Bodybuilding.hu Fórumok

Általános Témák => Saját cikkek => A témát indította: FirstLady - 2008. Július 15. - 10:48:37

Cím: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 10:48:37
Itt ellenőrizheted a különböző tápkiegek csomagolásán megtalálható táblázatokban leírt összetevőket!
Ha kihagyok valamit tessék szólni, ha elírok valamint szintén, ill. akkor is, ha van valami kérdés, ide jöhet. :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 10:58:39
Vitaminok, ásványi anyagok

A-vitamin (Retinol, régi nevén: axeroftol): /zsírban oldódó vitamin/
A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá. Mivel a karotinok fontos szerepet töltenek be a szükséglet kielégítésében, bevezették a retinolekvivalens fogalmát. A retinol-ekvivalens a hasonló kémiai szerkezetű, azonos biológiai hatású vegyületek közös neve. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok. Biológiailag a legaktívabb a béta-karotin.
Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.
A túlzott A–vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz.

Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában az ún. farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Nevét is innen kapta. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet.

A felnőtt ember napi szükséglete kb. 1,5 mg (más források szerint csupán 900 µg), terhesség és a szoptatás ideje alatt 2,0-2,5 mg. Túladagolás esetén hipervitaminózis: sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás stb. léphet fel.
A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.
Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
- gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban
 - száraztésztákban: 0-0,04 μg
-  sajtos, túrós sütemények: 5-50 μg
-  zöldség, gyümölcs: 0-0,01 μg
-  vaj,
-  margarinféleségek: 250-650 μg
-  húsok, húsipari termékek: 0,3-70 μg
-  májak, májkészítmények: 1500-1600 μg
-  szív, vese és készítmények: 5-500 μg
-  halak: 10-60 μg
-  tej: 30-100 μg
- tojás: 350-600 μg

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:
-  gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg
-  száraztésztákban: 0-0,04 mg
-  sajtos, túrós sütemények: 0 mg
-  zöldség, gyümölcs: 0,1-12 mg (felső érték a sárgarépa)
-  vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg
-  húsok, húsipari termékek: nem jellemző
-  halak: 0,5-2 mg
-  tej: 0,005-0,1 mg
-  tojás: 0,5-1,2 mg

B1-vitamin (Tiamin): /vízben oldódó vitamin/
hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, miután a piroszőlősav dekarboxilezését végző enzim koenzimje, energiát generál, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.

A tiamin-szükséglet a szénhidrátbevitellel függ össze, a gyakorlatban az energiabevitellel számolnak. Felnőttek számára 0,125/1000 kJ tiamin bevitele ajánlott, ami legalább 1 mg tiamint jelent naponta. Az idős emberekben a rosszabb tiamin felhasználás miatt 1 mg/nap bevitel javasolt még akkor is, ha energiabevitelük kisebb, mint 8 MJ/nap.
A hiánybetegség a tejsav és a piroszőlősav felhalmozódását okozza a szervezetben, neuraszténiás tünetekkel, étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Ennek eredménye a fáradtság, a gyengeség, a depresszió, valamint egyes bélrendszeri problémák.

A B1-vitamin hiánya okozza – főleg a keleti országokban – a beriberi nevű betegséget. Felfedezése és gyógyítása Christiaan Eijkmann malájföldi holland katonaorvos nevéhez fűződik.

A történet érdekes: Eijkmann idejében ezt a betegséget fertőző eredetűnek gondolták, mert a gyarmatokon tömegesen jelentkezett. A tünetek előterében a perifériás idegek gyulladása áll, amely izomsorvadáshoz, és bénuláshoz vezet. Eijkmann felfigyelt arra, hogy a fogház udvarán tartott tyúkok, amelyek a fogház lakóihoz hasonló tüneteket mutattak, egyik napról a másikra meggyógyultak. Az ok után kutatva kiderítette, hogy a tyúkok táplálkozását megváltoztatták. Addig a foglyok által is fogyasztott hántolt rizst ették, gyógyulásukat az idézte elő, hogy takarékossági okokból az olcsóbb hántolatlan rizst kapták. Eijkmann kísérletet végzett feltevése igazolására, és bebizonyította, hogy a rizs héjában levő anyag hiánya a felelős a beriberi kialakulásáért. Ezt az anyagot ellenméregnek gondolta. Eijkmann 30 évvel később Nobel-díjat kapott, amikor Funk felfedezése nyomán a vitamin fogalmát megismerte a világ.
Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.

Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
-  gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 μg
- zöldség, gyümölcs: 15-300 μg
- dió, olajos magvak: 100-2020 μg (felső érték a napraforgó)
-  vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 μg
-  húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 μg
-  halak: 20-100 μg
 - tej: 50-180 μg
-  tojás: 50-150 μg

B2-vitamin (Riboflavin): /vízben oldódó vitamin/
Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív lebontását végzik, fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A szervezetünkben a tápanyagmolekulák végoxidációjában játszik szerepet, a lehasadó hidrogénatomokat felvevő és továbbvivő enzimek alkotó része. Az ember bélflórája is termel riboflavint, ezért hiánytünetek ritkán fordulnak elő. Hosszantartó, széles spektrumú antibiotikum-kezelés azonban elpusztítja a bélflórát, így riboflavin-hiányt idézhet elő. Hiánya az embernél bőrelváltozásokat, szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat és kirepedt ajkakat okoz. Közrejátszhat az ízületi gyulladás kialakulásában is. Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJ riboflavin bevitel ajánlott, idős korban nem lehet kevesebb, mint 1,2 mg/nap.

Főbb riboflavin források: tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek.

B3-vitamin (Nikotinsav, niacin, PP-(Pellegra Preventív) faktor): /vízben oldódó vitamin/
A niacin a szöveti oxidoredukciós folyamatokban résztvevő koenzimek alkotórésze. Az elfogyasztott táplálék minden 1 MJ energiájára 1,6 mg niacinekvivalens-bevitel ajánlott. A szükségletek megállapításánál figyelembe kell venni a triptofánból történő képzést: 60 mg triptofánból 1 mg nikotinamid képződik, az átalakulás piridoxint, tiamint, riboflavint igényel. Ezért a niacin-szükségletet – a triptofánból történő átalakulást figyelembe véve – niacinekvivalensben szokták megadni: 1 mg niacinekvivalens = 1 mg nikotinsav = 60 mg triptofán. Megjegyzendő, hogy a legtöbb esetben a vitaminkészítményekben a niacin helyett niacin-amidot találunk, mely egyes vélemények szerint a szervezet számára nem kellően helyettesíti a vitamint. A niacin-amidot azért fejlesztették ki, hogy kiküszöböljék az allergén reakciónak hitt bőrvörösödést, amit a niacin okoz, de a niacinamid nem. Lásd a bővebb niacin cikket.

Hiányában bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság, fejfájás alakulhat ki.
Niacinban gazdag a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér. Triptofán-forrás: a hús, a növényi fehérjék, kivéve a kukoricát.

B5-vitamin (Pantoténsav): /vízben oldódó vitamin/
A béta-alanin dihidroxi-dimetil vajsavval acilezett származéka, az intermedier anyagcserében kulcsfontosságú koenzim A alkotórésze. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, zsírsavak szintézisében és bontásában, a különböző szterolok, szteroid-hormonok, porfirinek szintézisében. Emberben valódi hiánytünetek vegyes táplálkozás mellett nem lépnek fel, bár a pantoténsav-szükséglet nem tisztázott kellőképpen. A fizikai erőkifejtés és a stresszhelyzetek növelik a szükségletet. Feltehetően a bélbaktériumok termelte pantoténsav is hasznosul a szervezetünkben. Az anyatejben kb. 2 mg/l pantoténsav van.

B6-vitamin (Piridoxin): /vízben oldódó vitamin/
A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, bevitelük a fehérje-bevitellel arányos kell, hogy legyen, miután a legfőbb feladata az aminosavak átalakítása: 1 g fehérje mellé 0,015-0,02 mg B2-vitamint rendelnek. A piridoxinnál felszívódási veszteséggel nem kell számolni.
Hiánya ún. pellegrás nyelv- és bőrtüneteket, a perifériás idegek gyulladását, vérszegénységgel és idegrendszeri zavarokkal járó epilepsziás görcsöket okozhat, de az úgynevezett „fekete nyelv” kialakulásában is szerepet játszik. További hiánytünetek lehetnek: az ajkak nyálkahártyájának berepedezése, fokozott faggyúmirigy-működés, idegesség, álmatlanság, izomgyengeség, hajhullás, végtaggörcs. B6-vitamin adását javasolják migrénes fejfájás esetén, a terhesség alatt, de a röntgen-besugárzás és a narkózis után bekövetkező hányások csillapítására is.
Bőséges forrás a máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.

B7- vitamin (Biotin): /vízben oldódó vitamin/
B7-vitamin, akár a H-vitamin. Kéntartalmú vitamin. Számos karboxiláló enzim koenzimje, melyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében. A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítását nehezíti, hogy az ember bélflórája is termeli. Felszívódási vesztesége 50% körül van. A biotin szabad és kötött formában is jelen lehet az élelmiszerekben. Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség. A búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
Hiányakor túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet.

B9-vitamin (Folsav, M-vitamin): /vízben oldódó vitamin/
Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.
Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.
Érdekesség, hogy a mesterséges készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
Napi 0,15mg szükséges.

B12-vitamin (Kobalaminok): /vízben oldódó vitamin/
A gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsolódva szívódnak fel. Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A kobalaminok koenzim formájában kapcsolódnak be a fehérjék, a szénhidrátok és más nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjébe. A kobalaminnak nevezett anyag 4,5%-ban tartalmaz kobaltot, innen származik a neve.

A kobalaminok felszívódási vesztesége elérheti a 75%-ot is. B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni. Normális körülmények között a tápláléknak nem kell kobalamint tartalmaznia, mert a bélben naponta 20-szor annyi keletkezik, mint amennyi a táplálékkal kerül a szervezetbe. Innen rendkívül nehezen szívódik fel, a felszívódása csak belső faktor jelenlétében megy végbe, és a bélben képződő mennyiség tizede szívódik csak fel, a többi kiürül a szervezetből. Az ember évi szükséglete kb. 1 mg-ra tehető. Vészes vérszegénységben szenvedő betegnek havonta kb. 100 mg-ot kell kapnia.

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van. Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

B13-vitamin (Orotsav): / vízben oldódó vitamin/
Egy antioxidáns.  Hatásai: megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől, elősegíti a szklerózis multiplex kezelését. A felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg. Hiánytünet egyelőre nem ismert. Megtalálható a gyökérzöldségekben és a tejsavóban.

C-vitamin (Aszkorbinsav): /vízben oldódó vitamin/
A hexonsav laktonja. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember és néhány állatfaj nem képes erre.
A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (pl. orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét. A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30...55 ml/l.

Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A hivatalos álláspont szerint egészséges ember napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel még a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zöldségfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, saláta, és a káposztafélék: (káposzta, brokkoli, kelbimbó), friss gyümölcsök, (elsősorban áfonya, ribizli, a vadrózsa termése, a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (vas, réz) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.

Az C-vitamin (aszkorbinsav formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:
-  gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0-1 mg
-  zöldség, gyümölcs: 5-400 mg
-  vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg
-  húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0-30 mg
-  halak: 0 mg
-  tej: 0-5 mg
-  tojás: 0 mg

A napi szükséglet minimuma 45-80 mg/nap körül van. [1]Ajánlott mennyisége hivatalosan 60 mg, de a viták a mai napig folynak. Több orvos szerint is érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, akár 750 mg-ig. 750 mg fölött állítólag megnő a vesekő vagy a magas húgysavszint kialakulásának kockázata. De kivételes esetekben például megfázás, fertőzés esetén akár több grammot is bevihetünk naponta belőle. Akár már nap végére is sokkal jobban lehetünk, de 1 hétnél tovább ne alkalmazzuk ezt a módszert.
Egyes vélemények szerint a túladagolás (bár a felesleg a vizelettel távozik) megnövelheti a húgykő, vesekő kialakulásának esélyét (bár ez nem bizonyított) és hasmenést is okozhat. A fölösleges C-vitamin oxálsav formájában ürül ki a szervezetből, ami alkotóeleme a vese- és húgykőnek.
A C-vitamin hiányakor fellépő betegség a skorbut. Jellemzője a kiszáradt bőr, emésztési zavarok, fogínysorvadás következtében meglazult fogak. Hosszabb időn, (éveken, évtizedeken) keresztül fennálló C-vitamin hiány esetén, (pl. hagyományos táplálkozás), rendkívüli mértékben megemelkednek a szív- és érrendszeri kockázatok vagy a rák kialakulásának veszélyei. Például az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának közvetlen visszavezethető oka ennek a vitaminnak a hiánya.

D-vitamin (kalciferol): /zsírban oldódó vitamin/
Több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölnek vele. Először a csukamájolajról állapították meg, hogy gyógyítja az angolkórt, majd a napfénnyel besugárzott táplálékról is megállapították ugyanezt. Az utóbbiból kristály formájában előállított anyagot D1-vitaminnak nevezték el, mely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz. Az erősebb hatású kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A további kutatások még egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a bőrben ultraibolya sugárzás hatására, D3-vitaminná alakul. Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.
A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2- (ergokalciferol) és a D3- (kolekalciferol) vitamin jelentős. Biológiai hatásukat tekintve aktívabb a D3-vitamin, amely a bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik, előanyagából a 7-dehidrokoleszterinből. Ez előbb a májban, majd a vesében alakul tovább, az aktív 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriollá).

A D-vitamin elősegíti a kálcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.
A szervezetbe kerülő egyes idegen anyagok (ólom, kadmium), valamint egyes gyógyszerek növelik a vitaminszükségletet. A legbőségesebb kalciferol-források a halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, de egyes élelmiszereket (pl. gyermektápszereket, tejtermékeket, margarinokat) is D-vitaminnal dúsítanak.
Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll.

Hipervitaminózisa azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok épül be a csontokba, az érfalakba; növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat.

Az D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
-  gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző
- száraztésztákban: 0-0,4 μg
-  zöldség, gyümölcs: nem jellemző
-  vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 μg
-  húsok, húsipari termékek: 1-4 μg
-  halak: 0,5-10 μg
-  tej: 0,05-0,3 μg
-  tojás: 5-25 μg

A legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok. A bőrben is képződik, ha azt napfény éri.

E-vitamin (Tokoferolok): /zsírban oldódó vitamin/
Számos E-vitamin hatású vegyület ismert, így az alfa-, béta-, gamma-, és delta-tokoferol, valamint a szintetikus úton előállított észter-származékok, pl. tokeferol-acetát.
Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.
Az emberben a tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a D-alfa-tokoferol a leghatásosabb. Gyulladásgátló hatása is ismert.

A vegyes táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin szükséglet. 1 g többszörösen telítetlen zsírsav, 0,5-0,8 mg-al növeli a tokoferolszükségletet.
Embernél nem fordulnak elő hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget.
Hiánya vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okoz. Túladagolása nem ismert
E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, zöldnövények, gabonamagvak, de főleg a csíráztatott magvakból nyert olajok.

Az E-vitamin (tokoferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
-  gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1-12 mg
-  száraztésztákban: 0-0,6 mg
-  sajtos, túrós sütemények: 0,05-1 mg
-  diós, mákos sütemények: 0,3-3 mg
-  zöldség, gyümölcs: 0-3 mg
-  vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5-84 mg
-  húsok, húsipari termékek: 0,5-2,5 mg
-  halak: 0,2-3,5 mg
-  tej: 0,1-1,6 mg
-  túrók, sajtok: 0-1 mg
-  tojás: 0,5-1,5 mg

H -vitamin (Biotin,filtrátfaktor, p-aminobenzoesav): /zsírban oldódó vitamin/
A hámszövet védelmi vitaminja, baktériumok, élesztőgombák fontos enzimje.
Hiánya a hámszövet ellenállását csökkenti, gyulladások lépnek fel, esetenként gerincvelői bántalmakat okoz. Az élesztőkivonat az embernél gátolja az őszülés kialakulását.
Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék, a gabonafélék. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak.

K-vitamin (Fillokinon):/zsírban oldódó vitamin/
A természetben két formában fordul elő: K1-vitamin (fillokinon), amit a zöld növények, valamint a K2-vitamin (menakinon), melyet baktériumok szintetizálnak. A természetes K-vitaminok csak zsírban, a mesterségesen előállított származékok vízben is oldódhatnak.

Az ember K-vitamin szükségletét a táplálék K1-vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb. fele-fele arányban fedezi. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő. A K-vitamin 10-70%-a szívódik fel.
Felnőttekben a hosszantartó antibiotikus kezelés és a csökkent K-vitamin bevitel hiánytüneteket okozhat. Gyermekeknél és koraszülöttekben a bélbaktériumok csekély száma miatt előfordulhat K-vitamin hiányon alapuló vérzékenység.
K-vitaminforrások: brokkoli, fejes saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, és máj.

P-vitamin (Rutin, más néven citrin): /Vízben oldódó vitamin/
a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a 'flavon' vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. A C-vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák – elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.
Emberben kifejezetten P-vitamin-hiánybetegség vagy túladagolás nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.A vízben oldódó vitaminok esetében nincsen túladagolás mert a vízben oldódó vitaminokat nem tudja tárolni a szervezet.

Bór (B):
A növények anyagcseréjében nagy szerepet játszik. Csökkenti az ásványianyag-veszteséget. Gyulladáscsökkentő hatása van, és a csontritkulás ellen is jó hatásfokkal működik. Napi 1,5-4,4 mg ajánlott naponta bevinni, súlyos csontritkulásos esetben akár 3 mg-ot is. Megtalálható leveles zöldségekben, gabonában, magvakban, gyümölcsökben.

Cink (Zn): /mikroelem/
A legnagyobb koncentrációban, a szemben, hajban, és a férfi nemi szervekben, de megtalálható a májban, vesékben, és az izmokban is. Szervezetünk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, amely számos – kb. 70 különböző – enzim alkotórésze, többek között a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak.
Megfázás, nátha, torokfájás esetén a gyógyulási időt lerövidíti, ez a hatása azonban csak felnőtteknél figyelhető meg.
Részt vesz a fehérje-, zsír- és nukleinsav-anyagcserében. Felszívódásának hatékonysága: 20-30%, azonban a fitinsav, a túlzott rostbevitel, oxalátok csökkentik a felszívódás mértékét.

A legjobb cinkforrás: hús, máj, tojás, hüvelyesek magja. Jobban hasznosul az állati eredetű, mit a növényi eredetű táplálékból.
Napi szükséglet: 15 mg
Hiányállapotok: cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.
Még nem teljesen tisztázott módon, de a cink gátolja a rákos sejtek szaporodását, ezért a rák gyógyításában nagy szerephez juthat majd.

Fluor (F): /mikroelem/
A szervezet fluor-tartalmának legnagyobb része (kb. 95%-a) a csontokban és a fogakban található. Az elégtelen fluorbevitel okozója lehet a fogszuvasodás kialakulásának. A fluorszükségletet (1,5 mg/nap) részben az elfogyasztott táplálék, részben az ivóvíz és a fluoridos fogkrémek fedezik. Ha az ivóvízben 1 mg/l-nél kisebb a koncentrációja, a fluorid pótlásról gondoskodni kell.
Különösen a terhesség, a szoptatás időszakában, és a kisgyermekek fluorid szükségletére kell nagy hangsúlyt fektetni, mert a védőhatás a fogak kibújása előtt a legkifejezettebb.
Hiányállapotok: Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás.
Túladagolás: A csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

Foszfor (P): /makroelem/
A felnőtt ember szervezetében, szerves és szervetlen foszfátok formájában 600-700 g foszfor található. Szerves kötésben az egyes fehérjéknek, enzimeknek, vagy nukleinsavaknak az építőköve. Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserében. A foszfor 80-85%-a hidroxiapatit mikrokristályok alakjában, a csontok, fogak szilárdságáért felelős. Kis mennyiségben van jelen ugyan, de a szervezet folyadéktereiben is megtalálható, igen fontos szerepet töltve be a kémhatás szabályozásában. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét is foszforvegyületek (ATP – adenozin-trifoszfát) formájában raktározza. Szükséges az idegrendszer működéséhez, fehérjeszintézishez és enzimek működéséhez is.
A foszfor gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható, ezért táplálkozási eredetű hiány nem jellemző. Különösen mivel az élelmiszeripar – elsősorban savanyító adalékanyagként – egyre több foszfort használ fel, rendszerint foszforsavként. Hiányállapot legfeljebb tartós savmegkötő terápia kapcsán léphet fel, ekkor nő a kalcium-kiválasztás, esetleg csontritkulás lép fel.
Napi szükséglet: kb. 620 mg (serdülő korban és 70 év felett 780 mg)

Jód (I): /mikroelem/
Szervezetben kb. 15-20 mg jód található, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben van, mert a jód a pajzsmirigyhormonok (tiroxin, trijód-trionin) szerves része, így részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, de közvetve hat a vérkeringésre is.
Azokon a területeken, ahol a talaj, ennek következtében az ivóvíz, és a növények jódban szegények, halmozottan fordulnak elő golyvás megbetegedések.
Egyes növényi eredetű élelmiszerek gátolják a jód hasznosulását a szervezetben, ilyen a kel, kelbimbó, retek. Az állati eredetű élelmiszerek jódtartalmát, a takarmány és az ivóvíz jódszintje is befolyásolja.
Jódban gazdag: a tengeri halak, kagylók, a jódozott konyhasó 25 mg/kg kálium-jodidot tartalmaz. A legkevesebb jódot a gyümölcsök tartalmaznak.
Napi szükséglet: 0,15 mg

Hiányállapotok: Az anyagcsere lassul, depresszió lép fel, a szérumban az össz-zsiradék szint nő, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.
Túladagolás: A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.

Kalcium (Ca): /makroelem/
Átlagos testtömegű (60-70 kg) felnőtt emberben 750-850, illetve 1000-1200 g kalcium van, ennek 99%-a a csontokban, fogakban található kalcium-foszfát formájában. Élettani szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának fenntartásában van. A sejteken kívüli folyadékban és a lágyszövetekben, fehérjéhez kötve, vagy vízoldható formában, nem ionizált komplex alakban, illetve ionos formában, csupán 10 g mennyiség van jelen. Ez a kis mennyiség azonban felelős az ingerlékenység szabályozásában, az izomösszehúzódás megindításában, a véralvadásban, a különböző membránok épségének fenntartásában és egyes enzimek működésében.
A kalciumbevitel 20-40%-a hasznosul, amely több tényezőtől is függ:
- a táplálék kalcium-foszfor aránya,
-  a fehérjeellátottság,
– a tápanyag összetétele: oxálsav, fitinsav (oldhatatlan komplexet képez) hátrányos, a laktóz előnyös a felszívódás szempontjából.
– Zsírfelszívási zavarok esetén oldhatatlan kalciumszappanok keletkeznek – csökken a felszívódás.
 Kalciumban a tej és a tejtermékek, valamint az olajos magvak a leggazdagabbak.
Napi adagja felnőtteknek 800 mg, gyermekeknek a csontfejlődés miatt 1200 mg. D-vitaminnal biztosítható a tökéletes felszívódása.
Túladagolás esetén lerakódik az érfalakon és a vesékben trombózist vagy vesekövet okozva.

Kálium (K): /makroelem/
A felnőtt emberben kb. 150 g kálium van, melynek 97%-a a sejten belüli vízterekben található. Vegyes táplálkozás esetén az átlagos napi bevitel 2,0-2,9 g között mozog, ami fedezi a szervezet szükségletét. Gyakorlatilag minden élelmiszerforrás tartalmaz káliumot, azonban a növényi eredetű élelmiszerekben a kálium-nátrium arány a kálium javára tolódott el, ezért ezek hasznosulása kedvezőbb. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában.

