2024. Május 15. - 07:36:14
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Melyik összetevő micsoda a dobozokon?  (Megtekintve 62874 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

2008. Július 17. - 07:36:00
Válasz #105
Nem elérhető

FirstLady


Mert azért csak jutnak eszembe még dolgok :D

Xantángumi (E415):
A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel.
Vízben, savas és bázikus közegben is jól oldódik, és a folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített folyadék melegítés hatására is megőrzi állományát.
A sűrítőanyagot gyakran szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) kombinálva használják, így gumiszerű zselé jön létre. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. A fagylaltgyártás során csökkenti a jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a finoman eloszlatott rostanyagokat. A xantán ezen kívül üvegen és egyes fémeken kemény filmet tud képezni.

A xantán veszélytelennek számít. Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani. 
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 07:38:56
Válasz #106
Nem elérhető

FirstLady


Namegmégegy:

Citromsav (Citric acid, E330):
Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle.
Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint a sajt ömlesztésekor gátolja a fehérjék kicsapódását. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását (lásd: kálium-nitrit E 249), és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát.

A citromsav veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja. Az ipari előállítás módszere miatt a penészgomba-allergiában szenvedő embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
(Lévén erős sav, az E 330 fogszuvasodást okozhat. A magas citromsav-tartalmú és egyidejűleg sok cukrot is tartalmazó, frissítő italok nagy mennyiségű! fogyasztása a fogak károsodását okozhatja.)
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 10:49:11
Válasz #107
Nem elérhető

FirstLady


Na, akkor minden nap lesz egy csoport az E-s adalékanyagok közül. :)

Antioxidánsok:

Kéndioxid (kénessav, E220):
A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz.
Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem kívánt barnulását is. Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is ezek pedig a következők: Nátrium szulfit (E221), Nátrium-hidrogén-szulfit (E 222, nátrium-biszulfit, nátrium-szulfit),  Nátrium-diszulfit(E 223), Kálium-diszulfit (E 224), Kálcium-szulfit (E 226),   Kálcium-hidrogén-szulfit (E 227), Kálium-hidrogén-szulfit (E 228).

A kén-dioxid különféle módokon reagál az élelmiszerek összetevőivel, többek között hat a színezékek, az aromák és a vitaminok oxigén okozta lebomlása ellen. A B1 vitamint (tiamin) azonban a kénvegyületek bontják, ezért az alapvető élelmiszerekben, valamint azon termékekben, amelyek fontos szerepet játszanak a tiaminellátásban – ilyenek a gabona- és tejkészítmények, a gyümölcslé, a húskészítmények és a sör – a kén-dioxid és a szulfitok nem alkalmazhatók.
A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról. Azoknál az embereknél azonban, akiknek a szervezetében kevés van ebből az enzimből, egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás) jelentkezhetnek. Asztmás betegeknél a kénvegyületek asztmás rohamokat okozhatnak (szulfitasztma). Néhány esetben allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is megfigyeltek. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):  0,7 mg/kg.

Aszkorbinsav (E300):
Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik.
Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.
Az aszkorbinsav gátolja az oxigén minőségrontó hatását, így például a felszeletelt gyümölcs és zöldség barnulását is. Gyakran más antioxidánsokkal kombinálva használják. Az aszkorbinsavat gyakran nitrites pác-sóval együtt használják (lásd E 249, E 250), mert a hústermékek piros színkialakulását segíti, ugyanakkor gátolja a nitróz-amin képződést is. Az aszkorbinsav javítja a különféle lisztekből készült tészták minőségét. Nátrium-, és kalcium sóját is használják, nevezetesen: Nátrium-L-aszkorbát (E 301) és    Kálcium-L-aszkorbát (E 302).
Az aszkorbinsav veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik. Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor képződik a szervezetben.

Aszkorbinsav-észter (E 304, aszkorbil-palmitát E 304 (i), aszkorbil-sztearát E 304 (ii)):
Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsav palmitin- (E 304 i) vagy sztearinsav (E 304 ii) észterei. Az élelmiszeriparban az aszkorbil-palmitátnak van jelentősége, az aszkorbil-sztearátot szinte sosem használják.
Az aszkorbinsav-észterek az aszkorbinsavval ellentétben nem víz-, hanem zsíroldhatóak. Vitaminhatásuk csekély.
Az aszkorbinsav-észter zsírtartalmú élelmiszerekben antioxidánsként hat, valamint erősíti a többi antioxidáns hatását. Gyakran alfa-tokoferollal (E 307) kombinálva használják. Ezen kívül emulgátor hatása is van.
Az aszkorbinsav-észterek veszélytelennek számítanak. A vékonybélben aszkorbinsavra és zsírsavra bomolva felszívódnak.

Tokoferol (E 306):
A tokoferol az E-vitamin kémiai elnevezése. Az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejteket az oxigén káros hatásaitól. A megjelölés mögött legalább hét különféle tokoferol rejlik, ezeket főként olajos növények termelik; vitaminhatásuk eltérő erősségű. Dúsított természetes kivonatok esetében az E 306 keveréket jelöl.
A tokoferol zsírban oldódik, hőnek ellenáll, de fényhatásra érzékeny. A zsírokat és néhány természetes színezéket védi az oxigén károsító hatásától. Ezen kívül még ide tartoznak az Alfa-tokoferol (E 307), a Gamma-tokoferol (E 308), Delta-tokoferol (E 309).
Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét.
Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.

Propil-gallát (E 310, gallát):
A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt.
Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val (E 320) vagy BHT-vel (E 321) kombinálva használják. Hasonlóan viselkednek még:  Oktil-gallát (E 311), Dodecil-gallát (E 312).
A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.
Elfogadható napi beviteli mennyiség: 1,4 mg/kg.

Izo-aszkorbinsav (E 315, D-aszkorbinsav, eritroaszkorbinsav):
Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik.
Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást gátló hatással. Elősegíti a nitrites pác-só hatását a húskészítmények átpirosításakor, és meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok képződését. Keverékekben az izo-aszkorbinsav erősíti az egyéb antioxidánsok hatékonyságát. Sóját is használják: Nátrium-izo-aszkorbát (E 316).
Az izo-aszkorbinsav veszélytelennek számít. Az izo-aszkorbinsav konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI. Az állatkísérletekben a magas adagolású izo-aszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.

Butil-hidroxi-anizol (BHA, E 320):
A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad.
Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják. Jellemzői megegyeznek a BHT-vel (E 321).
A BHA gyorsan lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetben. Arra érzékeny embereknél gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki. Kozmetikumok esetében ismertek a BHA hatására jelentkező allergiás bőrreakciók. A butil-hidroxi-anizol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHA a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.

Lecitin (E 322):
A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük a tojássárgája, a répa, a hüvelyes növények és a növényi olajok gazdagon tartalmaznak lecitint.
A lecitin mint emulgátor lehetővé teszi, hogy a víz és zsírfázisok az élelmiszerekben ne váljanak szét. Lisztkezelőszerként javítja a tészták gyúrhatóságát és formázhatóságát, valamint késlelteti a sütemények „öregedését”. A margarinban arról gondoskodik a lecitin, hogy a serpenyőben ne spricceljen, továbbá védi a zsírokat az oxigén káros hatásaitól. Ezeket a technológiai hatásokat használják ki a szakácsok, amikor a megfelelő pillanatban tojáshoz, vajhoz, tejszínhez nyúlnak.   
A lecitin veszélytelennek számít. A szervezet teljes egészében hasznosítja.

Ón-II-klorid (E 512):
Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van.
Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorbántalmakat okozhat.

