Halihó!
Itt szabadjára indul a sütkérezés! Minden, ami a tömegnövelős és csaló napokon csak engedett!
-Variációk marhára, szárnyasokra, vadakra éppúgy mint disznóra.
- Mártások és szószok ízkavalkádja, annak ami már unja a "rizsát"
Kezdetnek egy ütős párok, ki-ki döntse el, hogy melyikkel is kezdené a kóstolót!
HAWAII PULYKAMELLHozzávalók:
75 dkg pulykamellfilé (12 szelet);
1 doboz körszeletes ananászkonzerv (12 db szelet);
25 dkg szeletelt sajt, (pl.: light mozzarella);
Só, bors;
6 dl tej;
3 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával;
1 tojás sárgája;
szerecsendió
Olaj a sütéshez;
Elkészítés:
1. A húst felszeleteljük, 12 darabnak kell kijönnie belőle, enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk. Egy nagyobb serpenyőben olajt hevítünk, kb. 3-4 evőkanál, fele lehet margarin is, szebb lesz akkor a színe. A húsokat hirtelen megsütjük rajta, hogy szép legyen a színük. Sütés közben fedőt használjuk, mert nem pattog szét annyira a zsiradék, illetve a gőz miatt puhább lesz hús. Az elkészült szeleteket egy nagy kimargarinozott tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé, ekkor borsozzuk meg kissé, letakarva félretesszük.
2. A hús sütése közben elkészítjük a mártást. Ehhez a 6 dl tejet elkeverjük a liszttel, a tojássárgájával és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon besűrítjük. (Figyelni kell, mert a tojás sárgáját a meleg könnyen összekaphatja és csomós marad akkor.) Közben sóval, borssal, reszelt szerecsendióval (nagyon intenzív) ízesítjük.Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk és 10 dkg sajtot belereszelünk.
3. A tepsibe sorakoztatott húsokat megkenjük a mártás ¾-ed részével, majd mindegyikre egy-egy ananászkarikát fektetünk, majd a maradék szószt is rátesszük. A tetejüket sajttal beborítjuk. Alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük.
GOMBÁS TÖLTÖTTHozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, pulykamellfilé vagy sovány sertéshús;
Só, bors;
20 dkg csiperke;
1 kis fej lilahagyma, vagy 2 szál újhagyma
2 db közepes méretű csemegeuborka;
2 dl tejszín;
1 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával;
1 teáskanál mustár (magos mustár a legjobb);
Olaj a sütéshez;
Elkészítés:
1. A húst felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Ha nagyobb, egyben lévő húsunk van, azt felszúrjuk késsel és fakanál nyelével kitágítjuk a nyílást és a tölteléket ebbe töltjük bele.
2. A töltelék elkészítéséhez a hagymát finomra aprítjuk, a gombát felszeleteljük vékonyra, a csemegeuborkát is apróra daraboljuk. A hagymát 1-2 evőkanál olajon megdinszteljük, vigyázzunk, nehogy megégjen, pár perc múlva a gombát hozzátesszük. Lefedve kb. 5 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Kakukkfűvel fűszerezhetjük. A tejszínt közben kikeverjük a liszttel és a mustárral, a csemegeuborkát is beleszórjuk. Az szószt ráöntjük a gombárra és összeforraljuk annyira, hogy leve ne maradjon, egészen sűrű legyen. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk még.
3. A töltést a következő képen végezzük: A hússzelet közepére, mérettől függően ráhelyezünk néhány kanál tölteléket, annyit, hogy egyik oldaláról indulva szorosan fel tudjuk tekerni, fogvájóval, vagy hústűvel megtűzzük, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon. Amennyiben egyben lévő húsunk van, csak egyenletesen beletöltjük a gombás masszát és a legvégét fogvájóval lezárjuk.
4. Egy serpenyőben olajt hevítünk, és hirtelen elősütjük a töltött husikat, hogy szép színük legyen. Elősütés után tepsibe rakjuk őket, a fogvájókat kiszedjük, már nem fog szétesni. Minimális vizet öntünk alá, 2-3 ek., alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük.