Tündi, ez a másik ígért receptem.
KELBIMBÓS PULYKARAKOTTHozzávalók:
1 kg darált pulykahús (mellfilé lehetőleg);
2 evőkanál olaj;
Fél fej vöröshagyma (50 g);
2-2,5 mokkáskanál só;
Fehérbors;
Pici reszelt szerecsendió;
Őrölt feketebors;
2,5 dl tejszín;
8 dl tej;
4 evőkanál zabliszt;
25 dkg sárgarépa;
50 dkg kelbimbó;
25 dkg kukorica;
10 dkg sajt;
Elkészítés:
1. Az olajon megdinszteljük az összevágott hagymát, majd a húst is rátesszük, 1,5 mokkáskanál sóval meghintjük, 2 csipetnyi fehérborssal, frissen őrölt feketeborssal és kevéske reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A hús mikor kifehéredett és a levét is elfőtte, felöntjük 1 dl tejszínnel, kevergetve elforraljuk a levét.
2. Két deci tejet elkeverünk a liszttel, a többit feltesszük forralni, a tejszínt belekeverjük, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, megborsozzuk, ebbe is teszünk kevés szerecsendiót. A forró tejbe belekeverjük a lisztes tejet és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a kukoricát.
3. Közben a sárgarépát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk. A leforrázott sárgarépát vékony karikákra daraboljuk. A kelbimbóból a nagyobb darabokat kettévágjuk.
4. A rétegzést a tejes kukoricás masszával kezdjük, ebből vékony réteget teszünk alulra, rá a szeletet sárgarépákat, majd a kelbimbó következik. Tovább folytatjuk a hússal, rá kukoricás öntet jön, majd ismét egy sor sárgarépa, kelbimbó, hús és végül tejes mártás. A tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és letakarva 170-180 °C-on 20 percig sütjük, fólia nélkül még 10 percig pirosítjuk a tetejét.
Tipp:
Szójatejjel is készíthető.
Rizs illik mellé köretnek.
Petrezselyemzöldjével lehet gazdagítani a szószt.
Brokkolival és karfiollal is készíthető.