2024. Április 27. - 15:03:05
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: FST-7  (Megtekintve 30280 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. Május 14. - 16:04:38
Megtekintve 30280 alkalommal
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
FST-7

Annyit volt már szó róla, gondoltam nyitok ennek az edzésmódszernek egy topikot, ahol le lehet irni a tapasztalatokat, mert vannak pár felhasználó, akik alkalmazzák az edzéseikben.

Mit is jelent az FST-7?

Az FST a Fascial Stretching Training rövidítése, ami az izompólya nyújtására utal, a 7 pedig a sorozatok számát jelöli, amit az adott izomra kell elvégezni az edzése végén.
A fascial egy sűrű, rostos kötőszövet, ami beburkolja az izmokat. Ezt kell nyújtani. Vannak testépitők, akiknek alapból vékony az izompólyájuk, ők szerencsésebbek, azokkal ellentétben, akiknek keményebb, nehezebben nyújtható a pólyájuk.

Az edzésmódszer kifejlesztője Hany Rambod.

Az FST-7 a 8-12-es ismétlésszámokra alapoz, és nem elhanyagolható a súly sem.

A 7 sorozat során a legjobb gyakorlatok a gépes gyakorlatok, mivel fix a mozgáspályájuk, igy jobban izolálják a célizmot.

Mint ahogy Steve is irta már, Jay Cutler is ezzel a módszerrel készül idén!

Egyelőre bevezetőnek ennyi, aztán jöhetnek a tapasztalatok, vélemények, hozzászólások!

2009. Május 14. - 16:22:47
Válasz #1

SheHulk

Vendég

2009. Május 14. - 16:39:49
Válasz #2

csery

Vendég
Érdelkődve várom azoknak a hozzászólásait, akik már alkalmazták!

2009. Május 14. - 16:54:46
Válasz #3

csery

Vendég
ha van rá igény, akkor majd írok róla egy beszámolót  @:-) :-){

Nagyon van rá igény Pam, kezdj gépelni!!!!

2009. Május 14. - 16:56:55
Válasz #4
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
ha van rá igény, akkor majd írok róla egy beszámolót  @:-) :-){

Pam, ezért nyitottam a topikot elősorban. Nem azért, hogy egyből leirjak a bevezetőbe mindent, hanem inkább azért, hogy osszuk meg a tapasztalatokat, mert vannak páran a fórumon, akik használják ezt a módszert!
Szóval hajrá!  @:-)

2009. Május 14. - 17:12:29
Válasz #5
Nem elérhető

Suncity


engem is érdekel, ez az edzés módszer @:-)
a pump and felx-ben volt róla cikk
de ha jól emléxem, ott azt írták, hogy más kaja program kell hozzá de ezt nem fejtették ki bővebben, talán a következő cikkben
lehet, többet kell enni mellé, mert eleve több kalóriát használsz el edzésen?

2009. Május 14. - 17:19:44
Válasz #6
Nem elérhető

Steve Namat

VIP Member
Én már alkalmaztam párszor ezt az edzésmódszert. Pl. mellre és hátra nagyon jó volt!

De ezzel is úgy vagyok, mint bármi mással: soha semmilyen módszert nem alkalmaznék folyamatosan és hosszútávon.
GYURMA FOREVER: http://www.youtube.com/watch?v=AtCbp1kx41M
www.facebook.com/HammerHungarian
"All that we are is the result of what we have thought."

2009. Május 14. - 17:23:05
Válasz #7
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Én már alkalmaztam párszor ezt az edzésmódszert. Pl. mellre és hátra nagyon jó volt!

De ezzel is úgy vagyok, mint bármi mással: soha semmilyen módszert nem alkalmaznék folyamatosan és hosszútávon.

Igen, ez szerintem is igy van, a fejlődés a változatosságban rejlik.
Én mellre szoktam leggyakrabban alkalmazni, mert az a leggyengébb testrészem szerintem...de talán valamit alakult az elmúlt időszakban, az tény, hogy nagyon jó pumpáltság érhető el ezzel a módszerrel.

