzünk fehérjeporra
(persze megpróbálhatjuk azt is,hogy magát a port esszük meg,hiszen így gyorsabban bejut a véráramba,de egyes testépítők
akik már kipróbálták,azt mondják,hogy a pornak olyan az íze,mint a záptojásnak.)

Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: efitmaster - 2008. Január 22. - 16:37:08
Találtam valami érdekeset   Joe Weider - Testépítés bibliája 459.oldal lap alja utolsó bekezdés
Ez ide vág,de talán más topicban is épp aktuális az idézet.

"Ha az ember megvehet egy Porshét is, akkor minek menjen Hondával?
Ha van elég pénzünk szabad formájú aminosavkapszulákra, akkor minek költenénk a pénzünk fehérjeporra
(persze megpróbálhatjuk azt is,hogy magát a port esszük meg,hiszen így gyorsabban bejut a véráramba,de egyes testépítők
akik már kipróbálták,azt mondják,hogy a pornak olyan az íze,mint a záptojásnak.)


Régi idézet, amióta nagyon sokat fejlődtek a fehérjekiegészítők! A pornak manapság semmiképpen nincs olyan íze, mint a záptojásnak, és az új fehérjeporok mindenképpen vetekednek a sima aminokapszulákkal. (NitroTech, ProbolicSR, Syntha6, MuscleMilk, ELITE WHEY stb stb...)

Ez a biblia kb annyira elavult néhány részben, mint a "2000 éves" biblia más területen, bocs, hogy ezt mondom...
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 22. - 16:42:19
Szerencsére ti itt vagytok és nem engeditek,hogy rossz infó alapján döntsünk!!!

Szerintem az aminosav por izére gondolt.....

Fejlődtek ugyanolyan ütemben az aminósavak is....

Írsz nekünk erről egy kicsit,hogy megértsük.

Tudod,olyan EFIT-esen   :-){ :-){ :-){
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: csudri - 2008. Január 22. - 17:10:35

Régi idézet, amióta nagyon sokat fejlődtek a fehérjekiegészítők! A pornak manapság semmiképpen nincs olyan íze, mint a záptojásnak, és az új fehérjeporok mindenképpen vetekednek a sima aminokapszulákkal. (NitroTech, ProbolicSR, Syntha6, MuscleMilk, ELITE WHEY stb stb...)

Ez a biblia kb annyira elavult néhány részben, mint a "2000 éves" biblia más területen, bocs, hogy ezt mondom...

Eretnek!  ;D
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 23. - 00:09:46
Az örök szkeptikus. Ismerem jól ezt a típust ;D (remélem nem haragszol meg az általánosításért és a beskatulyázásért)
Holnap leírom neked legjobb tudásom szerint (ha nem felejtem el ;D ), hogy hogy működik a dolog. Aztán keresek hozzá pár  referencia cikket a pub-med-ről. ;-oo-;
Persze ha a híres "evidence based medicine" fellegvárából származó  tudományos publikációk sem oltják kellő képpen a tudásszomjadat, időben szólj, mert akkor nem fáradok vele. 8-)

Szkeptikus vagyok, de meggyőzhető. Kíváncsian várom a hivatkozásaidat! 

Addig egy kis játék!  az alábbi képen 4 fehérjeforrás részletes aminosavprofilja látható. rizs, csirke, tojás, whey. melyik szín melyik fehérjeforrást jelöli szerintetek? Kíváncsi vagyok a tippjeitekre!

(http://indafoto.hu/sixooshu/image/391509-980ac50e)

http://indafoto.hu/sixooshu/image/391509-980ac50e                (A kép eredeti helye)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 00:58:55
Szükség van a te kételkedéseidre is!!!
A te kérdéseidből,a neked adott válaszokból és az érvek felsorakoztatásából is sokat lehet tanulni.

Kérdezz bátran!! Engem nagyon érdekel ez az egész téma!!!
Itt szerintem megkapod a helyes választ!!

Efit,L,Bubee,Seth meg még sokan mások komoly végzetséggel  és tudással rendelkeznek!!!! (sokáig sorolhatnám...)
Tudják,hogy mit beszélnek!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 23. - 10:30:00
Kicsit félreértetted a válaszomat de segond!  ;-oo-;


...
A második okot pedig már leírtam tegnap csak kicsit félreértetted. Az, hogy az izmaidnak mennyi aminosavra van szüksége az épüléshez az egy dolog. De fehérjére a szervezetedben mindehol szükség van, nem az izmaid aminosavszükséglete a prioritás hanem, hogy egészséges maradj, hiszen csak így tudsz izmokat felpakolni....

