Általános Témák > Kaja Zóna

Tömegnövelős extrák

(1/42) > >>

Rencsi:
Halihó!

Itt szabadjára indul a sütkérezés! Minden, ami a tömegnövelős és csaló napokon csak engedett!
-Variációk marhára, szárnyasokra, vadakra éppúgy mint disznóra.
- Mártások és szószok ízkavalkádja, annak ami már unja a "rizsát" :D

Kezdetnek egy ütős párok, ki-ki döntse el, hogy melyikkel is kezdené a kóstolót! ;)

HAWAII PULYKAMELL

Hozzávalók:                        
   75 dkg pulykamellfilé (12 szelet);
   1 doboz körszeletes ananászkonzerv (12 db szelet);
   25 dkg szeletelt sajt, (pl.: light mozzarella);
   Só, bors;
   6 dl tej;
   3 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával;
   1 tojás sárgája;
   szerecsendió
   Olaj a sütéshez;

Elkészítés:
1.   A húst felszeleteljük, 12 darabnak kell kijönnie belőle, enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk. Egy nagyobb serpenyőben olajt hevítünk, kb. 3-4 evőkanál, fele lehet margarin is, szebb lesz akkor a színe. A húsokat hirtelen megsütjük rajta, hogy szép legyen a színük. Sütés közben fedőt használjuk, mert nem pattog szét annyira a zsiradék, illetve a gőz miatt puhább lesz hús. Az elkészült szeleteket egy nagy kimargarinozott tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé, ekkor borsozzuk meg kissé, letakarva félretesszük.
2.   A hús sütése közben elkészítjük a mártást. Ehhez a 6 dl tejet elkeverjük a liszttel, a tojássárgájával és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon besűrítjük. (Figyelni kell, mert a tojás sárgáját a meleg könnyen összekaphatja és csomós marad akkor.) Közben sóval, borssal, reszelt szerecsendióval (nagyon intenzív) ízesítjük.Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk és 10 dkg sajtot belereszelünk.
3.   A tepsibe sorakoztatott húsokat megkenjük a mártás ¾-ed részével, majd mindegyikre egy-egy ananászkarikát fektetünk, majd a maradék szószt is rátesszük. A tetejüket sajttal beborítjuk. Alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük.


GOMBÁS TÖLTÖTT

Hozzávalók:                        
   50 dkg csirkemellfilé, pulykamellfilé vagy sovány sertéshús;
   Só, bors;
   20 dkg csiperke;
   1 kis fej lilahagyma, vagy 2 szál újhagyma
   2 db közepes méretű csemegeuborka;
   2 dl tejszín;
   1 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával;
   1 teáskanál mustár (magos mustár a legjobb);
   Olaj a sütéshez;

Elkészítés:
1.   A húst felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Ha nagyobb, egyben lévő húsunk van, azt felszúrjuk késsel és fakanál nyelével kitágítjuk a nyílást és a tölteléket ebbe töltjük bele.
2.   A töltelék elkészítéséhez a hagymát finomra aprítjuk, a gombát felszeleteljük vékonyra, a csemegeuborkát is apróra daraboljuk. A hagymát 1-2 evőkanál olajon megdinszteljük, vigyázzunk, nehogy megégjen, pár perc múlva a gombát hozzátesszük. Lefedve kb. 5 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Kakukkfűvel fűszerezhetjük. A tejszínt közben kikeverjük a liszttel és a mustárral, a csemegeuborkát is beleszórjuk. Az szószt ráöntjük a gombárra és összeforraljuk annyira, hogy leve ne maradjon, egészen sűrű legyen. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk még.
3.   A töltést a következő képen végezzük: A hússzelet közepére, mérettől függően ráhelyezünk néhány kanál tölteléket, annyit, hogy egyik oldaláról indulva szorosan fel tudjuk tekerni, fogvájóval, vagy hústűvel megtűzzük, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon. Amennyiben egyben lévő húsunk van, csak egyenletesen beletöltjük a gombás masszát és a legvégét fogvájóval lezárjuk.
4.   Egy serpenyőben olajt hevítünk, és hirtelen elősütjük a töltött husikat, hogy szép színük legyen. Elősütés után tepsibe rakjuk őket, a fogvájókat kiszedjük, már nem fog szétesni. Minimális vizet öntünk alá, 2-3 ek., alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük.

Rencsi:
ASZALT SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL

Hozzávalók:                        
   50 dkg csirkemellfilé, pulykamellfilé vagy sovány sertéshús;
   20 dkg aszalt sárgabarack;
   125 g szeletelt light mozzarella;
   Só, bors;
   Olaj a sütéshez;

Elkészítés:
1.   A húst felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. A töltést a következő képen végezzük: A hússzelet közepére, mérettől függően 1-2 szelet mozzarellát helyezünk, ennek a közepét végigrakjuk aszalt kajszival. Egyik oldaláról indulva szorosan feltekerjük, fogvájóval, vagy hústűvel megtűzzük, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon.
2.   Egy serpenyőben olajt hevítünk, és hirtelen elősütjük a töltött husikat, hogy szép színük legyen. Elősütés után tepsibe rakjuk őket, a fogvájókat kiszedjük, már nem fog szétesni. Minimális vizet öntünk alá, 2-3 ek., alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük. Sajttal megszórhatjuk a tetejét. 
 /7%

Rencsi:
Utazásos, strandolós kedvenc receptem! Isteni finom!!  <3!

