Sziasztok, megosztom veletek a mai ebédem, bár csak képletesen.
ZÖLDSÉGES-CSIRKEFALATOK RIZZSEL, CUKKINI CSÓNAKBANHozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé;
4-5 nagyobb darab cukkini;
2 gerezd fokhagyma;
Fél fej vöröshagyma (kisebb, de el is maradhat);
2 mokkáskanál só;
Őrölt bors;
50 dkg zöldség: cukkini összedarabolt belseje, paprika (1 db), gomba (3 db), paradicsom (1 db), sárgarépa (fél db);
30 dkg rizs;
Zöldfűszerek: kapor, kakukkfű, oregano;
1-2 ek. olaj a sütéshez;
10 dkg sajt (elmaradhat és akkor már diétásabb is);
Elkészítés:
1. A rizst kissé lepirítjuk, majd másfélszeres mennyiségű enyhén sós vízzel fölengedjük, és 10 percig főzzük, majd lefedjük, hogy a saját gőzében megpuhuljon.
2. A csirkemellfilét apróra összevágjuk, megsózzuk és borsozzuk, majd 1 evőkanálnyi olajon pirosra sütjük és kiszedjük egy edénybe. Lefedjük, hogy ne száradjon ki.
3. Amíg a csirke pirul a cukkiniket megmossuk, félbevágjuk. Egy kanál segítségével kivájjuk a közepüket és összekockázzuk. A többi zöldséget is összeaprítjuk.
4. A serpenyőbe (wok a legalkalmasabb) ismét egy evőkanálnyi olajt teszünk, lepirítjuk a vöröshagymát, mikor üveges hozzátesszük a többi zöldséget is. Pár percig sütjük, visszahelyezzük a húsokat, zöldfűszerekkel ízesítjük. Mikor elforrta a levét, hozzákeverjük a kész rizst. Megkóstoljuk, ha szükséges utóízesítjük.
5. A „cukkini csónakokat” kissé megsózzuk, megtöltjük a rakománnyal, sajtot reszelünk a tetejükre és alacsony fokozaton (140-150°C) fél óra alatt készre sütjük, így a cukkini is megpuhul.
Tipp:
Bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk, ami otthon van.
Önmagában is finom ez a rizses-hús, nem feltétlen kell cukkiniba tölteni, csak így szebb.