Általános Témák > Kaja Zóna
Levesek
Tündi-Bündi:
A sort egy egyszerű levessel kezdeném! <:-)
Brokkoli krémleves:
Hozzávalók:
1 csomag brokkoli
2 db krumpli
1 db vegetáriánus leveskocka
1 csipet őrölt bors
(aki igényli feldobhatja némi krutonnal, pirított fűszeres kenyérdarabkákkal ;) )
Elkészítés:
Tényleg nagyon gyors és egyszerű!
Így lehet, hogy az is megeszi a brokkolit, aki különben nem kedveli.
Egy fazékba kb 6-7 dl vizet teszünk. A krumplikat feldaraboljuk és egy leveskockával együtt megy a fazékba - felforraljuk és 5-10 percig főzzük.
Közben megtisztítjuk és apróra darabokra vágjuk a brokkolit. A rózsákat és a leveleket levágjuk, a száráról lehúzzuk a külső szálkás részt és felaprítjuk.
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakjuk a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, ha nem lepi el, utánatöltünk kevés forró vizet. Rászórunk egy csipet őrölt borsot, lefedjük, felforraljuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük 5-10 percig. Utána botmixerrel szétturmixoljuk. Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel még lehet higítani. Megkóstoljuk, és ha kell megsózzuk. /7% (Lalikának annyira ízlett, hogy azt mondta, ezután minden héten csináljak valami egészséges levest neki, nagyobb adagban, hogy sokáig kitartson ;D )
Rencsi:
--- Idézetet írta: Tündi-Bündi - 2010. Március 07. - 17:41:56 ---Brokkoli krémleves:
--- Idézet vége ---
****:)))))) Ezt ki fogom próbálni! Köszi, meg a topic is jó 5let! :-*
Én is adok egy tippet. Apukám azt mondta, hogy nem szereti a gombalevest, bár de utoljára még menzás korában evett. Amikor megkóstolta ezt, mondta, hogy ilyet bármikor csinálhatok! :D
MARHAHÚSOS GOMBALEVES
Hozzávalók:
40 dkg marhahús;
50 dkg gomba;
1 nagy szál sárgarépa(2 közepes);
1 zeller;
1 vöröshagyma;
2-3 ek olaj;
2-3 babérlevél;
Csipet majoránna, kakukkfű, csombor;
Só, bors;
1 dl fehérbor;
1 dl tejszín;
Fél citrom mag nélkül;
Liszt;
1 tojás;
Elkészítés:
1. A marhahúst apró kockákra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat felhevítjük, a kockákra vágott marhahúst rátesszük, megforgatjuk, és fedő alatt pároljuk. Megsózzuk (1 mk), majd 1 dl hideg vizet öntünk alá, és így pároljuk tovább. Közben a hagymát finomra vágjuk, és a gombát megmossuk, és felszeleteljük. A hús mikor elfőtte a levét (zsírjára sült), akkor hozzátesszük a zöldségeket és egy pici vizet, és tovább főzzük. Kb. 5 perc után hozzátesszük a hagymát és a felszeletelt gombát. Megborsozzuk, teszünk hozzá egy csipet majoránnát, kakukkfüvet, borsikafüvet (csombor) és a babérlevelek is belekerülnek. Alapos keverés után 2 liter vízzel felöntjük, és lassan elkezdjük főzni.
2. Miután 1-2 dl elpárolgott belőle, hozzáöntjük az 1dl száraz fehérbort (Furmintot használtam, Juhfarkkal is finom volt), majd a fél megmosott citromot héjastól. A tejszínt elkeverjük egy pár evőkanál vízzel és 1 ek. liszttel, kavargatás mellett a levesbe öntjük (különben csomós lesz). A lángot nagyobbra vesszük, és megcsináljuk a galuskát.
3. Ehhez az egy tojást elkeverjük annyi liszttel (kb.3-4 ek.) amennyit felvesz és egy csipet sóval. Laza, kézzel szaggatható tésztát kapunk, amit a forrdogáló levesbe belecsipkedünk. Mikor feljön a víz tetejére a galuska, akkor elzárjuk a gázt. A citromot kivesszük, megkóstoljuk, hogy kell-e bele kis só. Lefedjük tálalásig.
/7%
Tündi-Bündi:
Én imádom a gombát, úgy hogy meg is van a jövő vasárnapi ebéd! Köszi :) ;) Amúgy így megy ez...Lali is utálj a gombát, a karfiolt....aham...még az öccse maradékát is elpusztította...:) csak ügyes szakácsnők kellenek és minden finom!!! Łł=
meghalokhogyharámnézel:
Én ezt esténként szoktam enni, de olykor napközben, ha készítek, berakom egy kajának.Olyan átvészelősnek nem rossz.
50 dkg pulykamell
sárgarépa
paszternák
fokhagyma
zeller
karalábé
1 fej vöröshagyma
A zöldséget mindenki ízlés szerint pakolhatja bele.Összekockázom az összes zöldséget,és kevés olívaolajon mindent megpirítok,többek között a szintén felkockázott pulykamellet is.A vöröshagymát belevágom ugy egyben, ahogy van.Felöntöm vízzel,és főni hagyom, míg minden meg nem puhul, a végén némi ételízesítőt szokásom belerakni. és kész is.A végén szokott maradni lé, azt pedig elhasználom husi pároláshoz, vagy egy krémleveshez alapnak.Énnagyon leveses vagyok.
Tündi-Bündi:
Hideg joghurtos főzés nélküli gyümölcsleves:
2dl zsírszegény natúr joghurt
1l tej
30dkg gyümölcs ízlés szerint
édesítőként méz
tejszínhab a díszítéshez
Turmixold össze a gyümik felét a joghurttal és a mézzel majd öntsd fel tejjel, a maradék gyümiket ebbe aprítsd bele. Tedd 1-2 órára a hűtőbe hogy az ízek összeérjenek. Tejszínhabbal díszíthetjük. /7%
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése