2024. Május 15. - 07:13:00
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Érdekes cikk a testépítés elméletéről és gyakorlatáról  (Megtekintve 3776 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2015. Július 30. - 10:11:06
Megtekintve 3776 alkalommal
Nem elérhető

miozin48


Sziasztok!

Nemrég kezdtem el testépítéssel foglalkozni (három hónapja járok edzésre). Egyik első dolgom az volt, hogy megpróbáltam elolvasni a magyar és angol nyelven hozzáférhető szakirodalmat a testépítés elméletéről és gyakorlatáról. Találtam jó néhány kiváló cikket és könyvet – meg egy halom szemetet.

Az egyik cikk nagyon felkeltette a figyelmemet. Egy Casey Butt nevű, feltehetőleg orvos vagy biológus képzettségű fazon (mellesleg több, mint 20 éve haladó szintű testépítő) írta. Láthatólag nagyon tájékozott a témában, és cikkében világosan és logikusan leírja, hogy mire kell odafigyelni, mit hogyan kell csinálni, ha eredményesen akarod a tested fejleszteni. Különösen hasznos az, hogy leleplezi a baromságokat, amiket a testépítő lapokban és az internetes fórumokon írkálnak, és az üzleti fogásokat, amikkel a cégek rá akarnak venni téged, hogy minél több haszontalan étrendkiegészítőt, csodaszert vagy tuti edzéstervet megvegyél. A kritikája helyenként elég kemény, de amennyire meg tudom ítélni (magam is biológus vagyok) helytálló - és szerintem a humora sem rossz.

Úgy gondoltam, hogy a cikkben leírt információk nagy hasznára lehetnek a magyar testépítők közösségének is (különösen a kezdőknek, mint pl. én  ;)), ezért lefordítottam magyarra. Itt a link, ahonnan a magyar változatot PDF formátumban le lehet tölteni:

http://intron-trans.hu/bodybuild/casey_butt_bb_szabalyok.pdf

Ajánlom, hogy olvasd el – még ha meg is vagy győződve arról, hogy te már (szinte) mindent tudsz a vasgyúrásról. Okoz majd neked néhány meglepetést, ezt garantálom.

Itt van még két link, ahonnan a cikkben ajánlott testépítő könyvek közül kettőt le tudsz tölteni. Ezek is nagyon hasznos olvasmányok, de csak angolul hozzáférhetők. Ezek már túl hosszúak ahhoz, hogy egy-két hétvége alatt lefordítsam.   :(

http://intron-trans.hu/bodybuild/Beyond_Brawn_[Stuart_McRobert].pdf
http://intron-trans.hu/bodybuild/Weight-Training_Technique_[Stuart_McRobert].pdf

Elolvastam mind a kettőt, és szerintem is nagyon hasznos és informatív könyvek.

Kellemes (és hasznos) olvasgatást!