Ide tartozik a citromsav is, amely egy posttal lejjebb olvasható ;)

forrás: a tudatos vásárlók egyesületének honlapja (átszerkesztve, 1-2 helyen átírva)
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 21:05:57
Válasz #108
Nem elérhető

FirstLady


Csomósodást és lesülést gátló anyagok:

Kálcium-karbonát (E 170):
A kálcium-karbonát a természetben széleskörben megtalálható, a köznyelvben vízkőként vagy krétaként ismert. Vízben és zsírban oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny.
A magas tisztaságú kálcium-karbonátot az élelmiszer-előállításban különféle célokra használják fel: színezékként számos élelmiszert fehérre színez; bor és must készítésekor savanyúságot szabályozó anyagként használják; csomósodásgátlóként pedig a reszelt sajt összetapadását akadályozza meg. 
A kálcium-karbonát veszélytelennek számít.

Kálcium-foszfát (E 341):
A kálcium-foszfátok a foszforsav (E 338) módosulatai. Attól függően, hogy hány kálciumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetünk meg: monokálcium-foszfát ((E 341 i) dikálcium-foszfát (E 341 ii) és trikálcium-foszfát (E 341 ii). Hasonló anyag a Magnézium-foszfát (E 343)
Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú kálcium-foszfátok nagyon hatékonyan gátolják az élelmiszerek összetepadását, csomósodását és megkeményedését, ezért csomósodásgátlóként alkalmazzák.
A foszfátok veszélytelennek számítanak. Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.  Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Mannit (E 421):
A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.
A mannit veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezér azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni.

Cellulóz (E 460):
A cellulóz az elfásodott növényi sejtek legfontosabb vázanyaga. Mivel szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme, a liszteknek is összetevője. A növényi sejtekből elválasztott, módosítatlan cellulóz (E 460 ii) mellett a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett élelmiszeradalék.
Egyik sem oldódik sem vízben, sem pedig alkoholban, de egyenletesen eloszlathatók a folyadékokban, és bizonyos szerkezetet adnak nekik. A szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ezért gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszerekben, ahol kerek, tejszínes ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban és tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, továbbá gátolja a jégkristály-képződést a mélyfagyasztott termékekben.
A cellulóz veszélytelennek számít. Az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. A mikrokristályos cellulóz (E 460 ii) átjuthat a bélfalon, eddig azonban semmiféle egészségügyi következményt nem figyeltek meg.

Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói (E 470 a):
A telített zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsói a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A nátrium- és káliumsók nagyon alkalmasak zsíroldható anyagoknak apró cseppek formájában vízzel való elegyítésére. A kálciumsó emulgálóhatása ezzel szemben arra használható, hogy az apró vízcseppeket az olajokban oszlassa szét. A zsírsavak sóit gyakran más emulgátorok hatásának erősítése céljából adják a termékekhez. Jó filmképző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért bevonóanyagként is alkalmazzák őket. Savas közegben az anyagok elvesztik hatékonyságukat.
A zsírsavak sói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Zsírsavak magnéziumsói (E 470 b, magnézium-sztearát):
A telített zsírsavak magnéziumvegyületei a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A finom por nagyon jó tapadási tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért főként leválasztószerként használják. Különösen laza szekezetű anyagoknál őrlési és szitálási segédanyagként is alkalmazzák.
A zsírsavak magnéziumsói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b, TOSOM emulgátor):
A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is.
A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva veszélytelennek számít.

Magnézium-karbonátok (E 504):
A magnézium-karbonátokhoz a magnézium-karbonát (magnézia, E 504 i) mellett a magnézium-hidrogén-karbonát (E 504 ii) tartozik. Savakkal érintkezve szén-dioxid felszabadulása mellett lebomlik.
Az élelmiszeriparban a tejfehérjék és a kakaó feltárására, valamint savanyúságot szabályozóként az ivóvíz kezelésére használják. Ezenkívül konyhasó helyettesítésére, valamint poralakú élelmiszerek összetapadásának gátlására használják.
A magnézium-karbonátok veszélytelennek számítanak.

