Általános Témák > Kaja Zóna

Tömegnövelős extrák

<< < (2/42) > >>

Rencsi:
Túlzások nélkül, aki eddig megkóstolta a következő volt a véleménye :  <3!  /7%  <3!

PULYKÁS TEJSZÍNES LASAGNE

Hozzávalók:                        
   50-60 dkg darált pulykahús (mellfilé lehetőleg);
   2 evőkanál olaj;
   5-6 gerezd fokhagyma;
   2-2,5 mokkáskanál só;
   2 mokkáskanál fehérbors;
   Pici reszelt szerecsendió;
   Fél mokkáskanál gyömbérpor;
   Egy mokkáskanál morzsolt oregano;
   1,5-2 dl víz;
   25 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával;
   2 tojás;
   1 evőkanál margarin (el is maradhat);
   4 evőkanál liszt;
   4 dl tej;
   2 dl tejszín;
   15 dkg sajt;

Elkészítés:
1.   A házi lasagne tésztával kezdjük a hozzákészülődést, ha nem előrevásároltból dolgozunk. A 25 dkg liszthez hozzáütjük a két tojást, és eldolgozzuk. Kevés vizet (kb. fél deci kell majd hozzá) apránként hozzádolgozunk, mindig csak annyit, amennyit felvesz. Végül egy kemény tésztát kapunk, amit sodrófa segítségével kb. 2-3 mm vastagra nyújtunk, felhajtjuk a fára és a közepénél elvágjuk. Az így kapott nagy téglalapot kisebb „négyzetekre” vágjuk. Kb. 16-18 db jön ki belőle, a kevésbé szimmetrikusak kerülnek majd a középső rétegre.
2.   A darált húst egy nagyobb serpenyőben, az olajon, lepirítjuk. Közben fűszerezzük: 1-1 mokkáskanál só és fehérborssal, zúzott fokhagymával, beleszórjuk a csipetnyi szerecsendiót (keveset, mert nagyon intenzív az íze), a gyömbért és az oreganot. Ahogy a levét elfövi, fokozatosan hozzáöntjük a vizet és készre pároljuk, azaz megvárjuk, míg ismét elpárolog a víz.
3.   A mártáshoz a margarint fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet apránként folyamatos kevergetés mellett beleöntjük, tejszínnel gazdagítjuk és még 1 dl vizet öntünk hozzá. Hozzáadunk 1 mokkáskanál sót és fehérborsot, folyamatosan kevergetve pedig besűrítjük. A végén mikor kész, elkeverünk benne 7 dkg reszelt sajtot.
4.   Egy kb. 16×25 cm-es tepsit kimargarinozunk és jöhet a rétegezés. Alulra kerül egy kis sajtos mártás, erre a tészta réteg, egymás mellett kb. 4 tésztalap elfér. Erre ismételten sajtos mártás kerül, majd a pulyka fele. Rá tészta, ide betehetjük a kevésbé szépre sikerült lapokat, tetejére mártás, hús, és jön a 3-dik réteg tészta, ezek szép egységes lapok legyenek lehetőleg, a tetejére öntet kerüljön, hogy a lapok megpuhuljanak. Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig sütjük.

Tündi-Bündi:
A mai diétásnak nem mondható ebédünk :)

Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina

Hozzávalók:
- olívaolaj
- fél kiló darált pulykamell
- 4-5 szelet bacon szalonna
- néhány tojás
- trapista sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- szárnyas fűszerkeverék
- 1 csokor petrezselyem

- kígyóuborka, szárított kaporlevél, két kis poharas joghurt a salátához.
- jégsaláta levelek a tálaláshoz

A darált pulykamellet bepácoltam a szárnyas fűszerkeverékkel és kevés olívaolajjal, apróra vágott petrezselyemmel és állni hagytam. A szintén apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem a fokhagymával együtt. Majd hozzáadtam a darált húst, lassú tűzön kevergetés mellett addig főztem míg fehér nem lett a hús. Egy serpenyőben megpirítottam a zsírjától megszabadított és kockára vágott bacon szalonnát aztán hozzáadtam a pulykához. Belereszeltem a sajtot és jól elkevertem. Közben egy másik edényben ízesített vízben előfőztem a hajdinát. Miután megpuhult és elfőtte a levét, hozzáadtam a húshoz és még 5 percig lassú tűzön fedő alatt pároltam. Ez alatt megsütöttem a tükörtojásokat. Közben kérjük, meg a kis kuktát (jelen esetben Lalika <:-) ), hogy reszelje le az uborkát és sózza be. A a joghurtokat elkeverjük egy tálban a kaporral, apróra vágott fokhagymával együtt és hozzáadjuk kinyomkodott uborkát (Lalika annyira szereti a joghurtos ubit, hogy szinte minden húsos ételhez ezt kell csinálnom :) ) A megmosott salátalevélre halmozzuk a húsos hajdinát és a tetejére a tükörtojást és hozzá adjuk a joghurtos uborka salit is.  /7%

Rencsi:

--- Idézetet írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 28. - 17:50:57 ---Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina

--- Idézet vége ---

Jól hangzik Tündi!  /7%
Mennyi hajdinát főztél fel hozzá?

Rencsi:
BROKKOLI PÜRÉ

Hozzávalók:                        
   350 g brokkoli rózsa;
   350 g burgonya (megpucolva);
   Só;
   1-2 evőkanál tejföl;

Elkészítés:

A megtisztított krumplit feltesszük főni enyhén sós vízbe. Mikor elkezdett forrni ugyan ennyi brokkolit hozzáteszünk. Amikor megfőtt leszűrjük, letörjük és 1-2 evőkanál tejfölt teszünk bele, illetve ízlés szerint még egy kis sót.

FOKHAGYMÁS RÁNTOTT SZELET

Hozzávalók:                        
   4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os csirkemell/pulykamell/sertéskaraj;
   3-4 gerezd fokhagyma;
   2 ek tejföl, ki is maradhat;
   Só;
   Őrölt bors;
Bundázáshoz:
   10 dkg liszt (fele zabliszt, fele univerzális búzaliszt búzacsírával);
   3 tojás;
   Kb.10 dkg zsemlemorzsa;
Sütéshez: bő olaj;
Elkészítés:

1.   A húst kissé kiverjük, majd a fokhagymával jól bedörzsöljük. Megsózzuk, megborsozzuk, és pár órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
2.   Először lisztbe, majd a sóval, borssal, tejföllel fölvert tojásba mártjuk. Zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Végül bő, forró olajban kisütjük és lecsepegtetjük.
 /7%

Tündi-Bündi:

--- Idézetet írta: Rencsi - 2010. Február 28. - 20:40:26 ---
--- Idézetet írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 28. - 17:50:57 ---Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina

--- Idézet vége ---

Jól hangzik Tündi!  /7%
Mennyi hajdinát főztél fel hozzá?

--- Idézet vége ---
1 whiskys pohárnyit szoktam kb kettőnknek..és 3, 4x annyi vízzel..edény függő, hogy milyen hamar fő meg..:) amúgy te mennyiért szoktad venni? én olyan 2-300 között 500g-os az jó ár?

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése