TEJSZÍNES KÁVÉTORAHozzávalók (ø=24 cm):
A tésztához:
7 tojásfehérje;
3 teáskanál folyékony édesítőszer (~20 dkg cukornak megfelelő édesség);
10 dkg kókuszreszelék;
2-3 evőkanál rizsliszt;
A krémhez:
7 tojássárgája;
3 teáskanál folyékony édesítőszer (~20 dkg cukornak megfelelő édesség);
2 evőkanál kakaópor;
2 dl feketekávé;
2 dl tejszín;
2 csapott teáskanál zselatin;
1 dl langyos víz;
Durvára vágott dió;
Elkészítés:
1. A tésztához egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Mikor kész, hozzátesszük a folyékony édesítőszert, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjük meg a habot, majd a kókuszreszeléket és a lisztet is apránként hozzátesszük. Egy kapcsos tortaforma aljába öntjük és közepesen meleg sütőben, ~170°C-on 15 perc alatt megsütjük. Szép világosbarnás lesz a teteje helyenként.
2. A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a feketekávéval, a kakaóval és az édesítővel. Kis láng fölött felfőzzük, sűrű krémet kapunk. Amíg a krém hűlik, 1 dl langyos vízben feloldjuk a zselatint, feltesszük forrni, és a forrástól számított 20-30 másodperc múlva elzárjuk alatta a lángot. Ezt is kihűtjük. Közben a tejszínhabot keményre verjük, a kihűlt kávés krémmel összevegyítjük. Amikor a zselatin elkezd egy kicsit már sűrűsödni, beleteszünk egy-két kanálnyit a krémből, összekavarjuk, majd így öntjük hozzá a tejszínes kávékrémhez. A kész masszát a kapcsos formában lévő tésztára öntjük, megszórjuk dióval és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap körbevágjuk, kiemeljük a formából és díszítjük, pl.: banán, eper, tejszínhab.
Tipp:
- Amennyiben folyós lett a krémünk, ne ijedjünk meg, a zselatin megszilárdítja.
- A tésztát vaníliával ízesíthetjük.
- Ha nem szeretnénk a zselatinnal bajlódni, egy kocka margarint (25 dkg) habosítsunk fel és keverjük a kávékrémhez.