Magnézium-hidroxid (E 528):
A magnézium-hidroxid nehezen oldható por.
Mint bázikus tulajdonságú anyag, képes a savak semlegesítésére, a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására. A magnézium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. A vegyületet a legtöbb esetben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen.
A magnézium-hidroxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Magnézium-oxid (E 530, magnézia):
A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket.
A magnézium-oxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Nátrium-ferrocianid (E 535):
A nátrium-ferrocianid a ferrocianidok nátriummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk. Adalékanyagként a ferrocianidokat elválasztó hatásuk miatt alkalmazzák az élelmiszerekben. A konyhasó előállítása során befolyásolják a sókristályok tulajdonságait. A ferrocianidok a képződő sószemcsék közti résekben helyezkednek el, így gátolva meg összetapadásukat, biztosítva a só „folyósságát”. Ide tartozik még Kálium-ferrocianid (E 536), Kálcium-ferrocianid (E 538).
Az élelmiszerekben használt szokásos mennyiségben a ferrocianidok veszélyteleneknek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0,025 mg/kg (a ferrocianidok együttes mennyiségére)

Szilícium-dioxid (E 551, kovasav):
A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.
Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket, és nem is duzzadnak meg. A por alakú élelmiszerekben a szilíciumdioxid-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így a szilícium-dioxid meggátolja, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodik arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”. Ide tartoznak még származékai: Kálcium-szilikát (E 552), Magnézium-szilikát (E 553 a),  Talkum (E 553 b), Nátrium-alumínium-szilikát (E 554), Kálium-alumínium-szilikát (E 555), Kálcium-alumínium-szilikát (E 556), Alumínium-szilikát (E 559).
A szilícium-dioxid veszélytelennek számít.

Dimetil-polisziloxán (E 900, szilikonolaj):
A dimetil-polisziloxán kémiailag a szilikonokhoz tartozik, amelyeknek jellemző hálózatos és láncszerű struktúrája szilíciumból, oxigénből és hidrogénből épül fel.
Az élelmiszerekben szilikonolaj néven ismert anyag gátolja a dzsemek és gyümölcslevek készítésekor, illetve a sütési folyamatok során fellépő nemkívánatos hab képződését.
A dimetilpolisziloxán veszélytelennek számít. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 1,5 mg/kg

Méhviasz (E 901):
A méhek egy, főként zsírsavészterekből álló anyagot választanak ki, ez, az úgynevezett méhviasz a lép építőanyaga. Ez a fehér-sárga viasz nagyon értékes, ezért gyakran más viaszokkal keverik. A szervezet nem tudja felvenni.
Bevonóanyagként felületi kezeléssel gátolja pl. a gyümölcsök nedvességvesztését a héjon keresztül. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A méhviasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Kandelilla viasz (E 902, Kandelina viasz):
A kandelilla (papucsvirág, Pedilanthus tithymaloides) a pozsgás növények családjába tartozik. Mexikó félsivatagos részein, valamint az USA Texas, Arizona, és Kalifornia államaiban honos. A szárát és a néhány levelét körülvevő viasz védi a kiszáradástól.
A kandelilla viasz színe sárga-barna lehet, kemény és egyértelműen olcsóbb, mint a méhviasz (E 901). Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A kandelilla viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Karnauba viasz (E 903, brazilviasz):
A Brazíliában honos karnaubapálma (Copernica cerifera) barnás-zöldes viaszt képez.
Az úgynevezett karnauba viasz keményebb, mint a méh- vagy a kandelilla viasz (E 901, E 902), jól tapad, a felületnek fényt kölcsönöz, és erősíti a színeit. Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.
A karnauba viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Mikrokristályos viasz (E 905, paraffin, paraffinolaj):
A mikrokristályos viasz különféle hosszúláncú szénhidrátok keverékéből áll. Ez a különlegesen finom kristályszerkezetű viasz a kőolaj természetes összetevője.
A mikrokristályos viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 22:15:47
Válasz #109
Nem elérhető

FirstLady


Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 22:26:45
Válasz #110
Nem elérhető

God Vazzeg


Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/

2008. Július 17. - 22:28:28
Válasz #111
Nem elérhető

FirstLady


Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 22:30:27
Válasz #112
Nem elérhető

God Vazzeg


Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)

Lényegtelen hogy érdekel-e engem, nem csak nekem készül. Amúgy igen, érdekel, mert ha utána akarok valaminek nézni, nem kell keresgélnem, és tudom hol keressem  8-}

2008. Július 17. - 22:33:31
Válasz #113
Nem elérhető

FirstLady


Nah, látom az E-számok nem hoztak lázba senkit, szóval akkor felfüggesztem ezt a projektet, és majd nézek valami más témát, amire esetleg lehet kereslet  :-} ;)

Ilyen szinten még nem ugatom a kémiát, vagy biológiát, vagy mittomén, szerintem vagyunk ezzel így itt egypáran, ezért nem szólunk hozzá  :-/-(-:  ))=/
Najó, de emellett érdekel, vagy inkább nem? Mert ha nem az sem baj, csak akkor legalább olyan témáról írok, vagy gyűjtök, ami érdeklődésre tart számot :)

Lényegtelen hogy érdekel-e engem, nem csak nekem készül. Amúgy igen, érdekel, mert ha utána akarok valaminek nézni, nem kell keresgélnem, és tudom hol keressem  8-}
Okéj, akkor holnap folytatódik  8-) God megmentette az életét  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 22:35:29
Válasz #114
Nem elérhető

Gabe


én is belenéztem, tanulmányoztam, csak hozzászólni nem tudtam mit.
úgyhogy jöhet nyugodtan,
tudod 1doboz Nitrotech nem tart örökké  ;)
"Yeah buddy, light weight baby!"

2008. Július 17. - 22:37:50
Válasz #115
Nem elérhető

FirstLady


én is belenéztem, tanulmányoztam, csak hozzászólni nem tudtam mit.
úgyhogy jöhet nyugodtan,
tudod 1doboz Nitrotech nem tart örökké  ;)
Jaaaajjj, nemazért csinálom!!!
Oké, nem azt mondom, hogy nem esett jól, hogy kaptam ajándékot... de a motiváció az nem ez... Sokkal inkább az, hogy ne csak offoljak folyton ;) :D :D :D :D hasznos része legyek a fórumos társadalomnak, plusz okuljak én is, illetve hogy legyen egy adatbázis :)
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 17. - 22:57:17
Válasz #116
Nem elérhető

Gabe


Azért a viccet csak érted!  ;D
"Yeah buddy, light weight baby!"

2008. Július 18. - 07:10:46
Válasz #117
Nem elérhető

FirstLady


Emulgálósók:

Nátrium-foszfát (E 339):
A nátrium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Természetes körülmények között az ásványvizekben fordulnak elő. Attól függően, hogy hány nátriummolekula található benne, háromféle változatát különböztetjük meg: mononátrium-foszfát, dinátrium-foszfát és trinátrium-foszfát.
Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák: stabilizálják az élelmiszerek savfokát, és a kálcium-, magnézium-, vas- és nehézfémionok erős komplexbe kötésével segítik a stabilizáló és gélesítő anyagok működését.
Komplexképző tulajdonságuk segíti az antioxidánsok működését is. A foszfátok ezenkívül képesek a fehérjék szerkezetének meglazítására, miáltal azok képesek lesznek (nagyobb mennyiségű) víz megkötésére. A foszfátok teszik lehetővé az ömlesztett sajtok gyártását, és a húsipar is széles körben használja ezt az adalékanyagot.

A foszfátok veszélytelennek számítanak. Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.
Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 70,0 mg/kg (a foszforsav és foszfátok együttes mennyiségére, foszforban kifejezve).

Hidroxipropil-cellulóz (E 463):
A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik.
A hidroxipropil-cellulóz veszélytelennek számít. Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Július 18. - 08:10:07
Válasz #118
Nem elérhető

FirstLady


Emulgálószerek:

Lecitin (E 322): ld. antioxidánsok

Propilén-glikol-alginát (E 405):
A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát.
Az alginátok veszélytelennek számítanak.
A propilén-glikol-alginátot a szervezet lebontja. A molekula egy része felszívódik és a szervezet lebontja; az alginát-rész változatlan formában kiválasztódik. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 70,0 mg/kg.

Poliszorbát 20 (E 432, polioxietilén(20)-szorbitán-zsírsavészter, polioxietilén(20)-szorbitán-monolaurát):
A poliszorbát 20 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Hasonló szerek:   Poliszorbát 80 (E 433), Poliszorbát 40 (E 434), Poliszorbát 60 (E 435), Poliszorbát 65 (E 436).
A poliszorbátok veszélytelennek számítanak. A zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség:  25,0 mg/kg (a poliszorbátok összességére vonatkoztatva).

Ammónium-foszfatidok (E 442):
Az ammónium-foszfatidok a glicerin (E 422) zsírsavakkal és foszforsavval történő észterezésekor keletkeznek. A különféle összetételű vegyületek különösen alkalmasak arra, hogy a víz- és zsíroldható anyagokat egyenletesen keverékben tartsák. Emulgálóhatását például a csokoládé gyártáskor használják, hogy javítsák annak folyékonyságát.
Az ammónium-foszfatidok veszélytelennek számítanak. A szervezetben a zsírsavakhoz hasonlóan lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 30,0 mg/kg.

Szaharóz-acetát-izobutirát (E 444):
Szaharóz-acetát-izobutirátnak a szaharóz (kristálycukor) különféle észterkötésű vegyületeinek keverékét nevezik. Kémiai felépítése alapján alkalmas arra, hogy az olajtartalmú fázisok sűrűségét a víztartalmú fázisok sűrűségéhez igazítsa. Ezen kívül az illóolajoknak is jó oldószere, ezért az E 444 nagyon alkalmas arra, hogy az aromákat, a színezékeket és a kívánatos lebegőanyagok eloszlását a folyadékokban stabilan tartsa.
A szaharóz-acetát-izobutirát veszélytelennek számít. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 20,0 mg/kg.

Hidroxipropil-metil-cellulóz (E 464):
A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik.
A hidroxipropil-metil-cellulóz veszélytelennek számít. Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.

Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói (E 470 a) : Ld. a csomósodást gátlóknál.

Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471):
A mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei.
Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van, amelyet a zsírsavak sóinak (E 470 a) hozzáadásával erősíteni lehet. A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során a mono- és diglicerideket habmentesítő hatásuk miatt használják. Ide tartozik még: Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei (E 472 a), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei (E 472 b), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei (E 472 c), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavészterei (E 472 d), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei (E 472 e), Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősavészterei (E 472 f).
A zsírsavak mono- és digliceridjei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Zsírsavak cukorészterei (E 473):
A kristálycukor bizonyos feltételek mellett reagál a zsírsavakkal, főként a sztearin- és palmitinsavval, és cukorészter keletkezik.
Hatékonysága a zsírsav fajtájától, illetve a cukor részarányától függ. A cukorészter nehezen oldható, és változó erősségű emulgáló hatással rendelkezik. A cukorészterek keményítőben gazdag élelmiszerek csirizesedő képességét, tulajdonságait befolyásolják, így használatukkal a liszt- és csokoládémasszák folyékonyabbá válnak. Ide tartozik még a Szacharóz gliceridjei (E 474).
A zsírsavak cukorészterei veszélytelennek számítanak.
A molekula részei a zsír- és a cukoranyagcserében lebomlanak. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 30,0 mg/kg (a cukorészter E473 és cukorgliceridek E 474 együttes mennyiségére).

Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475):
A zsírsavak polimerizált glicerinnel alkotott észterei magas hőmérsékleten is stabilak. Kémiai szerkezete alkalmassá teszi 'olaj a vízben' és 'víz az olajban' emulziók képzésére is. Ezenkívül a levegővel felvert habokat stabilizálja, és meggátolja a forró olajok spriccelését.
A zsírsavak poliglicerin észterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg.