... Nem lehet kihagyni a fehérjelebontási fázist. Egyrészt felesleges, másrészt vannak negatív hatásai az emésztőrendszerre...

Nem én vagyok a Dévényi Tibi, de Melyik volna jobb választás?
1. Ha főleg aminosavakat ennék-többfélét napi 70-80g-, és olyanokat amelyek segítenek az izomnövekedésben, és csak kis mennyiségű fehérje port - 2-3 naponta egy adag (20-25g) - ám fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.
Ezzel elég aktív maradna az emésztő rendszerem, meg a hormonjai ?
vagy
2. Az általános fehérje napi giga-mega mennyiségben 3-5g/testsúly kg , plusz fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.

Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 23. - 10:30:00
Kösz. De azért edzek már néhány éve, van egy kis rálátásom a dolgokra.
Mindenesetre kíváncsi lennék a te tippedre is Lalika! Melyik szín melyik fehérjeforrás?

http://indafoto.hu/sixooshu/image/391509-980ac50e/details/xl

itt jobban látható!


 
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: lawes - 2008. Január 23. - 10:30:00
Érdekes téma!  Łł=
A ciánkéket whey proteinre tippelem. Magas BCAA, alacsony arginin.
A sötétkék lesz szerintem a rizs. Aránylag magas glutamin, de kevés benne a lizin
és a kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztin), ahogy általában a gabonaféléknél.
Bordó=csirke, sárga=tojás? Ez már inkább csak tipp.
Nos?  ????...  ::)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 23. - 11:02:37
Kicsit félreértetted a válaszomat de segond!  ;-oo-;


...
A második okot pedig már leírtam tegnap csak kicsit félreértetted. Az, hogy az izmaidnak mennyi aminosavra van szüksége az épüléshez az egy dolog. De fehérjére a szervezetedben mindehol szükség van, nem az izmaid aminosavszükséglete a prioritás hanem, hogy egészséges maradj, hiszen csak így tudsz izmokat felpakolni....

... Nem lehet kihagyni a fehérjelebontási fázist. Egyrészt felesleges, másrészt vannak negatív hatásai az emésztőrendszerre...

Nem én vagyok a Dévényi Tibi, de Melyik volna jobb választás?
1. Ha főleg aminosavakat ennék-többfélét napi 70-80g-, és olyanokat amelyek segítenek az izomnövekedésben, és csak kis mennyiségű fehérje port - 2-3 naponta egy adag (20-25g) - ám fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.
Ezzel elég aktív maradna az emésztő rendszerem, meg a hormonjai ?
vagy
2. Az általános fehérje napi giga-mega mennyiségben 3-5g/testsúly kg , plusz fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.



Kezdő és középhaladó szinten tömegnöveléskor 2-2,5g/ttkg fehérje, főleg "hagymányos" élelmiszerekből: csirkemell, pulykamell, sovány túró, hal, marha...stb és  max 50%-ban proteinporokból, esetleg pluszban glutamin napi 15-25g mennyiségben.
Diétakor teljesen individuális a dolog, itt nagyobb jelentősége van a szabad aminosavak bevitelének, de erről érdemesebb a profikat megkérdezni.
Én ezt tudom javasolni.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Bubee - 2008. Január 23. - 11:11:32
Kicsit félreértetted a válaszomat de segond!  ;-oo-;


...
A második okot pedig már leírtam tegnap csak kicsit félreértetted. Az, hogy az izmaidnak mennyi aminosavra van szüksége az épüléshez az egy dolog. De fehérjére a szervezetedben mindehol szükség van, nem az izmaid aminosavszükséglete a prioritás hanem, hogy egészséges maradj, hiszen csak így tudsz izmokat felpakolni....

... Nem lehet kihagyni a fehérjelebontási fázist. Egyrészt felesleges, másrészt vannak negatív hatásai az emésztőrendszerre...

Nem én vagyok a Dévényi Tibi, de Melyik volna jobb választás?
1. Ha főleg aminosavakat ennék-többfélét napi 70-80g-, és olyanokat amelyek segítenek az izomnövekedésben, és csak kis mennyiségű fehérje port - 2-3 naponta egy adag (20-25g) - ám fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.
Ezzel elég aktív maradna az emésztő rendszerem, meg a hormonjai ?
vagy
2. Az általános fehérje napi giga-mega mennyiségben 3-5g/testsúly kg , plusz fehérjékben gazdag táplálékokat,(csirkemell, pulykamell,mogyoró, tojás, tej) plussz a többi tápanyag.

Csak annyit kell megértened és betartanod h az emberi - de nem csak az emberi - emésztőkészülék NEM a folyékony és por állagú táplálékra van "berendezkedve". A megfelelő gyomor és bélműködéshez KELL a szilárd táplálék. Innentől kezdve már nem is kérdéses a dolog. A mindenkori szükségletek minimum 50, de inkább nagyobb %-át szilárd táplálékból kell biztosítani, majd utána lehet pancsolni. Aztán akkor már szint mindegy h te most szabad aminosavat eszel vagy tejsavót, az csak egy kis + lesz majd az egész rendszerben. Ezért is CSAK kiegészíteni lehet ezekkel, nem arra alapozni.

Ez az egész - ahogy a Pisti is írta - nem atomfizika vagymi. Vannak dolgok amiknek érdemes utánamenni, de teljesen felesleges elveszni a részletekben. Nem szabad konzervatívnak lenni, ugyanakkor agyalni se kell túl sokat.

A táplálkozástudomány egyszerre egyszerű is, de ugyanakkor bonyolult, rendkívül összefüggő dolog. A dolog bonyolultabb annál h csak úgy összedobunk egy jó aminosav koktél oszt le van tudva az egész.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 11:37:34
Kösz. De azért edzek már néhány éve, van egy kis rálátásom a dolgokra.
Mindenesetre kíváncsi lennék a te tippedre is Lalika! Melyik szín melyik fehérjeforrás?

http://indafoto.hu/sixooshu/image/391509-980ac50e/details/xl

itt jobban látható!


 

Tipp:  ciánkék a whey protein szerintem,mert az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban,
         halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő,meg azért mert magasan tartalmazza a Bcaa-t.

         kék tojás,sárga hús, bordó rizs ???  Én nem értek hozzá!!! (ezeket a minőség sorrendjébe próbáltam rakni.)
         Mi a megoldás???

Neked mik a tapaszatlataid!!  Oszd meg velünk. Az évek óta szerzett tapasztalataidra vagyok kiváncsi.  Na meg az eredményeidre is! Képekekkel!!

Ha te jól tudod,biztosan komoly a külsőd is..... Ha nem akkor.... ))=/


Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 23. - 11:45:38
Mod:
Korábban valamikor azt írtam, illetve utaltam rá, hogy minden tápanyag csak monomer formában szívódik fel. Ez tévedés volt az alábbiak alapján:

"A fehérjék utilizációját kedvezően befolyásolja az a fiziológiás tény, hogy a fehérjék jobban hasznosulnak abban az esetben, ha két-három aminosavat tartalmazó mikrofehérjék formájában szívódnak fel a gasztrointesztinumból. Korábban azt feltételezték, hogy a fehérjék csupán akkor szívódnak fel, ha az emésztés során aminosavakra bomlanak le.Az élettani vizsgálatok azt igazolták, hogy a fehérjék felszívódnak akkor is, ha két-három aminosavból épülnek fel, és ekkor a fehérjék utilizációja sokkal jobb."

Prof.Dr.Mózsik Gyula- A klinikai táplálkozástudomány alapjai
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Bubee - 2008. Január 23. - 11:48:09
Mod:
Korábban valamikor azt írtam, illetve utaltam rá, hogy minden tápanyag csak monomer formában szívódik fel. Ez tévedés volt az alábbiak alapján:

"A fehérjék utilizációját kedvezően befolyásolja az a fiziológiás tény, hogy a fehérjék jobban hasznosulnak abban az esetben, ha két-három aminosavat tartalmazó mikrofehérjék formájában szívódnak fel a gasztrointesztinumból. Korábban azt feltételezték, hogy a fehérjék csupán akkor szívódnak fel, ha az emésztés során aminosavakra bomlanak le.Az élettani vizsgálatok azt igazolták, hogy a fehérjék felszívódnak akkor is, ha két-három aminosavból épülnek fel, és ekkor a fehérjék utilizációja sokkal jobb."

Prof.Dr.Mózsik Gyula- A klinikai táplálkozástudomány alapjai

Hmm.. Ez igen érdekes  ::)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 11:54:30
Elég komoly szinten művelitek a dolgokat   :-){ :-){ :-){

Néha azért a gyakorlati hasznát is foglaljátok össze,hogy mindenki értse.  ;)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Johnnyx - 2008. Január 23. - 12:17:42
Kösz. De azért edzek már néhány éve, van egy kis rálátásom a dolgokra.
Mindenesetre kíváncsi lennék a te tippedre is Lalika! Melyik szín melyik fehérjeforrás?

http://indafoto.hu/sixooshu/image/391509-980ac50e/details/xl

itt jobban látható!


 

Tipp:  ciánkék a whey protein szerintem,mert az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban,
         halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő,meg azért mert magasan tartalmazza a Bcaa-t.

         kék tojás,sárga hús, bordó rizs ???  Én nem értek hozzá!!! (ezeket a minőség sorrendjébe próbáltam rakni.)
         Mi a megoldás???

Neked mik a tapaszatlataid!!  Oszd meg velünk. Az évek óta szerzett tapasztalataidra vagyok kiváncsi.  Na meg az eredményeidre is! Képekekkel!!

Ha te jól tudod,biztosan komoly a külsőd is..... Ha nem akkor.... ))=/




Valahol azt olvastam, hogy a szójafehérjében van a legtöbb arginin. Csak nem találom a forrást  !+"%
Ha megtaláltam belinkelem.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 23. - 14:10:04
A Bíró-Linder szerint messze nem. 7,2% az arginintartalma. a húsnak magasabb.

Lalika! A tapasztalataim nem hiszem hogy nagyon eltérnének bárki más tapasztalataitól, aki 6-7 éve edz. Én egész másképpen nőttem bele a sportba, mint az aki mostanában kezdi. Amikor én kezdtem, messze nem állt ennyi információ rendelkezésre. Én a Wiederkönyvből, meg az edzőtársaim tanácsaiból építkeztem. És ahogy Efit is monta, az a könyv eléggé elavult módszereket is tartalmaz, valamint sporttársaim sem voltak igazán a helyzet magaslatán. Kénytelen voltam magam kikisérletezni, mi a jó nekem. Ez évekig tartott. rájöttem, hogy sok edzőtermi mendemonda hamis, mégha sokan is hisznek benne.
Summázva a tapasztalataimat, valami hasonlót mondok, mint amit Bubee Írt nemrég. Ez nem atomfizika, a kajáláson, edzésen nem agyalni kell, hanem csinálni. Lehet, hogy az tűnik itt ki a postjaimból, hogy a növényi fehérjéket favorizálom, ez nem igaz, naponta 200g++ álati fehérjét eszem. ez a "növényi fehérje nem teljes értékű" téma viszont jelentősen el van túlozva, mondvacsinált indokokkal, én ez ellen vagyok.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: efitmaster - 2008. Január 23. - 14:10:29
Egyetértek!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: lawes - 2008. Január 23. - 14:29:38
ez a "növényi fehérje nem teljes értékű" téma viszont jelentősen el van túlozva, mondvacsinált indokokkal, én ez ellen vagyok.
Valahol azt olvastam, hogy a növényi fehérjét is beleszámolhatjuk az étrendbe 0<X<1.00 szorzóval,  ;D
mivel kevésbe hasznosul, de valamennyit mégis felhasznál belőle a szervezet...
A grafikonos megoldásom helyes?  ????...
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Seth - 2008. Január 23. - 14:36:30
No elolvasgattam a hozzásszólásokat, és érdekes dolgokat írtatok és senkit nem akarok fikázni  ????..., de akkor van értelme egy témáról mélyebben beszélgetni, ha megtaláljuk a célját. Már többször akartam írni, de aztán mindig letettem róla, gondoltam kivárom a végét.  Az hogy megállapítjuk huhh ez az aminosav mennyire jó meg azt így bontja a szervezet, meg ez a "kedvencem" akkor van értelme, ha eszerint is csináljuk ezekután a testépítést lévén ez gyakorlati sport. Most szívesen megkérdezném a téma megindítása óta ki eszik több arginint, vagy táplálkozik teljesen máshogyan.  8-) Ezért sem akartam beleszólni vagy kijavítgatni a hozzászólásokat, mert akkor elmentünk volna a ki mennyire hihetetlenül művelt irányba...  :-/-(-: amit hiányoltam, hogy támasszuk meg tényekkel, hamár írunk valamit, és nézzük a gyakorlati hasznát. Komolyan kicsit kihaltam azon a 1db táblázaton ahol csak az maradt ki melyik csík mit jelent!  ;D ;D ;D Szóval elnézést mindenkitől, és akkor próbálok egy kicsit hasznosabb lenni, és nem off:

Szóval: 1, a növényi fehérjéket teljesen alulbecsülik ez igaz, 2 a változatosságot is pedig a kettő kombinációja sokszor pont kiegészíti egymást. Lásd Németh Pisti sem egy fajta fehérjeforrást eszik, eszik halat is csirkét is stb... A növényi fehérjék hasznosságánál különösen fontos a változatosság, ha ki akarjuk használni ezeknek az előnyeit is. Feltöltök egy könnyen értelmezhető táblázatot (nézzétek meg a sárga mezőket) egy 1970 es Biokémia könyvből (ez azóta sem változott) bizonyos tápanyagok esszenciális aminosavprfofiljáról, és nézzétek csak meg mi van ha pl. a rizst egy kis krumlival kombináljuk, pont "kiütjük a két sárga mezőt"... Vagy, hogy a marha mellé miért is kell más protein a teljes hasznosuláshoz?? Ha szervezetben nincsenek egyensúlyban az aminósavak a feleslegeseket egyszerűen nem használja föl a szervezet, ezt jól tudjuk. De! a növényi fehérjék koránt sem annyira szarok és hiányosak mint a legtöbben gondolnánk...  0o0o0
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 14:51:19
Én például 2 hete kb. 15-20g arginine-t viszek be,aminosav formában!!! A táplálkozásom is most forrot ki nem rég.
(engem ezért is érdekel ez jobban)
A többi rész is azért fontos,mert ha megoldható,hogy valamit is javítsak a táplálkozásomon, tápanyagbevitelemen,
akkor azt a lehetőségeimtől függően meg is szeretném tenni.

Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 14:56:37
Tudom,hogy csak 1-2% ezek a kis plusz kiegészítők,de én mindent megszeretnék tenni!!
Nekem minden 1% kell!!!!
Sajnos nincsen időm,hogy évek alatt gyűjtsem be a tapasztalatokat.
(bár szerintem ez egy életmód számomra, és eltelnek ezek az évek majd nálam is)
Addig is megszeretnék tenni mindent, és gyüjtöm az információkat,mert levagyok maradva!
(Szeretném jól csinálni!!! Meg kevés időm van,hogy elérjek valami normális formát,hogy mehessek dolgozni.)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: parrre - 2008. Január 23. - 15:09:35
Király a topic  :-){

A szójafehérjével nem az volt a gond hogy az ösztogénszintet emeli ?  ????... 

Lalika ha minden 1% kell regisztráld magad kiemelten közhasznú alapítványnak  ;)   ;D
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: lawes - 2008. Január 23. - 15:12:01
No elolvasgattam a hozzásszólásokat, és érdekes dolgokat írtatok és senkit nem akarok fikázni  ????..., de akkor van értelme egy témáról mélyebben beszélgetni, ha megtaláljuk a célját. Már többször akartam írni, de aztán mindig letettem róla, gondoltam kivárom a végét.  Az hogy megállapítjuk huhh ez az aminosav mennyire jó meg azt így bontja a szervezet, meg ez a "kedvencem" akkor van értelme, ha eszerint is csináljuk ezekután a testépítést lévén ez gyakorlati sport. Most szívesen megkérdezném a téma megindítása óta ki eszik több arginint, vagy táplálkozik teljesen máshogyan.  8-) Ezért sem akartam beleszólni vagy kijavítgatni a hozzászólásokat, mert akkor elmentünk volna a ki mennyire hihetetlenül művelt irányba...  :-/-(-: amit hiányoltam, hogy támasszuk meg tényekkel, hamár írunk valamit, és nézzük a gyakorlati hasznát. Komolyan kicsit kihaltam azon a 1db táblázaton ahol csak az maradt ki melyik csík mit jelent!  ;D ;D ;D Szóval elnézést mindenkitől, és akkor próbálok egy kicsit hasznosabb lenni, és nem off:

Szóval: 1, a növényi fehérjéket teljesen alulbecsülik ez igaz, 2 a változatosságot is pedig a kettő kombinációja sokszor pont kiegészíti egymást. Lásd Németh Pisti sem egy fajta fehérjeforrást eszik, eszik halat is csirkét is stb... A növényi fehérjék hasznosságánál különösen fontos a változatosság, ha ki akarjuk használni ezeknek az előnyeit is. Feltöltök egy könnyen értelmezhető táblázatot (nézzétek meg a sárga mezőket) egy 1970 es Biokémia könyvből (ez azóta sem változott) bizonyos tápanyagok esszenciális aminosavprfofiljáról, és nézzétek csak meg mi van ha pl. a rizst egy kis krumlival kombináljuk, pont "kiütjük a két sárga mezőt"... Vagy, hogy a marha mellé miért is kell más protein a teljes hasznosuláshoz?? Ha szervezetben nincsenek egyensúlyban az aminósavak a feleslegeseket egyszerűen nem használja föl a szervezet, ezt jól tudjuk. De! a növényi fehérjék koránt sem annyira szarok és hiányosak mint a legtöbben gondolnánk...  0o0o0

Érdekes táblázat!
Szerintem az nem feltétlenül baj, ha elmegyünk kicsit elméleti irányba is.
Ha kivesézünk egy témát -márpedig erre való a fórum-, annak a végére
lesz valami gyakorlati haszna, mégha csak ~1% is.

Egy érdekesség: ha megnézitek olyan népcsoportok táplálkozási
szokásait, ahol kevesebb állati fehérjét fogyasztanak,
(akár gazdasági, akár vallási okokból)
ösztönösen jól kombinálják a növényi fehérjéket.
Legalábbis én még nem láttam, hogy pl. egy indiai átlagember
aminosavprofilokat számolgasson...  ::) ;D
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 15:12:13
Király a topic  :-){

A szójafehérjével nem az volt a gond hogy az ösztogénszintet emeli ?  ????... 

Lalika ha minden 1% kell regisztráld magad kiemelten közhasznú alapítványnak  ;)   ;D

  :o ;D  Łł=
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: hopika - 2008. Január 23. - 15:14:46
Király a topic  :-){

A szójafehérjével nem az volt a gond hogy az ösztogénszintet emeli ?  ????... 

Lalika ha minden 1% kell regisztráld magad kiemelten közhasznú alapítványnak  ;)   ;D

 ˝=/ ˝=/ ˝=/
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 15:16:07

Érdekes táblázat!
Szerintem az nem feltétlenül baj, ha elmegyünk kicsit elméleti irányba is.
Ha kivesézünk egy témát -márpedig erre való a fórum-, annak a végére
lesz valami gyakorlati haszna, mégha csak ~1% is.

Egy érdekesség: ha megnézitek olyan népcsoportok táplálkozási
szokásait, ahol kevesebb állati fehérjét fogyasztanak,
(akár gazdasági, akár vallási okokból)
ösztönösen jól kombinálják a növényi fehérjéket.
Legalábbis én még nem láttam, hogy pl. egy indiai átlagember
aminosavprofilokat számolgasson...  ::) ;D

Lehetséges,de a tudatos táplálkozás ismerete csak előnyt jelenthet a számunkra.
Ha nem a testépítés lenne a cél,hanem csak egészséges táplálkozás,akkor nem is lenne gond.
Vesézzük ki a témát rendesen!

Valahol STEVE is mondta,hogy az aminosavaké a jövő!!!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Lalika85 - 2008. Január 23. - 15:23:20
Seth!!!  Én már meg is változtattam,az étkezésem egy kicsit. 
Nem csak simán rizst eszem most már csirkemellel,hanem eszek hozzá héjában sült burgonyát is.

Amit meglehet tenni,én megteszem. Nem felesleges ezt kivesézni.
Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Sőt! Az oldalon rengetegen regisztrállnak hetente és biztosan akad majd aki ezeknek az infóknak a segítségével fogja összerakni az étrendjét!
Nekik is segítünk ezzel!!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 23. - 16:40:49
Komolyan kicsit kihaltam azon a 1db táblázaton ahol csak az maradt ki melyik csík mit jelent!  ;D ;D ;D

Szóval: 1, a növényi fehérjéket teljesen alulbecsülik ez igaz, 2 a változatosságot is pedig a kettő kombinációja sokszor pont kiegészíti egymást. Lásd Németh Pisti sem egy fajta fehérjeforrást eszik, eszik halat is csirkét is stb... A növényi fehérjék hasznosságánál különösen fontos a változatosság, ha ki akarjuk használni ezeknek az előnyeit is. Feltöltök egy könnyen értelmezhető táblázatot (nézzétek meg a sárga mezőket) egy 1970 es Biokémia könyvből (ez azóta sem változott) bizonyos tápanyagok esszenciális aminosavprfofiljáról, és nézzétek csak meg mi van ha pl. a rizst egy kis krumlival kombináljuk, pont "kiütjük a két sárga mezőt"... Vagy, hogy a marha mellé miért is kell más protein a teljes hasznosuláshoz?? Ha szervezetben nincsenek egyensúlyban az aminósavak a feleslegeseket egyszerűen nem használja föl a szervezet, ezt jól tudjuk. De! a növényi fehérjék koránt sem annyira szarok és hiányosak mint a legtöbben gondolnánk...  0o0o0

Seth! A feliratok nélküli táblázat egy játék! Kíváncsi vagyok arra, hogy az aminoprofil ismeretében ki tudjátok-e szűrni a kakukktojást, a növényi eredetű proteinforrást.

Én nagyon kíváncsi vagyok a te tippedre is, végülis, ez a te "szakterületed". A helyes megoldást is felteszem, plusz dolgozom egy bővebb grafikonon is, amelyen több adat szerepel. Természetesen közkincsé teszem azt is.

A postod második felének mondanivalójával egyetértek. De a táblázatod adatait érdekesnek (vitathatónak;D) tartom. ezt a biológiai értéket milyen módszerrel határozzák meg?

Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Seth - 2008. Január 23. - 17:41:06
Najó mondok egy tippet  ::)

A világos krémszínű nagyon kiegyenlített azt tenném az etalon tojásnak...

a világoskék tejsavó vagy valami tejalapú az alacsony arginin tartalom és kiugró lizin tartalom miatt, ja meg a BCAA-k miatt...

a sötétkék az alacsony lizin tartalma miatt sztem növényi talán rizs, és a magas glutamintartalom is utalhat rá viszont a valin tartalma nem alacsony ezért a búzát és a hasonszőrüeket kizárnám...

a bordó valamilyen húsféleségnek tűnik a magas lizin tartalma és a nem olyan kugró leucin tartalma miatt, talán csirke?

de persze lehet hogy nagyon mellényúlok de remélem lehet érte + nyerni :P
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 24. - 00:08:10
Megértettem a lényeget.

Tud valaki vegetáriánus testípítől bajnokról ? El lehet érni ugyanolyan eredményeket a növényi fehérjékkel is?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: tas - 2008. Január 24. - 00:38:05
Húst hússal lehet építeni. Az ember mindenevő, és nem növényevő. Ennyi. De a kérdés jogos, és sztem nincs vegetáriánus testépítő. Bár hallottam egyszer hogy valami Steve Namat nevű srác.. nemtudom igaz-e  :-}  ;D
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: lawes - 2008. Január 24. - 09:00:52
Megértettem a lényeget.

Tud valaki vegetáriánus testípítől bajnokról ? El lehet érni ugyanolyan eredményeket a növényi fehérjékkel is?


Bill Pearl, Andreas Cahling akiket tudok.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Seth - 2008. Január 24. - 12:20:17
Persze Bill Pearl annyi tojást, és tojásproteint evett, hogy csak na  @:-) De teljesen növényiből testépíteni?? eleve miből jön össze pl. 240g fehérje?  1 kilór rizs szárazon meg 2 kiló krumli, meg valami szójacucc? nem hangzik túl jól  ;D ;D
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Seth - 2008. Január 24. - 12:22:55
u.i.: És Bill azt is mondta hogy 1971 ben úgy nerte meg a Universe-t, hogy nem csak hogy vegetáriánus volt, de nem használt szteroidokat sem... hm... hm... ha ez igaz jó kis genetikája lehet az öregnek! :-){
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Január 24. - 15:18:53
lawes, Seth, gratulálok, mindketten helyesen tippeltetek következtettetek. Lalika, te csak a savót találtad el.

Mellékelek egy kicsit bővebb táblázatot. ha van rá igény, csinálok egyet a gabonafélék és hüvelyesek aminoprofiljával is. de arra várni kell kicsit, mer hiperbrutál szigorlatom lesz hétfőn.

http://indafoto.hu/sixooshu/image/396565-4e70c67f/details/xl       (a kép eredeti helye)

(http://img2.indafoto.hu/3/3/9653_5fe8fdc79ce292c39c5f209d734b7206/396565_4e70c67fa0beafdba9c0266bd2d81605_xl.jpg)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Steve Namat - 2008. Január 24. - 17:38:33
Húst hússal lehet építeni. Az ember mindenevő, és nem növényevő. Ennyi. De a kérdés jogos, és sztem nincs vegetáriánus testépítő. Bár hallottam egyszer hogy valami Steve Namat nevű srác.. nemtudom igaz-e  :-}  ;D
Így van!

Csatlakoztam a vegetáriánus mozgalomhoz!!!  /7%

(http://aycu23.webshots.com/image/41742/2004916654841215001_rs.jpg)


Viszont hallottam egy nyúlról akit meg húsevésen kaptak... ;D

(http://aycu11.webshots.com/image/39690/2003397251100293887_rs.jpg)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: L - 2008. Január 24. - 21:12:46
u.i.: És Bill azt is mondta hogy 1971 ben úgy nerte meg a Universe-t, hogy nem csak hogy vegetáriánus volt, de nem használt szteroidokat sem... hm... hm... ha ez igaz jó kis genetikája lehet az öregnek! :-){

Hehehe...ez nem a humor topicba készült? ;D ;-oo-;
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: parrre - 2008. Január 24. - 22:03:01

Viszont hallottam egy nyúlról akit meg húsevésen kaptak... ;D


Má megin ezek a nyulak ! Nem lesz ennek jó vége !   :-/-- :-/-- :-/--

 @-o
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Steve Namat - 2008. Január 24. - 22:38:34

Viszont hallottam egy nyúlról akit meg húsevésen kaptak... ;D


Má megin ezek a nyulak ! Nem lesz ennek jó vége !   :-/-- :-/-- :-/--

 @-o
Jól van na...hazudtam nyúllal kapcsolatban...

Íme az igazság...

(http://aycu22.webshots.com/image/40061/2000314193514188920_rs.jpg)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: parrre - 2008. Január 26. - 12:38:13

Viszont hallottam egy nyúlról akit meg húsevésen kaptak... ;D


Má megin ezek a nyulak ! Nem lesz ennek jó vége !   :-/-- :-/-- :-/--

 @-o
Jól van na...hazudtam nyúllal kapcsolatban...

Íme az igazság...

(http://aycu22.webshots.com/image/40061/2000314193514188920_rs.jpg)

 Łł= Łł= Łł=
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 29. - 01:53:46
A rengeteg bajnok közül mindössze 3-at tudunk aki vega?!?!?! Ez nagyon kicsi arány. Na jó, ha valaki vega és testépítő, akkor leírhatná a tapasztalatait... Szívesen elolvasnám!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Nutzilla - 2008. Január 29. - 06:45:31
...attól hogy nem tudunk róla még lehet. Én is elég szélsőségesnek számítok...lehet hogy egyedülálló vagyok a világon?  @-o ;D

Ausztriában van egy testépítő faszi aki zsírdiétával készül. Ez halál komoly...van honlapja is..és nem is rossz a fazon.Egy osztrák rajongó hívta fel a figyelmet rá.  ::)

Majd előkeresem kiaz.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Johnnyx - 2008. Január 29. - 10:24:40
Találtam egy ide kívánkozó táblázatot. Ez eredetileg a Syntha-6 komponenseihez készült, de némi megszorítással alkalmozható általánosságban. Az egyes fehérjefajták felszívódási idejét mutatja. A tejsavó izolátum minimum 2 órás felszívódási ideje engem elsőre meglepett, de nyílván azért lehet, mert a többi komponens lassítja a felszívódását.
Azért hasznos lenne tisztázni, hogy vajon milyen gyorsan szívódnak fel az egyes fehérjék.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Január 29. - 22:37:19
A bodyboltok polcain a tejsavófehérjék vannak többnyire. A tömegnövelőkbe is ezt tesznek. A tojásfehérjéről azt hallottam, hogy jobb az aminosav összetétele, azonban kevés információim vannak róla. Szerintetek melyik a jobb?
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: bandus - 2008. Február 04. - 15:56:18
A bodyboltok polcain a tejsavófehérjék vannak többnyire. A tömegnövelőkbe is ezt tesznek. A tojásfehérjéről azt hallottam, hogy jobb az aminosav összetétele, azonban kevés információim vannak róla. Szerintetek melyik a jobb?

én is úgy tudom, hogy a tojásfehérje komplexebb, viszont ezért nehezebben, és lassabban emészthető. talán azért nyomják annyira, mivel az ember főleg akkor issza a turmixot, amikor gyors felszívódású fehérjére van szüksége, pl reggel felkelés után, vagy edzés után. este jobb a lassú felszívódású kazein. a többi időpontban amikor fehérjére van szükséged, akkor meg eszel, szóval ezért használnak szerintem kevesen tojásfehérjét. ha pedig használ valaki, pl Bubee, akkor inkább tiszta tojásfehérje-levet. de ettől még jó választás lehet pl reggelire a zabpehelyre, ha spórolni akarsz. azthiszem olcsóbb mint a tejsavó fehérje.

javítsatok ki, ha rosszul tudom/gondolom :)
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Február 05. - 11:03:18
Hát, szerintem a tojásfehérje egyáltalán nem nehezen emészthető. nekem az egyik kedvenc fehérjeforrásom (fehérjelé), a marhahús mellett.
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: efitmaster - 2008. Február 05. - 11:05:24
Hát, szerintem a tojásfehérje egyáltalán nem nehezen emészthető. nekem az egyik kedvenc fehérjeforrásom (fehérjelé), a marhahús mellett.

Good. Jó választás!
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Bubee - 2008. Február 05. - 11:08:46
Hát, szerintem a tojásfehérje egyáltalán nem nehezen emészthető. nekem az egyik kedvenc fehérjeforrásom (fehérjelé), a marhahús mellett.

Good. Jó választás!

Nem, kijavítalak ha megengeded  >:D A LEGJOBB választás  >:D  ;D  --) Főleg fuvaroslovaknak  !+"%  Łł=
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: Ikaros - 2008. Február 08. - 18:55:42
És mit gondoltok arról, ha keverünk mondjuk egy savófehérjekoncentrátumot kazeináttal?  /7%
Cím: Re: Fehérjeháztartás
Írta: sixooshu - 2008. Február 13. - 18:34:22
Semmi probléma vele. de én edzés környékén a sima savót favorizálom.