2024. Május 09. - 21:44:58
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Clomid vagy Nolvadex? Melyik a jobb? (A Nagy Vita, amiről jobb ha többet tudsz)  (Megtekintve 79841 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. Április 11. - 12:00:32
Megtekintve 79841 alkalommal
Nem elérhető

efitmaster

Adminisztrátor
Clomid (Clostylbegit – Clomifén (citrát) )

Nolvadex ( Zitazonium - Tamoxifén (citrát)

Ezek után ebben a cikkben és topikban csak Clomid és Nolva néven fogok rájuk hivatkozni.

Sokan ismerik ezt a régi vitát a testépítő körökben, de még többen vannak azok, akik nem sokat hallottak még erről. Viszont van egy olyan kisebb csoport, aki „majdnem mindent” tud ezzel kapcsolatban, de a legtöbben ezek közül a srácok közül sok téves információt kaptak és adtak tovább az előző években erről, így elég összezavarodottak ezzel kapcsolatban is láthatóan. Ez nem csak ezen a területen van így természetesen.

Namost, az igazság az, hogy ebben a témában nagyon sok fontos kérdést letisztáztak már az előző 20-30 évben, de mégis úgy néz ki, hogy a helyes információk csak nem jutnak el az emberekhez ezzel kapcsolatban. Miért van az, hogy Magyarországon ennyien tévesen ismerik ezt a két gyógyszert a sportolók között? Természetesen ugyanaz az oka, mint bárhol máshol a világon. A dílerek közül a legtöbb analfabéta, a felhasználók közül pedig mégtöbben. (Ráadásul nem sok olyan ember van, aki normális leírásokat ír magyarul ezekről az anyagokról.) Ez nem akkora nagy probléma, mármint a nemtörődömség, ha mondjuk a politikáról van szó, mivel ott alap az analfabétizmus és az ignorencia, legalábbis eléggé úgy tűnik napjainkban. Viszont ha a saját testedről és egészségedről beszélünk, akkor jobb ha érted, miről van szó, mert egész életedben bánhatod, hogy nem figyeltél oda, amikor kellett volna. Miközben olyan anyagokat használsz, amik képesek csúnyán hatással lenni a testedre és könnyen elvesztheted a kontrollt a saját testeddel kapcsolatban. Rendben, itt ebben a témában most nem olyan komoly dolgokról beszélünk, csak arról, hogy a sportolóknak(főleg a szteroidokat használóknak) női mellei nőhetnek véletlenül, elhagyhatja őket a barátnőjük bizonyos fura hirtelen okok miatt  ;D, elveszthetik az erejüket és a megszerzett izomtömegüket, és a "fiúk összementek" című film lesz a kedvenc múvijuk egy idő után.

Akkor most Clomid vagy Nolva?

Na, vágjunk megint egyből a leves közepébe. Legyen itt a referencia erről végre.

Minden jobb testépítő fórumon megjelenik egyszer csak egy ember, aki előnyben részesíti a Nolvát a Clomiddal szemben, és erre elég nagy vita robban ki azon a fórumon. Ez előbb utóbb megtörténik minden szteroidokról is szóló fórumon. A leghíresebb szteroid guruk akár hónapokig tartó vitákat folytattak erről még 2003 körül nemzetközi fórumokon. Majdnem „kigyulladtak” akkoriban emiatt ezek a fórumok. Mint ahogy ez a bodybuilding.hu fórumon is megtörténik néhány témánál folyamatosan.

Eleinte azt gondoltam, hogy írok erről egy összefoglaló cikket, mivel minden hozzáértőnek(elsősorban nem magyar guruknak) határozott és hasonló véleménye van erről a témáról, de aztán találtam egy már megírt cikket erről, ami teljesen megegyezett azzal, amit én leírtam volna, sőt szinte tökéletesen meg lett írva, így most csak lefordítom itt ezt az üzenetet.

Mit írt W. Llewellyn (Az Anabolics 2000 – 2007 könyv szerzője) pár éve erről? Valami ilyesmit:

„Az igaz, hogy a Nolvadex egy sokoldalú anyag és sokan tudják, hogy egy nagyon jó anti-ösztrogén, de kevesebb embert érdekel az a tulajdonsága, hogy nagyon jó hatással van a koleszterinre(HDL – jó), sajnos ez csak kevés embert érdekel; és már nem is akarja a legtöbb testépítő meghallani azt, hogy a Nolvadex kitűnő a saját tesztoszteron termelés elősegítésére. Csak a Clomidot akarják erre. Csupán találgatni tudok, de ez valószínűleg csak egy pár apró félreértésen alapulhat, a két gyógyszer működésével kapcsolatban.

Ebben az írásban szeretném kifejteni e két hatóanyag jellemzőit, és tisztán elmagyarázni a Nolvadex hasznosságát a tesztoszteron termelés növelésének kifejezett céljára.

Nem igazán lehet tudni, hogy hogyan vált a testépítők fejében különállóvá a Clomid és a Nolva. Ezek bizonyosan nem különállóak. A Clomid és a Nolvadex mindketten anti-ösztrogének és mindketten a „trifeniletilének” hatóanyag csoportjába tartoznak. Struktuálisan összetartoznak és specifikusan szelektív ösztrogén receptor modulátorként osztályozzák őket (SERM), kevert, agonista és antagonista tulajdonságokkal. Ez annyit jelent, hogy bizonyos szövetekben blokkolják az ösztrogén hatását a receptorok kötődési kapacitásának változtatásával, miközben máshol pedig ösztrogénként működnek, aktiválva a receptorokat.

Férfiakban mindkét gyógyszer anti-ösztrogénként működik, használva az ösztrogén negatív visszacsatolást ellenző kapacitásukat a hipotalamusznál és stimulálják a megnövelt GnRH(Gonadotropint Kiválasztó Hormon) kiválasztást. Ennek eredménye, hogy az LH(Lutenizáló Hormon) kiválasztás növekszik ezáltal az agyalapi mirigynél, amely emiatt növeli a tesztoszteron szintet a herék munkája révén. Mindkét gyógyszer megteszi ezt, de némely okból a testépítők azt hiszik, hogy csak a Clomid az egyetlen gyógyszer, amely stimulálja a tesztoszteront. Amit viszont egy kevés kutatással találni fogsz az az, hogy a Nolvadex nem csak hogy jó ugyanerre a célra, de valójában ennek kellene a kettő közül az előnyben részesített hatóanyagnak lennie a testépítők között.

A tanulmányok, melyeket az 1970-es években végeztek a belgiumi Ghent Egyetemen, elég egyértelművé teszik a Nolvadex előnyeit, a Clomiddal szemben, a tesztoszteron szint növelésében.
Ebben a kutatók a Nolvadex és a Clomid hatásait vizsgálták a normál férfiak endokrin(belső kiválasztási) profiljában, emellett azoknál, akik "alacsony spermaszám" betegségben szenvedtek (oligospermia). A mi céljainkra itt nyilvánvalóan, a gyógyszerek hormonálisan normális embereken elért eredményei a legjelentősebbek most.

Eléggé megvilágosító az amit a tanulmány korai részénél találtak. 10 napon át 20mg Nolvadexet használtak és a szérum tesztoszteron szint az alapvonalhoz képest 142%-ot emelkedett, ami a napi 150mg Clomiddal volt általánosan hasonló eredmény. (a tesztoszteron növekedés enyhén, de nem jelentősen volt magasabb a Clomidnál 150mg-nál.) De azért emlékeznünk kell valamire, mégpedig arra, hogy ez a hatás 3db 50mg-os Clomidé volt. A Clomid és a Nolvadex tablettánkénti ára tipikusan hasonló és ezért máris látszik, hogy az ár/hatékonyság verseny erősen a Nolvadex irányába dől el.

Agyalapi mirigy érzékenység a GnRH-val szemben.

De egy ennél sokkal érdekesebb dolog történik. A kutatók szintén csináltak egy GnRH stimulációs tesztet, előtte és utána, a Nolvadex és Clomid kezelés különböző pontjainál, és a két gyógyszer meglehetősen különböző eredményeket produkált. Ezek a tesztek szintén tartalmazták a 100mcg GnRH infúziózását a tesztelt páciensekbe, ahhoz, hogy megmérjék az agyalapi mirigy LH termelését ennek reakciójaként.

Ennek a tesztnek a középpontjában annak a megállapítása volt, hogy mennyire érzékeny az agyalapi mirigy a Gonadotropint Kiválasztó Hormonra. Minél érzékenyebb az agyalapi mirigy, annál több LH kiválasztás történik. A teszt azt mutatta ki 10 nap Nolvadex kezelés után, hogy az agyalapi mirigy érzékenysége a GnRH-ra enyhén növekedett a kezelést megelőző állapothoz képest. Ezzel ellenkezően, 150 mg Clomid 10 napos adagolása után az agyalapi mirigy érzékenysége a GnRH-ra folyamatosan CSÖKKENT.( Több LH kiválasztás történt a Clomid kezelést megelőzően!)

Ahogy ez a tanulmány haladt tovább a 6. hétig, az agyaglapi mirigy érzékenysége a GnRH-ra jelentpsen magasabb volt, mint kezelés előtt vagy a 10. napi szintnél. Ennél a pontnál ugyanaz a 20mg dózis még mindig emelte a tesztoszteron és LH szintet egy átlagos 183% és 172%-al az alapszinthez képest, amely ismét csak mérhetően magasabb, mint ami a 10. napnál megfigyelhető emelkedés volt. A Clomid kezelés 10. napjára viszont már kifejeződött az agyalapi mirigyet GnRH-ra  érzéketlenné tevő hatása, miközben a Nolvadex hosszabb idejű használata után is csak az agyalapi mirigy erre a hormonra történő érzékenységének szolgálata volt megfigyelhető. Ez nem azt jelenti, hogy a Clomid nem fogja emelni a tesztoszteron szintet, ha 6 hétig használjuk. Mindenképpen az ellenkezője igaz. De meg kell jegyeznünk a Nolvadex előnyét itt.

A Clomid, mint Ösztrogén

A két összetevő fenti különbségeire valószínűleg magyarázattal szolgál a két hatóanyag ösztrogenikus természete. A kutatók tisztán támogatják ezt az elméletet mikor megjegyzik leírásaikban, hogy „ a különböző reakciók a két összetevőnél, a Clomid alapvető ösztrogenikus hatásának tulajdonítható, amely ebben a tanulmányban a transcortin és a tesztoszteron/ösztradiol megkötö globulin szint(SHBG) megnövekedésében mutatta meg magát; ez a növekedés nem jelentkezett a tamoxifén(Nolvadex) kezelés után”. A tanulmány leírásának későbbi részeiben található elméletek átnézése közben, olyan elméletekben, mint a megnövekedett androgén és ösztradiol szint miatt történő interferencia, a kutatók folyamatosan megjegyzik, hogy e hormonok emelkedése hasonló volt mindkét gyógyszer hatására, és kijelentik, hogy „ A Clomid alapvető ösztrogenikus aktivitási funkciója, - amely a tamoxifennél hiányzik - nagy valószínűséggel a magyarázat”. 

Annak ellenére, hogy e kettő egy csoportba tartozó ant-ösztrogén, mégis nagyon különbözően tevékenykednek a különböző működési oldalakon. A Nolvadex úgy tűnik, hogy erősen anti-ösztrogén mindkettőnél, a hypotalamusznál is és az agyalapi mirigynél, amivel ellentétben a Clomid , amely bár anti-ösztrogén a hypotalamusznál, úgy tűnik gyenge ösztrogénként viselkedik viszont az agyalapi mirigynél. Ahhoz hogy alátámasszuk ezt, megnézhetjük azt az in-vitro állatkisérletet, amelyet az American Journal of Physiology 1981 februári számában publikáltak.(2)

Ez az írás a Clomid és a Nolvadex hatásást vizsgálja a GnRH által stimulált LH kiválasztást illetően, tenyésztett patkány agyalapi mirigy sejtekből. Ebben az írásban megjegyzik, hogy a Clomiddal inkubált sejteknek közvetlen ösztrogenikus hatása volt a tenyésztett agyalapi mirigy sejt érzékenységre, egy gyengébb, de még mindig jelentős ösztrogénként kifejeződve, hasonlóan az ösztradiolhoz. Másrészről viszont, a Nolvadexnek semmilyen hatása nem volt az LH érzékenységre, emellett enyhén blokkolta az ösztrogén hatását, ahol mindkét anyaggal inkubáltak ugyanabban a tenyésztésben.

Következtetés

Egyszerűen összefoglalva a fent leírtakat, a Nolvadex tisztábban anti-ösztrogenikus a két összetevő közül, legalábbis ami a HPTA-t illeti (hypotalamusz - agyalapi mirigy- herék tengely). Ez a tény önmagában előnyt ad a testépítők számára a Clomidhoz képest.

Ez még jobban igaz abban az időben, amikor a célunk az, hogy visszaállítsuk a kiegyensúlyozott HPTA működést a szervezetben és eközben nem szeretnénk érzéketlenné tenni az agyalapi mirigyet a GnRH-val szemben. Mivel ez egy bizonyos szinten lelassíthatja a feljavulást, mivel az agyalapi mirigy csak nagyobb dózisú hipotalamusz által termelt GnRH-ra reagálna a Clomid jelenlétében, ahhoz, hogy ugyanazt az LH stimulációt megkapjuk.

A Nolvadex szintén előnyösebb választásnak tűnik a hosszabb használat szempontjából azok számára, akik elég hatékonynak találják az anti-ösztrogéneket a tesztoszteronszint növelésben és így anabolikus hatások miatt szeretnék használni. Itt (hosszabb távon) a Nolvadex, úgy tűnik, jobb és még stabilabb növekedést biztosít a tesztoszteron szint növelésben és valószínűleg hasonló vagy nagyobb hatást ajánl, mint a Clomid, ráadásul kevesebb pénzért. A potencionális SHBG szint emelkedés a Clomid használata mellett, más kisérletekkel alátámasztva(3), szintén aggodalomra ad okot, minthogy ennek hatására kevesebb szabad tesztoszteront enged, mint amennyit a Nolvadexel érünk el.

Végül, de nem utolsó sorban, mindkét gyógyszer hatékony anti-ösztrogén a gyno megelőzésében és a saját tesztoszteron növelésében, ennek ellenére a fenti kutatások elég bizonyítékot szolgáltatnak számomra ahhoz, hogy a Nolvadex legyen mindenkor a jó választás."

1. Hormonal effects of an antiestrogen, tamoxifen, in normal and oligospermic men. Vermeulen, Comhaire. Fertil and Steril 29 (1978) 320-7
2. Disparate effect of clomiphene and tamoxifen on pituitary gonadotropin release in vitro. Adashi EY, Hsueh AJ, Bambino TH, Yen SS. Am J Physiol 1981 Feb;240(2):E125-30
3. The effect of clomiphene citrate on sex hormone binding globulin in normospermic and oligozoospermic men. Adamopoulos, Kapolla et al. Int J Androl 4 (1981) 639-45



Természetesen sok más információt is összegyüjtünk majd ebben a topikban erről.

 O0
"Gyerekek, ne írjatok nekem privátokat kérdésekkel, mert még nem vagyok nyugdíjas és nincs időm válaszolni rájuk. Majd 25 év múlva! Thanx! " - efitmaster és anonym alcoholic

"Csak azok érhetnek el valaha is nagyot, akik mernek nagyot bukni" --Robert Francis Kennedy

"Egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még csak a cipőjét húzza"

2009. Április 11. - 13:14:43
Válasz #1
Nem elérhető

warren


Minden elismerésem ezért a remek cikkért!

Érthető és velős írás.

Köszönöm

 ****:))))))
http://www.youtube.com/watch?v=sAPv_DhIFkQ

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

2009. Április 11. - 13:27:23
Válasz #2
Nem elérhető

Raymond


Kössz a cikket Efit......kellett ez már.....respect
 /:-) :-){

2009. Április 11. - 13:46:38
Válasz #3
Nem elérhető

God Vazzeg


Meggyőző!  :-){

Annyit még hozzátennék, hogy a clomid nagyon jó olyankor, ha levezetéskor potencia problémák jelentkeznek. Nyilván a fenti cikkből kikövetkeztetve ösztrogénként viselkedik a clomid, ezzel ellensúlyozva az esetleges nagyon leszorított ösztrogén aktivitást. Ha helytelenül következtetek úgyis javítasz  ;D

Erre gondolok:
"a Clomid , amely bár anti-ösztrogén a hypotalamusznál, úgy tűnik gyenge ösztrogénként viselkedik viszont az agyalapi mirigynél."

2009. Április 11. - 13:49:59
Válasz #4

csery

Vendég
Ezek alapján aztmondom hogy a Nolva a jobb választás, tekintve a céljainkat, vagyx mifene, de az okosabbak biztos érdekes vitát kerekítenek belőle, én meg raktározom az infot!

2009. Április 11. - 13:58:16
Válasz #5
Nem elérhető

God Vazzeg


Ezek alapján aztmondom hogy a Nolva a jobb választás, tekintve a céljainkat, vagyx mifene, de az okosabbak biztos érdekes vitát kerekítenek belőle, én meg raktározom az infot!

Kis józan ész kell csak, meg helyes infók, és te magad ki tudod következtetni hogy mit hogy kellene csinálni. Persze ehhez nem árt némi agy jelenléte, egyesek csak dísznek tartják (nem rólad van szó, általánosságban..)  8)

2009. Április 11. - 14:02:04
Válasz #6

csery

Vendég
Ahhoz is csak kis józanész kellene hogy emberek ne zabálják hatosával a napozimot két hetes edzésmúlttal, de mégis megteszik. Tisztelet a kivételnek.

2009. Április 11. - 14:02:43
Válasz #7
Nem elérhető

God Vazzeg


Ahhoz is csak kis józanész kellene hogy emberek ne zabálják hatosával a napozimot két hetes edzésmúlttal, de mégis megteszik. Tisztelet a kivételnek.

Látod, pont erre gondoltam  /:-)

2009. Április 11. - 21:44:00
Válasz #8
Nem elérhető

Deddy


Ahhoz is csak kis józanész kellene hogy emberek ne zabálják hatosával a napozimot két hetes edzésmúlttal, de mégis megteszik. Tisztelet a kivételnek.

 ****:))) Az még semmi, de amikor metiltesztót vesznek, mert olcsóbb, mint a fehérje...  @:-)



        "You know, kid, never give up...
Find a way, 'cause that's what winners do..."

                                       (Zeke Topanga)

http://www.youtube.com/watch?v=gW9nWVQoiic

.

2009. Április 14. - 20:08:18
Válasz #9
Nem elérhető

warren


Azon a bizonyos sárga oldalon található leírásban olvastam a következőt:

"A Nolvadex alapvető hatásmechanizmusa szerint "verseng" az ösztrogénreceptorokkal, megkötve az ösztrogént, így csökkentve a nőiesítő hatásokat. A legtöbb embernek ez egy járható út, azonban vannak egyének, akiknél a hatás a visszájára fordulhat, ugyanis ahogyan már korábban említettük, az ösztrogén növelheti a tesztoszteron-receptorok minőségét és mennyiségét. Egyes kutatók szerint a Nolvadex gátolja a tesztoszteron-termeléshez szükséges enzimeket. Végül pedig meg kell említenünk, hogy a szer egyeseknél az ösztrogénhez hasonló hatásokat okoz. Ha a fenti gondok közül bármelyik utolér minket, újabb gondot vehetünk a nyakunka, ahelyett, hogy megoldanánk azt."

Akkor most mi is van??
Vagy csak én nem értem?
http://www.youtube.com/watch?v=sAPv_DhIFkQ

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

2009. Április 19. - 14:45:47
Válasz #10
Nem elérhető

warren


Üdv!

Egyik ismerősöm barátja  :) a képen látható nolvadex-et (tamoxifen-citrát) használja.
Szerintetek ez eredeti?
Én interneten próbáltam utána nézni, de sokat nem találtam róla.

http://steroidy.szm.sk/steroidy/images/Tamoxifen_Biogaran_small.jpg

Előre kössz a válaszokat, már ha lesznek.
http://www.youtube.com/watch?v=sAPv_DhIFkQ

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

2009. Április 22. - 16:12:20
Válasz #11
Nem elérhető

patyiz


Tisztelt Sporttársaim!


Csatlakozva Warren hozzászólásához,szintén szeretnék néminemű infót a Tamoxiféne Biogaran 20mg-os változatáról!

Eredetiség,hatékonyság tekintetében,de bármilyen,a témát érintő hozzászólásnak örülnék/-nénk!

Köszönet minden válaszért! ?:-/


http://steroidy.szm.sk/steroidy/images/Tamoxifen_Biogaran_small.jpg

2009. Április 22. - 17:04:10
Válasz #12
Nem elérhető

BadBodyBoy


Ha magyart lehet venni(Zitazonium) akkor csak azt vegyetek! ****:))))))
Biztonságosabb vétel!!Dílernek ki kell kötni h magyart szerezzen!...

2009. Április 22. - 17:15:31
Válasz #13
Nem elérhető

God Vazzeg


Ha magyart lehet venni(Zitazonium) akkor csak azt vegyetek! ****:))))))
Biztonságosabb vétel!!Dílernek ki kell kötni h magyart szerezzen!...


Tamoxifent hamarabb tudsz szerezni magyart.. Szerintem  8)

2009. Április 22. - 17:34:26
Válasz #14
Nem elérhető

BadBodyBoy



Idézet
Tamoxifent hamarabb tudsz szerezni magyart.. Szerintem  Cool

Mindkettőt fel lehet irattatni, mindegy szerintem.... ;D

Én kikötöttem h magyar Zitát hozzanak(nem nőt... ****:)))), de csak 20mg-os 20db-os kiszerelésben tudta hozni!
Mind dobozban, annyi volt h spiroval együtt egy tescos reklám táska tele lett vele... ;D
Gondoltam jó lesz a (diéta+clenbuterol+tamoxifen) nyár előtti szálkásításhoz.....
Bár gondoltam még mellé winstrolt is, de nincsen szívem elhasználni a Desma depomat....
Lehet szerzek hozzá szemest.....
Ötlethez tanácsot várok!!!