Általános Témák > Kaja Zóna
Tömegnövelős extrák
Rencsi:
Túlzások nélkül, aki eddig megkóstolta a következő volt a véleménye : <3! /7% <3!
PULYKÁS TEJSZÍNES LASAGNE
Hozzávalók:
50-60 dkg darált pulykahús (mellfilé lehetőleg);
2 evőkanál olaj;
5-6 gerezd fokhagyma;
2-2,5 mokkáskanál só;
2 mokkáskanál fehérbors;
Pici reszelt szerecsendió;
Fél mokkáskanál gyömbérpor;
Egy mokkáskanál morzsolt oregano;
1,5-2 dl víz;
25 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával;
2 tojás;
1 evőkanál margarin (el is maradhat);
4 evőkanál liszt;
4 dl tej;
2 dl tejszín;
15 dkg sajt;
Elkészítés:
1. A házi lasagne tésztával kezdjük a hozzákészülődést, ha nem előrevásároltból dolgozunk. A 25 dkg liszthez hozzáütjük a két tojást, és eldolgozzuk. Kevés vizet (kb. fél deci kell majd hozzá) apránként hozzádolgozunk, mindig csak annyit, amennyit felvesz. Végül egy kemény tésztát kapunk, amit sodrófa segítségével kb. 2-3 mm vastagra nyújtunk, felhajtjuk a fára és a közepénél elvágjuk. Az így kapott nagy téglalapot kisebb „négyzetekre” vágjuk. Kb. 16-18 db jön ki belőle, a kevésbé szimmetrikusak kerülnek majd a középső rétegre.
2. A darált húst egy nagyobb serpenyőben, az olajon, lepirítjuk. Közben fűszerezzük: 1-1 mokkáskanál só és fehérborssal, zúzott fokhagymával, beleszórjuk a csipetnyi szerecsendiót (keveset, mert nagyon intenzív az íze), a gyömbért és az oreganot. Ahogy a levét elfövi, fokozatosan hozzáöntjük a vizet és készre pároljuk, azaz megvárjuk, míg ismét elpárolog a víz.
3. A mártáshoz a margarint fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet apránként folyamatos kevergetés mellett beleöntjük, tejszínnel gazdagítjuk és még 1 dl vizet öntünk hozzá. Hozzáadunk 1 mokkáskanál sót és fehérborsot, folyamatosan kevergetve pedig besűrítjük. A végén mikor kész, elkeverünk benne 7 dkg reszelt sajtot.
4. Egy kb. 16×25 cm-es tepsit kimargarinozunk és jöhet a rétegezés. Alulra kerül egy kis sajtos mártás, erre a tészta réteg, egymás mellett kb. 4 tésztalap elfér. Erre ismételten sajtos mártás kerül, majd a pulyka fele. Rá tészta, ide betehetjük a kevésbé szépre sikerült lapokat, tetejére mártás, hús, és jön a 3-dik réteg tészta, ezek szép egységes lapok legyenek lehetőleg, a tetejére öntet kerüljön, hogy a lapok megpuhuljanak. Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig sütjük.
Tündi-Bündi:
A mai diétásnak nem mondható ebédünk :)
Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina
Hozzávalók:
- olívaolaj
- fél kiló darált pulykamell
- 4-5 szelet bacon szalonna
- néhány tojás
- trapista sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- szárnyas fűszerkeverék
- 1 csokor petrezselyem
- kígyóuborka, szárított kaporlevél, két kis poharas joghurt a salátához.
- jégsaláta levelek a tálaláshoz
A darált pulykamellet bepácoltam a szárnyas fűszerkeverékkel és kevés olívaolajjal, apróra vágott petrezselyemmel és állni hagytam. A szintén apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteltem a fokhagymával együtt. Majd hozzáadtam a darált húst, lassú tűzön kevergetés mellett addig főztem míg fehér nem lett a hús. Egy serpenyőben megpirítottam a zsírjától megszabadított és kockára vágott bacon szalonnát aztán hozzáadtam a pulykához. Belereszeltem a sajtot és jól elkevertem. Közben egy másik edényben ízesített vízben előfőztem a hajdinát. Miután megpuhult és elfőtte a levét, hozzáadtam a húshoz és még 5 percig lassú tűzön fedő alatt pároltam. Ez alatt megsütöttem a tükörtojásokat. Közben kérjük, meg a kis kuktát (jelen esetben Lalika <:-) ), hogy reszelje le az uborkát és sózza be. A a joghurtokat elkeverjük egy tálban a kaporral, apróra vágott fokhagymával együtt és hozzáadjuk kinyomkodott uborkát (Lalika annyira szereti a joghurtos ubit, hogy szinte minden húsos ételhez ezt kell csinálnom :) ) A megmosott salátalevélre halmozzuk a húsos hajdinát és a tetejére a tükörtojást és hozzá adjuk a joghurtos uborka salit is. /7%
Rencsi:
--- Idézetet írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 28. - 17:50:57 ---Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina
--- Idézet vége ---
Jól hangzik Tündi! /7%
Mennyi hajdinát főztél fel hozzá?
Rencsi:
BROKKOLI PÜRÉ
Hozzávalók:
350 g brokkoli rózsa;
350 g burgonya (megpucolva);
Só;
1-2 evőkanál tejföl;
Elkészítés:
A megtisztított krumplit feltesszük főni enyhén sós vízbe. Mikor elkezdett forrni ugyan ennyi brokkolit hozzáteszünk. Amikor megfőtt leszűrjük, letörjük és 1-2 evőkanál tejfölt teszünk bele, illetve ízlés szerint még egy kis sót.
FOKHAGYMÁS RÁNTOTT SZELET
Hozzávalók:
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os csirkemell/pulykamell/sertéskaraj;
3-4 gerezd fokhagyma;
2 ek tejföl, ki is maradhat;
Só;
Őrölt bors;
Bundázáshoz:
10 dkg liszt (fele zabliszt, fele univerzális búzaliszt búzacsírával);
3 tojás;
Kb.10 dkg zsemlemorzsa;
Sütéshez: bő olaj;
Elkészítés:
1. A húst kissé kiverjük, majd a fokhagymával jól bedörzsöljük. Megsózzuk, megborsozzuk, és pár órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
2. Először lisztbe, majd a sóval, borssal, tejföllel fölvert tojásba mártjuk. Zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Végül bő, forró olajban kisütjük és lecsepegtetjük.
/7%
Tündi-Bündi:
--- Idézetet írta: Rencsi - 2010. Február 28. - 20:40:26 ---
--- Idézetet írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 28. - 17:50:57 ---Darált pulykamelles bacon-ös tükörtojásos hajdina
--- Idézet vége ---
Jól hangzik Tündi! /7%
Mennyi hajdinát főztél fel hozzá?
--- Idézet vége ---
1 whiskys pohárnyit szoktam kb kettőnknek..és 3, 4x annyi vízzel..edény függő, hogy milyen hamar fő meg..:) amúgy te mennyiért szoktad venni? én olyan 2-300 között 500g-os az jó ár?
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése