Bodybuilding.hu Fórumok

Általános Témák => Kaja Zóna => A témát indította: Rencsi - 2010. Február 25. - 22:41:56

Cím: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Február 25. - 22:41:56
Sziasztok!

Ebbe a részbe az összes halas, és tengeri herkentyűs recept kerül. A szétválasztás ok, hogy nem mindenki szereti a halat, aki meg igen az egyből idetaláljon! ;) Kezdetnek egy egyszerű:

TONHALAS SPAGETTI

Hozzávalók:                        
   4 db olajos tonhalkonzerv (4×185g);
   70 g olívabogyó;
   2-3 gerezd fokhagyma;
   Bors, bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű;
   3 evőkanál sűrített paradicsom;
   1 egész paradicsom;
   6-8 dkg reszelt sajt;
   20 dkg teljes kiőrlésű tészta;

Elkészítés:
1.   Tegyük fel a vizet forrni a spagettinek, közben bontsuk fel az olajos tonhal konzerveket, az egyiknek az "olajos levét" egy serpenyőbe önjük, a másikakat félretesszük. Ebből teszünk pár evőkanállal a spagetti vizébe is.
2.   Az olívabogyókat összedaraboljuk, párat egészben hagyunk a díszítéshez. Az olívabogyók levét a spagetti tészta levéhez öntjük (így nem kell bele só). 2-3 gerezd fokhagymát apróra összedarabolunk.
3.   A víz elkezdett lobogva forrni, beletesszük a teljes kiőrlésű tésztát (~20 dkg). A hal olaján megfuttatjuk a fokhagymát, belekerül a darabolt olívabogyó (könnyen leéghet) végül beletesszük a halakat, és jön a fűszerezés: bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring (eléggé intenzív, csak keveset), oreganot. (Sót nem teszünk bele, mert a hal és a bogyók is eléggé azok.) Belekerül 2-3 ek sűrített paradicsom és egy egész összedarabolva. Az ízeket összeérleljük 15 perc alatt, közben kevergetjük. Ha nem eléggé híg, akkor a félretett leszűrt olajos hallevet öntünk hozzá, esetleg kis vizet.
4.   A tészta is megfőtt, leszűrjük. Sajttal a tetején kínáljuk.
 
 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 25. - 22:46:46
Sziasztok!

Ebbe a részbe az összes halas, és tengeri herkentyűs recept kerül. A szétválasztás ok, hogy nem mindenki szereti a halat, aki meg igen az egyből idetaláljon! ;) Kezdetnek egy egyszerű:

TONHALAS SPAGETTI

Hozzávalók:                        
   4 db olajos tonhalkonzerv (4×185g);
   70 g olívabogyó;
   2-3 gerezd fokhagyma;
   Bors, bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű;
   3 evőkanál sűrített paradicsom;
   1 egész paradicsom;
   6-8 dkg reszelt sajt;
   20 dkg teljes kiőrlésű tészta;

Elkészítés:
1.   Tegyük fel a vizet forrni a spagettinek, közben bontsuk fel az olajos tonhal konzerveket, az egyiknek az "olajos levét" egy serpenyőbe önjük, a másikakat félretesszük. Ebből teszünk pár evőkanállal a spagetti vizébe is.
2.   Az olívabogyókat összedaraboljuk, párat egészben hagyunk a díszítéshez. Az olívabogyók levét a spagetti tészta levéhez öntjük (így nem kell bele só). 2-3 gerezd fokhagymát apróra összedarabolunk.
3.   A víz elkezdett lobogva forrni, beletesszük a teljes kiőrlésű tésztát (~20 dkg). A hal olaján megfuttatjuk a fokhagymát, belekerül a darabolt olívabogyó (könnyen leéghet) végül beletesszük a halakat, és jön a fűszerezés: bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring (eléggé intenzív, csak keveset), oreganot. (Sót nem teszünk bele, mert a hal és a bogyók is eléggé azok.) Belekerül 2-3 ek sűrített paradicsom és egy egész összedarabolva. Az ízeket összeérleljük 15 perc alatt, közben kevergetjük. Ha nem eléggé híg, akkor a félretett leszűrt olajos hallevet öntünk hozzá, esetleg kis vizet.
4.   A tészta is megfőtt, leszűrjük. Sajttal a tetején kínáljuk.
 
