2024. Április 27. - 10:00:18
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Kortizol  (Megtekintve 8885 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2010. Január 03. - 20:17:05
Megtekintve 8885 alkalommal
Nem elérhető

Balu

Globális moderátor
Kortizol, a "stressz hormon".

Kortizol egy szteroid hormon, amit az emberi szervezet a mellékvesékből bocsájt ki.

Ezt a hormont az emberi szervezet, akkor bocsáltja ki, amikor stressz alatt áll.A stressz lehet betegség, baleset, sebészeti beavatkozás, nagy hőmérsékletkilengések, vagy pszichikai behatások. Persze ez így nem teljesen igaz, ugyanis ez a hormon nagyon fontos a szervezet működésében szinte minden szinten, mint például a vérnyomás megtartásánál, a szervezet fehérjék, cukrok és zsírok felhasználásának regulációjánál. Ha a hormonból túl sok van, vagy túl kevés, ez különböző tünetekhez, vagy betegségekhez vezethet. Azoknál a személyeknél akiknél huzamos ideig magas a kortizol szint Cushing szindróma fejlődhet ki, akiknél pedig alacsony, Addison kór.

Amikor a szervezet kibocsátja a kortizolt az elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminósavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek ahol glukózzá vannak átváltoztatva amit a szervezet mint energiaforrást használhat fel. Ez a leírt folyamat megemeli a vércukorszintet, amiáltal az agynak elegendő glukóz áll rendelkezésére, mint energiaforrás. Ugyanabban az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glukóz felhasználását, mint energiaforrást. A kortizol szintén megemeli a zsírsavak kibocsájtását a zsírsejtekből, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást.

Összegezve ezek az energia átirányító folyamatok felkészítik az ember szervezetét, hogy kezelni tudja a stresszes álapotokat.



A kortizolszint hatása a testépítőkre.

A magas kortizol hatására a test anabolikus (izomépítő) állapotból egy katabolikus (izom vesztés) állapotba lép át. Annak érdekében, hogy a kortizol szint alacsony legyen, meg kell tartani magadban a pozitív hangulatot. Nem szabad aggódni, nyugodtan kell intézni a dolgokat.
Lee Haney használta, hogy elképzelte izmait, hogy egyre nagyobb és nagyobb lesz. Azt szokta mondani, hogy "a test soha nem megyek oda, ahol az elméd még soha nem volt". A teste egyre jobb volt, ahogy egyre alacsonyabb lett a kortizol szintje.
Amikor megjeleníted és elképzeled az izmokat, bővül az elméd, és nyugodt vagy.



Szerencsére már van olyan termék, ami segít a kortizol szint alacsonyan tartásában.  ;)

Ez az Anabolic Xtreme - LeanFX terméke.

Amikor egy kortizol molekula egyesül egy izomsejt kortizol receptor oldalával, kiváltja az aminosavak felszabadulását a sejtből. Ez valószínűleg nem hangzik valami nagy dolognak, egész addig, amíg rá nem jössz, hogy ezek az aminosavak az izomsejtek fehérjéinek lebontásából jönnek. Ez természetesen azt jelenti, hogy a kemény munkával megszerzett száraz izomszövetek elvesznek, és energiává válnak vagy a wc-ben végzik.