2024. Április 27. - 14:03:13
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Modern Sporttáplálkozás / Zsírok  (Megtekintve 9393 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2008. Január 08. - 23:17:09
Megtekintve 9393 alkalommal
Nem elérhető

Lalika85


Sziasztok! Ehhez szerintem lesz hozzáfűzni valótok.

A ZSÍR!!!!


A zsír nélkül a test nem maradna életben. Lényeges,hogy megértsük, bizonyos mennyiségű testzsír életbevágóan fontos. A testzsírnak két összetevője van.: az esszenciális és a raktározott zsír. Esszenciális zsír alatt azokat a zsírokat értjük, amelyek formálják a sejtmembránt, az agyszövetet, az ideghüvelyeket, a csontvelőt, és azt a zsírt, ami a szervek (szív,máj,vese) körül van. Szigetelést, védelmet biztosít a fizikai károsodás ellen.

Mennyi zsírt kell enni?

A teljes kalóriamennyiség felvételének a 15-30%-a zsír (sportolóknál).
A felvett zsírok nagy részének telítetlen zsírsavakból kell származnia, növényi olajokból (len,olíva,napraforgó), diófélékből,magvakból (napraforgó,szezám,tökmag), olajos halakból (szardínia, makréla,lazac), mogyoróvajból és avokádóból.

A maximális egészséghez és a csúcsteljesítmény eléréséhez kerülnünk kell a telített zsírsavakat: nem biztosítanak pozitív energiát.

A nagyon alacsony zsírtartalmú étrend a szervezet esszenciális zsírsavainak és zsírban oldodó vitaminok hiányához vezethet.

Minél nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk az omega 3 zsírsavakra, hogy növekedjék az omega 3 zsírsav aránya az omega 6-hoz képest. Együnk hetente 1-2 alkalommal olajos halat, vagy fogyaszzunk 1-3 teáskanál lenmagolajat naponta.
Az omega 3 zsírsavak fokozni tudják az oxigénellátást a sejtekbe, és így növelni tudják a sportteljesítményt.

Anita Bean



A szervezetben található zsírok három funkciót látnak el.
Energiaraktárként szolgálnak(testzsír).
Védőréteget alkotnak a szervek körül.
Szigetelőanyagként szolgálnak,  fenntartják a testhőt, és megvédik a túlzott hidegtől.

Nekünk a többszörösen telítettlen zsírokra van szükségünk.
Megtalálhatóak: mandula,napraforgó olaj,hal,repceolaj,szójaolaj,dió,halolaj,lenmagolaj,tökmag.

A zsírok az egészséges étrend létfontosságú elemei!

A Testépítés Nagy Enciklopédiája
Akadályt csak az lát, ki leveszi szemét a célról.

Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.

Az őszinteség fájdalmat okozhat,de a hazugságot ritkán bocsájtják meg

Zsán Klucsó Alajos (Az Örök Mosolygó)

2008. Január 09. - 12:33:51
Válasz #1
Nem elérhető

L


Szerintem is nagyon fontos az a tény, hogy nem célszerű kizárólag lenolaj fogyasztásból fedeznünk a zsírbevitelünket. Régebben én beleestem ebbe a hibába.  Hogy megerősítsem ezt az infót: ha csak lenolajat használunk zsírforrásként, mindenképp szükségünk van még esszenciális zsírsav-kiegészíőkre: (egy kis pubmed ;D)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=AbstractPlus&list_uids=15075703

Én a lenolaj+olivaolaj (és/vagy olajos mag) kombóra esküszöm. ;D
"-Pedig azt gondolják sokan, hogy egy ilyen  individuális sport inkább egy emberen múlik...
  -Nem igaz! Higgyétek el: a testépítés CSAPATMUNKA!"

2008. Január 09. - 12:49:18
Válasz #2
Nem elérhető

Woodslave


lehet kapni magyaro-n mogyoróvajat nem aranyárban?

2008. Január 09. - 12:52:20
Válasz #3
Nem elérhető

L


lehet kapni magyaro-n mogyoróvajat nem aranyárban?

Régebben írta a Steve valahol, hogy a Tescoban lehet kapni normálsi cukrozatlan mogyoróvajat.
"-Pedig azt gondolják sokan, hogy egy ilyen  individuális sport inkább egy emberen múlik...
  -Nem igaz! Higgyétek el: a testépítés CSAPATMUNKA!"

2008. Január 23. - 17:24:21
Válasz #4
Nem elérhető

Lalika85


Most olvastam a mesternél,hogy a kendermagolaj a legjobb....

Ez tényleg így van??

Itt a link róla!!!
http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_212903


Nagyon pozitív dolgokat írnak róla!!!


Akadályt csak az lát, ki leveszi szemét a célról.

Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.

Az őszinteség fájdalmat okozhat,de a hazugságot ritkán bocsájtják meg

Zsán Klucsó Alajos (Az Örök Mosolygó)

2008. Február 11. - 21:08:57
Válasz #5
Nem elérhető

Lalika85


100g termékben:

Étel neve                                       kcal            zsír       szh                        fehérje

Dió                                               634             57.0      11.7                       18.6

Földimogyoró                                  609            47.2       14.7                        26.7           

 Kesudió                                        596             42.0      32.0                         18.0

Lenmag                                        371               30.9      16.7                        3.7

Mandula                                       607               52.2       6.8                        27.6

Mazsola                                        273             0.0          62.0                        3.5

Napraforgó                                   590              47.5       17.4                       18.7

Napraforgómag (hántolt)                 580               49.6       18.8                       10.0

Tökmag                                       636              51,5       3,6                          32,2
Akadályt csak az lát, ki leveszi szemét a célról.

Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.

Az őszinteség fájdalmat okozhat,de a hazugságot ritkán bocsájtják meg

Zsán Klucsó Alajos (Az Örök Mosolygó)

2008. Február 12. - 18:50:22
Válasz #6
Nem elérhető

Johnnyx


lehet kapni magyaro-n mogyoróvajat nem aranyárban?

Nekem a Cora-ban sikerült vennem kiváló minőségűt, elfogadható áron. Egyébként nagy kedvencem a mogyoróvaj  /7%
Egyetek zabot!

2008. Február 12. - 19:28:26
Válasz #7
Nem elérhető

L


Most olvastam a mesternél,hogy a kendermagolaj a legjobb....

Ez tényleg így van??

Itt a link róla!!!
http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_212903


Nagyon pozitív dolgokat írnak róla!!!




Szerintem lényeges különbség nincs a kendermag és a lenmagolaj között zsírsavösszetétel szempontjából. Én amúgy lenolajat és olivaolajat használok 1:1 arányban.
Egyszer régen olvastam Illés "naturál" Norbi egyik cikkjében (nem100%), hogy ő milyen olajkoktélt használ, aminek ideális a zsírsavösszetétele. Majd utánanézek...
"-Pedig azt gondolják sokan, hogy egy ilyen  individuális sport inkább egy emberen múlik...
  -Nem igaz! Higgyétek el: a testépítés CSAPATMUNKA!"

2009. Szeptember 07. - 12:50:51
Válasz #8
Nem elérhető

XA

Globális moderátor
A kendermag a táplálkozásban

 A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat. Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét ilyen könnyen emészthető formában, és az élethez szükséges olajokat ennyire az emberi egészséghez és életerőhöz szükséges tökéletes arányban szolgáltatna.     

 

Valamennyi növény közül a kendermagban a legmagasabb az esszenciális zsírsavak mennyisége.

A kendermag-olajban a legalacsonyabb a telített zsírsavak aránya, a teljes olajtérfogatnak mindössze 8 -százaléka. A kendermagból kisajtolt olaj 55 százalék linolsavat, és 25 százalék linolénsavat tartalmaz. Csak a lenolajban van több linolénsav,  58 százalék, de a kendermag-olajban a legmagasabb az összes esszenciális zsírsav aránya, a teljes térfogat 80 százaléka.

"Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért

Régen vidéken a parasztok kendervajat ették. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek." A felsőbb osztályok nem ették a kendert, azt a szegények fogyasztották. -

R. Hamilton, Ed. D� Ph.D., Orvos-biokémikus,   U.C.LA. Emeitus.

A linolsav és a linolénsav szerepet játszik az életenergia előállításában, és a szervezetben, történõ szétosztásában.

Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőben lévő levegőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni. Az esszenciális zsírsavak ívelt alakja nem engedi, hogy egymásban feloldódjanak. Csúszósak, nem zárják el az artériákat, szemben a ragadós, egyenes alakú telített zsírsavakkal, és az étolajokban és főzőzsírokban található transzzsírsavakkal, amelyek akkor keletkeznek, amikor az olyan többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint a linolsav és a linolénsav, a finomítási eljárás során magas hőmérsékletre hevítik.

    A linolsav és a linolénsav enyhén negatív töltéssel rendelkezik, és hajlamos nagyon vékony felületi réteget alkotni. Ezt a tulajdonságát felületi cselekvési kedvnek nevezik,

és ez teszi lehetővé egyes anyagoknak, például a különböző toxinoknak a bőrfelszínre, a béljáratokba, a vesékbe és a tüdőbe juttatását, ahonnan ezeket el lehet távolítani. Rendkívüli érzékenységük azt eredményezi, hogy magas hőmérsékleten finomítva, vagy a nem megfelelő tárolás következtében fénynek, vagy levegőnek kitéve, nagyon hamar toxikus vegyületekké bomlanak le,

    A természet a magokat olyan külső burokkal látja el, amely biztonságosan megvédi a vitális olajokat és vitaminokat a lebomlástól.

Ez a burok tökéletes, és ugyanakkor ehető tartály. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. Udo Erasmus, Ph.D. táplálkozáskutató azt mondja: �A kendervaj táplálkozási értéke megszégyeníti a mogyoróvajunkat." A megőrölt magokból kenyér, sütemény és lángos süthető. A kendermag egészséges összetevője a müzlirudaknak.

     A biokémia és az emberi táplálkozás úttörői ma úgy gondolják, hogy a szív-érrendszeri betegségeket, és a legtöbb rákot valójában a zsír-degeneráció okozza, a telített zsírsavak és a finomított növényi olajok állandó túlfogyasztása következtében: ezek ugyanis az esszenciális, zsírsavakat rákkeltő gyilkosokká alakítják. Minden második amerikai szívérrendszeri betegség következtében fog meghalni, és minden negyedik amerikai pedig daganatos  betegségben. A kutatók szerint a rák  akkor alakul ki, ha az immunrendszer válasza meggyengül. Ma több amerikai szenved immunhiányos betegségben, mint valaha. Ígéretes vizsgálatok folynak arra vonatkozóan, miként lehetne az esszenciális   zsírsavakat   a   HIV- betegek immunrendszerének támogatására felhaszálni.   

      A kendermag teljes értékű fehérjéje ellátja a szervezetet az összes esszenciális aminosavval,

 amely az egészség fenntartásához szükséges, és biztosítja az emberi szervezet által igényelt fajtájú és mennyiségű zsírsavat - ez utóbbiak a szérum-albumin és a szérum-globulinok, például az immunreakciót erősítő gamma globulin antitestek előállításához szükségesek.

      A szervezetnek az a képessége, hogy ellenáll-e a betegségeknek és meggyógyul-e, attól függ, hogy milyen gyorsan képes komoly ellenanyag-mennyiséget előállítani, amellyel elháríthatja, az első támadást. Ha nincs elegendõ globulinfehérje nyersanyag, akkor az ellenanyagok hadserege túl kicsinek bizonyulhat ahhoz, hogy megakadályozza a betegség tüneteinek kialakulását.

A legjobb mód arra, hogy biztosítsuk a szervezet számára elegendő aminosav-alapanyagot a globulinok termeléséhez, ha magas globulinfehérje-tartalmú ételeket eszünk. A kendermag-fehérje 65 százaléka  az edestin nevű globulin, valamint nagy mennyiségű albumin (amely minden magban jelen van), és így ennek könnyen  emészthető fehérjéje azonnal rendelkezésre áll egy, a vérplazmában találhatóhoz nagyon hasonló formában. 

 A kendermagot használták a tuberkulózis által okozott táplálkozási hiányosságok kezelésére, ez a súlyos táplálkozási   rendellenesség    a  test  elemésztődését eredményezi. (Csehszlovák tuberkulotikus táplálkozási tanulmány, 1955)

     Az élet energiája a teljes mag. A kenderből készült ételek remek ízűek!


 

Annyira anabolikus vagyok,hogy már félek :-).