 /7%

szép szép de hol a tészta??? ????...  ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Maszat - 2010. Február 25. - 22:51:12
AZTAMINDENIT :o

Ezt tuti kipróbálom!
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Február 25. - 23:02:55
TONHALAS SPAGETTI
szép szép de hol a tészta??? ????...  ;D
Ha már kötözködsz, itt van mellette! :D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 25. - 23:06:34
TONHALAS SPAGETTI
szép szép de hol a tészta??? ????...  ;D
Ha már kötözködsz, itt van mellette! :D
Na azé mivel a paradicsomot és az oliva bogyót is utálom valami ehető is legyen benne :)  ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Tündi-Bündi - 2010. Február 25. - 23:16:07
Surimi saláta

 

Hozzávalók 4személyre:

- jégsaláta 20dkg

- lolo (verde) 1-2levél

- radiccio 1-2 levél

- kínai kel 10dkg

- californiai paprika (piros-zöld) 2db

- tojás 2db

- újhagyma 5szál

- surimi 16rúd

- oliva olaj, szója szósz

- fokhagyma 2gerezd

 

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, megtisztítjuk. A salátákat leveleire szedjük, jól megmossuk és összetépkedjük. Egy tálba tesszük a salátákat, belevagdossuk a paprikát, a kínai kelt, a tojást, az újhagymát, meglocsoljuk oliva olajjal és szójaszósszal. Egy serpenyőben kevés olajon a rák rudakat, a fokhagymát kevés szójaszósszal megpirítjuk. Az egészet jól összeforgatjuk, és azonnal táljuk.

Ez iszonyatosan finom rák ízesítésű hal snack, magában is és salihoz is és az auchanban 140 Ft körül van egy csomag...de én allergiás vagyok rá sajna :'( de néha megéri...:)
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Február 26. - 23:37:13
Ez az finomság, akár a diétás részbe is mehetne.  ;)  A kép meg magáért beszél!

TONHALAS CUKKINI

Hozzávalók:                        
   2 nagyobb cukkini;
   10 dkg száraz rizs;
   20 dkg lecsöpögtetett tonhalkonzerv;
   2 kicsi paradicsom;
   Negyed fej lilahagyma;
   4-5 dkg olívabogyó lé nélkül;
   Oregano;
   Bors;
   4-5 dkg reszelt sajt, vagy 4 evőkanál tejföl;

Elkészítés:
1.   A rizst enyhén sós vízben feltesszük főni. A víz a rizs térfogatának a kétszerese legyen. Közben a konzerveket lecsöpögtetjük, az olívabogyót összedaraboljuk apróra, akárcsak a hagymát. A bogyókból pár szemet tegyünk félre, hogy a tetejét díszítsük. A cukkinikat meghámozzuk és a elfelezve kivájjuk a belsejüket.

2.   A megfőtt rizzsel összekeverjük a hagymás, olívabogyós halat, majd megborsozzuk és oreganoval ízesítjük még. A tölteléket egyenletesen a cukkinikba simítjuk, majd a tetejét végigrakjuk a félretett olívabogyóval és az elnegyedelt apróparadicsomokkal. A tetejüket továbbá megszórjuk reszelt sajttal, vagy tejföllel. Sütőben 170 fokon 25 percig sütjük.

 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Február 26. - 23:40:43
TEJSZÍNES HALFILÉ

Hozzávalók:                        
   50 dkg halfilé;
   2 evőkanál univerzális búzaliszt búzacsírával;
   Só;
   Színes durvára őrölt bors;
   1-1,5 dl tejszín;

Elkészítés:
A halfiléket megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe megforgatjuk majd tűzálló tálba fektetjük. A tejszínt ráöntjük és lefedve 20 perc alatt készre pároljuk, majd hogy szép színe legyen, a tetejét további 5-10 perc alatt megpirítjuk. A mártásunk ekkor fog besűrűsödni. Rizs illik mellé köretnek.
 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Február 28. - 13:36:35
Olyan szép mint amilyen finom!  /7%

HALFILÉ FOKHAGYMÁS-OREGANO MÁRTÁSSAL

Hozzávalók:                        
   1 kg fagyasztott halfilé;
   Só;
   Oregano;
   1-2 gerezd zúzott fokhagyma;
   2 dl tejszín, vagy növényi főzőkrém szója fehérjével (laktóz mentes);
   1 púpozott evőkanál liszt;
   1 nagy cirtom;

Elkészítés:
1.   A fagyaszott halat kissé kiengedjük, megsózzuk mind a két felüket, egy tepsibe fektetjük őket, hogy elférjenek egymás mellett. Ha kicsit fedik egymást, nem baj, mert sütés közben összébb fognak menni. Fél citrom levét ráfacsarjuk, kis vizet aláöntünk és sütőben lefedve 200°C-on megpároljuk, kb. 20 percig.
2.   A tepsiben lévő ízes hallevet egy kisebb edénybe leöntjük. A halat visszatesszük még egy 10 percre pirulni, hogy szép aranybarna színe legyen.
3.   Ezalatt elkészítjük a mártást. A halról leöntött léhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük 2 dl tejszínnel. A citromról egy szép vékony szeletet levágunk a díszítéshez, majd a maradék fél levét hozzáfacsarjuk a mártáshoz. Oreganóval és sóval ízesítjük. A púpozott evőkanál lisztet csomómentesen elkeverjük benne és kis lángon mártás sűrűségűre készítjük.
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 01. - 22:47:58
Amikor expressz módiban nyomom (pl.: este 10-11-kor látok neki főzöcskézni ) akkor egy nagy kedvencem:

PÁROLT HALLAL TZALZIKIVEL


Hozzávalók:                        
   2 kisdobozos natúr joghurt(az egyik kefir is lehet);
   1 db uborka;
   zúzott fokhagyma;
   1 ek. olívaolaj;
   Só;
   Bors;
   pár csepp citromlé;
   kapor (friss!);
A halhoz:
    50 dkg hekk filé;
   Csipet só;
   Fél citrom leve;

Elkészítés:
1.   A halat megsózzuk, citrommal meglocsoljuk és a párolóba tesszük, kb. 20 perc elég, hogy elkészüljön. Amennyiben nincs párolónk, sütőben lefóliázott tepsibe helyezzük 180 fokra 20-25 percre. Aki szereti, megbolondíthatja 2-3 gerezd zúzott fakhagymával, kis oreganoval. Amíg elkészül, megcsináljuk a mártást.
2.   Az uborkát durvára reszeljük, a joghurttal összekeverjük, a fokhagymát és az összedarabolt kaprot hozzáadjuk, a citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
  /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 05. - 23:38:15
OLASZOS-ZÖLDBABOS HALFILÉ

Hozzávalók:                        
   450 g zöldbab;
   500 g tengeri halfilé;
   2 gerezd fokhagyma;
   1 evőkanál olívaolaj;
   3 közepes paradicsom;
   Oregano; só; bors;

Elkészítés:
1.   A zöldbabot feldaraboljuk 1-2 cm-es darabokra, és enyhén sós vízben készre pároljuk. Kiszedjük a kész zöldbabot, a főzővízbe 10 másodpercre beledobjuk a paradicsomokat, így könnyen meg tudjuk hámozni őket. Kis, egy cm-es kockákra daraboljuk.
2.   Egy kisebb fazékban az olíva olajon lepirítjuk a fokhagymát, hozzátesszük az aprított paradicsomot, a zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, oreganoval fűszerezzük és 5-6 perc alatt készre főzzük.
3.   A kiengedett halat megsózzuk, kevés olajon megsütjük, kb. 10 perc, mikor kész, kisebb darabokra szedve összekeverjük a paradicsomos zöldbabbal. 
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: doncicco - 2010. Március 05. - 23:54:46
Ez igen!!! :-){
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 06. - 00:05:19
Ez igen!!! :-){
Köszi! Akkor úgy nézem, hogy a leírt marha-csirke-pulyka hármas mellett mehet a hal is! :D Gomba, borsó ok?  ))=/  ;D


TEJFÖLÖS GOMBÁBAN SÜLT FOKHAGYMÁS HARCSAFILÉ


Hozzávalók:                        
   1 közepes vöröshagyma;
   50 dkg afrikai harcsafilé;
   Fél fej fokhagyma;
   Só;
   2-2 dkg margarin;
   1,5 dl száraz fehérbor;
   25 dkg csiperkegomba;
   Őrölt fekete bors;
   Fél citrom leve;
   1 csapott evőkanál. zabliszt;
   4 dl tejföl;

Elkészítés:
1.   A halfiléket még előző este bepácoljuk. Ehhez 8-12 szeletre vágjuk, ahogyan éppen adja magát, majd zúzott fokhagymával jól bedörzsöljük.
2.   Egy kisebb lábasban kb. 3 deci vizet öntünk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, finomra aprított hagymát beleszórjuk. Nagy lángon fölforraljuk, és kis lángon kb. 15 percig főzzük.
3.   Egy tepsik kimargarinozunk vékonyan, a filéket belefektetjük. A bort ráöntjük, ugyanannyi hagymás alaplevet rászűrünk, és megvajazott alufóliával letakarjuk. Közepesen forró sütőben (180°C) kb. 6 percig sütjük.
4.   Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék fölolvasztott margarinon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. Ezután a liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, a tejfölt ráöntjük. Kevergetve főzzük pár percig, közben a hal leszűrt párolólevéből annyit öntünk rá, hogy sűrű mártás legyen belőle. 2-3 percnyi forralás után a tűzről lehúzzuk.
5.   Ezt a sűrű gombamártást a félig puha halra kenjük, majd a sütőbe visszatoljuk, de már nem fedjük le, még kb. 10 percig sütjük.
 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: doncicco - 2010. Március 06. - 00:07:56
Jó! jó! jó! Rencsi holnap azaz ma kitüntetlek!!!!!most már nagyon álmos vagyok... ez a topic a leghasznosabb.
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 07. - 17:08:45
Jó! jó! jó! Rencsi holnap azaz ma kitüntetlek!!!!!most már nagyon álmos vagyok... ez a topic a leghasznosabb.
Mi lesz a kitüntetés? :D

PARADICSOMOS TENGERI HAL

Hozzávalók: 50 dkg tengerihal-filé (heck); 2kis doboz paradicsompüré (2×70g); 1 vöröshagyma; 2 ek. olívaolaj; 5-6 gerezd fokhagyma; bors, 1 mk só, 70 g olívabogyó (töltőtömeg 170 g),
Elkészítés: 2 evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét meg a karikákra szeletelt fokhagymát és beletesszük a kockákra vágott halat, a felszeletelt olívabogyót, sóval, borssal ízesítjük. Nagyon gyorsan megfő, kb. 10 perc.
 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: doncicco - 2010. Március 07. - 17:35:52
 :-* egyelőre..
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: meghalokhogyharámnézel - 2010. Március 10. - 20:33:59
Sokadszor mondom, nem bírom a halat. kaptam jópár hete tilápiát a rokonoktól, mert halra ennyit nem költök.
Akkor elégettem nem is kicsit.Ma megint hoztak egy ilyen harminc dekás szeletkét,be is fűszerezték, vágják a szitut,megsütöttem.Megettem.Mindjárt kihányom. ;D Nem barátom a sok kopoltyús zseni.
talán ezek a kicsi rákok, azokat megeszem, meg a tonhalkonzervet.
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Szandi - 2010. Március 10. - 20:36:04
Sokadszor mondom, nem bírom a halat. kaptam jópár hete tilápiát a rokonoktól, mert halra ennyit nem költök.
Akkor elégettem nem is kicsit.Ma megint hoztak egy ilyen harminc dekás szeletkét,be is fűszerezték, vágják a szitut,megsütöttem.Megettem.Mindjárt kihányom. ;D Nem barátom a sok kopoltyús zseni.
talán ezek a kicsi rákok, azokat megeszem, meg a tonhalkonzervet.

Legközelebb add nekem.:D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: rr - 2010. Március 10. - 20:41:04
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Kicsibors - 2010. Március 10. - 20:46:24
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)

Sose hallottam ilyenről... Bár én nem is variálom túl a diétát, semmi úri flancban nem hiszek...  :-}     Vagy csak sose volt rá pénzem...   ::) ****:)))
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: meghalokhogyharámnézel - 2010. Március 10. - 20:48:20
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)


Nem mondom, hogy a cél érdekében nem enném meg, de hobbiból nem fogom enni.Mondjuk tény, hogy sehol sem említhető egy lapon az átlag fagyasztott hallal-bár én marhából sem a madars teszkóba vásárolok.
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Kicsibors - 2010. Március 10. - 21:00:03
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)


Nem mondom, hogy a cél érdekében nem enném meg, de hobbiból nem fogom enni.Mondjuk tény, hogy sehol sem említhető egy lapon az átlag fagyasztott hallal-bár én marhából sem a madars teszkóba vásárolok.

Én még a hatásos diéta érdekében sem tudnék mindent megenni... Az a baj, hogy ha valamitől undorodom ha lenyelem, és inkább fölfelé jönne, akkor nem eszem tovább, mert tényleg jön a Vuk... Ha meg nem marad lent, aminek lent kéne, akkor inkább mást eszek.
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Jordan - 2010. Március 10. - 21:11:58
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)


Nem mondom, hogy a cél érdekében nem enném meg, de hobbiból nem fogom enni.Mondjuk tény, hogy sehol sem említhető egy lapon az átlag fagyasztott hallal-bár én marhából sem a madars teszkóba vásárolok.

Volt egy idoszakom , mikor minden lefekves elott megettem 200g tonhalfilet. Elofordult olyan is, mikor a felenel jartam, mar az asztalt utottem az oklommel  :-Đ de megettem  ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: meghalokhogyharámnézel - 2010. Március 10. - 21:15:54
Most nekem is tilápiát kell ennem,de simán párolva olaj nélkül kevés sóval ehető ;)


Nem mondom, hogy a cél érdekében nem enném meg, de hobbiból nem fogom enni.Mondjuk tény, hogy sehol sem említhető egy lapon az átlag fagyasztott hallal-bár én marhából sem a madars teszkóba vásárolok.

Volt egy idoszakom , mikor minden lefekves elott megettem 200g tonhalfilet. Elofordult olyan is, mikor a felenel jartam, mar az asztalt utottem az oklommel  :-Đ de megettem  ;D



Na hasonló a hozzáállásom. ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Gabe - 2010. Március 10. - 21:24:19
Én is így vagyok vele! Mármint általában, mert a halat szeretem!
Mondanám Kicsiborsra, hogy punci, de semmiféle degradálás nem lenne benne! ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Kicsibors - 2010. Március 10. - 21:42:52
Én is így vagyok vele! Mármint általában, mert a halat szeretem!
Mondanám Kicsiborsra, hogy punci, de semmiféle degradálás nem lenne benne! ;D

Miva' öreg?! Engem neveztél te puncinak?!?!?!!!!  :angry: ...Akkor jó, nem lőttél mellé, az vagyok!  :-} :D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: atleeta - 2010. Március 10. - 21:43:13
Finnyások vagytok  :-/-(-: én szeretem a halat, tonhalkonzerven szerintem napokig elélnék. Bár ha választani kell inkáb marha  ;D
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 10. - 23:11:04
Sokadszor mondom, nem bírom a halat. kaptam jópár hete tilápiát a rokonoktól, mert halra ennyit nem költök.
Akkor elégettem nem is kicsit.Ma megint hoztak egy ilyen harminc dekás szeletkét,be is fűszerezték, vágják a szitut,megsütöttem.Megettem.Mindjárt kihányom. ;D Nem barátom a sok kopoltyús zseni.
talán ezek a kicsi rákok, azokat megeszem, meg a tonhalkonzervet.

Ha ennyire nem szereted a halas ételeket, akkor minek jössz halas ételeket nézegetni?! Nem elég egyértelmű a topic címe?! Ez a hsz is inkább a kaja chat-be kellett volna hogy menjen, arra lett kitalálva, hogy ott offoljatok!!! Legyetek szívesek ezt tiszteletben tartani!!! Pont.
  :-!!!

Egy nem túl szép, de legalább finom kaja:

Halas töltött tojás

Hozzávalók:
   4 főtt tojás
   1 db olajos tonhal konzerv (18 dkg)
   1 ek kapribogyó
   ~2ek tejföl
   Bors
   1 citrom

Mossuk meg és szárítsuk meg jól a kapribogyót. Csöpögtessük le a halat, adjuk hozzá a kevés! citromhéjat és kaprit. Dolgozzuk össze (turmix/ villa). Borsozzuk meg, tegyük hozzá a tejfölt. Dolgozzuk bele a félbevágott tojások sárgáját fél db kivételével. (A lényeg, h krémes állaga legyen, de ne legyen túl lágy sem.) Kiskanál, vagy habzsák segítségével töltsük a krémet a fehérjékbe. Díszíthetjük kapribogyóval, petrezselyemmel, snidlinggel, és hintsük meg reszelt tojássárgájával. Pufirizs finom mellé.
 /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Woodslave - 2010. Március 11. - 10:39:18
hogyan kell kezelni a fagyaztott halat? Pangasiusról van szó, eddig úgy csináltuk, hogy kiolvaszt, majd tepsiben megsütöttük, pároltuk, de tegnap valami olyan nyúlós, pudingszerű állaga lett, hogy elment a kedvem tőle.
Nejem szerint ha kiolvad akkor már gyakorlatilag a tányérról sem lehet felvenni, annyira "állagnélküli" lesz  ;D lehet nem túl szemléletesen írom, de arra gondolok, hogy lehetetlen panírozni, vagy egyáltalán lisztbe beleforgatni.
Megütötte a szemem ez a paradicsomos történet, lehet azt kipróbálom (már ha fel tudom darabolni  ***))) ***)))

Valami tipp, vagy keressek más halfajtát?
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 11. - 11:40:09
hogyan kell kezelni a fagyaztott halat? Pangasiusról van szó, eddig úgy csináltuk, hogy kiolvaszt, majd tepsiben megsütöttük, pároltuk, de tegnap valami olyan nyúlós, pudingszerű állaga lett, hogy elment a kedvem tőle.
Nejem szerint ha kiolvad akkor már gyakorlatilag a tányérról sem lehet felvenni, annyira "állagnélküli" lesz  ;D lehet nem túl szemléletesen írom, de arra gondolok, hogy lehetetlen panírozni, vagy egyáltalán lisztbe beleforgatni.
Megütötte a szemem ez a paradicsomos történet, lehet azt kipróbálom (már ha fel tudom darabolni  ***))) ***)))

Valami tipp, vagy keressek más halfajtát?
Én általában nem szoktam kiengedni, fagyottan beleteszem a jénaiba, rányomom a citromot, sót, most utoljára oreganot is és kb. fél óra múlva kiveszem, leöntöm a levet róla és megpirítom a tetejét hogy piros legyen. Ez a legegyszerűbb módja az elkészítésének. :)
Feldarabolni én félig fagyott állapotban szoktam kenyérszeletelő késsel (recés) de nem csak ezt, hanem a többi fagyasztott húst is. Jobban szeretem így mert stabilabb és jobban látom hogy hol is a rost.
Na igen, a panírozni én rendes halat szoktam nem a pangasius féléket. Sokkal ízesebbek. A nyálkásságát meg úgy tudod megszüntetni, ha megmosod és letörlöd róla a vizet.
A halak közül a busa a kedvencem, ízletes és az édesvízi halak közül ennek a legkedvezőbb a tápanyagértéke (fehérje-zsír-ch), sokkal jobb a hekknél is. Ajánlom mindenkinek! ;)
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: atleeta - 2010. Március 11. - 13:13:13
A busa az egyik legfinomabb hal  ****:))))))
Rencsi engedelmével leírok egy egyszerű receptet, én hogyan szoktam elkészíteni.

Hozzávalók:
 - 1kg busafilé
 - 4-5 gerezd fokhagyma
 - tej
 - lenmagolaj
 - ízlés szerint só, bors

A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, bepácoljuk a sóval, borssal, összetört fokhagymával. Felöntjük tejjel és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a halszeleteket lecsepegtetjük, kevés olajjal meglocsoljuk és aranybarnára sütjük.  /7%
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Woodslave - 2010. Március 11. - 13:49:08
lenmagolajjal sütöd?  ????... lehet én használtam xart, de olyan keserű volt mint az istennyila. Meg nem is hiszem hogy a hevítés jót tenne neki  ::) ????...
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: atleeta - 2010. Március 11. - 13:51:38
lenmagolajjal sütöd?  ????... lehet én használtam xart, de olyan keserű volt mint az istennyila. Meg nem is hiszem hogy a hevítés jót tenne neki  ::) ????...
Azt nemtudom, hogy jót tesz-e neki, de én csak nagyon keveset használok hozzá és nem volt keserű tőle. De majd Rencsi kiigazít.
mod.: valószínűleg az olíva olaj jobb választás
Cím: Re: Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Március 11. - 22:24:13
lenmagolajjal sütöd?  ????... lehet én használtam xart, de olyan keserű volt mint az istennyila. Meg nem is hiszem hogy a hevítés jót tenne neki  ::) ????...
Azt nemtudom, hogy jót tesz-e neki, de én csak nagyon keveset használok hozzá és nem volt keserű tőle. De majd Rencsi kiigazít.
mod.: valószínűleg az olíva olaj jobb választás
Jó a recepted nagyon!  ****:)))))) Én is szoktam így pácolni, hogy elvegyem a hal "halszagát". :)
A lenmagolajat én inkább a salátához keverném, amit diétában köretként szolgál nálam. Olíva olajjal is vigyázni kell, mert az is megéghet, kevésbé bírja a magas hőmérsékletet, mint mondjuk a napraforgó olaj.

Találtam egy egész használható receptet, jövő héten át is alakítom, kissé még diétásabbra, úgysem férek már a halaktól a frigóban. ;)

Tengeri halrúd házilag

50 dkg főtt tengeri hal, 2+5 ek liszt, 1+2 tojás, zsemlemorzsa, só, olaj.
A halhúst összezúzzuk, elkeverjük 2 evőkanál liszttel, 1 kávéskanál sóval és egy tojással. Ujjnyi rudakat formáluk belőle és a szokásos módon panírozzuk (liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa) és szép aranysárgára sütjük őket.

Cím: Re:Hal ételek és herkentyűk
Írta: Rencsi - 2010. Május 14. - 00:27:20
Egy igazán finom, különleges és omlós módja következik a hal elkészítésének: ;)

HAL KÍNAI PÁCBAN

Hozzávalók:                        
   1 kg bőr és szálka nélküli tengeri halfilé;
   3 evőkanál méz;
   1 teáskanál 10%-os ecet;
   3 evőkanál fehérbor;
   6 evőkanál ketchup;
   4-5 evőkanál szójaszósz;
   4 gerezd fokhagyma;
   2 kiskanál mustár (magosból fele is elég);
   2 kiskanál Erős Pista;
   2 evőkanál olaj;

Elkészítés:
1.   A halakat lapjukban vékonyabb szeletekre daraboljuk, így legalább 10 szeletet kapunk, melyeket enyhén kiklopfolunk.
2.   A mézet egy csészében elkeverjük az ecettel és a borral és teljesen homogenizáljuk. Ezt követően hozzáadjuk a ketchup-t, mustárt, zúzott fokhagymát, Erős Pistát, szójaszósz, olajt és jól összedolgozzuk.
3.   Az ízes páccal alaposan bedörzsöljük a halakat, és letakarva 1-2 napra betesszük a hűtőbe.
4.   Egy nagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajt hevítünk és a halakat oldalanként kb. 3 perc alatt készre sütjük. 
 /7%
Cím: Re:Hal ételek és herkentyűk
Írta: pmiller06 - 2010. November 08. - 22:16:51
Zöldfűszeres vadlazac spenótos lencsesalátával

(http://3.bp.blogspot.com/_rFIbQoadCmU/TNgHqmBH4oI/AAAAAAAABck/xCZxcoVj4zo/s400/Vadlazacfil%C3%A9+spen%C3%B3tos+lencsesal%C3%A1t%C3%A1val-Sf.jpg)

4 szelet vadlazacfilé
tengeri só
frissen őrölt színesbors
250 g zöld lencse
250 g friss spenót julienne-re vágva
4 nagyobb gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve 
150 g natúr joghurt
1 db babérlevél
zöldfűszerek: snidling, menta, kakukkfű, petrezselyem, oregánó finomra aprítva
olívaolaj


Elkészítés

1 Enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt főzzük meg a lencsét. A lazacfilélet sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.

2 Miután a lencse megfőtt, szűrjük le és öntsük egy nagyobb tálba. Kevés olívaolajon süssük át a lazacfilétet, majd ugyanabba a serpenyőbe tegyük a fokhagymát és pár másodperc után dobjuk rá a felaprírott spenótot is. Forgassuk össze a fokhagymával, majd 2 perc alatt pároljuk meg.

3 Keverjük a spenótot a lencséhez, ízesítsük a zöldfűszerekkel, keverjük hozzá a joghurtot is, és tálaljuk a halfilé mellé.


Tipp: Ez a saláta adag 4-6 személyre is elég, de ha más köretet - például párolt rizst - is adnánk a hal mellé, akkor elegendő kisebb adag saláta is.
Cím: Re:Hal ételek és herkentyűk
Írta: pmiller06 - 2010. November 27. - 11:01:55
Borsos-sonkás tőkehal és lencsés saláta (http://bodzablog.freeblog.hu)

(http://bodzablog.freeblog.hu/files/2010/11/sonk%C3%A1s%20t%C5%91kehal%20%C3%A9s%20lencs%C3%A9s%20sal%C3%A1ta.jpg)

Hozzávalók:

1000 g tengeri halfilé felengedve

granulált fokhagyma
bors
citromlé
8 szelet feketeerdei sonka
200 g lencse
1 lilahagyma
1/2 fej jégsaláta
olívaolaj
szezámmag
petrezselyem
koktélparadicsom

Elkészítés:

A lencsét megmosom, mikróban 2x10 percig felforralom egy tál vízben, amit le is öntök róla mind a kétszer. Ezután vegetával lábosban megfőzöm, ügyelek arra, hogy ne főljön szét. Ha megfőtt, leöblítem, lehűtöm. Olívaolajjal, sóval, fokhagymával, borssal fűszerezem. A lilahagymát és a salátát vékony csíkokra vágva, a koktélparadicsomot cikkekre vágva hozzákeverem. A tetejét megszórom szezámmaggal. Citromot is cseppentek rá.
A halat, ha lecsepegett megsózom, fokhagymával megszórom, citromlével is jól meglocsolom. Minden szelet filére fektetek egy szelet sonkát, megborsozom. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 180°C-os sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütöm. Salátával tálalom.