ez egy átfogó és tömör cikk a fehérjékről és aminosavakról. Van egy kérdésem. Tegyük fel,hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre a különféle fehérjék és az összes aminosav. Melyikből lenne a legjobb választás? Egyetlen kikötés, ha aminosavakat választunk akkor nem választhatunk fehérjéket, viszont összeállíthatunk különféle arányokban akármilyen aminosav mixet. melyik lenne a leghasznosabb választás?
Az hogy éppen melyik fehérje a legjobb választás azt az adott cél határozza meg sztem,de ezen belül is 2 dologról lehet beszélni.
Beltartalom: Sejtszinten mikor zajlik a fehérjeszintézis,a megfelelő aminosavak kerülnek egymásután előre meghatározott sorrendben(elsődleges szerkezet),mindaddig amíg az összes szükséges aminosav rendelkezésre áll,amint a sorba következő aminosavból hiány keletkezik,a fehérjeszintézis leáll,és a hiányt képző aminosavat nevezik limitáló aminosavnak.
Ebből következik ,hogy hiába van neked egy teljesértékű fehérjéd ha abban az aminosavak aránya az izomfelépítéshez szükséges aminosavszekvenciához nem megfelelő.
Elég hülye példa,de talán jól érzékelteti:Hiába van neked meg minden építőanyagod,kőművesek,ácsok stb stb ha nincs elég tégla akkor félúton megáll mindenki azt nézegetnek mint a jó magyar munkásemberek
ameddig nem jön tégla.
Izomépítés szempontjából ugye sokan mondják ,hogy legjobb a hús.
Biológialilag sztem lehet ,hogy van egy kis hasonlóság a húsok között,aminosav profilra gondolok,persze ettől a "kis" hasonlóságtól még óriási különbségek vannak mivel akár egy aminosav különbség a természetben azt is jelentheti hogy valami éppen méreg e vagy sem.
A csirke,a boci,a halacska szépen a táplálékból felvett aminosvakból az élete során felépítette az izomzatát,amely izomzatot mi elfogyasztunk
(persze nem csak)izomépítés céljából.
Sztem csak a "hasonlóság" teheti őket a legjobb izomépítőknek.Megint a hülye példánál maradva: Ha van egy kész ház és neked kell építeni egy újat, nincs nehéz dolgod lebontod a készet ,és építesz belőle egy újat a tied persze azért másabb lesz,de az építőelemek közel olyan arányban voltak abban a házban ahogy neked kell.(megjegyezvén persze újból,hogy ez a "kis" hasonlóság meg "olyan arány" az életben óriási különbség)
A másik dolog pedig a
felszívodás.
Vannak olyan időszakok(reggel+edzés után) amikor a szervezet aminosav szükségletét gyorsan kell kielégíteni,azokban az esetkben pedig hiába van neked egy az izomépítés céljábó nagyon jó aminosav profilú fehérjéd ha csak késve érnek oda a srácok
.
Tehát az a legjobb fehérje ami az éppen adott célt a legjobban kielégíti.
Ez persze csak az én véleményem nem készpénz.
Érdekes téma ez az egész nagyon,csak azt sajnálom nem annyira egzakt mint más tudományok,a táplálkozástudományi ism. tanárom azt mondta:
Aki ebben igazi szakértő az vagy orvos vagy biokémikus.
A vicc persze az hogy sok orvos elhiszem hogy vágja a biokémiát,de némelyik olyan debil(persze tisztelet a kivételnek).