Klór (Cl): /makroelem/
Az emberi szervezet kb. 0,15% klórt tartalmaz, amely a gyomorsósav részeként, az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában, a só-víz háztartásban, és a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik fontos szerepet. A klorid bevitele főleg a konyhasó bevitelét jelenti. A nátrium-klorid 50%-kal nagyobb tömegű kloridot tartalmaz, mint nátriumot, és ez az arány megszabja a bevitel mértékét.
Napi klórbevitele egy átlag embernek sajnos magas, ami sós ételeknek és a klórozott csapvíznek köszönhető. Külső pótlást abszolút nem igényel a szervezet belőle. Túladagolása hosszú távon allergiát, asztmát és rákot okoz.

Kobalt (Co): /mikroelem/
A kobalt többféle oxidációs állapotban is stabil, ezért a szervezetben végremenő redoxifolyamatokban van szerepe.
A B12-vitamin szintéziséhez elengedhetetlen.

Króm (Cr): /mikroelem/
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával mennyisége csökken. Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. Feltételezik, hogy hiánya a koszorúér-megbetegedés és a cukorbetegség egyik okozója.
A króm a teljes kiőrlésű gabonamagokban, hüvelyesek magjában, húsban, májban és sajtban található.
Napi ajánlott bevitele nincs megállapítva, de az optimális adagját általában 50-200 mikrogrammban adják meg.

Magnézium (Mg): /makroelem/
A felnőtt ember szervezetében kb. 20-28 g magnézium van, amelynek fele a csontrendszerben, a többi zömében a sejtekben található. Szerepe az ideg-, és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében van. Magnéziumban gazdag: a zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, hal.
Napi ajánlott adagja 300 mg.

Mangán (Mn): /mikroelem/
A mangán számos enzim aktívátora, részt vesz a szénhidrát- és lipid-anyagcserében, a fehérje-, a dezoxiribonukleinsav, és a ribonukleinsav szintézisében. Szervezetünkben 12-20 mg mangán van, vegyes táplálkozás mellett nem fordul elé mangánhiány. Felszívódása mindössze 3-4%, de egyes fémek (vas, kobalt, kalcium) feleslege még gátolja is a felszívódását.
Gazdag mangánban: a gabonafélék, ezek teljes őrleményei, a dió, mogyoró, de a tejtermékek és a húsok csak kis mennyiségben tartalmazzák.

Molibdén (Mo): /mikroelem/
A molibdén nagyon kis mennyiségben található meg a szervezetünkben. A nagy molibdén-bevitel rézhiányt okoz, molibdén forrás a hús, és a hüvelyesek.
A molibdénhiány ritka, és csak mesterséges táplálás kapcsán észlelték eddig. Enyhe esetben pszichés labilitást (ingerlékenységet), súlyosabb formában idegrendszeri tüneteket, pl. látászavart okoz. Gyermekkorban kortól függően 30-250 mikrogramm, felnőttkorban 250 mikrogramm a napi szükséglet. A napi ajánlott mennyiség 40-szerese fölötti dózis csökkenti a réz felszívódását.

Nátrium (Na): /makroelem/
A felnőtt szervezetben mintegy 83-97 g közötti mennyiségű nátrium található, ennek 60-65%-a kicserélhető formában, a test víztereiben, 35-40%-a kötött formában, a csontokban, a kötőszövetekben található.
Nehéz fizikai munka végzésekor, magasabb hőmérsékletű és nedvességtartalmú környezetben, erős verítékezéskor, akár 8 g, de kellemes külső hőmérséklet esetén és pihenő embernél 46-92 mg nátriumot is veszíthetünk. Egyes szakvélemények szerint 100 mmol/nap nátriumbevitel elegendő a szükséglet fedezésére (ez kb. 5 g konyhasónak felel meg), mert a túlzott nátriumbevitel, a már népbetegségnek számító magas vérnyomás kialakulásában játszik szerepet, illetve okolható érte.
Az élelmiszeripari technológiai eljárások során jelentős mennyiségű só kerülhet az egyes élelmiszerekbe, ráadásul a kialakult konyhatechnikai eljárások, táplálkozási szokások nagy veszélyt jelentenek. Ezért az egyes embereknél rendkívül magas só bevitelt is mérsékelni ajánlott.

A helyes táplálkozási szokások kialakítását, már gyermekkorban el kell kezdeni, nem szabad a gyermekeket az erősen sós ízű ételekre rászoktatni.

Réz (Cu): /mikroelem/
Oxidációs folyamatokban résztvevő enzimek alkotórésze, az ember szervezetében 80 mg található, főleg a szemben, májban, szívben, vesében, az izomzatban és az agyban.
A vérképzésben és a központi idegrendszer zavartalan működésében is rézre van szükség.
Az élelmiszer-nyersanyagok közül a legtöbb rezet a máj és a hüvelyesek tartalmazzák.

Szelén (Se): /mikroelem/
A szelén funkciója szorosan kapcsolódik az E-vitaminéhoz, azaz antioxidánsként működik, megköti a szabadgyököket, ezáltal gátolja a rák kifejlődését, ill. rákos betegeknél csökkenti a mortalitást. A szelénre a glutation-peroxidáz enzim felépítéséhez van szükség (ez a szervezet egyik természetes antioxidánsa). A kutatási eredmények alapján a szelén nem akadályozza meg a bőrrák kialakulását, azonban más típusú rákbetegségeknél megelőző hatással bír. Különösen kiugró eredményeket tapasztaltak a tüdő-, prosztata-, vastagbél- és végbélrákok esetében.
Az alacsony szelén vérszint a szívbetegségek kockázatát is fokozza.
Szervezetünkben mintegy 6 mg szelén van, amely a májban a legmagasabb koncentrációjú, de a fogzománcban és körömben is kimutatható.

A szelénszükséglet megállapításához kevés emberen végzett kísérlet áll rendelkezésre, ezért a szelénbevitelre vonatkozó javaslatok főleg állatkísérleteken alapszanak. Ennek felső határa 0,2 mg, mert feltételezik, hogy az efeletti mennyiségű szelén toxikus hatású.
Az élelmiszerek szeléntartalmát a talaj szeléntartalma döntően befolyásolja.
Jó szelénforrásnak mondható a tengeri állatok húsa, a máj, a vese, a hús, és a teljes kiőrlésű gabona magvak.

Szilícium (Si):
Teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben található meg. Jótékonyan hat a haj, a köröm, a bőr állapotának javítására. A kötőszövetek és az erek állapotát javítja, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van.  50 mg-nál többet nem ajánlatos a szervezetbe bevinni belőle.

Vanádium (Va):
Szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, sokak szerint izomtömeg növelő hatása van. 1,8 mg-ot nem ajánlatos túllépni naponta. A gombában, petrezselyemben, répában, magvakban és tengeri herkentyűkben található meg a természetben.

Vas (Fe): /mikroelem/
A vas a légzőfunkciók esszenciális eleme, a szöveti oxidációban szerepet játszó enzimek, és az oxigén-transzportot végző hemoglobin működése egyaránt a vashoz kötött. A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban, a többi a májban, lépben, és a csontvelőben raktározódik.
Csökkent vasbevitel esetén a szervezet ezekből a raktárakból használja fel a vasat, csak ennek kimerülését követően csökken a vér hemoglobin tartalma, és fejlődik ki a vérszegénység.
Nőknek a terhesség alatt és a szülést követően (a nagy vérveszteség miatt is) nagyobb a vasszükségletük.
A vas felszívódását csökkentik a csersav tartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabona magvak korpájában lévő fitátok, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.

Vasban gazdag: a baromfi-, hal-, sertés-, marhahús, de ki kell emelni a májat és egyéb belsőségeket, mert a szervezet jó aszkorbinsav ellátottsága mellett, a vas felszívódását, és hasznosulását, ezekből fokozott mértékben lehet tapasztalni.
Többféle oxidációs állapota miatt redoxi-folyamatokban játszik szerepet.

Wikipedia segítségével készült...
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: danybuilding - 2008. Július 15. - 11:24:28
Itt még vannak olyan dolgok, amiket én sem tudtam. Szóval mindenkinek legyen ez kötelező olvasmány!!!!!!

Köszönjük First! :-){ :-){ :-){ :-){
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Larson - 2008. Július 15. - 11:35:45
És csak ott lehet ez?
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Larson - 2008. Július 15. - 11:38:36
Ha vmi több helyen van, az nem biztos, hogy rossz
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Prod - 2008. Július 15. - 11:38:45
Mielőtt még valaki túl sokat melózna ezen a témán tök potyára elmondom nektek, hogy a body........hu van egy Étrendkiegészítő
Enciklopédia rész ahol szinte minden anyag,nyomelem, és tápkieg rajta van!!!  !+"%  8-}  8-}  ::)  8-)
Peace

Bocs de mi olyan oldalt nem ismerünk  :-}
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 15. - 11:40:34
Nem,ide is átmásolgathatjátok az egészet ha nagyon unatkoztok...  ;D  ;D  ;D  !+"%  >:D



Te is csinálhatnál végre vmi hasznosat (és értelmeset) is,ha már ennyire unatkozol! ))=/ ))=/ ))=/
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 15. - 11:42:17
Ja már nincs is fent a fórumon,biztos átment egy "másikra".  :D :D :D :D :D :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 11:47:32
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: L - 2008. Július 15. - 11:53:09
Mielőtt még valaki túl sokat melózna ezen a témán tök potyára elmondom nektek, hogy a body........hu van egy

Ezt írd a body....hu fórumára! 8-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 15. - 11:55:12
Akkor is jó kis táblázat ez , de az a szép benne ,hogy nem kötelező elolvasni ha nem tetszik.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Jordan - 2008. Július 15. - 12:01:43
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: B1ll4 - 2008. Július 15. - 12:03:38
Az aszpartámról , aceszulfám-k-ról , sucralose-ról stbről írkálj csak ide kicsit :) . Kinyomtatom pár alviláginak.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 12:05:25
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Jordan - 2008. Július 15. - 12:18:21
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)

 ;D ;D ;D
Most veszem észre hogy kimaradtt egy  ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 12:30:07
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)

 ;D ;D ;D
Most veszem észre hogy kimaradtt egy  ;D
Na, gyerünk, monca :) mi maradt ki?
Addig jönnek az A-betűs egyebek :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Jordan - 2008. Július 15. - 12:33:07
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)

 ;D ;D ;D
Most veszem észre hogy kimaradtt egy  ;D
Na, gyerünk, monca :) mi maradt ki?
Addig jönnek az A-betűs egyebek :)

Az írásomból maradtt ki egy "smiley" Lady!  ;D

Az első szöveg végéről lemeradtt ez:  ;D

Ezért félreérthető volt!  ;) ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 12:38:34
A-betűsök (lassan haladok) :D

Aceszulfám-K (E 950):
Mesterséges édesítőszer. Az aceszulfám-K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület.
Fehér kristályainak intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szaharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát.
Az élelmiszeriparban az aceszulfám K-t elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan, vagy aszpartámmal (E 951) ill. más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aceszulfám K-t ízfokozóként is alkalmazzák. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább a - nyilvánosságra sohasem hozott - Hoechst féle vizsgálati eredményre hivatkozik.

Acidophilus:
Összefoglaló neve a probiotikumoknak. Megtalálható a tejtermékekben (élőflórásokban), vagy kapszulákban lehet hozzájutni. Alapvetően a bélrendszerben élnek. Segítségükkel bontja a szervezet a tápanyagokat, illetve az immunrendszert is erősítik.

Alanin (Alaninum):
Az α-alanin egy fehérjealkotó α-aminosav (a propionsav alfa-aminoszármazéka).
Királis molekula, azaz két optikai izomérjét (tükörképi izomérjét) ismerjük. Csak az L-sztereoizomer (L-alfa-amino-propionsav) található meg a fehérjékben.
Színtelen, kristályos, vízben oldódó vegyület.
Ernst Fischer német Nobel-díjas kémikus 1901-ben különítette el a selyemfibroin hidrolizátumából.
A másik optikai izomerrel, a D-alfa-amino-propionsavval alkotott racém elegyét hidrogén-cianid és acetaldehid reakciójával Adolph Strecker már 1849-ben előállította. Az alanin nevet is ő javasolta.
Az L-α-alanin a selyem fibroinja tömegének 30%-át képviseli.
Az α-alanin konstitúciós izomerje, a β-alanin nem fehérjealkotó aminosav, a koenzim-A nevű fontos biokatalizátor alkotórésze. Acilezett származéka a vitaminok közé tartozó pantoténsav.

Acetil-L-karnitin (ALC):
Az emberi testben is előforduló zsírt a sejtekbe juttató anyag. Kis mennyiségben megtalálható még a tejben is. Memóriserkentő hatással is bír. Ajánlott mennyisége 1500 mg/nap.

Alfa-liposav (ALA):
kémiai képlete: C8H14S2O2, egy antioxidáns. Az emberi test képes előállítani, hogy elősegítse vele az energiatermelést, de csak kis mennyiségben.
Az alfa-liposavat úgy is nevezik, hogy univerzális antioxidáns, mivel zsírban és vízben is oldódik.

Aminosav:
Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei.
Fehérjeépítő aminosavak:
- Alanin       
- Cisztein
- Aszparaginsav
- Glutaminsav
- Fenilalanin   
- Glicin   
- Hisztidin
- Izoleucin   
- Lizin
- Leucin    
- Metionin   
- Aszparagin   
- Prolin   
- Glutamin   
- Arginin    
- Szerin
- Treonin   
- Valin   
- Triptofán   
- Tirozin

Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális:
-  metionin,
-  treonin,
-  lizin,
-  izoleucin,
-  valin,
-  leucin,
-  fenilalanin,
-  triptofán,
-  hisztidin.

Elsőrendű fehérjék
A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék.
Másodrendű fehérjék
A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban a komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját zömében a növényi fehérjék alkotják.
Androstenedione:
Az ivarmirigyekben ill. a mellékvesékben termelődő tesztoszteronszint növelő. Nők számára nem ajánlott, és doppinglistán is szerepel.

Arginin:
Az L-arginint szervezetünk- elsősorban a vese  is képes előállítani de ha ez a szintézis nem elég, vagy nagyobb a szükséglet  tehát az l-arginin nem esszenciális aminosav. Fontos szerepe van az a nitrogén-monoxid (NO) szintézisben: ennek tulajdonították, hogy csökkenti az erek merevségét.
A nitrogén-monoxidot az élő szervezet különböző típusú sejtjei szintetizálják, ami a képződés helyéről gyorsan a szomszédos sejtekhez áramlik, és ezzel számos élettani funkciót befolyásol. Kulcsszerepe van a szív működésében és az érrendszerben a vérnyomás és az egyes életfontosságú szervek vérellátottságának fő szabályozójaként. Hatására az erek simaizomzata elernyed, az erekben a vérrögök képződése csökken. Fehérvérsejtekben termelődve elöli a baktériumokat, szerv átültetéseknél pedig a szervkilökődés veszélyét csökkenti. A férfiimpotencia hatásos ellenszere.
Védi az izom tömeget (sportolók), kitűnően hat az immunrendszerre, a spermiumok számát növeli, támogatja a növekedési hormont (gyermekek), kitűnően hat a szívre, még az angina pektórisznál is, és az l-lizinnel együtt még jobban erősíti az immunrendszert. Segítheti a vérben a koleszterin szint csökkentését, égési sérülések benövesztésénél, a sérülések és a kalogének formációjának rehabilitációjában.
Sok ember szerint az arginin növeli a zsírmentes izomtömeget és az erőt. Az ornitinhez hasonlóan az arginin szedése is megnöveli a növekedési hormon termelést. Az arginin a kreatin szintézis fontos előfutára és az anabolikus hormon inzulin hatását is elősegíti. Ezenkívül az immunrendszer működését is segíti. De az arginin fontos szerepet játszik valamiben, amely sokkal fontosabb, mint az izmok - elősegíti az erekciót, ahogy ezt a patkánykísérletek igazolták is. Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásában és a megfelelő izomtónus fenntartásában. Ismert az inzulin stimuláló hatása, valamint együttműködési hajlama a vele együtt fogyasztott szénhidráttal. Az arginin a nitrogén oxid átvivője. A nitrogén oxid egyik különleges tulajdonsága az, hogy az inzulin kibocsátást közvetíti a hasnyálmirigyből. Az anabolikus hatás ideális eszköze az edzés utáni magas szénhidrát és jóminőségű fehérje tartalmú étkezés arginines kiegészítése.

Arginin-etilészter:
Etilészter lánccal kapcsolódott arginin.

Aszpartám (Aspartamum):
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag egy dipeptid, ami L-aszparaginsavból és L-fenilalaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Száma: E951. (Sok cikk szól az alkalmazása ellen, és sok mellette, én inkább semmit nem mondok :D )
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 12:38:56
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)

 ;D ;D ;D
Most veszem észre hogy kimaradtt egy  ;D
Na, gyerünk, monca :) mi maradt ki?
Addig jönnek az A-betűs egyebek :)

Az írásomból maradtt ki egy "smiley" Lady!  ;D

Az első szöveg végéről lemeradtt ez:  ;D

Ezért félreérthető volt!  ;) ;D
Jóvan, szőke vagyok :D :D :D :D :D :D :D semmi gond :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Larson - 2008. Július 15. - 12:40:03
Te Lady!

Amiket leírtál, azok legális anyagok?  ????...
már hogyne lennének azok?
oké Billa, azok a következő listában vannak :) De az még erősen készülőben van :)

 ;D ;D ;D
Most veszem észre hogy kimaradtt egy  ;D
Na, gyerünk, monca :) mi maradt ki?
Addig jönnek az A-betűs egyebek :)

Az írásomból maradtt ki egy "smiley" Lady!  ;D

Az első szöveg végéről lemeradtt ez:  ;D

Ezért félreérthető volt!  ;) ;D
Jóvan, szőke vagyok :D :D :D :D :D :D :D semmi gond :D

pedig a múltkor már volt egy barna tincs  ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Torony - 2008. Július 15. - 12:44:05
befestette, baszki, oszt nézd meg...  ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 13:05:45
B-betűsök (bazilassan haladok, főleg, mert olvasgatom közben az itthon fellelhető kiegek dobozait) :D

BCAA aminosavak:
Elágazó láncú aminosavak, konkrétan a valin, az izoleucin és a leucin. Ezek mindegyike az izomban bomlik le, ellentétben az összes többivel, amelyek a májban. 

Béta-alanin:
Szintén nem esszenciális aminosav, a karnozin bomlásterméke. A cukrot energiává alakítja.

Béta-karotin (E160a, Betacarotenum):
A karotin legelterjedtebb formája, mindkét végén β-gyűrű (β-jonongyűrű) található. Vörös színű kristályos anyag, lemezekben kristályosodik. A tetraterpének közé tartozik, 8 izoprénegységből épül fel. A β-karotin két szimmetrikus részből épül fel, a két β-jonongyűrű a két rész két végén található. A gyűrűk közti szénlánc konjugált kettős kötéseket tartalamz, csupa transz szerkezetű. A β-karotin a karotináz enzim hatására két molekula retinollá, A-vitaminná bomlik. A sárgarépában a karotinok közül a β-karotin található meg a legnagyobb mennyiségben. A sárgarépán kívül más növényekben is előfordul a klorofill kísérőjeként. Immunrendszer erősítő hatást tulajdonítanak neki, ill. dohányzók körében a nagy mennyiségben bevitt béta-karotin rákkeltő hatását mutatták ki. Túladagoláskor sárgulást okozhat.

Betaine Anhydrous:
Hasonlóan a B6 vitaminhoz, a homocisztein (aminosav)-szintet csökkenti, ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések, ill. az érelmeszesedés kockázatát is.

Bromelain:
Az ananászban lévő fehérjebontást segítő enzim, gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 13:21:09
Na király, ki is hagytam valamit :-[

Bioflavonoidok (P-vitamin):
Olyan vegyületek, amelyek gyakran a citrusfélékben találhatók meg, de a bogyós gyümölcsök, a dió és a hajdina is tartalmaz ilyeneket. Antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a kapillárisok egészségét, csökkenti a törékenységüket, a horzsolások, sebek gyógyulását, erősíti a C-vitamin hatását a szervezetben, ezáltal alapvető fontosságú a C-vitamin hatásosságához. Természetes gyulladásgátló, anti-allergén és antivírus tulajdonságú. Hatásosan harcol a vírusok, fertőzésekkel, a szabadgyökökkel (nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabad gyökök rosszak lehetnek az egészségünk számára. Egyszerűen szólva a szabad gyökök rossz fiúk, akik ellenünk vannak, az antioxidánsok pedig a jó fiúk, akik megvédenek bennünket tőlük.) szemben és még az egyszerű nátha esetén is igen hatásos. Csillapítja az allergia tüneteit, javítja a légutak állapotát.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 13:28:49
A többi később készül :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Linda Varga Namat - 2008. Július 15. - 13:31:20
Nagyon jó kis topic   Łł= !
 :-)!
Köszönjük FirstLady  !  @:-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 13:36:03
Nagyon jó kis topic   Łł= !
 :-)!
Köszönjük FirstLady  !  @:-)
Köszi, örülök, hogy tetszik 8-)  :-){
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Dopamin - 2008. Július 15. - 14:04:12
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Cím: Re: Melyik Ăśsszetevő micsoda a dobozokon?
Írta: JelcY=) - 2008. Július 15. - 15:24:06
Ez jo,bravo FirstLady;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: XA - 2008. Július 15. - 15:34:41
Csatlakozom az előttem szólókhoz,ez egy jó topik,sok hasznos dologgal,majd a későbbiekben akár részletesebben is kivesézhetünk egy-két dolgot,pl Béta-alanin,stb.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 16:24:47
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Az Aplodanban van mind a kettő.
Ezek mind fantázianevek, állítólag alvó izomrostokat aktiválnak, de "hivatalosan" nincs ilyen nevű vegyület. Egy biztos, mind a kettő aminosavból előállított, dehogy pontosan micsoda, azt nem tudom. Az első kreatin készítményekben szokott lenni, a másik pedig folyékony aminokban, de együtt csak az Aplodanban vannak meg tudomásom szerint.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 16:35:58
Csatlakozom az előttem szólókhoz,ez egy jó topik,sok hasznos dologgal,majd a későbbiekben akár részletesebben is kivesézhetünk egy-két dolgot,pl Béta-alanin,stb.
A Béta-alanin, egyébként egy érdekes kis dolog, mert a tejsavtermelést is csökkenti (hosszabb állóképességet adhat), illetve a szervezet elsavasodása ellen is jó. Sokan mondják, hogy a kreatin hatásának fokozására is kiválóan alkalmas. Erő- és izomtömegnövelési tulajdonságot is kapcsolnak hozzá. Viszont bőrpírt, viszketést okozhat bevétel után.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: bandus - 2008. Július 15. - 16:55:04
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...

nemazért, de szinte csak A kezdőbetűs összetevőből több van ott, mint amit itt felsoroltál összesen... de azért hajrá.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: George - 2008. Július 15. - 16:58:15
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...

nemazért, de szinte csak A kezdőbetűs összetevőből több van ott, mint amit itt felsoroltál összesen... de azért hajrá.
Ha annyira fasza amott, akkor miért itt panaszkodtok? Unalmas a nyári szünet, mi?
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 17:11:34
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...

nemazért, de szinte csak A kezdőbetűs összetevőből több van ott, mint amit itt felsoroltál összesen... de azért hajrá.
És bele is kattintottál kispajtás, hogy miket írnak ott 1-1 anyagról? Meg hogy van olyan, ami több névan szerepel, és az összes neve megtalálható a táblázatban... Amúgymeg másold ki onnan a P-vitamint pl...
Meghát a A betűsök közül azért az áfonyáról azért hadd ne írjak már...  ˝=/ ;D ;D ;D ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 15. - 17:30:27
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...

nemazért, de szinte csak A kezdőbetűs összetevőből több van ott, mint amit itt felsoroltál összesen... de azért hajrá.


