Az első almás nagyon tetszik, úgyis alma és gombóc igény van itthon!
Köszi Kozi!
Ha már az almáknál tartunk:
ALMÁS PITE AHOGY ÉN KÉSZÍTEMHozzávalók:
A tésztához: 60 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával, 1 csomag sütőpor; Csipet só; Édesítőszer: 15 dkg cukornak megfelelő; 15 dkg margarin; 2 tojássárgája; 300 g tejföl;
A nyújtáshoz: liszt;
A tepsi kikenéséhez: margarin, liszt;
A töltelékhez: 1,5 kg reszelt alma; Édesítőszer, ~ 8-10 dkg cukornak megfelelő; 1 evőkanál zsemlemorzsa; Egy kiskanál őrölt fahéj;
Elkészítés:
1. A töltelékhez való almát meghámozzuk, lereszeljük, majd az édesítőszerrel összekeverjük, és félretesszük addig, amíg a tésztát elkészítjük.
2. A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval és az édesítővel összeforgatjuk, a margarint elmorzsoljuk benne. Ezután a tojássárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Akkor jó, ha már nem ragacsos, könnyen kezelhető tészta lesz belőle. A tejfölt apránként adjuk hozzá, mert minőségétől függően, a hígabból kevesebb is elég lehet. Ezután elfelezzük, az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapom egy nagy tepsi nagyságúra nyújtjuk, aztán kikent tepsibe bekefektetjük.
3. Az almát kinyomkodjuk, a zsemlemorzsával és a fahéjjal összekeverjük, egyenletesen a tésztára simítjuk. A másik tésztát is kinyújtjuk, majd a töltelékre fektetjük. A végén villával több helyen megszurkáljuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C) 30 percig sütjük. Amikor már csak langyos, kockára vágjuk.
A kimaradó tojásfehérjével megkenhetjük sütés előtt, ekkor szép fényes lesz a teteje. (Ez a képen lévőnél elmaradt, de megkenve tényleg szebb, de ahhoz bőven elég egy fehérje is. )