SONKÁS COTTAGE CHEES-ES MUFFIN

Hozzávalók (24 db-hoz) :                        
   6 tojás,
   40 dkg cottage cheese,
   30 dkg felkockázott (csirkemell)sonka,
   30 dkg reszelt sajt,
   40 dkg zabliszt,
   1-1,5 csomag sütőpor,
   2 szál felkarikázott újhagyma,
   ízlés szerint: só+bors. (
   kis tej, ha sűrű a massza;


Elkészítés:
1.   A tojás fehérjét kemény habbá verjük egy mokkáskanálnyi sóval. A sárgáját összeturmixoljuk a cottage cheese-zel, sonkával, sajttal, hagymával, majd  apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojásfehérjét. Amennyiben túl sűrű a tésztánk tejjel lazíthatjuk.
2.   A masszát kivajazott,kilisztezett formába kanalazzuk, kb. a mélyedés 3/4-ig töltjük. 170-180°C-on 20-25 percigig sütjük.

Rencsi:
SAJTOS TEJSZÍNES RAKOTT PULYKA

Hozzávalók:                        
   1 kg pulykamellfilé;
   Só, őrölt színes bors;
   4 evőkanál zabliszt;
   3 tojás;
   70 dkg reszelt trappista sajt;
   7 dl tejszín;
   Reszelt szerecsendió;
   1-2 gerezd fokhagyma;

Elkészítés:
1.   A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A bundáját elkészítjük, először lisztbe megforgatjuk a hússzeleteket, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba. Egy nagyobb, előre kivajazott és kilisztezett tepsibe fektetjük a bundás hússzeleteket, úgy hogy félig fedjék egymást.

2.   A főzőtejszínbe beletesszük a szerecsendiót (kis késhegynyi elég) és belenyomjuk a fokhagymát. Ha maradt a tojásból, vagy a sajtból, azt is belekeverjük. Egy sűrűbb mártást kapunk, ha túl sűrű, akkor tejjel lehet rajta hígítani. A tejszínt a tepsis húsra öntjük egyenletesen. Letakarjuk fóliával, és 55-60 percig közepes lángon sütjük, de az utolsó negyed órában már fólia nélkül, hogy szép piros legyen a teteje.
 /7%

Rencsi:
Ez egy másik nagy kedvencem!  <3!

CITROMOS KAKASMELLFILÉ

Hozzávalók:                        
   50-60 dkg kakasmellfilé, csirkemellfilé, vagy pulykamellfilé;
   Fekete őrölt bors; színes bors;
   Só;
   Oregano;
   1,5 fej fokhagyma;
   1 dl száraz fehérbor (pl.: Furmint);
   2 dl tejszín, vagy növényi főzőkrém szója fehérjével (laktóz mentes);
   1 evőkanál zabliszt;
   1 cirtom;
   Olívaolaj a sütéshez;
   5 dkg reszelt sajt;

Elkészítés:
1.   A mellfiléket 2-3 darabra szétdaraboljuk (kb. harmad tenyérnyi nagyságúakra), megsózzuk, fekete őrölt borssal megszórjuk. A fokhagymát gerezdjeire szedjük, megpucoljuk, de nem zúzzuk össze. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajt hevítünk, a húsdarabokat bele tesszük, a fokhagymagerezdeket pedig mellé. Közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Közben megszórjuk kis durvára darált színes borssal és 3 nagy csipetnyi morzsolt oreganoval.

2.   Mikor lepirultak a húsok, felöntjük 1 dl fehér borral, majd lefedjük. Közben megmossuk a citromot, a két dl tejszínt elkeverjük a citrom reszelt héjával (a fehér részt ne reszeljük bele) és az 1 ek. zabliszttel. Fél citrom levét kifacsarjuk és a húshoz adjuk. 1-2 percig még együtt főzzük, majd egy tűzálló tálba kiszedjük a húsokat.

3.   A visszamaradó fokhagymás szaftot kimerjük és pürésítjük (pl.: turmix, ha nincs késvillával szétnyomkodjuk). Visszaöntjük a serpenyőbe, hozzátesszük a citromos tejszínt, kis sót és összeforraljuk, hogy mártás sűrűségű legyen.

4.   A kész mártást ráöntjük a kiszedett húsra, reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Az utolsó negyed órában fólia nélkül, hogy piros legyen a teteje.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése