H2Ö3: ph víz
Egy átlagos ötvenéves ember a testanyagának felének megfelelő mértékben szennyeződésből áll, ami ha adott esetben a csontban található, akkor a csont könnyebben törik. De lehetnek az inakban: ekkor kevésbé hajlékony. Ha az izmokban: sokkal erőtlenebb lesz. Az izületekben: jönnek az izületi fájdalmak. A test ebben a korban gyenge lesz, mert hiányoznak a lúgok, ezeket kálisavas sók helyettesítik, mivel a kálium a leggyakoribb lúgos minerália a hagyományosan előállított élelmiszerekben, és a húsfogyasztással bejutó húgysavak. Ezért nem egyszerűen csak tömeg az, amit a testnek el kell vesztenie, hanem a szennyeződéseket aktívan ki kell oldani a tároló helyekből és a testanyagban keletkezett lyukakat lúgos anyagokkal kell betölteni. A savakat feloldani, semlegesíteni, megemészteni és kiválasztani feltehetően évszázadokba telne, ha az ember ezt a helyes bázikus táplálással önállóan tenné, de legalábbis éppen annyi ideig, az ember eddig elsavasodva élt – a példában tehát 50 évig. Ezenkívül a kiválasztási folyamathoz háromszor annyi tiszta, reakcióképes lúgra van szükség, mint ami az emésztést követően a lúgtöbblettel rendelkező élelmiszerből visszamarad. Mivel egy egészséges test-szubsztancia megteremtéséhez az említett lúgtöbbleten túlmenően még az emésztés után is valamilyen mennyiségben meg kell maradnia lúgos anyagnak, feltehető, hogy a méregtelenítéshez átlagosan 20 mg lúg egy kiló lúgtöbblettel rendelkező táplálék (tehát biogyümölcs vagy biozöldség) biztosítja. De az ételmennyiség hatalmas lenne és éppen ahhoz az eredményhez vezetne, hogy évszázadokra lenne szükség az összes táplálkozási hiba korrigálására.