Ez egy negatív kalóriatartalmú hozzászólás volt, mert a megemésztése sokkal több energiát igényel, mint a létrehozása.
Kezdem már érteni Lady? :D :D :D :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: B1ll4 - 2008. Július 15. - 17:38:40
Ha izomenővel beszélő viszonyban lennék, biztos elmagyaráznám neki a másolás fogalmát, ill. most ellenőriztem, a szerinte másik fórumon található lista ennél lényegesen szegényesebb, bár még csak a vitamin és ásványianyag tekintében néztem...

nemazért, de szinte csak A kezdőbetűs összetevőből több van ott, mint amit itt felsoroltál összesen... de azért hajrá.


Ez egy negatív kalóriatartalmú hozzászólás volt, mert a megemésztése sokkal több energiát igényel, mint a létrehozása.
Kezdem már érteni Lady? :D :D :D :D

Plusz valakinél még katabolizmus is előlépett , mivel elkezdett idegeskedni,stresszelni bandus értelmes beszólásán :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 15. - 17:40:26
Be is kellett vennem BCAA-t! ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 17:42:24
micsoda kreatívak vagytok! :-){ :-){ :-){ :-){
NAugye, hogy mégiscsak jó ötlet vót :D :D :D :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 17:48:10
C-betűsek (haladok) 8-)

Chlorella:
A Chlorella egy algafaj, ezért a belőle készült étrend-kiegészítőben fehérjék, vitaminok (köztük olyan antioxidáns hatásúak, mint az A-, C- vagy E-vitamin) és klorofill van, amelyek emelik a vér oxigénszintjét. Fő értéke bizonyos méreganyagok megkötésében rejlik. Kutatások szerint Chlorella fogyasztásakor tízszer több kadmiumot választunk ki, mint anélkül. (A kadmium a talajból kerül a dohányba, és akkor is beszívjuk a cigarettafüsttel, ha csak passzív dohányosok vagyunk.) A Chlorella a zsázsához hasonlóan kiváló az ólom, a higany, a vegyi szennyező anyagok és a cigarettafüst különféle összetevői ellen is. A klimax tüneteire, menstruációs zavarokra is jó, ill. jódtartalmú.

Chrysin:
Tesztoszteronszintézis javító, karottamagból és propoliszból nyerik ki. Természetes módon csökkenti a tesztoszteron ösztrogénná alakulását.

Cisztein (rövidítve Cys vagy C):
Egy α-aminosav, melynek képlete HO2CCH(NH2)CH2SH. Nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet elő tudja állítani. Az UGU és az UGC kodonok kódolják. Tiolos oldallánccal (R-SH) hidrofil tulajdonsággal rendelkező aminosav. Mivel a tiolos oldallánc igen reagens, ezért a cisztein általában kulcsszerepet játszik a fehérjék szerkezeti, és funkciós elemeként. Nevét oxidált dimerje, a cisztin után kapta. A természetben legelterjedtebb térszerkezetű formája, az L-cisztein elnevezésű konformáció.
Bár nem esszenciális aminosav, előfordulhat, hogy bevitele nélkülözhetetlen. Ez főként újszülötteknél, időseknél, vagy egyes metabolikus rendellenességekben szenvedő emberek esetén fordulhat elő. Az emberi szervezetben normális körülmények között megfelelő mennyiségű metioninből szintetizálódik. A cisztein potenciálisan mérgező anyag, ezért a szervezetbe kerülve az emésztőrendszereben cisztinné alakul, mely sokkal stabilabb vegyület. Az emésztőrendszeren és a véráramban cisztin formályában halad át, majd a sejtekhez érve, a sejtbe történő bejutás előtt alakul vissza ciszteinné.

A cisztein a legtöbb, magas fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul:
-  Állati eredetű: tojás, tej, sajt, joghurt, sertés, kolbász, marha, csirke, pulyka, kacsa, löncshús
-  Növényi eredetű: pirospaprika, fokhagyma, hagyma, brokkoli, zab, búzacsíra
Citrullin-malát:
Ahogy a neve is mutatja, a citrullin és a malát keverékéből álló nem esszenciális aminosav. A citrullin az ammónia és a savasodás csökkentésére jó. A malát pedig regenerál. Tehát legfontosabb tulajdonsága az, hogy energiatöbbletet biztosít, és a fáradtság érzetet csökkenti.

CLA (konjugált linolsav):
A húsokban és tejtermékekben természetesen is előforduló zsírsav, ami fokozza a zsír metabolizmusát, megőrzi és növeli a sovány izomtömeget.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 15. - 18:27:24
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Az Aplodanban van mind a kettő.
Ezek mind fantázianevek, állítólag alvó izomrostokat aktiválnak, de "hivatalosan" nincs ilyen nevű vegyület. Egy biztos, mind a kettő aminosavból előállított, dehogy pontosan micsoda, azt nem tudom. Az első kreatin készítményekben szokott lenni, a másik pedig folyékony aminokban, de együtt csak az Aplodanban vannak meg tudomásom szerint.
Nem akarok antireklám lenni de a maszültekk nagy kopé cég ez a 2 vegyület nem más mint kreatin+alfaliponsav. Volt is ebből akkora nyálverés külföldi fórumokon, hogy mit képzel a muscletech magáról ...
Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.
A másik trükk amit bevetnek a kis pénzgyárosok, hogy egy adott lerágottcsont vegyületet mint pl. dhea egy kevésbé ismert de hivatalos kémiai nevével jelölnek meg diandrone, prasterone.
Olvassatok el mindent alaposan ...  8-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: George - 2008. Július 15. - 18:28:57
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Az Aplodanban van mind a kettő.
Ezek mind fantázianevek, állítólag alvó izomrostokat aktiválnak, de "hivatalosan" nincs ilyen nevű vegyület. Egy biztos, mind a kettő aminosavból előállított, dehogy pontosan micsoda, azt nem tudom. Az első kreatin készítményekben szokott lenni, a másik pedig folyékony aminokban, de együtt csak az Aplodanban vannak meg tudomásom szerint.
Nem akarok antireklám lenni de a maszültekk nagy kopé cég ez a 2 vegyület nem más mint kreatin+alfaliponsav. Volt is ebből akkora nyálverés külföldi fórumokon, hogy mit képzel a muscletech magáról ...
Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.
A másik trükk amit bevetnek a kis pénzgyárosok, hogy egy adott lerágottcsont vegyületet mint pl. dhea egy kevésbé ismert de hivatalos kémiai nevével jelölnek meg diandrone, prasterone.
Olvassatok el mindent alaposan ...  8-)
Ezért szeretek én inkább az alap kiegészítőkre támaszkodni ::)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 15. - 18:30:09
Csatlakozom az előttem szólókhoz,ez egy jó topik,sok hasznos dologgal,majd a későbbiekben akár részletesebben is kivesézhetünk egy-két dolgot,pl Béta-alanin,stb.
A Béta-alanin, egyébként egy érdekes kis dolog, mert a tejsavtermelést is csökkenti (hosszabb állóképességet adhat), illetve a szervezet elsavasodása ellen is jó. Sokan mondják, hogy a kreatin hatásának fokozására is kiválóan alkalmas. Erő- és izomtömegnövelési tulajdonságot is kapcsolnak hozzá. Viszont bőrpírt, viszketést okozhat bevétel után.
Nagyon jó termék a béta-alanin de inkább olyan egyéneknek ajánlom akik dinamikusan sok szuperszettel vetkőző sorozattal melóznak.
Kitolja a fáradságküszöböt az állóképességet növeli.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 18:32:35
D-k

D-pinitol:
Az inzulinhoz hasonlóan működik, tehát a glükóz-anyagcserében van szerepe.

Dehydroepiandoszterin (DHEA):
Természetes úton a vesénk felett elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, a mellékvesénk választja ki. Legnagyobb mennyiségben 25-30 éves korunkban található szervezetünkben, majd a felnőttkor során folyamatosan, 50 éves kor után pedig rohamosan csökken a koncentrációja. Végül 75 éves kor táján az eredeti mennyiségnek mindössze a 10%-a található a szervezetben.
Ezt az alacsony szintet igyekeznek emelni a DHEA napi adagolásával.
Laboratóriumban is előállítható, ám az eljárás meglehetősen költséges, ezért nem versenyképes az ipari mennyiségben, növényi alapanyagból – Indiában, Mexikóban, Dél-Amerikában évszázadok óta ismert és fogyasztott egyfajta édesburgonyából – előállítottal.
A férfiak szervezetében tesztoszteronná, a nőkében pedig főleg ösztrogénné és progeszteronná alakul át. Másodlagos – esetenként nemkívánatos – hatással csak szintetikus hormonnál kell számolni. Szedése mellett fontos a szakszerű felügyelet!

A DHEA-t szedők leggyakrabban jelentős közérzetjavulásról számolnak be. Fittebbnek, dinamikusabbnak érzik magukat, nyugodtabbak, jobban alszanak, kevésbé fáradékonyak és a hangulatuk, valamint a memóriájuk, kreativitásuk is javult. Vizsgálatok igazolták, hogy:
– javítja a csontsűrűséget és a körmök állapotát
– növeli a bőr nedvességmegkötő képességét, hidratáltságát
– csökkenti az időskori pigmentfoltokat
– leállítja az öregedéssel járó bőrvékonyodást
– újra egészséges színűvé varázsolja az időskorra jellemző sárgás bőrszínt
– vastagítja a hajszálakat
– mindkét nem libidóját is javítja.
Néhány esetben a DHEA mellékhatásként jelentős mennyiségű tesztoszteronná – vagyis férfihormonná – alakult át, s ezzel olyan problémákat okozott, mint például hajhullás, pattanások megjelenése, szőrnövekedés gyorsulása az arcon és a testen, illetve 50 év alatti nők esetében a menstruáció elmaradása.
A szintetikus szerek egy évnél tovább tartó szedése után vérkeringési problémák alakulhatnak ki. Mivel a mesterséges hormon egyes esetekben még daganat kifejlődését is elősegítheti, abszolút ellenjavallt prosztata-, here-, méh- és mellrák esetén. A menopauza miatt mesterséges hormonkezelésben részesülő nőknek sem ajánlott. Feltétlenül mellőzni kell a DHEA szedését a 35 évnél fiatalabbaknak, illetve a terhes vagy szoptató anyáknak!

A kezelés alapja, hogy életkorunk előrehaladtával csökken a szervezetünkben előállított DHEA aránya. A megfelelő dózis beállításához ismerni kell a hormoncsökkenés mértékét! Tanácsos tehát vérvétel és körültekintően felvett anamnézis alapján meghatározni az egyénileg szükséges adagot. A szokásos kezdőadag naponta egy 25 mg-os kapszula nők esetében, 50 mg férfiaknál, kortól függetlenül. A DHEA szedésének megkezdése után egy-két hónappal ellenőriztetni kell a hormonszint emelkedését!
A DHEA stresszhatások ellensúlyozó hormonjaként is ismert. A stresszhormonok aktivitása az életkorral csökken, akárcsak az immunaktivitás is automatikusan gyengül. Ezért jót tehet, ha pótoljuk a hormonokat, sőt a korábban kapott védőoltások hatását is fokozhatjuk vele. A DHEA bizonyítottan hatékony autoimmun-betegségekben, például: lupus (SLE), sclerosis multiplex vagy sokízületi gyulladás (PCP) esetén. Tünetcsökkenést eredményezhet bizonyos allergiás vagy asztmás betegeknél is.

Diindolyl Methane (DIM):
Az egyetem kutatói háromezer önkéntest keresnek a vizsgálathoz, melyben a diindolylmethane (DIM) kémiai anyag hatását kívánták tesztelni. Az anyag a keresztesvirágúak – káposzta, brokkoli, kelbimbó – emésztése során jön létre a szervezetben. Emellett emeli az ösztrogénszintet, elősegíti a zsírvesztéses fogyást.

Dimethylaminoethanol (DMAE):
Lassítja az öregedés folyamatát. Természetes gyökfogóként funkcionál. A fiatalok szervezetében megtalálható, de később a szintje csökken, ez pedig a bőr petyhüdtségét okozza. Az izomzat elpuhul, sorvadni kezd, és a helyét zsírsejtek veszik át. Az idegesejtek is rosszul reagálnak a DMAE hiányára, nehezebb a koncentráció, és feledékenység lép fel. DMAE fogyasztásával 50%-kal növelhető a sejtek élettartama. Pl. Ginkóban található a természetben. 

Dimetilszulfoxid (DMSO):
Egy antioxidáns, amely fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású olaj. Tehát edzés utáni regenerálóként is jól alkalmazható.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Larson - 2008. Július 15. - 18:32:42
A kezdetekkor nyilván nem lehet 1 nap alatt elérni azt amit mások több idő alatt csináltak meg, de mindent túl lehet szárnyalni.

A versenyszellem az, amitől fejlődik minden.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 18:51:09
E-k (asszem mára elég lesz) :D

Esszenciális zsírsavak:
A szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni, ilyenek az omega-3, omega-6  zsírsavak, amelyek mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.
Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsavellátottsága, ugyanis ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő. A halak is a növényeken, a fitoplanktonokon keresztül jutnak az omega-3 zsírsavakhoz.
Az esszenciális zsírsavak egy másik csoportját képezik az omega-6 zsírsavak; elsősorban a magvakban, és a növényekben fordulnak elő.
A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják pl.: az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. A hazai táplálkozásra azonban az omega-6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3 zsírsav hiány jellemző.

Az eszkimók és a japán halászok körében az infarktus alig fordul elő. Ők sok halat (100-400 g/nap) esznek, táplálkozásukra jellemző a magas omega-3 és az alacsony omega-6 és telített zsírsavbevitel. Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával magyarázták. Szérum triglicerid szint redukáló hatása is (mind az emelkedett, mind a normál szérum triglicerid szint esetén érvényesül) jelentős szerepet játszik az infarktus megelőzésében.
Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy az omega-3 zsírsavak megnövelik az érfalban képződő relaxációs faktor és olyan anyagok elválasztását, amelyek az érbelhártya épségének megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3- zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30 %-kal csökkentette a halálozást.
A hirtelen szívhalált az esetek nagy részében súlyos aritmia okozza. Infarktuson átesett egyéneknél nagyobb az aritmia kialakulásának a veszélye. omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható az aritmia megelőzésében. Az omega-3 zsírsavak úgy csökkentik a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy - az aszpirin hatáshoz hasonlóan - gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat, növelik a véralvadási időt, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szív koszorúér műtétet (angioplaszticát) követően az ismételt elzáródás (restenosis) létrejöttét. Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású. Terápiás dózisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolés, és 3 Hgmm diasztolés vérnyomás csökkenés érhető el. Elsősorban a borderline (határérték ) hipertonia kezelésében hatásos. Az omega-3 zsírsavakat a hipertonia adjuváns kezelésére ajánlják.

Az omega-3 zsírsavaknak kedvező terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben, mint pl.: rheumatoid arthritisben, ulcerativ colitisben, Crohn betegségben és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését célzó kiegészítő kezelésben. Alkalmazása kapcsán csökkenthető a gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége. Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, cisztás fibriózis, a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában.
A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe van. Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 %-át. Az omega-6 : omega-3 arány akkor megfelelő, ha 5:1 ill.10:1 közé esik; Táplálkozásunkban ez az arány a túlzott omega 6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt nagyon kedvezőtlenül alakult, meghaladhatja a 25 : 1, vagy még ennél is rosszabb arányt.

Evodiamin:
A fő hatásmechanizmusa a vanilloid receptorok stimulációján keresztül történik, amelytől fokozódik a hőtermelés. Főként fogyásra használják. Az evodiamin a katekolamin termelést is fokozza. Összességében az evodiamin egy hatásos termogén anyag, amelyik energizál is, és vízhajtó, valamint vazodilációs hatással bír.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Dopamin - 2008. Július 15. - 19:27:38

[/

Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.


Melyik oldal pontosan az a chemistrys?
Egyébként nem gondoltam volna Lady h ennyire vágod a témát... :-){ A forrásokra azért kiváncsi vagyok.

Ezeket tudja vki ?  -Maltoplex-18
                          -Glucose Polymer
                          -C3G Anthocyanidins    
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: XA - 2008. Július 15. - 19:39:45
Csatlakozom az előttem szólókhoz,ez egy jó topik,sok hasznos dologgal,majd a későbbiekben akár részletesebben is kivesézhetünk egy-két dolgot,pl Béta-alanin,stb.
A Béta-alanin, egyébként egy érdekes kis dolog, mert a tejsavtermelést is csökkenti (hosszabb állóképességet adhat), illetve a szervezet elsavasodása ellen is jó. Sokan mondják, hogy a kreatin hatásának fokozására is kiválóan alkalmas. Erő- és izomtömegnövelési tulajdonságot is kapcsolnak hozzá. Viszont bőrpírt, viszketést okozhat bevétel után.
Nagyon jó termék a béta-alanin de inkább olyan egyéneknek ajánlom akik dinamikusan sok szuperszettel vetkőző sorozattal melóznak.
Kitolja a fáradságküszöböt az állóképességet növeli.
Akkor pont nekem való,nem vagyok híve a hosszú edzéseknek,sosem fejlődtem tőlük,ellentétben a rövidebb pörgős,szuperszettes,vetkőzősorozatos edzésektől.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 15. - 20:33:33
Egyébként nem gondoltam volna Lady h ennyire vágod a témát... :-){ A forrásokra azért kiváncsi vagyok.

Ezeket tudja vki ?
-Maltoplex-18: neveztű glükóz polimer lásd egyel lejjebb.
-Glucose Polymer: A maltodextrin. A maltodextrin technikailag egy komplex szénhidrát, sok glükóz molekula összekapcsolt lánca. Kukoricakeményítőből készítik.
-C3G Anthocyanidins : Az antociánok (E163) egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a Ph-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig. A természetben a baktériumokban és a növényekben is megtalálhatók. A növények nagy részében ezek a vegyületek elsősorban a levelekben, a gyökerekben, a virágokban és a gyümölcsökben fordulnak elő. Az antociánt általában másodlagos metabolitként, az élelmiszer-iparban pedig színanyagként használják. Az antocián egy nagyon erős antioxidáns is. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.
Hát azért annyira nem vágom :D
Források a wikipedia, külföldi oldalak, és egyéb magyarnyelvű oldalak, amelyek orvosi témájúak.
Beleírtam a kérdésedbe, a mi-micsodát :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Steve Namat - 2008. Július 15. - 21:52:46
Itt tessék folytatni értelmes tartalommal...  ;)


 :-}



Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Gabe - 2008. Július 15. - 22:02:33
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy láttam az egyik kiegészítőn,
bandus feliratú anyagot, kérdezném, hogy az milyen összetevő.
Áj szink itvuz dö csítersz rilíf!  :-!!!
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Boresz - 2008. Július 15. - 22:04:51
bandus!
jó lesz neked a PH!-is  8-}
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 15. - 22:50:45
Írok én is néhány szerintem jó kiegészzítést az Anita Bean könyvből. Remek kis könyv.



BCAA

A valin , leucin, izoleucin építik fel az izomfehérjék egyharmadát.

Mik az előnyei: Csökkenthetik a fehérje lebontást az intenzív edzések során, de nem jelentenek semmilyen előnyt a szénhidrátkészítményekkel szemben.

Kiknek előnyös: Azoknak a sportolóknak, akik zsírcsökkentő programban vesznek részt, s akik nem megfelelő mennyiségű szénhidrátot vesznek fel.

Mennyire van szükség belőlük: 4g edzés alatt és edzés után.

Mellékhatások: Jelentős bevitele lecsökkentheti más aminosavak felszívódását.

Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: L - 2008. Július 15. - 22:57:11

[/

Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.


Melyik oldal pontosan az a chemistrys?
Egyébként nem gondoltam volna Lady h ennyire vágod a témát... :-){ A forrásokra azért kiváncsi vagyok.

Ezeket tudja vki ?  -Maltoplex-18
                          -Glucose Polymer
                          -C3G Anthocyanidins    

A glukóz polimer egyszerű. A polimer szó jelentése leegyszerűsítve: több monomer (jelen esetben glükóz molekula) kapcsolódása. Tehát egy több glükóz monomerből álló polimer szénhidrátról beszélünk. Ilyen pl.: a vitargo.

Az antocianid(in) egy növényi színanyag, mint amilyen pl a klorofill is.

A maltoplex pedig szintén egy glükóz polimer, aminek szintén a glikogén raktárak gyors feltöltésében van (lehet) szerepe.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: efitmaster - 2008. Július 15. - 23:44:57
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Az Aplodanban van mind a kettő.
Ezek mind fantázianevek, állítólag alvó izomrostokat aktiválnak, de "hivatalosan" nincs ilyen nevű vegyület. Egy biztos, mind a kettő aminosavból előállított, dehogy pontosan micsoda, azt nem tudom. Az első kreatin készítményekben szokott lenni, a másik pedig folyékony aminokban, de együtt csak az Aplodanban vannak meg tudomásom szerint.
Nem akarok antireklám lenni de a maszültekk nagy kopé cég ez a 2 vegyület nem más mint kreatin+alfaliponsav. Volt is ebből akkora nyálverés külföldi fórumokon, hogy mit képzel a muscletech magáról ...
Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.
A másik trükk amit bevetnek a kis pénzgyárosok, hogy egy adott lerágottcsont vegyületet mint pl. dhea egy kevésbé ismert de hivatalos kémiai nevével jelölnek meg diandrone, prasterone.
Olvassatok el mindent alaposan ...  8-)

Az Aplodanban lévő fő összetevő nem csak egy egyszerű kreatin, hanem egy nagyon új és fejlett kreatin verzió(Creatinol-O-phosphate), elég új ahhoz, hogy egy ritkán frissített chemistry oldalon megtaláld. De ha megnézed a freshpatents.com weboldalt(friss szabadalmak), akkor a teljes leírása ott van, csak győzd elolvasni. ;D  Itt megtalálod (http://www.freshpatents.com/Dietary-supplement-for-enhancing-skeletal-muscle-mass-decreasing-muscle-protein-degradation-downregulation-of-muscle-catabolism-pathways-and-decreasing-catabolism-of-muscle-cells-dt20070118ptan20070015686.php?type=description)

Elég demagóg lenne azt mondani, hogy a Creatinol-O-phosphate csak egy egyszerű kreatin. Ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy a tesztoszteron enantát és propionát ugyanaz, csak pénzt akarnak csinálni a különböző jól hangzó nevekkel. Vagy az 1-tesztoszteron és a tesztoszteron ugyanaz. Azok okoskodnak így kb, akiknek nem sok köze van az érintett területhez...

Már bocs, de ez idetartozott...

A prasterone(DHEA) egy kicsit más kategória.

Egyébként, Lady, nagyon jó a topik!!! Ha lenne plusz, most adnék.  :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 07:11:22
Úgy örülök, hogy mások is már hozzászólnak! Kösziiii! @:-)

Efit, köszi, nembaj, hogy fizikailag nincs karma, én karmám láttatlanban nőtt ettől  :-){  8-) ;D ;D ;D ;D ;D ;D

L, nagyjából ugyanezt írtam le én is, de azért nagyon köszi, legalább nem csak rám hagyjátok a kérdések megválaszolását @:-) Łł=  :-){
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 07:39:11
F-ek

Fehérje:
A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. A fehérjék aminosav sorrendjét a gének nukleotid szekvenciája kódolja a genetikai kódszótárnak megfelelően. A fehérjék kialakításában a 20 féle "proteinogén" amiosav vesz részt, melyek szomszédos amino és karboxil csoportjaik között kialakuló peptidkötés révén kapcsolódnak egymáshoz, így kialakítva a fehérjék elsődleges szerkezetét, amit aminosav szekvenciának is nevezünk. A funkcióképesség megszerzéséhez, vagy a megfelelő szabályozás érdekében gyakran találkozunk az aminosav oldalláncok utólagos (poszt-transzlációs) módosításával. Egyes polipeptidek kialakításában több ezer aminosav is részt vehet, míg azokat, melyek kevesebb (<30) aminosavból épülnek fel, és nincs határozott harmadlagos szerkezetük szokás peptideknek nevezni, bár a peptid-fehérje megkülönböztetést elég lazán kezeli a tudományos nomenklatúra.
A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje enzimaktivitást mutat, azaz valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életben maradását. Fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló, szerkezeti funkcióval is: sejt alakjának kialakítása (aktin, mikrotubuláris sejtváz, intermedier filamentum), sejten belüli transzportfolyamatok lebonyolítása (dinei, kinezin, miozin) mozgatás (akto-miozin rendszer). Más fehérjék a sejt és környezete közötti információ áramlás megvalósítása révén teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja, és reagálni tudjon a külvilág ingereire.
Habár már Berzelius 1838-ban a fehérjéknek a görög eredetű protein nevet adta (melynek jelentése: "elsődleges fontosságú"), valódi szerepük felfedezéségig 1926-ig várni kellett, mikor Summer bebizonyította, hogy az ureáz nevű enzim egy fehérje. Az első fehérje, melynek aminosav szekvenciáját megismerhettük az inzulin volt. Ezért az eredményéért Frederich Sanager 1953-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Max F. Perutz-t és John C. Kendrew-t 1962-ben kémiai Nobel díjjal jutalmazták a mioglobin szerkezetének röntgen krisztallográfiás módszerrel történő megoldásáért, mely az első megismert atomi szintű fehérje térszerkezet volt. Mára az ismert fehérje szekvenciák száma, a genomikai programoknak köszönhetően a milliós méretet is meghaladta, míg az ismert térszerkezetek száma megközelíti az ötvenezret.

Csoportosítás összetétel szerint:
Egyszerű fehérjék: Csak aminosavak építik fel őket, hidrolízisükkor csak aminosavak keletkeznek.
Összetett fehérjék: Hidrolizátumuk egyéb alkotórészt is tartlmaz. Lehetnek
-    Metalloproteinek: Fémionokat tartalmaznak, pl. az alkohol-dehidrogenáz Zn2+-t, a citochrom oxidáz Cu2+-t.
-    Foszfoproteinek, pl. kazein
-    Hem-proteinek, pl. hemoglobin, mioglobin, citochrom-c, vas-protoporfirin részt taralmaz.
-    Glikoproteinek: Szénhidrát-részt tartalmaznak, pl . gamma-gloobulin.
-    Lipoproteinek, pl.  beta_1-lipoprotein
-    Flavoproteionek: Flavinnukleotid részt tartalmaz pl. a szukcinát dehidrogenáz
-    Nukleoproteinek: Nukleinsavakat tartalmaznak, pl. a dohánymozaik-vírus és a riboszómák RNS-t.

Funciójuk szerinti csoportosítás:
- Enzimek, pl. tripszin, citochrom-c
-  Transzportfehérjék: Feleadatuk a szervek közti szállító feladatok ellátása. pl. hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin.
-  Védőfehérjék: Lehetővé teszik, hogy a szervetet fertőzéssel vagy sérüléssel szemben védekezzen. pl. ellenanyagok, fibrinogén, trombin.
-  Toxinok, pl. kígyómérgek.
-  Hormonok, pl. inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (STH).
-  Struktúrfehérjék: A mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak, és a külső védelmet szolgálják. pl. kollagén,elsztin,retikulin, aktin, miozin
-  Tartalékfehérjék: Az embrionális fejlődés korai szakaszában tartalékként szolgálnak. pl. ovalbumin, kazein.

Fenilalanin:
A fenilanalin egy aminosav, melynek α-helyzetű szénatomjához egy benzil oldallánc kapcsolódik.
Az L-fenilalanin (L-Phe) a fehérjéket alkotó 20 aminosav egyike. Enantiomer párja a D-fenilalanin (D-Phe), mesterségesen állítható elő. (Érdekes megemlíteni, hogy a fehérjealkotó L-Phe keserű ízű, a D-Phe pedig édes.)
Esszenciális aminosav, vagyis nem rendelkezünk az előállításához szükséges enzimekkel, a táplálékból kell felvennünk. Az L-fenilalanin (L-Phe) szubsztrátja a Phe-hidroxiláz enzimnek, mely enzim a Phe aromás oldalláncát hidroxilálja, így képez L-para- tirozint (L-p-Tyr), amely, amellett, hogy szintén fehérjealkotó aminosav, a pajzsmirigyhormonok, a melanin-pigmentek,a katekolamin hormonok elöanyaga. A Phe-hidroxiláz nem képes a D-Phe-t felhasználni. A Phe aromás oldallánca szabad gyökös reakciókban is módosulhat, ekkor a para (p-) izoforma mellett meta- (m-) és orto-tirozin (o-Tyr) is képzödik. Mivel az L-p-Tyr enzimatikusan is képzödhet, a másik két sztereoizomert illetve a D-Phe-ból képzödö D-p-Tyr-t, D-m-Tyr-t, D-o- Tyr-t használhatjuk szabad gyökös folyamatok markereként.

A fenilketonuria (PKU) betegségben szenvedőknél hiányzik vagy nem működik a Phe-hidroxiláz enzim. Ennek hiányában a Phe hidroxileződés helyett lassú transzaminálódáson megy keresztül, aminek a terméke a fenilpiroszőlősav, amely vagy a jellegzetes illatú fenilecetsavvá dekarboxileződik vagy feniltejsavvá redukálódik. Ők nem fogyaszthatnak fenilanalint illetve fenilalanin-forrást jelentő anyagokat (pl. Aspartam/Nutra Sweet).

Fenilpropanolamin (norefedrin):
Az efedrin származéka. Megfázásra, influenzára jó gyógyszerekben található meg, mert légzésjavító hatása is van. Étvágycsökkentésre használták. Guaranával és zsírégetőkkel együtt használták. Doppinglistás készítmény.

Foszfatidil-szerin:
Az agysejtek fontos alkotóeleme. Kutatások kimutatták, hogy az idősebb emberek, akiknek foszfatidilszerin szintje alacsony, zavart mentális funkcióktól és depressziótól szenvedhetnek.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Torony - 2008. Július 16. - 07:51:21


A prasterone(DHEA) egy kicsit más kategória.


Dihidroepiandroszteron (?) vagy miarák, ha jól emléxem, egy időben csodaszerként tartották számon, hogy húde hormon-optimalizáló meg energia meg életerő... Sztereónak is "lassultak tőle az öregedési folyamatai"  ;D állítólag 50 felett jó élettani hatásai vannak, de erről majd olyan 20 év múlva nyilatkozom  ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 16. - 07:55:57
Na ezek mik?
   2-(carbamimidoyl-methyl-amino)ethoxyphosphoric acid
   1,2-dithiolane-3-pentanoic acid

Ezek se a szántóföldeken teremnek szvsz.
Az Aplodanban van mind a kettő.
Ezek mind fantázianevek, állítólag alvó izomrostokat aktiválnak, de "hivatalosan" nincs ilyen nevű vegyület. Egy biztos, mind a kettő aminosavból előállított, dehogy pontosan micsoda, azt nem tudom. Az első kreatin készítményekben szokott lenni, a másik pedig folyékony aminokban, de együtt csak az Aplodanban vannak meg tudomásom szerint.
Nem akarok antireklám lenni de a maszültekk nagy kopé cég ez a 2 vegyület nem más mint kreatin+alfaliponsav. Volt is ebből akkora nyálverés külföldi fórumokon, hogy mit képzel a muscletech magáról ...
Szóval amikor olyan vegyület jön elő ami nincs fenn pl. a chemistry weboldalon akkor ott valami csalafintaság van.
A másik trükk amit bevetnek a kis pénzgyárosok, hogy egy adott lerágottcsont vegyületet mint pl. dhea egy kevésbé ismert de hivatalos kémiai nevével jelölnek meg diandrone, prasterone.
Olvassatok el mindent alaposan ...  8-)

Az Aplodanban lévő fő összetevő nem csak egy egyszerű kreatin, hanem egy nagyon új és fejlett kreatin verzió(Creatinol-O-phosphate), elég új ahhoz, hogy egy ritkán frissített chemistry oldalon megtaláld. De ha megnézed a freshpatents.com weboldalt(friss szabadalmak), akkor a teljes leírása ott van, csak győzd elolvasni. ;D  Itt megtalálod (http://www.freshpatents.com/Dietary-supplement-for-enhancing-skeletal-muscle-mass-decreasing-muscle-protein-degradation-downregulation-of-muscle-catabolism-pathways-and-decreasing-catabolism-of-muscle-cells-dt20070118ptan20070015686.php?type=description)

Elég demagóg lenne azt mondani, hogy a Creatinol-O-phosphate csak egy egyszerű kreatin. Ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy a tesztoszteron enantát és propionát ugyanaz, csak pénzt akarnak csinálni a különböző jól hangzó nevekkel. Vagy az 1-tesztoszteron és a tesztoszteron ugyanaz. Azok okoskodnak így kb, akiknek nem sok köze van az érintett területhez...

Már bocs, de ez idetartozott...

A prasterone(DHEA) egy kicsit más kategória.

Egyébként, Lady, nagyon jó a topik!!! Ha lenne plusz, most adnék.  :D
Nem azt írtam ,hogy kreatin monohidrátról lenne szó...
Hogy a területhez mennyi közöm van nos nyílván nem vagyok mérnök aki megálmodja ezeket e termékeket de a-tól z-ig mindent mindenhol kipróbáltam már és minden forrást elolvasok, igyekszem ...szakterületem a prohormonok  8-)
Egyébként kössz a linket faja
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 16. - 07:58:41


A prasterone(DHEA) egy kicsit más kategória.


Dihidroepiandroszteron (?) vagy miarák, ha jól emléxem, egy időben csodaszerként tartották számon, hogy húde hormon-optimalizáló meg energia meg életerő... Sztereónak is "lassultak tőle az öregedési folyamatai"  ;D állítólag 50 felett jó élettani hatásai vannak, de erről majd olyan 20 év múlva nyilatkozom  ;D
Tessék Torony a dhea nak pl ennyi neve van ...
http://www.chemindustry.com/chemicals/625919.html
Kb 100
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 08:54:11
G betűsek (nem kevés vót) :D

GABA(γ-aminovajsav):
Egy ún. gátló aminosav, ezért segít aludni, ellazulni, ezáltal a test, az izmok regenerálódásában segít. Több, mint 4 g-nél többet nem szabad bevinni belőle naponta, mert depresszívvé teszi a használóját.

Gamma oryzanol:
Egy antioxidáns. Ferulsav-észter és növényi szterol keverékéből áll. Leggyakranban rizsből vonják ki, jót tesz az izomtömeg növelésekor, csökkenti az LDL, azaz ún. „rossz” koleszterin szintjét, és a menopauza tüneteit is.  500 mg-nál többet naponta nem szabad fogyasztani belőle.

Ginkgo Biloba (páfrányfenyőlevél):
Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a koncentráló készséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) ellen is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben páfrányfenyőlevél (Ginkgo folium) néven hivatalos drog.
A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat és terpenoidokat, kvercetint és a kempferolt tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A levélben ginkgolsav található, ennek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A levélből készült kivonata ginkgolsavat nem tartalmaz.
Felhasználás módja:
- Kivonat: A friss levelekből készült kivonat értágító hatású.
-  Tabletta: Javítja a vérkeringést.
-  Tinktúra: Rossz vérkeringés esetén ajánlott.

Ginseng:
Az ázsiai eredetű csodaszer szinte egyidős az emberiséggel, és nem csak a depresszió, a koncentrációs zavarok és a magas vérnyomás hatásos ellenszere, de vágyfokozó hatása miatt is közkedvelt.
A ginseng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginseng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is.
A ginseng egyik jelentős tulajdonsága, hogy mint afrodiziákum, serkentőleg hat a szexuális vágyra, alkalmazásával fokozható az izgalmi állapot. A változókorban lévőknek sem kell lemondaniuk a testi örömökről, ugyanis a gyökér, az ő esetükben is pozitívan befolyásolja a szexuális aktivitást. A növény egyenesen a hormonháztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Számos szexuális zavar a nem megfelelő vérkeringésre vezethető vissza, amire a ginseng ugyancsak megoldást jelenthet.
Mindegy, hogy tea, tabletta vagy por formájában juttatjuk be a szervezetbe, a szer mindenképpen jó adag energialökést ad. Kutatások sorozatával bizonyították, hogy a borostyánfélék családjába tartozó ginseng hatása nem csak egy összetevőnek, hanem biológiai anyagok egész sorának köszönhető. Ezek közé tartozik például a növényi szőlőcukor, az A-vitamin, a B1 és B2 vitaminok, az alkaloidok, az ösztrogén és szelén, germánium és különféle illóolajok. Az, hogy a ginseng az emberi szervezetre milyen csodálatos hatással van, nem azon múlik, hogy az összetevők mekkora mennyiségben vannak jelen a gyökérben, hanem annak a speciális elrendeződésnek, ahogy azok a növényben elhelyezkednek.
A ginsengnek több fajtája ismert, a koreait főképp a komoly szellemi és lelki megterhelések esetén ajánlják, a szibériai ginseng elsősorban a szervezet immunrendszerét erősíti, és biztosítja a szervezet energia-utánpótlását. Ezt elsősorban élsportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők, illetve a szexuális vágy fokozására áhítozók részesítik előnyben. /origo/

Glicerin (glicerol):
Ún. háromértékű alkohol. Erjedés során keletkezik glicerin is az etanol mellett, a borban is megtalálható.
Valamennyi állati és növényi zsír és olaj glicerid (a glicerin különböző karbonsavakkal alkotott észtere). Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőként. Élelmiszeradalékként E422 kóddal említik.

Glicin:
A glicin az egyetlen olyan aminosav, amely optikailag nem aktív. A legtöbb fehérjében csak kis mennyiségben fordul elő, kivéve a kollagént, melynek kb 35 %-a glicin.
A glicin számos biomolekula alkotórésze. Az eukariótákban a D-aminolevulinsav, amely a porfirinek fő prekurzora, glicinből és szukcinil-koenzim A-ból képződik. A glicin alkotja a purinok központi C2N egységét.

Neurotranszmitter
A glicin egy gátló neurotranszmitter a központi idegrendzserben, különösen a gerincvelőben, az agytörzsben és a retinában. Amikor a glicinreceptorok aktiválódnak, kloridionok lépnek be a sejtbe az ionotróp receptorokok keresztül és a sejtben gátló posztszinaptikus potenciált (IPSP) váltanak ki. A sztrichnin az ionotróp glicinreceptorokon antagonista hatású. A glicin szükséges az NMDA receptorokon, mint a glutamát ko-agonistája.
Élelmiszeripari felhasználása
Élelmiszerek esetén a glicint és nátriumsóját (nátrium-glicinát) pékáruk esetén ízfokozóként, alkalmazzák, valamint egyúttal táplálékot szolgáltat az élesztőbaktériumoknak is. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, nincs ismert mellékhatása. Élelmiszeripari felhasználásra általában zselatinból állítják elő.

Glucomannan:
Egy olyan étkezési rost, amely vízben oldódik, és csak az egyik pálmafaj gyökeréből vonható ki használható formában. Béltisztító-, és koleszterinszint csökkentő hatása van.

Glükozamin:
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódótt molekula) glükozamin.
A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.

Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin.
A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a tárhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozaminnak azonban nemcsak statikai - az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító - szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása. Kis mennyiségben glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók. A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.

Glukuronolakton:
Egy metabolit, amely energizál és javítja a közérzetet. Energiaitalokba is gyakran tesznek glukuronolaktont.

Glutamin:
Egy aminosav, amely leggyakrabban húsokban, a halakban, a tejtermékekben található meg. A vázizomban 60%-a ebből épül fel. Segít az izomleépülés megelőzésében. Immunerősítő hatása van, a bélrendszerben kifejtett jótékony hatása miatt. Sejttérfogat-növelő hatása is van. Túladagolás nem ismert.
Glutamin peptidek:
Gyors hidrolízissel rendelkező protein, amelyet egyesek szerint az izmok jobban használnak fel, mint az egyszerű, tiszta aminosavat. Gyorsabb izomregenerációban segít, valamit a sejttérfogat növelő hatása miatt nagyobb izomméretet biztosít.
Glutaminsav (Amido-piroborkősav, E 620):
C3H5(NH2) (COOH)2 A répacukor-melászban fordul elő; fehérjékből híg kénsav hatására képződik. Szintelen, kristályokból áll. A fehérjékben elterjedt aminosav; fontos élettani szerepe van, elsősorban az agy működésében.
A glutaminsav a fehérjék egyik építőeleme. A fehérjékben 20% arányban fordul elő ez az aminosav, a növényi fehérjékben a glutaminsav aránya akár a 40%-ot is elérheti. Élő sejtekben a glutaminsav a méregtelenítő folyamatokhoz, illetve bizonyos szövetek energiaszállító folyamataihoz szükséges. Ez a legfontosabb átvivő anyag az idegsejtek közötti ingerületátadásban.
Míg a fehérjékben kötött glutamát semmilyen hatással nincs az ízérzékelésre, a szabad glutamátnak ízfokozó hatása van. Sok élelmiszer, főként a parmezán, a paradicsom, a hal és a szója viszonylag sok szabad glutaminsavat tartalmaz, így érthető, hogy koncentrált formában – pédául a paradicsomsűrítményben vagy a szójaszószban –különféle élelmiszerekhez fűszerként is használható. Az élelsztőkivonat is gazdag természetes glutaminsavban. A tiszta glutaminsav édes-savanyú ízű és fokozza a sótartalmú élelmiszerek ízét. Ezen kívül erősíti a guanilsav (E 626), az inozinsav (E 630) és származékaik ízerősítő hatását.
Az európaiak naponta kb. 1 g glutaminsavat fogyasztanak el az élelmiszerekkel, ehhez járul a becslések szerint 0,3 – 0,6 gramm adalékanyagként fogyasztott glutaminsav. Az ázsiai országokban a tapasztalatok alapján az adalékanyaggal bevitt glutaminsav mennyisége akár 1,7 gramm is lehet. A glutaminsav veszélytelennek számít. A fehérje-anyagcserébe kerülve tökéletesen hasznosul.

Glutation:
A glutation redukált (GSH) és oxidált (GSSG) formája, valamint a glutation-reduktáz (GR) jelentős szerepet játszik a hidrogén-peroxid (H2O2) lebontásában a citoszolban és a kloroplasztiszban szerveződött összetett rendszerben, a Halliwell-Asada-ciklusban. A glutation-S-transzferáz a xenobiotikumok méregtelenítésében vesz részt. Hasonlóan az aszkorbáthoz, a glutation is képes közvetlen reakciókra.
Fontos még megemlíteni mint nem enzimatikus antioxidánst, az E-vitamint (α-tokoferol), amely a membránok kettős lipidrétegében található, és védelmet nyújt a lipid-peroxidáció ellen. Az oxidált vitamin az aszkorbát-glutation ciklusban nyeri vissza redukáló képességét.

Glycocyamine (guanidine-acetic acid):
Ebből állítja elő a test a kreatint egy metil segítségével, amelyet a máj kapcsol hozzá.

Gotu Kola:
Idegnyugtató és agyműködést serkentő növény Indiából. A vénák és az artériák állapotát is javítja, ezáltal szexuális teljesítőképességre is jótékonyan hat.

Guanidinopropionic Acid (GPA):
Az inzulintermelésre jótékonyan hat, illetve a kreatin felszívódását is segíti, éppen ezért gyakran megtalálható kreatinos termékekben. A szálkásításban is segít pont az inzulintermelésre gyakorolt hatása miatt.

Guarana (Paullinia cupana):
A kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a szappanfaalakúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj.
Dél-Amerikában honos gyógynövény. Az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan 6-8 órán át tartós frissességet biztosít, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása.[1] Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlott. Fájdalomcsillapító hatása is ismert.
Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.
A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.

Guggul olaj:
Egy indiai fa gyantája, amely a koleszterin-szintet csökkenti, és megváltoztatja az egyik pajzsmirigy-hormon termelődését, és a klinikai kísérletek szerint a pattanásokra is jó.

Gynostemma:
Immunrendszer erősítő hatású növény kivonata. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 09:28:43
H-sok

Halolaj:
A halolaj számos telítetlen zsírsav mellett jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú Omega - 3 zsírsavakat. Ezek közül szervezetünk számára a legfontosabbak a gyulladáscsökkentő hatásuk révén a DHA (= decosahexaensav) és az EPA (=eikozapentaensav).
A halolaj igen magas DHA és EPA tartalmának köszönhetően megelőzhetjük a szív és a keringési rendszer megbetegedéseit. Lassítja az érrendszer elmeszesedését, javítja a vérkeringést, csökkenti a trombózis kialakulását. Segít beállítani a vér helyes koleszterin- és trigliceridszintjét. Ezenkívül lassítja a daganatok továbbfejlődését és erősíti az immunrendszert. A halolaj ezenkívül tartalmaz még E-vitamint is, ami védi a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól.

HCA:
Étvágycsökkentő, zsírégető hatású. Pontosabban nem engedi a szervezetnek a zsír raktározását.

Heszperidin:
Egy bioflavonoid. C22H26O12, a narancshéjban, különösen szivacsos részében előforduló glikozida. Tisztán előállítva, fehér kristálykákból álló tömeg. Vizben alig oldódik, forró borszesz jól oldja. Híg savakkal főzve széthasad, cukor és heszperetin képződik.

Hisztidin:
Egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. Táplálkozási szempontból emberekben a hisztidin esszenciális, különösen gyerekekben. A növekedésben, a regenerálódásban, és a sejtújratermelésben van szerepe.

HMB:
Egy esszenciális aminosav, amely a leucin metabolitja. Olyanoknak ajánlott, akik izomtömeget építenének, de nem akarnak zsírosodni. Zsírégető hatása miatt is segíthet ebben.

Hoodia Gordonii:
Egy kaktuszfajta, amelynek P57 tartalma az agy éhségérzetért felelős részét blokkolja, éppen ezért a legtöbben diétához használják.

Hordein:
Az árpa fehérje-anyaga. Testzsír-csökkentéshez használják, mert  felszabadítja a zsírsejteket a raktárakból.

Hyaluronsav:
A hyaluronsav az emberi kötőszövetben fiziológiásan előforduló fontos alkotórész. A hyaluronsav megfelelő mennyiségben felelős a bőr rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegkötő képességéért, így biztosítja a kollagén és elasztin rostok hidratációját is. A hyaluronsav mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, majd a termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd. Az ízületekre is jótékonyan hat, valamint hatékony antioxidáns. A legtöbb arckrém, és feszesítőkrém alapanyaga.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 10:02:37
I betűsek

Inozin:
A szívben és a májban megtalálható anyag, amely segíti a test oxigénszállítását, ezzel csökkenti az fáradtságérzetet. Főleg atléták használják ezért. Az izmok regenerálódásában is segít.

Inozitol (myo-inozitol):
A B-vitaminokhoz szokták sorolni. Erősen zsírégető hatású. A zsír- és a szénhidrát-anyagcserében is hatásos. A kalcium lebontásában, és felhasználásában is jótékony. 800-1200 mg-ot kell naponta fogyasztani belőle.

Ipriflavon:
A szója egyik izoflavonjából, a daidzeinbõl elõállított izoflavonszármazék, az ipriflavon ígéretesnek tûnik az osteoporosis és egyéb metabolikus csontbetegség megelõzésében és kezelésében. Humán kísérletekben behatóan vizsgálták és hatásosnak találták a csontlebomlás gátlásában és a csontképzõdés fokozásában, ami az osteoporosisban szenvedõ betegek csontsûrûségének növekedéséhez és a törési gyakoriság csökkenéséhez vezetett. Annak ellenére, hogy az ipriflavon fokozza az ösztrogén hatást, nincs ténylegesen ösztrogén hatása, ezért jó kiegészítõje vagy alternatívája lehet a konvencionális hormonpótló terápiáknak. Az ipriflavonnal végzett elõkísérletek eredményei azt mutatták, hogy e vegyület hatékony lehet például a krónikus szteroidkezelések, a mozgásszegénység, a petefészek-eltávolítás vagy a vese eredetû csontképzési zavar következtében kialakult csontveszteség kezelésében. Mindezek mellett ígéretesnek látszik a csontokat érintõ anyagcsere-betegségek (csontok Paget-kórja, mellékpajzsmirigy-túlmûködés, halláscsökkenés okozta fülzúgás) kezelésében is.

Izoleucin (a-amino-b-metil-valeriánsav):
Csaknem minden fehérjében megtalálható. Főleg melaszban és kazeinben fordul elő. Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Növényekben piruvátból és alfa-keto-glutársavból képződik több lépcsőbe.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Johnnyx - 2008. Július 16. - 10:04:53
Akkor egy kérdés az összetevőkről:
Pl. a Nitro-Tech-nek 3 fő összetevője van, melyek esetében rá van írva a dobozra  a mennyiség, majd ezen belül fel vannak sorolva az egyes "alösszetevők". Engem az izgat, hogy a felsorolás mennyiségi sorrendben kell-e, hogy legyen. Vagyis pl. SyntePro-n belül Kreatinból van a legtöbb és Lactoferrin-ből a legkevesebb?
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 16. - 10:08:05
Én meg most olvasom,hogy a kalcium növeli a zsír oxidációjának sebességét is.  :D :D :D
Hát ez eddig elkerülte a figyelmemet.  !+"%
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 10:14:13
Akkor egy kérdés az összetevőkről:
Pl. a Nitro-Tech-nek 3 fő összetevője van, melyek esetében rá van írva a dobozra  a mennyiség, majd ezen belül fel vannak sorolva az egyes "alösszetevők". Engem az izgat, hogy a felsorolás mennyiségi sorrendben kell-e, hogy legyen. Vagyis pl. SyntePro-n belül Kreatinból van a legtöbb és Lactoferrin-ből a legkevesebb?
Megmondom őszintén, hogy biztosra nem tudom, de elvileg úgyszokták, ahogy lelírtad, mennyiségi sorrendben... Mert a laktoferrin egy olyan fehérjemolekula, amely vasat tud kötni, szóval szerintem abból kevesebb lehet benne, mint a kreatinból. :)
De biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, aki tutira tudja...  8-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Torony - 2008. Július 16. - 10:32:31
Én meg most olvasom,hogy a kalcium növeli a zsír oxidációjának sebességét is.  :D :D :D
Hát ez eddig elkerülte a figyelmemet.  !+"%

egen... egyes magazinokban azért vannak olyan cikkek, miszerint igyunk sok tejet, hogy szálkásak legyünk  !+"%
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 11:03:09
Én meg most olvasom,hogy a kalcium növeli a zsír oxidációjának sebességét is.  :D :D :D
Hát ez eddig elkerülte a figyelmemet.  !+"%

Ez így van, sőt az allergiás reakciókat is gyengíti. De mielőtt még mindenki rohan kalcium kiegészítésért, hozzá kell tenni, hogy a veséken keresztül ürül, és nagyon leterheli őket, szóval ésszel. Illetve KELL mellé magnézium is, hogy ne legyenek túladagolási tünetek  ;) (Nagyobb mennyiségnél kiegészítésként értendő!)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 16. - 11:07:07
A tejet nem bírom,szerencsére :D :D :D :D

Az allergiás dolgot tudtam God,mert sokszor volt már csalánkiütésem (mikor telítődik a szervezetem fehérjével,akkor kijön). ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 11:08:56
A tejet nem bírom,szerencsére :D :D :D :D

Az allergiás dolgot tudtam God,mert sokszor volt már csalánkiütésem (mikor telítődik a szervezetem fehérjével,akkor kijön). ;)

Örülök ha tudtad, próbálok hozzátenni valamit én is, hátha más nem tudja  ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Zsuzsi - 2008. Július 16. - 11:09:42
A tejet nem bírom,szerencsére :D :D :D :D

Az allergiás dolgot tudtam God,mert sokszor volt már csalánkiütésem (mikor telítődik a szervezetem fehérjével,akkor kijön). ;)

Örülök ha tudtad, próbálok hozzátenni valamit én is, hátha más nem tudja  ;)


Király ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 11:14:32
K betű

Karnozin:
A karnozin természettől fogva megtalálható az emberi szervezetben, az öregedéssel csökken a szintje. Egy antioxidáns. Kutatások kimutatták, hogy a karnozin szerepet játszik az Alzheimer-kórt okozó agyi rétegképződés megakadályozásában. A karnozin gyorsítja a sebek gyógyulását a kötőszövet javítása által. A karnozin megelőzi a tejsavképződést izmainkban.

Kazein:
A fejős állatok tejében előforduló főalkatrész és sajátságos fehérnye-test. Valószinűleg a nátron tartja lekötve, s ezért, midőn a tej összefut vagy megalszik, a kazein kiválik belőle. A lefölözött tehéntejből a kazeint úgy választjuk ki, hogy a vízzel feleresztett tejhez higított sósavat csepegtetünk s az összefutott anyagból a kazeint kisajtoljuk. A kazein kisajtolásánál lecsepegő folyadékot savónak (zsendice) nevezik és tejcukrot, tejsavat és más sókat tartalmaz. Egyébként borderítőként is használják. 20,5%-ban tartalmaz glutamint.

Kitozán (chitosan):
Az utóbbi 20 évben japán tudósok készítmények egy csoportját tanulmányozták, amely egy kereskedelmi név alatt egyesül – a kitozánok.
Ezeket az anyagokat, lényegében ezek biorostok, különböző tengeri rákok páncéljából készítik acetilezési eljárással. Ennek eredményeként egy kétkomponensű anyagot nyernek: vízben oldható és nem oldható résszel. A vízben oldható rész az emésztőenzimek hatására lebomlik és felszívódik kismolekulájú vegyületek formájában, főleg hialuronsav formájában. A másik, vízben oldhatatlan rész megköti a vizet, és gél alakú masszát képez a bélrendszerben, amely mint nagyon erős adszorbens, megtisztítja a beleket a mérgektől.
A szervezet sejtjeivel való kölcsönhatásának egyedülálló mechanizmusa, valamint lúgos pH-ja révén a Chitosan kedvező körülményeket teremt az aktív limfocitáknak, amelyek az idegen sejtekkel veszik fel a küzdelmet, beleértve a rákos sejteket. Egyidejűleg kiüríti a szervezetből a mérgeket, így lehetővé teszi az ellenállóképesség erősítését. A Chitosan második érdeme az, hogy bevonja az érfalakat, és így a daganat áttétei nem tudnak szétszóródni az egész szervezetben.

Összetevője (hyaluronsav) beépül az izületekbe, ezáltal regenerálja a porc-képződést és az izületi folyadékot, javítja a pikkelysömör állapotát, 20 nap alatt az epe állományát javítja. Szemben az üvegtestbe beépül és javítja a látást.
Nem kevésbé érdekes és fontos, ahogy külsőleg működik a kitozán. Égett, vérző sebeket be lehet vonni kitozán oldattal, bőrbarát vékony hártyát képez a sérült felületen, nem szükséges később eltávolítani azt, mert táplálja a bőr sejtjeit, segíti a gyógyulását, és megakadályozza a hegek keletkezését. Elállítja a vérzést, és fájdalomcsillapító hatása is van.
A bélrendszerre biorostként hat a kitozán. Javítja a bélmozgást, növeli a széklet mennyiségét, ami elősegíti a rendszeres ürítést. Megakadályozza a mérgek felszívódását a belekből, így megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Rendbe hozza az emésztést.

Klorofill:
A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a Nap sugárzó energiáját abszorbeálja (elnyeli), és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintekikus folyanatoknak. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak, bázisok) is irreverzibilis (visszafordíthatatlan) változást mutat. Méregtelenít, és tisztítja a beleket.

Koffein (Coffeinum):
A koffein (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület.
A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.
Olvadáspontja: 238 °C, 178 °C fölött szublimál. Vízben rosszul oldódik, ezért a jól oldódó kettős sóit használják.
A központi idegrendszert izgatja (különösen az agykérget), élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).
Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és addikció alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes "elvonókúra" megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő.
Halálos adagja: 5-10 g.
Ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea). Ezenkívül az élelmiszeripar felhasználja üdítőitalok előállításához (kólák, energiaitalok).
A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

Kolin:
A B-vitaminokhoz sorolható, azonban mégsem vitamin. A szervezet saját maga is elő tudja állítani. Egyfelől részt vesz abban a folyamatban, mely a koleszterint a sejtek számára hasznossá teszi, tehát gátolja annak lerakódásra való hajlamát. Másfelől, az agy anyagcseréje során a kolin acetilkolin idegközvetítő anyaggá alakul. Kész kolin vitamin nagy koncentrációban a májban, tojássárgájában, sörélesztőben és a búzacsírában van. Egy koncentrált kolinkúrához pedig a legideálisabb a lecitin. A kolin az inozittal együtt a lecitin.

Kondroitin-szulfát:
A kondroitin-szulfát legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a glükózaminoglikánoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek degeneratív folyamataiban a porc kondroitin-szulfát tartalma jelentősen csökken, ennek következtében a vízmegkötő képessége is kisebb lesz, így a csökkent víztartalmú szövetek rugalmassága jelentősen csökken. Ez a folyamat azután terhelés hatására kialakuló mikrosérülések kialakulásához vezethet, ami aztán további leépülési folyamatokat indíthat be a porcszövetben. A kondroitin-szulfát azonban fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, így fontos szerepet tölt be a porcok eredeti rugalmasságának visszaállításában is. Ez a vegyület nem csak a porcújraképződésben tölt be alapvető szerepet, hanem a porcot bontó enzimek inaktiválása révén megállítja a porc pusztulását, és ezen keresztül gyulladásgátló hatása is jelentős.
Kísérletes eredmények alapján ma már egyértelműen bizonyított, hogy a szájon át adott kondroitin-szulfát jól felszívódik, és nagy mennyiségben kerül be az ízületi folyadékba.

Kreatin monohidrát:
A kreatin a húsok alkotóeleme. Fokozza az izomtömeg növekedését, energiával látja el az izmokat, regenerál, ezért hosszabb, intenzívebb edzést biztosít. A szervezetben tárolt kreatin 95%-a az izmokban található. Hozzátartozik a történethez, hogy a test ATP raktározása korlátozott, ezért a kívülről visszük be, akkor azzal a teljesítményt is tudjuk fokozni, az izom-összehúzódásokhoz szükséges kreatin pótlásával. Kúraszerűen érdemes szedni, nem pedig folyamatosan, hosszú ideig.

Kreatin-etil-észter:
A kreatin monohidrát egy etil-észterlánccal. Könnyebben jut át a sejtmembránon, mint a sima kreatin monohidrát, valamint kevesebb vizet köt meg, és sokkal erősebbek a hatásai.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: hopika - 2008. Július 16. - 11:15:19
Lady!
A kábítószert kihagytad...
 @-o
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 11:16:43
Lady!
A kábítószert kihagytad...
 @-o
Jatélleg :D :D :D :D

Kábítószer:
Tiltott, de néhol nem, olyan szer, ami kábít, sokan élnek vele, egy-kettő bele is hal. asszem ennyi  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 16. - 11:19:31
Karnozin: a szervezet azonnal béta-alaninná alakítja csak nagy a veszteség a folyamat közben, ezért tápszer gyártók nem is foglalkoznak vele csak béta-alanint gyártanak.  ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 11:22:47
Karnozin: a szervezet azonnal béta-alaninná alakítja csak nagy a veszteség a folyamat közben, ezért tápszer gyártók nem is foglalkoznak vele csak béta-alanint gyártanak.  ;)
Köszi-kösz-köszi  :-){
Örülök, ha kiegészítitek, vagy kijavítjátok, ha netán valamit rosszul írok  :-OO :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 11:24:08
Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 16. - 11:36:16
Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
Nem vagyok egy nagy kreatin rajongó de a cellmasst próbáltam és mocskosul tetszett lényegesen jobban hasznosul nálam mint a monohidrát.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 11:39:26
Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
Nem vagyok egy nagy kreatin rajongó de a cellmasst próbáltam és mocskosul tetszett lényegesen jobban hasznosul nálam mint a monohidrát.

Milyen véletlen, pont cellmasst nyertem legutóbb, jól betesztelem majd.. Kíváncsi leszek  8)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 11:42:50
Ami a "Kreatin-etil-észter"-nél van leírva az mennyire igaz? Komolyan érdekel, mert a monotól is robbanok  ::)
igen, de csak annyi a titka, hogy azt mondják, hogy a monohidrát az  nehezebben szívódik, dehát pontos értékeket pl. nem találtam, szerintem akinek a mono beválik, nem nagyon kell, hogy váltson az etil-észterre... Van olyan, aki a mononál nem érez igazából semmit, annak ajánlottabb esetleg a másik. :)
MÓD: egyénfüggő, na, ezt akartam írni, csak sokfelé figyelek, és a lényeget sikerült kihagynom :D :D :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 12:19:26
L, mint lászló @-o !+"% ;D ;D ;D ;D

L-Dopa:
Olyan aminosav, amely a májban termelődik, és dopaminná alakul át. A parkinson-kórt kezelik vele, alkalmazásával az L-DOPA szubsztitúció bevezetésének ideje kitolható, a fluktuációk ritkábbak és szabadon kombinálható egyéb antiparkinson szerekkel. Mellékhatásként leggyakrabban zavartság, dezorientáció és más pszichés tünetek jelentkezhetnek, amely miatt esti adása nem javasolt. Könnyen túladagolható, ezért mindenképpen orvossal kell konzultálni a szedésével kapcsolatban.

L-Karnitin:
Az L-karnitin a testben is képződik, ezt egészítjük ki azzal, amit a táplálékkal beviszünk. Kulcsszerepe van az anyagok átalakításában és az energianyerésben. Az L-karnitin elsősorban a zsír hasznosításában és elégetésében játszik szerepet. L-karnitin-hiány esetében ezekben a komplex anyagcsere-folyamatokban zavar keletkezik. Az L-karnitin hiánya több okra vezethető vissza. Ezek lehetnek: táplálkozási problémák, erős fizikai megterhelés vagy szintézis- és elosztásbeli hiányosságok a testben. L-karnitin-hiány esetén különösen az izomzat energiaellátása szenved hiányt, emiatt gyengeség és rossz közérzet alakul ki.
Összekötődik a zsírsavval, és átvezeti azt a mitokondrium-membránon. Ezután a kapcsolat feloldódik, a zsírsav pedig a mitokondriumban lebomlik. A zsírbontásból felszabaduló energia a test rendelkezésére áll.
Az L-karnitin másik fontos szerepe a káros anyagcsere termékek eltávolítása. Erősíti az immunrendszert és javítja a spotteljesítményt is. Érdekesség, hogy AIDS-betegeknek is adják, hogy javítsák az állapotukat.

Laktáz:
A laktáz enzim, amely a vékonybélben termeklődik. A laktóz nevű diszacharidot, - amely a tejben, tejtermékekben és sok készételben található -, gükóz monoszachariddá és galaktózzá alakítja, melyeket a szervezet hasznosít. Az emberi szervezetben a laktáz csökkent termelése következményeként tejcukor érzékenység alakul ki.

Lecitin:
Az inozit és a kolin együtt. E két B-vitamin-szerű anyag alkotóeleme a lecitinnek, pótlásuk tehát lecitinnel is lehetséges. Táplálékkal máj, tojás, földimogyoró, és búzacsíra formájában juttathatjuk a szervezetbe, de ha szükséges különböző készítményekként is hozzájuthatunk. Diószerű íze van a granulátumnak, tehát akár ízesíthetünk is vele.

Lenmagolaj:
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
Sportolók (különösen a testépítők) akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak testzsírszázalékuk csökkentése érdekében, s minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, s igen gazdag Omega-3 zsírsavakban. Ismert hiánytünete nincs, de kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.

Leucin (amidokapronsav):
A különféle állati és növényi nedvekben, főleg a hasnyálmirigyben (pankreasz) előforduló egy alju aminosav; képlete: C6H11O2NH2. Sokféle módon képződik, igy a fehérjefélék bomlásakor, vagy ha a fehérjeféléket és a különböző felhámképleteket (szaru, haj, toll stb.) lúgokkal v. savakkal főzik. A Leucin fényes, zsíros tapntású lemezkékben kristályosodik; op. 170°; óvatos hevítéssel bomlás nélkül szublimálható, de hirtelen fölmelegítve amilaminra és széndioxidra bomlik. A különféle előállítási módok szerint kapott leucin különböző optikai tulajdonságokkal bír. Így p. a szintetikus úton (brómkapronsavból) kapott L. a poláros fényre nem hat, amíg a fehérjefélékből sósavval készült L. salétromsav hatására leucinsavvá lesz; káliumhidroxiddal összeolvasztva ammoniák és valeriansavas kálium képződik belőle. A növekedési hormon termelésre jótékonyan hat, illetve a katabolizmust is megelőzi, valamint energiát ad.
 
Likopin (E160d):
A likopin egy vörös színű karotinoid. A paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga – nevét innen kapta –, de sok más bogyós gyümölcs színét is ez adja (pl. csipkebogyó). A karotin izomerje. Koncentrációja érett paradicsomban kb. 3,9-5,6 mg/100 g termés. Erős antioxidáns (hatása a β-karotinénak kb. duplája), képes a szabadgyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak. Mivel vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel. Élelmiszeradalékként mint színezéket használják.

Linolénsav (oktadecéndiénsav):
Telítetlen zsírsav. egy omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani. Az eszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában, illetve olyan fontos vegyületcsoport előanyagaként, mint a prosztaglandinok. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Linolsav:
Az eszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, ez az omega-6 zsírsav a linolsav. Az omega-6 (cisz-)zsírsavakra egyaránt szüksége van az emberi szervezetnek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztása lehetőleg teljes mértékben kerülendő. A transz zsírsavak valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.

Lizin:
Esszenciális aminosavként szükség van rá néhány létfontosságú fehérje szintéziséhez. A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogénegyensúly fenntartásában. Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához és gyógyulásához, valamint bizonyos ellenanyagok, hormonok és enzimek keletkezéséhez. Elősegíti az izomfehérje képződését, ezért különösen fontos lehet a gyógyuláshoz műtétek és sérülések után. Másik fontos hatása a vérzsír (triglicerid) szintjének csökkentése.
Erőtlenség, enerváltság, ingerlékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, vérszegénység. Ugyancsak hiányát jelezheti a hajhullás, a vérbe borult szem, valamint gyermekeknél a növekedésben való lemaradás is.
A normális, egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, különösen hasznos műtétek és sérülések után. Visszaszorítja a herpesz vírus (Herpes simplex), illetve a náthakiütés (Herpes labialis) jelentkezését. Mivel fokozza az izomfehérje képződését, sportolóknak is hasznos lehet, mert sérülést követő műtét után gyorsabban rendbe jönnek.

Lutein (E161b):
Egy sárga színű karotinoid. Megtalálható elsősorban leveles zöldségekben, spenótban, kelkáposztában, fehérrépában, brokkoliban, cukkiniben, kukoricában és borsóban.[ A növények a luteint elsősorban a kék színű fény elnyeléséért, valamint antioxidáns tulajdonsága miatt használják. A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Számos kutatás bebizonyította az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található luteinmennyiség közötti kapcsolatot. Kutatások azt is megmutatták, hogy a sárgafolt pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit.
A lutein általában természetes úton kerül be az emberi szervezetbe zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Luteinszegény életmódot folytató egyének, vagy rosszul működő emésztőrendszer esetén mesterséges pótlása ajánlott. Bár nincs maximalizált napi ajánlott mennyiség, túlzott bevitel esetén karotinodermiát okozhat. Szinezőként is alkalmazzák.
Felhasználási területei :
Gyógyszerészetben, étrendkiegészítőkben, állateledelekben, takarmányokban, kozmetikumokban és élelmiszerekben egyaránt megtalálható.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 12:44:27
M-esek

Melatonin:
Egy hormon, ami antioxidánsként működik, segíti a regenerálódás, az alvás mélységében is szerepe van.

Methoxyizoflavone:
Hormontermelésre serkenti a testet, ezért csökkenti a katabolikus folyamatokat, és segíti a fehérje beépülését az izmokba. Átlag 300 mg a napi ajánlott adag.

Metionin:
Fehéjrealkotó, alfa-aminosav. Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani. Apoláris tulajdonsága miatt jól oldódik apoláris oldószerekben. A cisztein és a metionin a két kéntartalmű aminosav, melyeknek fontos szerepük van a fehérjék felépítésében. Nagy mennyiségben található metionin a szezámmagban, a halban, húsokban, egyes növényi magokban. A gyümölcsökben és a zöldségekben kevés van belőle, kivéve a spenótban, a burgonyában és a főttkukoricában.

Mikronizált kreatin:
Kreatin monohidrát, de kisebb szemcsékben, nagyjából 20-szor kisebbek, amelyek a könnyebb felszívódást biztosítják számára.

Miosztatin blokkoló (GDF-8, azaz Growth Differentiating Factor-8):
A miosztain az izomtömeg növekedését blokkolja ez a gén a testben. Tehát ezt a folyamatot gátolja ez az anyag, amely géntechnológiai kutatások után jutottak el hozzá.

MSM:
A szerves kén módosulása, megtalálható a húsban és a tojásban. Gyulladáscsökkentő hatású, és fájdalomcsillapítóként is jól működik. Gyakran ízületvédőkbe teszik, és a kollagéntermelésre is jótékonyan hat. Sokszor párosítják Glükozaminnal.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 12:51:23
N betűsek (hát ez nem volt sok... sanszos, hogy kihagyok valamit... ˝=/ )

N-acetilcisztein (NAC):
Az N-acetilcisztein|N-acetil-L-cisztein (NAC) a cisztein származéka, melyben a nitrogénatomhoz egy acetil-csoport kapcsolódik. Ezt a vegyületet táplálék-kiegészítőként is alkalmazzák, bár nem ideális ciszteinforrás, mivel lebomlása már a nyelőcsőben megkezdődik. A NAC-t köhögés elleni gyógyszerként is alkalmazzák, mert felszakítja a nyálkában található diszulfid-kötéseket, ezáltal az folyékonyabb, könnyen felköhöghetőbb lesz. Acetominofen túladagolásakor ellenanyagként használják.

Naringin:
Egy bioflavonoid, másnéven a P-vitamin.
 
Nitrogén-oxid (NO):
Egy olyan gáz, amely akkor termelődik, amikor a szervezet az Arginint bontja. Értágító hatású és az ún. bedurranásra van jó hatással.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: hopika - 2008. Július 16. - 12:53:24
Nikotin...
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 12:55:24
Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 12:56:53
Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 13:07:54
Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)
Köszi, de a niacin vótmá a B-vitaminok között, mint B3 vitamin. :) De azért köszi, végülis nem is baj, ha több helyen van :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 16. - 13:08:33
Nikotin...
/:-) :-){

Nikotin:
A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A burgonyafélék termelik: sok van a dohányban, kevesebb a paradicsomban és a burgonyában. A szervezetben aktiválja a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejteket, az így felszabaduló adrenalin pedig növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Bár a nikotin erős méreg, az öngyilkossági esetektől és a balesetektől eltekintve közvetlen halált ritkán okoz, egyrészt mert a dohánytermékekben található hatóanyag egy része elég, mielőtt a szervezetbe kerülne, másrészt mert a krónikus fogyasztás hozzászoktat. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Egyes tanulmányok szerint addiktív hatása erősebb, mint a kokainé és a heroiné.

Niacin:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Niacin

Ja és raktam egy viccet is a humorosba, az N betű kapcsán  8-)
Köszi, de a niacin vótmá a B-vitaminok között, mint B3 vitamin. :) De azért köszi, végülis nem is baj, ha több helyen van :D

Én kérek elnézést  :-){
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 13:08:55
O betűsek

Octacosanol:
Egy zsíralkohol, amely javítja az állóképességet, és az ún. rossz koleszterin szintjét. Az oxigénfelvételre is jó hatással van. Rizsben, és búzacsíraolajban található meg.

Ornithine Alpha-Ketoglutarate (OKG):
Fokozza az növekedési hormon termelést, ezért regenerál, és a sejttérfogat-növelésben is nagy szerepe van. A katabolizmust csökkenti, növeli a glutamin szintjét, és a zsírégetében is van szerepe.

Omega-3 zsírsav:
Linolénsav, lásd ott.

Omega-6 zsírsav:
Linolsav, lásd ott.

Ornitin:
A növekedési hormonszintet emeli, halban, húsban, tojásban található. Hasonlóak a jó tulajdonságai, mint az argininnek, ill. az OKG-nek. Azokon kívül tisztítja a szervezetet a mérgező anyagoktól.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: madinorbi - 2008. Július 16. - 13:28:53
"MSM:
A szerves kén módosulása, megtalálható a húsban és a tojásban. Gyulladáscsökkentő hatású, és fájdalomcsillapítóként is jól működik. Gyakran ízületvédőkbe teszik, és a kollagéntermelésre is jótékonyan hat. Sokszor párosítják Glükozaminnal."

Megjegyzés: az ízületvédő vásárláskor leglényegesebb dolog ,hogy kondroitin legyen az adott termékben ,mert ez az egyetlen anyag amely úgymond képes "újraépíteni" a sérült izületeket. Az msm az izületi vérkeringést serkenti ezáltal mintegy védő megelőző funkciója van, a glükozamin és mindenféle olajak csak a tüneteket kezelik gyulladáscsökkentőek...
Megoldás: dymatize - joint repair  ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Larson - 2008. Július 16. - 14:57:31
nincs ekezetem.

Kollagenrol is irj, az is nagyon jo az izueletekre!
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 16:46:52
nincs ekezetem.

Kollagenrol is irj, az is nagyon jo az izueletekre!

 /:-) :-){

Kollagén:
A kollagén a kötőszövet, a bőr, a porcok, vázfehérjéje. A kötő- és tartószövet legfontosabb alkotórész. Marhabőrből vagy tengeri állatokból vonják ki.
Az irha kilencven százalékát kollagén alkotja, ami a kötőszöveti (fibroblast) sejtekből származik és a támaszszövetek egyik fő alkotórésze. Egyes kötőszöveti sejtek egy másik, a kollagénnel rokon, de annál könnyebben nyúló fehérjét az elasztin hozzák létre, amely a dermisz legfelső rétegében helyezkedik el. A kollagén és az elasztin teszi lehetővé, hogy a bőr könnyen megnyúljon, és gyorsan visszanyerje eredeti alakját. A kollagénrostok oly módon biztosítják a szövetek szilárdságát, hogy kötegekké egyesült sűrű szövedéket alkotnak. Az elasztinrostok finom hálózatot alkotva támasztják alá az epidermiszt, és a bőr lágyságát, rugalmasságát biztosítják. A fibroblast sejtek a rostok termelése mellett a glikánok előállítását is végzik, amelyek a bőr ruganyosságáért és a dermisz hidratálásáért felelősek.

A kollagén szó a görög nyelvből származik:
A cola – ragasztó, valamint genno – születni szavakból ered. "Ragasztásszülő" - ez a meghatározás visszaadja a kollagén funkcióját. Ez egy olyan fehérje, amely "ragasztja", "forrasztja" a sejtes elemeket, így szöveteket és szerveket formál belőlük.
A kollagén minden szervben megtalálható, mint a sejteket összeforrasztó anyag. A kollagénrostok a szerv-elemekbe bonyolult szerven belüli és szervek közötti hártyastruktúrát alkotva épülnek be, ezek a hashártya, a tüdőhártya, a szívhártya, valamint olyan szervekben, mint a szív, vese, tüdő, máj, erek, csontok, a látás szerve és természetesen a bőr.
A kollagén a szervezet legfontosabb fehérjéje, ugyanis a teljes emberi fehérjetömeg 30 %-át képezi, és a bőrfehérjék tömegének 75%-át (az ínak, kötőszövetek, izületek, izmok, porcok, és létfontosságú szerveink természetes összetevője).
A 25. életév után a szervezet veszít a természtes kollagén újratermelés képességéből. Megjelennek a ráncok, a cellulit, a bőrszárazság, a köröm és a haj mattá válik, elkezdődik az elkerülhetetlen öregedés folyamata.

A bőr kötőszöveteiben 2-5%-ban fordul elő. Az öregedés folyamán az elasztinrostok hidrofob csoportjaira lipidek rakódnakrá, Ca és Mg tartalmuk növekszik, a rostok megvastagszanak, merevebbekké válnak, csökken a vízfelvevő képessége, ennek következménye a ráncosodás és petyhüdség.
Az elasztin és kollagén teremtik meg a bőr számára a védelmet és segitik, hogy puha és sima maradjon. Amennyiben hiányoznak ezek a proteinek, a bőr elvesziti erősségét és feszességét, csúnya foltok jelennek meg. Ezenkivü az elasztin és a kollagén segiti a tápanyagok eljuttatását a bőr felső (látható) rétegeibe.

A kollagén jótékony hatását számos kutatás bizonyította:
- Javítja a bőrszövet minőségét (rugalmasabb és feszesebb bőr, erősebb és egészségesebb haj)
- Csökkenti és megszünteti az izületi bántalmakat (reuma, artrózis, artritis)
- Elősegíti az inak és porcok regenerációját
- Felgyorsítja a testsúlycsökkentést, megfelelő módon és mennyiségben használva,   kalóriaszegény diéta mellett
- Növeli az izomzat teljesítményét, rendszeres fizikai aktivitás végzése esetén
- Lassítja az öregedés folyamatát
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 18:08:09
P, mint...  8-)

PABA:
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Mihez szükséges?
- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
-  Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
-  Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét
A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.

Phenibut:
A Psychotropin legfőbb alkotóeleme egy agyi neurotranszmitter aminosav, a gamma-aminovajsav (GABA) származéka. Phenibut javítja a koncentrációt és az éberséget, valamint segíti a tiszta gondolkodást. Továbbá segít, hogy keményebben, és érzésre kisebb erőbedobással tudj dolgozni. Ráadásul közismert anti-katabolikus (az izom leépülést csökkentő) hatása is van, amit már több kutatás is igazolt. Például, a kismalacokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a Phenibut erősen csökkenti a választási (ez a kismalacok szopástól való leszoktatása) stresszre adott kortikoszteroid választ, aminek következtében ezek a malacok gyorsabban nőttek, mint a kontrollcsoportban lévők.

Piperin:
Piperin nigrum (feketebors) vagy a Piper Longum (hosszúbors) terméséből nyerik. A Bioperin Piperin-tartalma minimum 95%, összehasonlítva a Piper nigrum és a Piper longum nyers formájában található 3-5%-kal.
1819-ben fedezték fel, néhány hagyományos gyógyszer hatóanyaga, és töményen rovarölőszerként is használták.

Piruvát:
Egy alfa-ketosav, savmaradéka a piruvát. Fontos szerepet játszik a biokémiai folyamatokban.
Neve arra utal, hogy a szőlősav (ismertebb nevén borkősav) piro, azaz hőbomlási származéka (lásd előállítást lentebb).
A piroszőlősav színtelen, ecetsavszagú folyadék. Vízzel minden arányban elegyedik, alkoholban, éterben oldódik. Laboratóriumi előállítása történhet borkősavból kálium-hidrogén-szulfáttal való hevítés útján, illetve az ecetsavklorid és a kálium-cianid reakciójával előállított ecetsav-cianid hidrolízisével. Zsírégetőként használják általában, van olyan termék, amiben kreatinnal együtt árulják.

Pregnenolon:
Hormonok prekurzora, tehát akár a tesztoszteroné, akár az ösztrogéné. Pogeszteronná is képes alakulni így: A koleszterin pregnenolonná alakul. A folyamatot az oldallánchasító enzim (koleszterin-dezmoláz, 20,22-dezmoláz) katalizálja, mely a mitokondriumok mátrixában található. A pregnenolon a mitokondriumokból a sima felszínű endoplazmás retikulumokba (sER) jut.  A pregnenolon progeszteronná alakul.

Prolin:
Egy α-aminosav, egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. Kodonjai a CCU, CCC, CCA és a CCG. Nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes szintetizálni. Ez az egyetlen olyan fehérjealkotó aminosav, ahol az α-aminocsoprt szekunder amin. Kollagén szövetekben van.
Az oldallánc gyűrűs szerkezete a diéderes szöget kb. -75°-re rögzíti, ami különleges konformációs merevséget kölcsönöz a prolinnak a többi aminosavhoz képest. A fehérje hajtogatódás (folding) során a prolin kevesebb konformációs entrópiát veszít és valószínűleg ezért fordul elő gyakrabban a termofil organizmusok fehérjéiben.
A prolin általában a szabályos másodlagos fehérjeszerkezeti elemek közötti elválasztó helyeken áll (alfa hélixek és béta lemezek között). Mivel a prolinnak nincs hidrogénje az amidcsoporton, nem viselkedhet hidrogénkötésekben donorként csak akceptorként.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 18:18:22
Q betűs

Q-10:
A koenzim Q10 a sejtek optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Hatásmechanizmusa felderítéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. A koenzim-Q10-kiegészítés sikere továbbra is töretlen, számos kórkép kezelésében bizonyult jótékony hatásúnak.
A koenzim Q10 (KoQ10) vitaminszerű vegyület. Az ubikinonok közé tartozik, melyek zsíroldékony vegyületek, fontos szerepet töltenek be az elektrontranszportban és a mitokondriumokban zajló energiatermelésben. Kémiailag az ubikinonok két egységből tevődnek össze: egy "fejből" (benzokinon egység) és egy "farokból" (terpinoid egység). A fejrész az elektrontranszportlánc redox-folyamatainak célhelye, a farokrész 5 szénatomos alegységek egész számú többszöröséből áll. A 10-es jelölés a koenzim Q10 vegyület nevében például 10-szer ismétlődő 5 szénatomos egységre utal (azaz a farokrész 50 szénatomot tartalmaz összesen). Szembeötlő, hogy a koenzim Q és a K2 vitamin szerkezete mennyire hasonlít!
Számos betegség a KoQ10 kiegészítésre igen jól reagál. Egyelőre még nem állnak rendelkezésre egyértelmű bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a KoQ10 terápiás értékű-e a rákos megbetegedések és az immunrendszer elégtelen működése esetén, de a kezdeti eredmények biztatóak. Szakirodalmi adatok alapján egyes szív- és érrendszeri betegségek súlyossága és a koenzim-Q10-hiány között erős összefüggés mutatható ki. Antioxidánsként jelentős mértékben képes a szöveteket ért oxidatív hatás mérsékelni, az LDL koleszterin oxidációját hatékonyan gátolni, így az érelmeszesedés kialakulásának lassításában komoly előrelépés várható a KoQ10 kiegészítések hatására. Állati belsőségek, szójaolaj, szardínia, földimogyoró, szarvasmarhából készült fogások fogyasztásával a megfelelő KoQ10-bevitel egy része már biztosított. A kereskedelmi forgalomban kapható KoQ10 előállítása főként az élesztő fermentációjával történik. Létezik egy, a dohánylevélkivonatot felhasználó szemiszintetikus KoQ10-képző folyamat is. Érdekes tény, hogy a természetes forrásból származó KoQ10 csak transz formában található meg, míg a szintetikusan előállított társai cisz formában is előfordulnak.

Quercetin:
Egy növényi színezőanyag. Sok található belőle az almában, de a borban is megtalálható. Allergia ellen nagyon hatásos, mert megakadályozza a hisztamin termelődését az agyban.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 18:42:11
R-ek

Ribóz (aldopentóz):
5 szénatomos monoszacharid, azaz cukormolekula. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy gyorsítja az ATP-szintézist. Jó hatással van az infarktusos betegekre, mert a szívizmot is erősíti.

Rostok:
A rostok szerepe a táplálkozásban
Hogyan lesz egy patológiai ritkaságból népbetegség? A székrekedés, később a béldivertikulumok kialakulása bizony a helytelen táplálkozás következménye.
Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási és életmódbeli tényezők. Több mint fél évszázada tudjuk, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. A legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.
A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában veszélyeztető tényezőként szerepelhet. Számos kutató a székrekedést a vastagbél átmeneti adaptációjának, alkalmazkodásának tartja a rostban szegény táplálkozáshoz. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése. Ha a vastagbélnek kemény székletet kell továbbítania, izomzata megnagyobbodik, fokozódik a belső nyomás, amelynek következtében az izomrétegek között létrejön a divertikulum, a vastagbél zsákszerű kiöblösödése.
A divertikulózis az iparilag fejlett országok lakosságának 30-35 százalékát érinti, a századfordulóig viszont patológiai ritkaságnak számított. Joggal nevezhető tehát századunk egyik hiánybetegségének.
Kockázati tényezőként tartják számon a rosthiányos táplálkozást - más tényezőkkel együtt - a vastagbéltumorok kialakulásában. Az egyik feltételezés szerint a rosthiányos táplálkozás következtében megnyúlt tranzitidő elősegíti, hogy az epesavak a vastagbél nyálkahártyáját irritáló karcinogén vegyületekké alakuljanak. A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a bélbaktériumok által képződő karcinogének létrejöttének és a bélfalra kifejtett hatásuknak a lehetőségét.
Az anyagcsere-betegségek közül az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint kifejlődésében veszélyeztető tényező a rostszegény táplálkozás. Az elhízás megakadályozásában a táplálék rostanyagai az energiahasznosulás fiziológiai akadályát jelentik. Rosthiány esetében ez a fiziológiai akadály elmarad.
Az élelmi rostok táplálkozás-élettani jelentőségének a megismerése két angol orvos nevéhez fűződik. Burkitt és Trowel munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálkozási tényezők (élelmirost- és zsírbevitel) és a bélbetegségek között összefüggés van. Különböző európai és afrikai országokban vizsgálták a vastagbéldaganatok előfordulási gyakoriságát. Azokban az országokban volt alacsonyabb a daganatos megbetegedések előfordulásának a száma, ahol a lakosság több élelmi rostot, és kevesebb zsiradékot fogyasztott.
Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimek hidrolízisének ellenállnak, az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani a rostokat. Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan rostokat.
Oldható rost a pektin, a mézgák, a nyák, néhány hemicellulóz, laktulóz, néhány cukoralkohol, az inulin. A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben, és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található.
A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind az oldható rostoknak: ez az a kettősség, amely elősegíti az egészséges bélműködést. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és a koleszterin felszívódását, és a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását.
Fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában - csökkentik a tranzitidőt -, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.
Oldhatatlan rostok közé soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint, amely megtalálható az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben. Az élelmi rostok fizikai-kémiai sajátságából adódik, hogy a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, áthaladási idejét lecsökkentik: ennek eredményeként a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.
Mindkét rosttípus esetében elmondható, hogy a vékonybélben lassítják a tápanyagok felszívódását. Ez kedvező - pl. cukorbetegség esetén -, mert a szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik az ún. glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje.
A rostoknak fontos szerep jut még az energiaszegény étrendben és a testsúlycsökkentő diétában is. A rostdús táplálkozás mellé bőséges folyadékbevitel is szükséges, ami kb. 2 litert jelent naponta. Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő.
Egészségünk megtartása érdekében naponta mintegy 30 g növényi eredetű rostot (gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaterméket) kell elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság élelmi rost fogyasztása nem kielégítő, a javasolt mennyiség felét sem teszi ki.
A szükséges rostmennyiséget gyümölcsökből és zöldségekből is nyerhetjük, de felfokozott, rohanó életvitelünk nem teszi mindig lehetővé a megfelelő táplálékhoz jutást. A szükséges rostokat ún. étrendi rostok bevitelével pótolhatjuk. Az étrendi rostok főként növényi eredetű oldható és oldhatatlan részekből állnak, amit a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimrendszere sem képes megemészteni. Feldolgozásuk a vastagbél baktériumflóra fermentációjának eredménye.
Tehát emésztő traktusunk az a hely, ahol a táplálékból az éltető tápanyagok kivonódnak és felszívódnak, életet és jó egészséget biztosítva az egész szervezet számára.
Bélrendszerünk másik feladata a salakanyagok maradéktalan eltávolítása. A rendszer károsodhat a rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, valamint a táplálékkal bekerülő káros anyagok, és a mozgásszegény életmód hatására is.
Túl lassú perisztaltika következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Ha azonban a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem elégséges, és a bélen lévő ún. barátságos baktériumok sem tudnak növekedni. Az élelmi rostok segítenek a megfelelő bél perisztaltika fenntartásában.
Egy nemzetközi európai szervezet (EPIC) négy és fél éven keresztül végzett - több mint 500 000 fővel - összehasonlító felmérést. A vizsgálat eredménye bizonyította, hogy azok között a résztvevők között, akik naponta átlag 35 g növényi rostot fogyasztottak, 40 százalékkal kisebb volt a vastagbélrák előfordulása, mint azoknál, akik naponta csak a szokásos 15 g rostot fogyasztották. Forrás: Patikatükör (szerintem ez egy nagyon jó kis cikk)

Rutin (Rutozid, quercetin-3-rutinoside, sophorin):
Egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a hajdinában, a Rheum fajok leveleiben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. A rutin a kvercetin flavonol és a rutinóz-diszacharid glikozidja.
Az emberi szervezetben a Fe2+, ionhoz kapcsolódva megakadályozza annak hdrogén-peroxid kötését, amely szabad gyök képződést jelentene és sejtkárosodást okozna. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását is.
A rutin erősíti a hajszálereket ezért csökkenti a vérzékenység tűneteit. Segíthet a visszeres panaszokban is. A ferulasavhoz hasonlóan csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A rutin a Rutascorbin nevű gyógyszer egyik hatóanyaga.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 19:04:10
S, Sz

Same:
Több, mint 40 kémiai reakcióban vesz részt a testben. Sok mindenre jó, többek között antidepresszáns, ízületvédő, májproblémákra is jó hatással van.

Spirulina:
Egy nagyon jótékony algafajta, a kék-zöld alga. Jellemzői: 60%-a növényi fehérje, több E-vitamint tartalmaz a búzacsíránál, 10-szer magasabb a karotin tartalma, mint a répának. Sok B-vitamin, ásványi anyag, és nyomelem található benne. 8 esszenciális telítetlen zsírsav, ill. 9 aminosav forrása. Serkenti a sejtépítést, fokozza a regenerálódást, véd a csontritkulás ellen, salaktalanít, támogatja a vérképzést, mérsékli az allergiás tüneteket, támogatja a daganatok elleni védelmet és javítja a sejtanyagcserét.

Sucralose:
A sucralose egy alacsony kalóriatartalmú, cukorból készített édesítőszer. Előregyártott élelmiszerek és italok összetevőjeként világszerte használatos.A Sucralose-t cukorból nyerik egy védett, többlépcsős eljárás során, mely szelektíven helyettesít három hidrogén-oxigén csoportot három klór atommal a cukormolekulán. A szorosan kötött klór atomok nagyon stabil molekulaszerkezetet képeznek. A sucralose kiváló biztonságot nyújt. Több mint 100 tudományos kísérletet végeztek 20 éven át, annak érdekében, hogy kimutassák, hogy a sucralose-t biztonsággal lehet édesítőszerként alkalmazni. A tanulmányok adatait egymástól függetlenül bírálták nemzetközi szakemberek jónéhány különféle tudományágban, többek között a toxikológiában, az onkológiában, a teratológiában (fejlődési rendellenességek tana), az ideggyógyászatban, a hematológiában (vértan), a gyermekgyógyászatban és a táplálkozástudományban. Átfogó, magas tudományos színvonalú toxikológiai tanulmányok egyértelműen kijelentették, hogy a sucralose nem rákkeltő. A sucralose biztonságosságát ellenőrző szabályzó testületek között  van az amerikai FDA, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valalmint Világegészségügyi Szervezete (WHO) élelmiszeradalékokat vizsgáló társult szakértő csoportja (JECFA); a kanadai Health Protection Branch of Health and Welfare Canada; az ausztrál és új-zélandi Food Standards Australia/New Zealand; az Európai Únió Élelmezésügyi Tudományos Bizottsága; és egy sereg más intézmény Dél-Amerikában és Ázsiában. A sucralose ma több mint 60 országban engedélyezett szer.

Szerin (serine, Ser vagy S):
Egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. HO2CCH(NH2)CH2OH.
Kodonjai az UCU, UCC, UCA, UCG, AGU és az AGC. A természetben csak az L-térizomer fordul elő. Számos fehérje felépítésében részt vesz. Nem esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezetben szintetizálódni képes más metabolitokból (pl. glicin).
A selyem fehérjéi különösen gazdagok szerinben (a benne található aminosavak 16 %-át teszi ki), innen a neve is (latin sericum=selyem). Először selyemnedvből (sericin) sikerült kivonnia Cramernek 1865-ben. Nagy mennyiségű L-szerint tartalmaz a gyapjú is.
Szerkezetét 1902-ben állapították meg. Első, szerkezetbizonyító szintézisét E. Fischer és Leuchs végezte, a szintézisnél a kiindulási anyag glikolaldehid volt. Hidroxilcsoportja miatt poláris aminosav.
A  szerin fontos szerepet játszik az anyagcserében, mivel részt vesz a purinok és a pirimidinek bioszintézisében. Számos aminosav prekurzora, köztük a glicin, cisztein, triptofán aminosavak. Számos más metabolit, pl. a szfingolipidek prekurzora is. A szerin a folsav előanyaga is, amely a bioszintetikus reakciókban az elsődleges egyszenes csoport-donor.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 19:44:15
T betűsek

Taurin (2-aminoetán-szulfonsav):
Nem fehérjeépítő aminosav (pontosabban aminoszulfonsav, ezeket meg szokás különböztetni a hagyományos aminosavaktól). Alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. Epesavak alkotórésze, ezek hidrolízistermékeinek vizsgálatakor fedezték fel 1824-ben. Kezdetben ökörepéből állították elő (innen származik a neve is, bár egyesek a fizikai teljesítőképességet növelő hatására vezetik vissza a bikára utaló elnevezést), mára a szintézise már megoldott.
Kis mennyiségben a szervezet képes előállítani kéntartalmú aminosavakból (cisztein, metionin), így hiánybetegség emberben nemigen tapasztalható. A szívizom egyfajta megbetegedéséért újabb kutatások szerint a taurinhiány lehet felelős, de ezt még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. Macskák számára nélkülözhetetlen, esetükben az elégtelen bevitel súlyos hiánybetegségekkel jár.
Élettani hatása még csak részben ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, egyes szövetek (mint a már említett szívizom) normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Az izmok tartós terhelése csökkenti taurintartalmukat, valószínűleg ennek is része van az izomgörcs kialakulásában. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik.
Elsősorban állati eredetű ételek tartalmazzák: hal, húsok (főleg bárány) és belsőségek. Nagy mennyiségben tartalmazzák a napjainkban népszerű energiaitalok is (ált. kb. 400 mg/100 g).

Tejfehérje:
Ahogy a nevében is benne van, a tejben található fehérje. A sajtkészítés folyamata közben a tejfehérje elválasztódik a tejtől. Ez a tejfehérje azután viszont belekerül a fagylaltba, kenyérbe, konzervlevesbe, bébiételekbe és más élelmiszerekbe. Nem tanácsos túllépni az 1.2 grammnyi mennyiséget egy kiló testtömeghez mérve. Allergén hatású lehet.

Tejsavófehérje:
Ez a leggyorsabban felszívódó fehérjeforrás, és mivel gyorsan szívódik gyorsan juttat aminosavakat a szervezetbe.

Theobromin:
Csokoládéban található anyag, elvileg mérgezőnek tekinthető. Hasonlít a koffeinhez hatásában is. energianövelő hatású.

Threonin:
Egy esszenciális aminosav, az izoleucin prekurzora. Húsokben, tejben, tojásban, és magvakban található meg.

Tirozin:
Az agyi funkciók serkentésére szolgáló anyag.

Tribulus Terrestris (királydinnye):
Természetes alternatívája a szintetikus alapú anabolikus hormonkészítményeknek. A lerakódásoktól is megszabadítja a szervezetet, tehát tisztító hatású. Kíméletes vízhajtóként is működik. Fiatalító, erősítő hatású.

Trikreatin-malát:
Kreatin B13-mal. Növeli az ATP szintet, és magasan is tartja. Segítségével a szervezet jobban tárolja a glikogént. Teljesítménynövelő hatása is van, mivel késlelteti a savasodást. Jobban és gyorsabban oldódik vízben, mint a kreatin monohidrát.

Tiramin (tyramin):
Amin típusú vegyület, amely az olyan élelmiszerekben, mint a sajt vagy a bor, néha nagy mennyiségben megtalálható tirozin nevű aminosavból keletkezik.
A tiramint rendes körülmények között a monoamin oxidáz (MAO) enzim lebontja. Ha a monoamin oxidáz mennyisége csökken, mint ahogy az néhány antidepresszáns (ajzó-) szer használata esetében előfordul, tiramin halmozódik fel, amely a vérnyomás emelkedéséhez vezet.
A migrénes fejfájást a túlzott amintermelés is okozhatja, amelyet a tiraminfelvétel magas szintje növel.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 19:52:01
V, mint victory  8-)

Valin (Valine):
Az L-valin egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. Génkodonjai a GUU, GUC, GUA és a GUG. Apoláris, esszenciális aminosav. A leucinhoz és izoleucinhoz hasonlóan a valin is elágazó láncú aminosav. Nevét a Valeriana növényről (macskacsökér) kapta. A sarlósejtes anéimiában a hemoglobinba valin helyett hidrofil glutaminsav aminosav épül be, ezért a hemoglobin hibás térállást vesz fel (folding).
A valin esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Növényekben piruvátból képződik több lépcsőben. A szintézis kezdetén leucin képződik. Az α-ketovalerát köztitermék reduktív amináláson megy keresztül glutamáttal.
A valin többek között megtalálható a túróban, sajtokban, halakban, szárnyasokban, földimogyoróban, szezámmagban és lencsében.

Vinpocetine:
Serkenti az oxigénellátást, energizál. Javítja a memóriát, és tágítja az ereket.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 20:02:53
Y

Yohimbe:
Egy örökzöld fa, amelynek a kérgében vannak a hasznos anyagok. Hatóanyagai a yohimbine és sztereoizomerei: alpha-, beta-yohimbine. Fokozza a zsírbontást, és potencianövelő.
Lehetnek mellékhatásai, ezért mindig be kell tartani a ráírt mennyiségeket, és kockázatokat.
Alkalmazása:
- Zsírégetés:
Fokozza a zsírszövetek vérellátását.
- Potenciaproblémára:
A yohimbe az impotencia kezelésére alkalmazható gyógynövény.
Férfierő-növelő hatása elsősorban potencia-problémákkal rendelkező embereknél jelentkezik.
A yohimbe már évszázadok óta alkalmazott szer, amelyet elsősorban a szexuális érzékenység növelésére használták. Természetes, hogy ennek a hatásnak köszönhető egy enyhe tesztoszteron termelés, ami a súlyzók és a sport világának egyik legjobb barátja. Azonban a kutatások kimutatták, hogy a yohimbe képes elpusztítani azokat az enzimeket, amelyek az étkezés során keletkező méreganyagokat elpusztítják. Ezért, ha yohimbét szedünk, kerülni kell a mérgező, nem természetes alapanyagokból álló élelmiszereket, mint például a csokoládé vagy az alkohol.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 20:05:13
Asszem, ennyit találtam...  ::) :)
Ha valaki talál valamit, amit kihagytam, vagy bármit, amit szeretne megtudni, noszarajta :D :D :D :D :D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: mushroom - 2008. Július 16. - 20:09:15
taps-taps
Köszönjük!
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Gabe - 2008. Július 16. - 20:21:05
Firstlady!

ööö azt hiszem a yucca kimaradt, amely a yuccapálmából készül.
A részleteket rádbízom, a díj már úgyis a tiéd!  ;)  :-)!
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Prod - 2008. Július 16. - 20:23:37
Kedves Lady!

A fáradhatatlan munkádért felajánlunk neked egy doboz Nitro-Tech Hardcore proteint! :-oD
Üdv, Prod
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 20:42:58
Kedves Lady!

A fáradhatatlan munkádért felajánlunk neked egy doboz Nitro-Tech Hardcore proteint! :-oD
Üdv, Prod

Ó  :-O Köszönöm szépen! De nem azért csináltam... :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 16. - 20:54:58
Firstlady!

ööö azt hiszem a yucca kimaradt, amely a yuccapálmából készül.
A részleteket rádbízom, a díj már úgyis a tiéd!  ;)  :-)!
ofkorsz  /:-) :-){

Yucca:
A yucca az ugyanilyen nevű növény virágaiból, szárából és leveléből készül. Szapononint tartalmaz akár a természetes szteroidok, és védi magát a rovaroktól, mert számukra halálos. Ezen anyagtartalma miatt nagyon jó gyulladás- és koleszterinszint csökkentő, zsírbontó, valamint antibiotikumként is funkcionál. A katrtozinpótlásban is jól szerepel, ezért jó fájdalomcsillapító is. Negyed évnél tovább nem ajálott szedni, csak magas zsírbanoldódó vitaminokkal együttes szedésével. Esetleges bőrirritáció és gyomorpanaszok felléphetnek mellékhatásként.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Gabe - 2008. Július 16. - 22:56:23
 Łł=  (:-)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 07:36:00
Mert azért csak jutnak eszembe még dolgok :D

Xantángumi (E415):
A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel.
Vízben, savas és bázikus közegben is jól oldódik, és a folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített folyadék melegítés hatására is megőrzi állományát.
A sűrítőanyagot gyakran szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) kombinálva használják, így gumiszerű zselé jön létre. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. A fagylaltgyártás során csökkenti a jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a finoman eloszlatott rostanyagokat. A xantán ezen kívül üvegen és egyes fémeken kemény filmet tud képezni.

A xantán veszélytelennek számít. Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani. 
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 07:38:56
Namegmégegy:

Citromsav (Citric acid, E330):
Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle.
Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását (lásd: kálium-nitrit E 249), és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát.

A citromsav veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja. Az ipari előállítás módszere miatt a penészgomba-allergiában szenvedő embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
(Lévén erős sav, az E 330 fogszuvasodást okozhat. A magas citromsav-tartalmú és egyidejűleg sok cukrot is tartalmazó, frissítő italok nagy mennyiségű! fogyasztása a fogak károsodását okozhatja.)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 10:49:11
Na, akkor minden nap lesz egy csoport az E-s adalékanyagok közül. :)

Antioxidánsok:

Kéndioxid (kénessav, E220):
A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz.
Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem kívánt barnulását is. Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is ezek pedig a következők: Nátrium szulfit (E221), Nátrium-hidrogén-szulfit (E 222, nátrium-biszulfit, nátrium-szulfit),  Nátrium-diszulfit(E 223), Kálium-diszulfit (E 224), Kálcium-szulfit (E 226),   Kálcium-hidrogén-szulfit (E 227), Kálium-hidrogén-szulfit (E 228).

A kén-dioxid különféle módokon reagál az élelmiszerek összetevőivel, többek között hat a színezékek, az aromák és a vitaminok oxigén okozta lebomlása ellen. A B1 vitamint (tiamin) azonban a kénvegyületek bontják, ezért az alapvető élelmiszerekben, valamint azon termékekben, amelyek fontos szerepet játszanak a tiaminellátásban – ilyenek a gabona- és tejkészítmények, a gyümölcslé, a húskészítmények és a sör – a kén-dioxid és a szulfitok nem alkalmazhatók.
A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról. Azoknál az embereknél azonban, akiknek a szervezetében kevés van ebből az enzimből, egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás) jelentkezhetnek. Asztmás betegeknél a kénvegyületek asztmás rohamokat okozhatnak (szulfitasztma). Néhány esetben allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is megfigyeltek. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):  0,7 mg/kg.

Aszkorbinsav (E300):
Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik.
Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.
Az aszkorbinsav gátolja az oxigén minőségrontó hatását, így például a felszeletelt gyümölcs és zöldség barnulását is. Gyakran más antioxidánsokkal kombinálva használják. Az aszkorbinsavat gyakran nitrites pác-sóval együtt használják (lásd E 249, E 250), mert a hústermékek piros színkialakulását segíti, ugyanakkor gátolja a nitróz-amin képződést is. Az aszkorbinsav javítja a különféle lisztekből készült tészták minőségét. Nátrium-, és kalcium sóját is használják, nevezetesen: Nátrium-L-aszkorbát (E 301) és    Kálcium-L-aszkorbát (E 302).
Az aszkorbinsav veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik. Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor képződik a szervezetben.

Aszkorbinsav-észter (E 304, aszkorbil-palmitát E 304 (i), aszkorbil-sztearát E 304 (ii)):
Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsav palmitin- (E 304 i) vagy sztearinsav (E 304 ii) észterei. Az élelmiszeriparban az aszkorbil-palmitátnak van jelentősége, az aszkorbil-sztearátot szinte sosem használják.
Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsavval ellentétben nem víz-, hanem zsíroldhatóak. Vitaminhatásuk csekély.
Az aszkorbinsav-észter zsírtartalmú élelmiszerekben antioxidánsként hat, valamint erősíti a többi antioxidáns hatását. Gyakran alfa-tokoferollal (E 307) kombinálva használják. Ezen kívül emulgátor hatása is van.
Az aszkorbinsav-észterek veszélytelennek számítanak. A vékonybélben aszkorbinsavra és zsírsavra bomolva felszívódnak.

Tokoferol (E 306):
A tokoferol az E-vitamin kémiai elnevezése. Az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejteket az oxigén káros hatásaitól. A megjelölés mögött legalább hét különféle tokoferol rejlik, ezeket főként olajos növények termelik; vitaminhatásuk eltérő erősségű. Dúsított természetes kivonatok esetében az E 306 keveréket jelöl.
A tokoferol zsírban oldódik, hőnek ellenáll, de fényhatásra érzékeny. A zsírokat és néhány természetes színezéket védi az oxigén károsító hatásától. Ezen kívül még ide tartoznak az Alfa-tokoferol (E 307), a Gamma-tokoferol (E 308), Delta-tokoferol (E 309).
Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét.
Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.

Propil-gallát (E 310, gallát):
A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt.
Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val (E 320) vagy BHT-vel (E 321) kombinálva használják. Hasonlóan viselkednek még:  Oktil-gallát (E 311), Dodecil-gallát (E 312).
A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.
Elfogadható napi beviteli mennyiség: 1,4 mg/kg.

Izo-aszkorbinsav (E 315, D-aszkorbinsav, eritroaszkorbinsav):
Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik.
Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást gátló hatással. Elősegíti a nitrites pác-só hatását a húskészítmények átpirosításakor, és meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok képződését. Keverékekben az izo-aszkorbinsav erősíti az egyéb antioxidánsok hatékonyságát. Sóját is használják: Nátrium-izo-aszkorbát (E 316).
Az izo-aszkorbinsav veszélytelennek számít. Az izo-aszkorbinsav konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI. Az állatkísérletekben a magas adagolású izo-aszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.

Butil-hidroxi-anizol (BHA, E 320):
A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad.
Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják. Jellemzői megegyeznek a BHT-vel (E 321).
A BHA gyorsan lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetben. Arra érzékeny embereknél gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki. Kozmetikumok esetében ismertek a BHA hatására jelentkező allergiás bőrreakciók. A butil-hidroxi-anizol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHA a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.

Lecitin (E 322):
A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük a tojássárgája, a répa, a hüvelyes növények és a növényi olajok gazdagon tartalmaznak lecitint.
A lecitin mint emulgátor lehetővé teszi, hogy a víz és zsírfázisok az élelmiszerekben ne váljanak szét. Lisztkezelőszerként javítja a tészták gyúrhatóságát és formázhatóságát, valamint késlelteti a sütemények „öregedését”. A margarinban arról gondoskodik a lecitin, hogy a serpenyőben ne spricceljen, továbbá védi a zsírokat az oxigén káros hatásaitól. Ezeket a technológiai hatásokat használják ki a szakácsok, amikor a megfelelő pillanatban tojáshoz, vajhoz, tejszínhez nyúlnak.   
A lecitin veszélytelennek számít. A szervezet teljes egészében hasznosítja.

Ón-II-klorid (E 512):
Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van.
Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorbántalmakat okozhat.

Ide tartozik a citromsav is, amely egy posttal lejjebb olvasható ;)

forrás: a tudatos vásárlók egyesületének honlapja (átszerkesztve, 1-2 helyen átírva)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 21:05:57
Csomósodást és lesülést gátló anyagok:

Kálcium-karbonát (E 170):
A kálcium-karbonát a természetben széleskörben megtalálható, a köznyelvben vízkőként vagy krétaként ismert. Vízben és zsírban oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny.
A magas tisztaságú kálcium-karbonátot az élelmiszer-előállításban különféle célokra használják fel: színezékként számos élelmiszert fehérre színez; bor és must készítésekor savanyúságot szabályozó anyagként használják; csomósodásgátlóként pedig a reszelt sajt összetapadását akadályozza meg. 
A kálcium-karbonát veszélytelennek számít.

Kálcium-foszfát (E 341):
A kálcium-foszfátok a foszforsav (E 338) módosulatai. Attól függően, hogy hány kálciumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetünk meg: monokálcium-foszfát ((E 341 i) dikálcium-foszfát (E 341 ii) és trikálcium-foszfát (E 341 ii). Hasonló anyag a Magnézium-foszfát (E 343)
Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú kálcium-foszfátok nagyon hatékonyan gátolják az élelmiszerek összetepadását, csomósodását és megkeményedését, ezért csomósodásgátlóként alkalmazzák.
A foszfátok veszélytelennek számítanak. Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.  Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Mannit (E 421):
A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.
A mannit veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezér azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni.

Cellulóz (E 460):
A cellulóz az elfásodott növényi sejtek legfontosabb vázanyaga. Mivel szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme, a liszteknek is összetevője. A növényi sejtekből elválasztott, módosítatlan cellulóz (E 460 ii) mellett a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett élelmiszeradalék.
Egyik sem oldódik sem vízben, sem pedig alkoholban, de egyenletesen eloszlathatók a folyadékokban, és bizonyos szerkezetet adnak nekik. A szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ezért gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszerekben, ahol kerek, tejszínes ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban és tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, továbbá gátolja a jégkristály-képződést a mélyfagyasztott termékekben.
A cellulóz veszélytelennek számít. Az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. A mikrokristályos cellulóz (E 460 ii) átjuthat a bélfalon, eddig azonban semmiféle egészségügyi következményt nem figyeltek meg.

Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói (E 470 a):
A telített zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsói a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A nátrium- és káliumsók nagyon alkalmasak zsíroldható anyagoknak apró cseppek formájában vízzel való elegyítésére. A kálciumsó emulgálóhatása ezzel szemben arra használható, hogy az apró vízcseppeket az olajokban oszlassa szét. A zsírsavak sóit gyakran más emulgátorok hatásának erősítése céljából adják a termékekhez. Jó filmképző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért bevonóanyagként is alkalmazzák őket. Savas közegben az anyagok elvesztik hatékonyságukat.
A zsírsavak sói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Zsírsavak magnéziumsói (E 470 b, magnézium-sztearát):
A telített zsírsavak magnéziumvegyületei a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A finom por nagyon jó tapadási tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért főként leválasztószerként használják. Különösen laza szekezetű anyagoknál őrlési és szitálási segédanyagként is alkalmazzák.
A zsírsavak magnéziumsói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b, TOSOM emulgátor):
A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is.
A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva veszélytelennek számít.

Magnézium-karbonátok (E 504):
A magnézium-karbonátokhoz a magnézium-karbonát (magnézia, E 504 i) mellett a magnézium-hidrogén-karbonát (E 504 ii) tartozik. Savakkal érintkezve szén-dioxid felszabadulása mellett lebomlik.
Az élelmiszeriparban a tejfehérjék és a kakaó feltárására, valamint savanyúságot szabályozóként az ivóvíz kezelésére használják. Ezenkívül konyhasó helyettesítésére, valamint poralakú élelmiszerek összetapadásának gátlására használják.
A magnézium-karbonátok veszélytelennek számítanak.

Magnézium-hidroxid (E 528):
A magnézium-hidroxid nehezen oldható por.
Mint bázikus tulajdonságú anyag, képes a savak semlegesítésére, a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására. A magnézium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. A vegyületet a legtöbb esetben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen.
A magnézium-hidroxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Magnézium-oxid (E 530, magnézia):
A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket.
A magnézium-oxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Nátrium-ferrocianid (E 535):
A nátrium-ferrocianid a ferrocianidok nátriummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a ferrocianidokat elválasztó hatásuk miatt alkalmazzák az élelmiszerekben. A konyhasó előállítása során befolyásolják a sókristályok tulajdonságait. A ferrocianidok a képződő sószemcsék közti résekben helyezkednek el, így gátolva meg összetapadásukat, biztosítva a só „folyósságát”. Ide tartozik még Kálium-ferrocianid (E 536), Kálcium-ferrocianid (E 538).
Az élelmiszerekben használt szokásos mennyiségben a ferrocianidok veszélyteleneknek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0,025 mg/kg (a ferrocianidok együttes mennyiségére)

Szilícium-dioxid (E 551, kovasav):
A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.
Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket, és nem is duzzadnak meg. A por alakú élelmiszerekben a szilíciumdioxid-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így a szilícium-dioxid meggátolja, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodik arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”. Ide tartoznak még származékai: Kálcium-szilikát (E 552), Magnézium-szilikát (E 553 a),  Talkum (E 553 b), Nátrium-alumínium-szilikát (E 554), Kálium-alumínium-szilikát (E 555), Kálcium-alumínium-szilikát (E 556), Alumínium-szilikát (E 559).
A szilícium-dioxid veszélytelennek számít.

Dimetil-polisziloxán (E 900, szilikonolaj):
A dimetil-polisziloxán kémiailag a szilikonokhoz tartozik, amelyeknek jellemző hálózatos és láncszerű struktúrája szilíciumból, oxigénből és hidrogénből épül fel.
Az élelmiszerekben szilikonolaj néven ismert anyag gátolja a dzsemek és gyümölcslevek készítésekor, illetve a sütési folyamatok során fellépő nemkívánatos hab képződését.
A dimetilpolisziloxán veszélytelennek számít. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 1,5 mg/kg

Méhviasz (E 901):
A méhek egy, főként zsírsavészterekből álló anyagot választanak ki, ez, az úgynevezett méhviasz a lép építőanyaga. Ez a fehér-sárga viasz nagyon értékes, ezért gyakran más viaszokkal keverik. A szervezet nem tudja felvenni.
Bevonóanyagként felületi kezeléssel gátolja pl. a gyümölcsök nedvességvesztését a héjon keresztül. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A méhviasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Kandelilla viasz (E 902, Kandelina viasz):
A kandelilla (papucsvirág, Pedilanthus tithymaloides) a pozsgás növények családjába tartozik. Mexikó félsivatagos részein, valamint az USA Texas, Arizona, és Kalifornia államaiban honos. A szárát és a néhány levelét körülvevő viasz védi a kiszáradástól.
A kandelilla viasz színe sárga-barna lehet, kemény és egyértelműen olcsóbb, mint a méhviasz (E 901). Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A kandelilla viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Karnauba viasz (E 903, brazilviasz):
A Brazíliában honos karnaubapálma (Copernica cerifera) barnás-zöldes viaszt képez.
Az úgynevezett karnauba viasz keményebb, mint a méh- vagy a kandelilla viasz (E 901, E 902), jól tapad, a felületnek fényt kölcsönöz, és erősíti a színeit. Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A karnauba viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Mikrokristályos viasz (E 905, paraffin, paraffinolaj):
A mikrokristályos viasz különféle hosszúláncú szénhidrátok keverékéből áll. Ez a különlegesen finom kristályszerkezetű viasz a kőolaj természetes összetevője.
A mikrokristályos viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 22:15:47
Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 17. - 22:26:45
Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 22:28:28
Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Július 17. - 22:30:27
Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)

Lényegtelen hogy érdekel-e engem, nem csak nekem készül. Amúgy igen, érdekel, mert ha utána akarok valaminek nézni, nem kell keresgélnem, és tudom hol keressem  8-}
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 22:33:31
Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)

Lényegtelen hogy érdekel-e engem, nem csak nekem készül. Amúgy igen, érdekel, mert ha utána akarok valaminek nézni, nem kell keresgélnem, és tudom hol keressem  8-}
Okéj, akkor holnap folytatódik  8-) God megmentette az életét  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Gabe - 2008. Július 17. - 22:35:29
én is belenéztem, tanulmányoztam, csak hozzászólni nem tudtam mit.
úgyhogy jöhet nyugodtan,
tudod 1doboz Nitrotech nem tart örökké  ;)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 17. - 22:37:50
én is belenéztem, tanulmányoztam, csak hozzászólni nem tudtam mit.
úgyhogy jöhet nyugodtan,
tudod 1doboz Nitrotech nem tart örökké  ;)
Jaaaajjj, nemazért csinálom!!!
Oké, nem azt mondom, hogy nem esett jól, hogy kaptam ajándékot... de a motiváció az nem ez... Sokkal inkább az, hogy ne csak offoljak folyton ;) :D :D :D :D hasznos része legyek a fórumos társadalomnak, plusz okuljak én is, illetve hogy legyen egy adatbázis :)
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: Gabe - 2008. Július 17. - 22:57:17
Azért a viccet csak érted!  ;D
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 18. - 07:10:46
Emulgálósók:

Nátrium-foszfát (E 339):
A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát.
Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és nehézfémionok erős komplexbe kötésével segítik a stabilizáló és gélesítő anyagok működését.
Komplexképző tulajdonságuk segíti az antioxidánsok működését is. A foszfátok ezenkívül képesek a fehérjék szerkezetének meglazítására, miáltal azok képesek lesznek (nagyobb mennyiségű) víz megkötésére. A foszfátok teszik lehetővé az ömlesztett sajtok gyártását, és a húsipar is széles körben használja ezt az adalékanyagot.

A foszfátok veszélytelennek számítanak. Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.
Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 70,0 mg/kg (a foszforsav és foszfátok együttes mennyiségére, foszforban kifejezve).

Hidroxipropil-cellulóz (E 463):
A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik.
A hidroxipropil-cellulóz veszélytelennek számít. Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: FirstLady - 2008. Július 18. - 08:10:07
Emulgálószerek:

Lecitin (E 322): ld. antioxidánsok

Propilén-glikol-alginát (E 405):
A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát.
Az alginátok veszélytelennek számítanak.
A propilén-glikol-alginátot a szervezet lebontja. A molekula egy része felszívódik és a szervezet lebontja; az alginát-rész változatlan formában kiválasztódik. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 70,0 mg/kg.

Poliszorbát 20 (E 432, polioxietilén(20)-szorbitán-zsírsavészter, polioxietilén(20)-szorbitán-monolaurát):
A poliszorbát 20 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Hasonló szerek:   Poliszorbát 80 (E 433), Poliszorbát 40 (E 434), Poliszorbát 60 (E 435), Poliszorbát 65 (E 436).
A poliszorbátok veszélytelennek számítanak. A zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség:  25,0 mg/kg (a poliszorbátok összességére vonatkoztatva).

Ammónium-foszfatidok (E 442):
Az ammónium-foszfatidok a glicerin (E 422) zsírsavakkal és foszforsavval történő észterezésekor keletkeznek. A különféle összetételű vegyületek különösen alkalmasak arra, hogy a víz- és zsíroldható anyagokat egyenletesen keverékben tartsák. Emulgálóhatását például a csokoládé gyártáskor használják, hogy javítsák annak folyékonyságát.
Az ammónium-foszfatidok veszélytelennek számítanak. A szervezetben a zsírsavakhoz hasonlóan lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 30,0 mg/kg.

Szaharóz-acetát-izobutirát (E 444):
Szaharóz-acetát-izobutirátnak a szaharóz (kristálycukor) különféle észterkötésű vegyületeinek keverékét nevezik. Kémiai felépítése alapján alkalmas arra, hogy az olajtartalmú fázisok sűrűségét a víztartalmú fázisok sűrűségéhez igazítsa. Ezen kívül az illóolajoknak is jó oldószere, ezért az E 444 nagyon alkalmas arra, hogy az aromákat, a színezékeket és a kívánatos lebegőanyagok eloszlását a folyadékokban stabilan tartsa.
A szaharóz-acetát-izobutirát veszélytelennek számít. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 20,0 mg/kg.

Hidroxipropil-metil-cellulóz (E 464):
A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik.
A hidroxipropil-metil-cellulóz veszélytelennek számít. Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.

Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói (E 470 a) : Ld. a csomósodást gátlóknál.

Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471):
A mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei.
Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van, amelyet a zsírsavak sóinak (E 470 a) hozzáadásával erősíteni lehet. A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során a mono- és diglicerideket habmentesítő hatásuk miatt használják. Ide tartozik még: Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei (E 472 a), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei (E 472 b), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei (E 472 c), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei (E 472 d), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei (E 472 e), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősavészterei (E 472 f).
A zsírsavak mono- és digliceridjei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Zsírsavak cukorészterei (E 473):
A kristálycukor bizonyos feltételek mellett reagál a zsírsavakkal, főként a sztearin- és palmitinsavval, és cukorészter keletkezik.
Hatékonysága a zsírsav fajtájától, illetve a cukor részarányától függ. A cukorészter nehezen oldható, és változó erősségű emulgáló hatással rendelkezik. A cukorészterek keményítőben gazdag élelmiszerek csirizesedő képességét, tulajdonságait befolyásolják, így használatukkal a liszt- és csokoládémasszák folyékonyabbá válnak. Ide tartozik még a Szacharóz gliceridjei (E 474).
A zsírsavak cukorészterei veszélytelennek számítanak.
A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 30,0 mg/kg (a cukorészter E473 és cukorgliceridek E 474 együttes mennyiségére).

Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475):
A zsírsavak polimerizált glicerinnel alkotott észterei magas hőmérsékleten is stabilak. Kémiai szerkezete alkalmassá teszi 'olaj a vízben' és 'víz az olajban' emulziók képzésére is. Ezenkívül a levegővel felvert habokat stabilizálja, és meggátolja a forró olajok spriccelését.
A zsírsavak poliglicerin észterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg.

Poliglicerin-poliricinoleát (E 476, PGPR):
A poliglicerin és a poliricinsav által alkotott vegyület erős emulgáló hatással rendelkezik, és nagyon alkalmas vízoldható anyagok olajban való finom eloszlatására. Javítja a lecitin (E 322) hatását, csökkenti a csokoládémasszák viszkozitását, és javítja folyékonyságukat. A poliglicerin-poliricinoleát segíti a vékony és tartós csokoládébevonatok elkészítését. Technológiai segédanyagként az élelmiszeriparban segíti a süteményeknek a sütőlemeztől és a csokoládénak a formától való elválasztását.
Állatkísérletek során nagy  mennyiségű adagolás esetén a vese és a máj átmeneti megnagyobbodását figyelték meg. Emberre vonatkozó összehasonlító vizsgálat nem áll rendelkezésre.
A táblás csokoládéval, amelyet nemritkán naponta nagy mennyiségben fogyasztanak, könnyen túl lehet lépni a poliglicerin-poliricinoleátra vonatkozó ADI-értéket. A vékony torta- és édességbevonatok lényegesen kevesebb emulgátort tartalmaznak. Elfogadható napi beviteli mennyiség : 7,5 mg/kg.

Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477, propándiol-zsírsavészter):
A zsírsavak és propilén-glikol által alkotott molekula enyhe emulgáló hatással rendelkezik. Más emulgátorok hatását erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét. A zsírsavak propilén-glikol észterei javítják a habok és a laza szerkezetű élelmiszerek (pl. piskóta) légmegtartó képességét.
A zsírsavak propilén-glikol észterei veszélytelennek számítanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg.

Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b): ld. csomósodást gátlók.

Nátrium-sztearoil-2-laktilát (E 481, nátriumsztearoillactilát, laktát):
Ez az emulgátor a sztearoil-tejsav nátriumsója, amely a tej- és a politejsav sztearinésztere. Többek között a búzalisztben előforduló gluténnel kialakuló kölcsönhatásnak köszönhetően a nátrium-sztearoil-2-laktilát javítja a lisztek sütőtulajdonságait. A péksüteményekben a keményítővel létrehozott kapcsolatának köszönhetően növeli a keményítő vízkötő képességét, így késleltethető vele a termék öregedése. A nátrium-sztearoil-2-laktilátnak a tejfehérjékkel kialakított kölcsönhatásának köszönhetően javul a tej habképző tulajdonsága. Ez az adalékanyag azonban nagyon instabil, az élelmiszerekben összetevőire bomlik. Ide tartozik még: Kálcium-sztearoil-2-laktilát (E 482).
A nátrium-sztearoil-2-laktilát veszélytelennek számít.

Sztearil-tartarát (E 483, Sztearilborkősav):
A sztearil-tartarát a borkősavval (E 334) telített zsírsavak mono- és digliceridjeinek keverékét jelöli. Alkalmas 'olaj a vízben' emulzió látrehozására. Mivel a fehérjékkel, főként a búzafehérjével kölcsönhatást alakít ki, péksütemények előállításában van jelentősége.
A sztearil-tartarát veszélytelennek számít.

Szorbitán-monosztearát (E 491, szorbitán-zsírsavészter):
A szorbitán-monosztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról. Ide tartozik még: Szorbitán-trisztearát (E 492), Szorbitán-monolaurát (E 493), Szorbitán-monopalmitát (E 495).
A szorbitán-zsírsavészter veszélytelennek számít. A bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosul. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg (az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva).

Dimetil-polisziloxán (E 900): ld. csomósodás gátlóknál.

Keményítő (E 1440, Hidroxipropil):
A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő olyan élelmiszerekhez is használható, amelyek sterilizálásra, illetve fagyasztásra és felengedésre kerülnek. Ide tartozik még: Dikeményítő-foszfát (E 1442, Hidroxipropil).
A (hidroxipropil) keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát (E 1450, kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő):
A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, a keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát fagyasztáskor is megtartja az élelmiszerek állagát és szerkezetét.
A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2008. Szeptember 18. - 23:23:56
"E" számokhoz gyorshatározó:
http://nana.hu/index.php?apps=e_valuator
Cím: Re: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?
Írta: God Vazzeg - 2009. Április 07. - 20:24:24
Alanine: Alanin – aminosav. Energiaforrásként és glukóz szintézis alapanyagként hasznosulhat. Az izmok fontos építőeleme.
Alpha lipoic acid: Alfa-liponsav. Az acetil-CoA képződését végző enzim fontos alkotóeleme. (Az acetil-CoA a sejtek aerob energiatermeléséhez elengedhetetlen citrát ciklus nélkülözhetetlen szereplője.) Antioxidáns hatása is van.
Acai pomegranate: Táplálékkiegészítő növény. Antioxidáns hatású.
American ginseng root: Amerikai ginseng gyökér. Évelő növény. Növeli a fizikai teljesítőképességet, csökkenti a vér koleszterin-szintjét és jótékony a szexuális ciklusra.
Arginine: Arginin – szemi-esszenciális aminosav. A szervezet csak kis mennyiségben és lassan tudja szintetizálni, ezért megfelelő bevitele nagyon fontos.
Astragalus root: Astralagus gyökér. Bokorfajta, melynek a mézgáját főleg adalékanyagként használják. Csökkentik az emésztőrendszer gyógyszerek okozta irritációját.
Aspartic acid: Aszpartát – nem esszenciális aminosav. Több anyagcsere folyamatban is központi szerepet tölt be.
Avena sativa: Zab. Fehérjéket, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza.
Baikal skullcap root: Vízmelléki csukóka. Mocsári növény. Táplálékkiegészítőként használatos. Gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása van.
Banana leaf: Banán levél. Kivonata segíti az agyműködést.
Beta sitosterol: A Muira Puama növényben található. Szexuális vágy fokozására, impotencia kezelésére használatos afrodiziákum.
Beta carotine: Béta-karotin. Az A-vitamin elő-anyaga. Antioxidáns hatású vegyület. A rákos megbetegedések prevenciójában felmerült a terápiás alkalmazása.
Beet: Cukorrépa. Magas szacharóz tartalma miatt jó energiaforrás.
Bee Pollen: Virágpor. Energiaforrás.
Biotin: Biotin (H-vitamin) - A glukóz májban történő szintézisében, és a citrátkör működtetésében szereplő egyik enzim fontos alkotóeleme.
Bioperine: Segíti más alkotóelemek felszívódását.
Boron: Nyomelem. Pontos szerepét nem ismerjük.
Brussels sprouts: Kelbimbó. Gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint rostokban, magas kalcium-, vas-, foszfor-tartalma.
Buchu leaf: Buchu levelek. Erősen gyulladáscsökkentő hatásúak.
Búzacsíra: A belőle fejt olaj igen gazdag E-vitaminban.
Calcium: Kálcium – létfontosságú ásványi anyag. Az izmok kontrakciójához, és az idegek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.
Carnitine: Karnitin – A lipidekből(zsírok) keletkező zsírsavakat szállítja a mitokondriumokba, ahol azok energia gyanánt felhasználódnak.
Carnosine: Antioxidáns hatású aminosav.
Choline: Kolin – aminosav. A sejtmembrán, valamint egy neurotranszmitter alkotóeleme.
Chromium: Króm – A szénhidrát anyagcserében játszik szerepet.
Citrus aurantium: Keserű narancs. Gazdag C-vitaminban és rostokban.
Citrus bioflavonoid: A narancs héjában található vegyület. A népi gyógyászat régóta használja különféle betegségek gyógyítására.
Citrulline malate: Citrullin. A sejtek energiatermeléséért felelős citrátkör egyik fontos résztvevője.
Cornsilk stylus: Enyhe húgyhajtó hatása van.
Couchgrass rhizome: Mezei fű gyökértörzse. Adalékanyagként használják gyógyhatású készítményekben.
Copper: Réz – több enzim alkotóeleme, ún. prosztetikus csoportja.
Creatine: Kreatin – Energiát tárol. Főleg az izmokban és az agyban fontos az ATP gyors újratermelődéséhez.
Cystine: Cisztein – aminosav. Fehérjék alkotóeleme, valamint néhány létfontosságú molekula szintézisében vesz részt.(heparin, glutation)
Damiana: Damiána levél: Serkenti az ivarmirigyek működését, és a megfelelő hormontermelést. Elsősorban a női hormonháztartás zavarainak kezelésére használják, de afrodiziákumként is hatásos.
Dandelion root: Pitypang gyökér. Kivonatát vérszegénység, sárgaság és idegesség kezelésére használják. Húgyhajtó hatása is van.
DIM: Anti-androgén hatású vegyület, melyet prosztatarákban alkalmaznak. Brokkolifélékben található nagyobb mennyiségben.
DMAE: dimethylaminoethanol: Segíti az összpontosítást, koncentrációt és növeli a mentális éberséget.
Fenugreek: Görögszéna. Gyógynövény. Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Természetes szteroidjai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust. Vágyfokozó hatásáról is jól ismert.
Flaxseed: Lenmag-olaj. Esszenciális zsírsav-pótlásra alkalmas.
Folate: lsd.fólsav
Folic acid: Fólsav – A DNS és aminosavak szintézisében valamint a vérképzésben van fontos szerepe.
GABA: Gamma-amino-vajsav – A központi idegrendszer legfontosabb gátló neurotranszmittere.
Ginkgo biloba: Gingkó-fa. Memória-javító, szédüléscsökkentő valamint antioxidáns hatása van.
Glukozamin: Glukózamin – aminocukor, anyagcsere intermedier.
Glutamin: Glutamin – szerepe van egyes aminosavak és a DNS szintézisében.
Glutamic acid: Glutamát – Az aminosav anyagcsere központi vegyülete, és a központi idegrendszer legfontosabb izgató neurotranszmittere.
Glycine: Glicin – több speciális molekula szintéziséhez szükséges (epesavak, hem, Kreatin), valamint központi idegrendszeri gátló neurotranszmitter.
Grape skin: Szőlő-héj. Antioxidáns, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Green tea: Zöld tea. Számtalan jótékony hatását írták le 1000 év alatt. Javítja a keringést, jó a vizelet kiválasztó rendszernek, segít az emésztési problémákon és javítja a terhelhetőséget.
Guarana: A szellemi teljesítőképességet, a koncentrációt és az éberséget növeli, kiváló a másnaposság ellen, valamint zsírégető hatású.
Hesperidin: Mandarinban található. Erős baktérium és vírus pusztító képességű, ezért fertőzéses hasmenésekre jótékony hatású.
Histidine: Hisztidin – esszenciális aminosav, ezért megfelelő bevitele nagyon fontos. Fehérjék építőeleme és energiaforrás.
Hialuronsav: A kötőszövetek felépítésében vesz részt. Glukózaminoglikán származék.
Horsetail: Csikófark. Effedrint tartalmaz, amely izgatja a szimpatikus idegrendszert, így növeli a teljesítőképességet.
Hydrangea root: Hortenzia-féle. Táplálék-kiegészítő.
Inositol: Inozitol – A sejtek jeltovábbító mechanizmusainak fontos alkotóeleme.
Iodine: Jód – A pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem.
Iron: Vas – Az oxigén szállításáért felelős hemoglobin molekula központi eleme.
Isoleucine: Izoleucin – Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem képes szintetizálni, ezért megfelelő bevitele nélkülözhetetlen.
Juniper berry: Boróka bogyó: aromaterápiás alkalmazása elterjedt.
Kale: Leveles kel. Magas vitamin és nyomelem tartalmú zöldség.
Kelp: Tengeri moszat. Kiváló ásványi anyag forrás, B2 vitaminban és nyomelemekben gazdag.
Keserű narancs kivonat: A Citrus aurantium, gyakoribb nevén a keserűnarancs a tradicionális kínai gyógyászatban már évezredek óta használatos az általános egészségi állapot javítására. Legalábbis napjainkig, mikor a tudomány felfedezett bizonyos összetevőket (a legismertebb a szinefrin) ebben a kicsiny narancsgyümölcsben, melyek mind erős termogén („zsírégető”) hatást mutattak. Valójában a szinefrint gyakran az efedra „nyugisabb kémiai rokonaként” emlegetik, mivel növeli az anyagcsere ütemét, vagy zsírégető képességét, a központi idegrendszerre és a szív-és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen mellékhatások produkálása nélkül.
Kollagén: Kötőszöveti rostok alkotóeleme. Az inak, szalagok, a bőr az íny és az erek alkotásában is részt vesz.
Kudzu root: Méregtelenítő hatással rendelkezik, és ez által regenerálja a májat.
Leucine: Leucin – esszenciális aminosav, a szervezet nem képes előállítani.
Licorico root: Licorico gyökér. Görcsoldó és fekélyellenes hatása van.
Lysine: Lizin – esszenciális aminosav.
Lycopen: A paradicsom természetes pigmentje. Antioxidáns hatású.
Magnesium: Magnézium – Fontos az ideg és izomsejtek normális ingerlékenységének fenntertásához.
Malic acid: Malát – A citrát-ciklusban szereplő vegyület. Aminosavak és glukóz szintézisének is alapanyaga.
Maltodextrin: A maltodextrin igen könnyen emészthető és hamar energiát adó szénhidrát.
Methionine: Metionin – esszenciális aminosav. Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes szintetizálni, ezért elegendő bevitelük nagyon fontos.
Metafolin: Segíti az arginin teljes lebontását.
Méhpempő: A méhek által a királynő számára előállított speciális táplálék keverék. Tartalmaz vitaminokat, fehérjéket, hormonokat, cukrokat. Embergyógyászatban is alkalmazzák. Segíti a szervezet regenerálódását.
Molybdenum: Molibdén: A nukleotid anyagcserében fontos.
MSM: Methyl-sulfonyl-metan. Ízületi panaszok kezelésére ajánlják.
N-acetylcysteine: N-Acetilcisztein: antioxidáns hatású vegyület, ezáltal védelmet nyújt az oxigén szabadgyökökkel szemben.
Naringin: A grapefruitban található. Antioxidáns hatású vegyület.
Niacin: A számos enzimatikus folyamatban fontos szerepet játszó NAD és NADP alkotóeleme.
Panax ginseng root: Panax ginszeng gyökér. Növeli a szexuális teljesítményt, valamint az izmok tömegét.
Pantothenic acid: Pantoténsav – ( B5 vitamin) fontos szerepet jatszik a zsírsavak, a szénhidrátok és a szteroid hormonok anyagcseréjében.
Phenylalanine: Fenilalanin – esszenciális aminosav
Proline: Prolin – aminosav. Fehérjék alkotóeleme(izmok stb.) és energiaforrás.
Pygeum africanum: Gyulladáscsökkentő. Prosztata problémák kezelésére használják.
Quercetin: Főként a salátában, olajbogyóban, hagymában, petrezselyem zöldben található. Felvetik daganatellenes hatását.
Red clover: Vörös lóhere. Jótékony hatása van a tesztoszteron szintre és az izomtömegre.
Riboflavin: B2 vitamin: a sejtlégzésben játszik fontos szerepet.
Ribóz: Cukor. Energiaforrás, a DNS és RNS fontos alkotóeleme
Saw palmetto berry: Törpepálma kivonat. Csökkenti a gyulladást és minimalizálják a prosztata-megnagyobbodás veszélyét.
Schizandra berry: Vadszőlő termés. Az ősi kínai orvosok is ismerték. Potencianövelő és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki.
Serine: Szerin – aminosav. Energia termelés céljából felhasználódhat, illetve más aminosavak képzésében is részt vehet.
Selenium: Szelén. Antioxidáns vegyületek alkotóeleme, valamint szerepe van a pajzsmirigy hormonjainak szintézisében.
Siberian ginseng root: Szibériai ginszeng gyökér. Évelő növény. Növeli a fizikai teljesítőképességet, csökkenti a vér koleszterin-szintjét és jótékony a szexuális ciklusra. Serkenti az immunrendszert.
Silica: Szilícium (kovasav). A szilícium létfontosságú nyomelem az emberi szervezetben. Ez az elem részt vesz a kötő- és támasztószövetek struktúrájának kialakításában.
Szőlőmag kivonat: Antioxidáns, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Stinging nettle leaf:Csalánlevél. A hatóanyag a méregben van. Reuma, aranyér és köszvény kezelésére alkalmazzák.
Taurine: Taurin – aminosav. Elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint.
Threonine: Treonin – esszenciális aminosav.
Thiamin: Tiamin vagy B1 vitamin. A szénhidrát anyagcserében nagyon fontos koenzim.
Tribullus: Királydinnye a hivatalos neve.
Tibulus terrestris: Lábtövis. Emeli a férfi nemi hormon –a tesztoszteron- szintjét, így potencia és izomtömeg növelő hatása van.
Tongkat ali:Maláj Ginzeng: Potencia és izomtömeg növelő.
Tryptophan: Triptofán – esszenciális aminosav
Turmeric: Kurkuma. Indiai fűszernövény. Komoly kutatások folynak a kurkuma tumor-ellenes hatásának feltérképezésére. Javítja az Alzheimer-kóros betegek állapotát, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Turnera diffusa: lsd: Damiána levél
Tyrosine: Tirozin – aminosav. Több fontos hormon elő-anyaga. (dopamin, adrenalin, pajzsmirigy hormonok)
Uva ursi leaf: Medveszőlő. Örökzöld törpecserje. Enyhe vizelethajtó és jó fertőtlenítő szer. Hólyag és vesegyulladás esetén alkalmazzák.
Vanadium: Vanádium. Nyomelem. A szénhidrát- és zsíranyagcserében, a csontképzésben rendelkezik biokémiai funkcióval.
Valine: Valin – esszenciális aminosav.
Vitamin A: (Retinol). A látás biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlen. A retinában történő rodopszin szintézisben vesz részt.
Vitamin B1: lsd. Tiamin
Vitamin B2: lsd. Riboflavin
Vitamin B5: lsd. pantoténsav
Vitamin B6: Pyridoxin. Az aminosavak anyagcseréjében igen fontos. Használják hányáscsillapítóként is.
Vitamin B12: Kobalamin. Több enzim kofaktora. Szükséges a nukleinsavak (DNS, RNS) szintéziséhez. Hiányának legfontosabb tünete a súlyos (vészes) vérszegénység.
Vitamin C: Aszkorbinsav. Fontos a fogak, csontok, érfalak és egyéb kötőszövetek normális fejlődéséhez. Antioxidáns hatású.
Vitamin E: Alfa-tokoferol. hatása tisztázatlan, feltehetőleg antioxidáns vegyület.
Vitamin D: (D3 vitamin) Serkenti a kalcium és foszfor felszívódását a bélből, ezáltal erősíti a csontvázat és a fogazatot.
Wild Yam: Yamgyökér. Régóta használják női nemi zavarokra, valamint csontritkulás kezelésére.
Zinc: Cink. Enzimek és egyéb fehérjék, valamint a DNS felépítésében fontos.
Zöld tea: számtalan jótékony hatását írták le 1000 év alatt. Javítja a keringést, jó a vizelet kiválasztó rendszernek, segít az emésztési problémákon és javítja a terhelhetőséget.
Yohimbe: Yohimbin. Tehát Yohimbe a növény és az alkotóeleme a yohimbin. Fokozza a noradrenalin felszabadulását. Fokozza az éberséget és a teljesítőképességet, valamint afrodiziás és potencianövelő hatása van.