2009. Május 14. - 17:36:58
Válasz #8

csery

Vendég
Akkor példánakokáért hogy építesssz fel egy ilyen melledzést?

2009. Május 14. - 17:39:41
Válasz #9
Nem elérhető

AtomAnti


Akkor példánakokáért hogy építesssz fel egy ilyen melledzést?


Fekvenyomás egyenespadon  3x10
Ferdenyomás keretben  3x10
Tárogatás ferdepadon 3x12
Kábeles keresztezés csigán  7x12


Én így szoktam csinálni.
 
The pain you feel today will be the strenght you feel tomorrow.
Hard work beats talent when talent doesn't work hard.
"A világon semmiféle tehetség el nem vesz. Nem olyan bolond a természet, hogy hiába teremtsen erőket. Amit teremt, azért teremti, hogy hasznát vegye."
"A tehetség utat tör magának."

2009. Május 14. - 17:42:54
Válasz #10
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Akkor példánakokáért hogy építesssz fel egy ilyen melledzést?

Pl.: - Keresztcsiga 3 * 8-12
     - Fekvenyomás 45fokos padon 3 * 8-12
     - Áthúzás 3 * 8-12
     - Fekvenyomás vizszintes padon 3 * 8-12
     - Fekvenyomás 30fokos padon egykezesekkel  3* 8-12
     - Tárogatás gépen 7 * 8-12

Ez volt az uccsó melledzésem, amúgy mindig változik, nincs 2 ugyan olyan edzés. Kicsit soknak tűnhet, de rá kellett jönnöm, hogy ennyi gyakorlatra szükségem van, ezért is edzek egy nap csak egy izomcsoportot most már.

2009. Május 14. - 17:45:48
Válasz #11
Nem elérhető

Prod

Globális moderátor
Imádok vállazni, ki is próbálom  ;D

2009. Május 14. - 17:46:55
Válasz #12
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Imádok vállazni, ki is próbálom  ;D

Vállra nálam ami legjobban bejött, az alső csigás oldalemelés a végén 7 soriban!  ;)

2009. Május 14. - 18:01:59
Válasz #13
Nem elérhető

AtomAnti


engem is érdekel, ez az edzés módszer @:-)
a pump and felx-ben volt róla cikk
de ha jól emléxem, ott azt írták, hogy más kaja program kell hozzá de ezt nem fejtették ki bővebben, talán a következő cikkben
lehet, többet kell enni mellé, mert eleve több kalóriát használsz el edzésen?

Hany Rambod:


Most elmagyarázom, hogy mikén kell táplálkozni úgy, hogy az edzések körüli tápanyag bevitel maximálisan ellássa az izmokat a növekedéshez, és a lehető legnagyobb bedurranást eredményezze, amit ugye az izompólya kitágítására alkalmazunk. Testrész programokat is adok, hogy azonnal neki is kezdhess a növekedésnek!

 
Edzés előtti táplálkozás: a pumpa előkészítése
Remélhetőleg mindenki tisztában van az edzés előtti megfelelő tápanyag bevitel fontosságával. Ez látja el alapanyagokkal a szervezetet, hogy intenzív és produktív súlyzós edzést hajthassunk végre. Az szeretem, ha a klienseim minimum két szilárd étkezést iktatnak be edzés előtt még, melyek mindegyike tartalmaz sovány proteint és komplex szénhidrátot. A protein lehet csirke, pulyka, hal vagy marha soványabb részei. A jó szénhidrátok közé sorolom a zabpelyhet, édesburgonyát és barna rizst. Ezek mind lassan felszívódó források, amelyek egyenletes energiát adnak, nem úgy mint a gyümölcsök és más egyszerű cukrok, amelyek túl gyorsan felszívódnak és inzulin leesést okoznak edzés alatt.

Az étel bevitel mellett hasonló fontossággal bír a folyadék fogyasztás is. Ez kiemelten igaz, ha valaki termogén (zsírégető/energizáló) termékeket használ, mivel ezeknek vízhajtó hatásuk van. Amikor folyadékról beszélek, akkor vízre gondolok, mert a szénsavas italok túlságosan felfújnak, eltelítenek és így ellentétesen hatnak a sok folyadék fogyasztási célunkkal.

Egy gyakori kérdés az, hogy milyen közel lehet az utolsó étkezés az edzéshez. Általában elég, ha 1 órával a tréning előtt fejeződik be a kajálás, kivéve, ha lábazol, mert az annyira metabolikusan megterhelő, hogy inkább 90 percet javaslok. Ezek irányadó számok csak — ha valaki olyan, hogy másfél órával egy kaja után már éhenhal, akkor nem nagyon jó, ha 1 óránál több eltelik. Ha viszont lassú emésztő vagy és rossz közérzeted lesz edzéskor, akkor ennek megfelelően igazítsd a beosztásodat. A zsíros és cukros ételektől való tartózkodás segíthet elkerülni az émelyítő érzést tréning során.

Edzés alatt
Edzés alatt a legtöbb embernek csak vízre van szüksége, kb. 1 literre, de ez függ az egyén méretétől, izzadási hajlamától és az évszaktól is. Kortyolgathatsz egy szénhidrátos vagy termogén italt is, ha "elfogy a kakaó" menet közben, de egyik sem helyettesíti a vizet. Legyen egy vizes palackod is és váltogasd a két italt.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy nem érhetsz el maximális bedurranást, ha nem iszol eleget edzés előtt és alatt! Mint tudod, az emberi test, és főleg a vér, 70%-ban víz, így elengedhetetlen a megfelelő hidratációhoz a folyamatos utánpótlás.

Edzés utáni táplálkozás
Az edzésed végeztével 15-20 percen beül (ha nem azonnal) fontos elfogyasztani egy turmixot, amivel beindítjuk a rekompenzációs és regenerációs folyamatokat, ami végső soron az izomnövekedést okozni fogja. Jelenleg én több keveréket is tesztelek, de nem tévedhetsz nagy biológiai értékű tejsavóprotein-izolátummal és gyorsan felszívódó szénhidráttal mint a dextróz, maltodextrin . Ha hardgainer, vékony típus vagy, akkor ne félj több fajtát is összekeverni és akár gyümölcslevet is beletenni ízként és további cukrok bevitele érdekében  Ha viszont szálkásítasz, vagy egyszerűen könnyen hízó típus vagy, akkor óvatosabbnak kell lenned ezzel a shake-kel, már ami a szénhidrátot illeti. Persze ilyenkor is kell valamennyi szénhidrát, kivéve, ha versenydiéta végső fázisában az utolsó gramm zsírt akarod még leadni.

1-2 órával a turmix után kell egy szilárd étkezés, ami olyan mint az edzés előtti. A jobb felszívódás érdekében jó, ha kevés benne a zsír, főleg a telített zsír. Ennek a kajának a pontos ideje függ a turmix méretétől és az étvágyadtól. Nyilvánvalóan nem tudsz enni addig, amíg nem vagy éhes. Ha nagy a turmixod, ami igen eltelít, akkor lehet, hogy csak 2 óra múltán tér vissza az éhséged annyira, hogy ehess egy szilárd étkezést.

 

Megjegyzés a nátriumról
Sok testépítő a fejébe vette, hogy a nátrium ("só") rossz számukra és kerülendő. Ennek nyomán egész évben igen alacsony nátrium bevitelű táplálkozást folytatnak, pedig ez a vesenyfelkészülés legvégén szükséges csak, amikor el akarod tüntetni a vizet a bőröd alól. Megfelelő nátrium mennyiség nélkül képtelen leszel bedurranni! Egyesek megtapasztalhatták már ezt versenyen. Ha levitted a nátriumot, akkor még szénhidrát és víz bevitele után is teljesen laposak és pumpálásra nem reagálók lehetnek az izmaid. Aztán az elődöntő után kimész és bezabálsz hamburgert, meg sült krumplit és mágikus módon istentelenül bedurransz az esti show-ra! A nátrium segít a szénhidrátot az izomba vinni, így ne félj szezonon kívül kicsit sósan étkezni.

Én valójában bíztatom a klienseimet, hogy a nátriumot vigyék be ketchup, mustár, barbacue szósz formájában a szezonon kívül. Akinek viszont egészségügyi okokból alacsony nátrium bevitelre van szüksége, az természetesen az orvosa tanácsára hallgasson!


Bár több éve kísérletezek az FST-7 módszerrel, csak nemrégiben ajánlom erősen az ügyfeleimnek, hogy konzisztens módon alkalmazzák a programjukban. A jövőben tehát lesznek nagy sikertörténeteim és a profi színpadon is láthatunk majd alanyokat. Phil Heath is alkalmazta, hogy a vállát és hátszélességét felhozza, de még a mellét és lábát is. A nagyobb izmok esetében persze több időre van szükség az eredmények látványos jelentkezéséhez. Charles Ray Arde az előző tömegnövelése során élt a módszerrel; Bill Wilmore pedig most [2008 eleje felé] kezdte el fejleszteni a módszerrel a karjait.


FST-7 testrész programok


Hát szélesség hangsúly
Párhuzamos fogású húzódzkodás 3 x max
Széles lehúzás 3 x 8-12
Rudas evezés 3 x 8-12
Hammer gépes evezés 3 x 8-12
Gépes vagy kábeles áthúzás 7 x 8-15

Hát vastagság hangsúly
Alsó fogású lehúzás 3 x 12-15
Alsó csigás/egykezes kézisúlyzós evezés 3 x 8-12
T-rudas evezés 3 x 8-12
Elemelés 4 x 8-12
Hammer gépes evezés 7 x 8-12

Lábhajlító
Lábhajlítás fekve 3-4 x 10-15
Merev lábú elemelés 3-4 x 10-12
Egylábas lábhajlítás 3-4 x 10-15
Ülve lábhajlítás 7 x 10-15

Csuklya
Kézisúlyzós vállvonogatás 3-4 x 8-12
Gépes vállvonogatás 7 x 8-12

A helyes végrehajtás úgy történik, hogy a fejed és törzsed kicsit előre döntöd és a füled mögötti képzeletbeli ponthoz húzod a válladat. Nem körözz hátrafele a válladdal. A tempó kontrollált egy 1 másodperces ráfeszítéssel a tetején.

 

Hátsó váll
Döntött törzsű oldalemelés kézisúlyzóval 3-4 x 12-15
Gépes/kábeles oldalemelés hátsó vállra 7 x 12-15

 

Vádli (váltogasd a kettőt)

A)
Álló sarokemelés 4 x 10-12
Ülő sarokemelés 4 x 15-20
Lábtolós/szamár sarokemelés 7 x 12-15

B)
Lábtolós/szamár sarokemelés 4 x 10-12
Álló sarokemelés 4 x 10-12
Ülő sarokemelés 7 x 12-15
The pain you feel today will be the strenght you feel tomorrow.
Hard work beats talent when talent doesn't work hard.
"A világon semmiféle tehetség el nem vesz. Nem olyan bolond a természet, hogy hiába teremtsen erőket. Amit teremt, azért teremti, hogy hasznát vegye."
"A tehetség utat tör magának."

2009. Május 14. - 18:04:15
Válasz #14
Nem elérhető

Suncity


Akkor példánakokáért hogy építesssz fel egy ilyen melledzést?

Pl.: - Keresztcsiga 3 * 8-12
     - Fekvenyomás 45fokos padon 3 * 8-12
     - Áthúzás 3 * 8-12
     - Fekvenyomás vizszintes padon 3 * 8-12
     - Fekvenyomás 30fokos padon egykezesekkel  3* 8-12
     - Tárogatás gépen 7 * 8-12

Ez volt az uccsó melledzésem, amúgy mindig változik, nincs 2 ugyan olyan edzés. Kicsit soknak tűnhet, de rá kellett jönnöm, hogy ennyi gyakorlatra szükségem van, ezért is edzek egy nap csak egy izomcsoportot most már.

Balu! =/+'
és a nyújtásokat a sorozatok közé rakod be?