Poliglicerin-poliricinoleát (E 476, PGPR):
A poliglicerin és a poliricinsav által alkotott vegyület erős emulgáló hatással rendelkezik, és nagyon alkalmas vízoldható anyagok olajban való finom eloszlatására. Javítja a lecitin (E 322) hatását, csökkenti a csokoládémasszák viszkozitását, és javítja folyékonyságukat. A poliglicerin-poliricinoleát segíti a vékony és tartós csokoládébevonatok elkészítését. Technológiai segédanyagként az élelmiszeriparban segíti a süteményeknek a sütőlemeztől és a csokoládénak a formától való elválasztását.
Állatkísérletek során nagy  mennyiségű adagolás esetén a vese és a máj átmeneti megnagyobbodását figyelték meg. Emberre vonatkozó összehasonlító vizsgálat nem áll rendelkezésre.
A táblás csokoládéval, amelyet nemritkán naponta nagy mennyiségben fogyasztanak, könnyen túl lehet lépni a poliglicerin-poliricinoleátra vonatkozó ADI-értéket. A vékony torta- és édességbevonatok lényegesen kevesebb emulgátort tartalmaznak. Elfogadható napi beviteli mennyiség : 7,5 mg/kg.

Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477, propándiol-zsírsavészter):
A zsírsavak és propilén-glikol által alkotott molekula enyhe emulgáló hatással rendelkezik. Más emulgátorok hatását erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét. A zsírsavak propilén-glikol észterei javítják a habok és a laza szerkezetű élelmiszerek (pl. piskóta) légmegtartó képességét.
A zsírsavak propilén-glikol észterei veszélytelennek számítanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg.

Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b): ld. csomósodást gátlók.

Nátrium-sztearoil-2-laktilát (E 481, nátriumsztearoillactilát, laktát):
Ez az emulgátor a sztearoil-tejsav nátriumsója, amely a tej- és a politejsav sztearinésztere. Többek között a búzalisztben előforduló gluténnel kialakuló kölcsönhatásnak köszönhetően a nátrium-sztearoil-2-laktilát javítja a lisztek sütőtulajdonságait. A péksüteményekben a keményítővel létrehozott kapcsolatának köszönhetően növeli a keményítő vízkötő képességét, így késleltethető vele a termék öregedése. A nátrium-sztearoil-2-laktilátnak a tejfehérjékkel kialakított kölcsönhatásának köszönhetően javul a tej habképző tulajdonsága. Ez az adalékanyag azonban nagyon instabil, az élelmiszerekben összetevőire bomlik. Ide tartozik még: Kálcium-sztearoil-2-laktilát (E 482).
A nátrium-sztearoil-2-laktilát veszélytelennek számít.

Sztearil-tartarát (E 483, Sztearilborkősav):
A sztearil-tartarát a borkősavval (E 334) telített zsírsavak mono- és digliceridjeinek keverékét jelöli. Alkalmas 'olaj a vízben' emulzió látrehozására. Mivel a fehérjékkel, főként a búzafehérjével kölcsönhatást alakít ki, péksütemények előállításában van jelentősége.
A sztearil-tartarát veszélytelennek számít.

Szorbitán-monosztearát (E 491, szorbitán-zsírsavészter):
A szorbitán-monosztearát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról. Ide tartozik még: Szorbitán-trisztearát (E 492), Szorbitán-monolaurát (E 493), Szorbitán-monopalmitát (E 495).
A szorbitán-zsírsavészter veszélytelennek számít. A bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosul. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 25,0 mg/kg (az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva).

Dimetil-polisziloxán (E 900): ld. csomósodás gátlóknál.

Keményítő (E 1440, Hidroxipropil):
A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő olyan élelmiszerekhez is használható, amelyek sterilizálásra, illetve fagyasztásra és felengedésre kerülnek. Ide tartozik még: Dikeményítő-foszfát (E 1442, Hidroxipropil).
A (hidroxipropil) keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát (E 1450, kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő):
A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, a keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát fagyasztáskor is megtartja az élelmiszerek állagát és szerkezetét.
A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.
"Don't insult my intelligence!"- Firstlady 24 c. sorozat.

FirstLady


2008. Szeptember 18. - 23:23:56
Válasz #119
Nem elérhető

God Vazzeg