Brokkoli krémleves:
Ezt ki fogom próbálni! Köszi, meg a topic is jó 5let!
Én is adok egy tippet. Apukám azt mondta, hogy nem szereti a gombalevest, bár de utoljára még menzás korában evett. Amikor megkóstolta ezt, mondta, hogy ilyet bármikor csinálhatok!
MARHAHÚSOS GOMBALEVESHozzávalók:
40 dkg marhahús;
50 dkg gomba;
1 nagy szál sárgarépa(2 közepes);
1 zeller;
1 vöröshagyma;
2-3 ek olaj;
2-3 babérlevél;
Csipet majoránna, kakukkfű, csombor;
Só, bors;
1 dl fehérbor;
1 dl tejszín;
Fél citrom mag nélkül;
Liszt;
1 tojás;
Elkészítés:
1. A marhahúst apró kockákra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat felhevítjük, a kockákra vágott marhahúst rátesszük, megforgatjuk, és fedő alatt pároljuk. Megsózzuk (1 mk), majd 1 dl hideg vizet öntünk alá, és így pároljuk tovább. Közben a hagymát finomra vágjuk, és a gombát megmossuk, és felszeleteljük. A hús mikor elfőtte a levét (zsírjára sült), akkor hozzátesszük a zöldségeket és egy pici vizet, és tovább főzzük. Kb. 5 perc után hozzátesszük a hagymát és a felszeletelt gombát. Megborsozzuk, teszünk hozzá egy csipet majoránnát, kakukkfüvet, borsikafüvet (csombor) és a babérlevelek is belekerülnek. Alapos keverés után 2 liter vízzel felöntjük, és lassan elkezdjük főzni.
2. Miután 1-2 dl elpárolgott belőle, hozzáöntjük az 1dl száraz fehérbort (Furmintot használtam, Juhfarkkal is finom volt), majd a fél megmosott citromot héjastól. A tejszínt elkeverjük egy pár evőkanál vízzel és 1 ek. liszttel, kavargatás mellett a levesbe öntjük (különben csomós lesz). A lángot nagyobbra vesszük, és megcsináljuk a galuskát.
3. Ehhez az egy tojást elkeverjük annyi liszttel (kb.3-4 ek.) amennyit felvesz és egy csipet sóval. Laza, kézzel szaggatható tésztát kapunk, amit a forrdogáló levesbe belecsipkedünk. Mikor feljön a víz tetejére a galuska, akkor elzárjuk a gázt. A citromot kivesszük, megkóstoljuk, hogy kell-e bele kis só. Lefedjük tálalásig.