Ha már a mai nap pizzát emlegettem, akkor hű is maradok a szavamhoz.
Ez a tésztamennyiség 3 vékonyra elegendő, aki a vastagot szereti, annak 2 jön ki belőle. Átmérőjük 28 cm. A pizzáról meg mindig a következő poén jut eszembe:
http://www.bodybuilding.hu/supersite/forum/index.php?topic=272.msg174127#msg174127 (link, mielőtt még valakitől megkapnám, hogy déja vu érzése van...
)
Mind finom volt, de talán legkülönlegesebbre a tonhalas sikerült.
PIZZAHozzávalók (3 db-hoz):
3 dl langyos víz;
2,5 dkg élesztő;
25 dkg zabliszt;
25 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával;
1 mk só,
4-5 evőkanál olívaolaj;
A nyújtáshoz: 3-4 evőkanál liszt;
Lekenéshez: 4-5 evőkanál olaj;
Paradicsommártás (3 db-hoz):
3,5 dl sűrű paradicsomlé;
1,5 dl sűrített paradicsom, jófajta ketchup is lehet;
Bazsalikom, kakukkfű, oregano;
Tejfölmártás (1 db-hoz):
1,75 dl zsírszegény tejföl;
Só, kapor.
Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk kb. 1 dl langyos vízbe, 1 evőkanál lisztet beleszórva meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután egy nagyobbacska tálban a többi liszttel, a fele olajjal meg a kb. 2 dl langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, míg az edény falától el nem válik, szép sima nem lesz. Ekkor a maradék olajjal meglocsoljuk, a tésztába dagasztjuk, így jó laza lesz tőle.
2. A kész tésztát cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal lekenjük és letakarva, langyos helyen kb. 40 perc alatta a duplájára kelesztjük.
3. A hagyományos nagyhoz a tésztát két részre osztjuk, ekkor kicsit vastagabb a tésztája, de három darab vékony tésztájú is kijön belőle. Az egyik kis cipónkat kinyújtjuk, ha van pizza sütőformánk, abba nyomkodjuk bele a tésztát (ez ~ 0.5 cm vastag lesz)
Ha pizzelléket akarunk készíteni, rúddá sodorjuk és 15-18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenként ellapítjuk. (ez a minipizza lenne).
4. A tésztánkat célszerű elősütni, mert így fagyasztható, és másnap is kevesebbet kell vele bajlódni, ha előredolgozunk. A tepsibe tett tészta tetejét olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben nagy lánggal (kb. 220°C, légkeverésesben 200°C) 5 perc alatt elősütjük.
5. Csak ezután kenjük meg a paradicsomos mártással. A házi paradicsomlé sűrejét összekeverjük a sűrített paradicsommal, vagy a kechuppal, majd a fűszereket ízlés szerint elkeverjük benne.
6. Feltétek:
a) darált húsos (2-3 db pizzára): egy vöröshagymát megtisztítunk, felaprítjuk és 4 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Fél kg darált marhahúst ráteszünk és kevergetve 10 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, oreganoval, rozmaringgal (csak óvatosan) fűszerezzük. Ha kihűlt, egyenletesen a paradicsomos alappal megkent tésztára halmozzuk. Gyűrűire szedett hagymával befedhetjük. A tetejére sajt kerül.
b) Hawaii (2 db pizzára): 30 dkg csíkokra vágott sonka + 30 dkg lecsöpögtetett ananászkocka+ edami kerül a paradicsomos alapra.
c) Tenger gyümölcsei: lecsöpögtetett konzerv vagy fagyasztott, felengedett, langyos vízzel leöblített tenger gyümölcsei keverék (kagyló, rák, polip) Ezt a paradicsomos alapra szórjuk, majd néhány szem olívabogyó, + füstölt lazac vékony csíkokban, végül pizza mozzarella.
d) Tonhalas (1 db pizzára): A tejfölös alapba elkeverünk 1 evőkanálnyi apróra összevágott kapribogyót és ezzel lekenjük a pizzát. Egy egész tonhalkonzervet (saját levében eltett) lecsöpögtetünk, ráhalmozzuk és 5 dkg-nyi félbe vágott olíva bogyóval megszórjuk, végül a reszelt sajt jön.
e) Lehetőségek tárháza: szalámis, gombás, csirkés…
Tipp:
A tésztát ízesíthetjük is. Pl.: a tenger gyümölcseivel készül, akkor 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, de tehetünk bele bazsalikomot is.
A mártás lehet friss hámozott és felkockázott paradicsom, amit fűszerekkel összekeverünk.
A paradicsomos alapba ha ízlés szerinti Erős Pistát keverünk az is nagyon finom, főképp a magyarosabb jellegűek mellé.