Szóval tömören
Az étrendnek minimum 3 óránkénti teljes étkezést kell tartalmaznia, ez minimum 5-6 étkezés naponta.
Igyekezzünk az elsőrangú tápanyagforrásokat használni, a másodrangúakat pedig kiegészítésnek vagy ízesítésnek!
Tápanyagforrások:
Fehérje: elsőrangú: csirke, pulyka, halak, marhahús (ezek fehérjetartalma 20%), tojásfehérje (10%), ezekre alapozzunk. Másodrangú: proteinek, sovány sajtok, túrók, ezeket kiegészítésnek használjuk.
Szénhidrát: elsőrangú: rizs (szénhidráttartalma 70%), pufirizs, zabpehely (60%). Másodrangú: főtt burgonya (20%), durum és teljes kiőrlésű tészta (70%), gabonák, hüvelyesek, teljes kiőrlésű kenyér. Rostanyag: zöldségek.
Zsír: elsőrangú: lenmagolaj, mct, olajos magvak, halolajak, olívaolaj (főzés), extra szűz olívaolaj (öntet) stb. Másodrangú: telített zsírok (fizikailag minden olyan zsír, ami szilárd, állati zsiradékok stb.), ezeket a zsírforrásokat tartsuk alacsony szinten az étrendünkben!
40-60%-ba kell fogyasztani a fehérjét és szénhidrátot.
Fehérje bevitel!!
Minimum: 2 g/tskg
Optimális: 2.5-3 g/tskg
Maximum (nem naturál szint): 3-5 g/tskg
Egy étkezésre kb. 25g fehérjét tudsz hasznosítani, talán 29-30g az étrend-kiegészítők miatt.
Ha valaki edzés előtt és/vagy közben fehérjét akar a szervezetébe juttatni akkor annak egyértelműen aminosavaknak kell lenniük,
hisz azt nem kell emészteni...nem fogja zavarni az edzést.
A szénhidrát 5g/tskg vagy több a tömegelés alatt.
Diéta alatt 1-3g/tskg.
Legoptimálisabb inzulinszint eléréséhez 75-100g ch kell az edzés alatt.
A táplálék kiegészítőből bevitt tápanyagok maximum 50%-a legyen az összes bevitt tápanyagnak.
8-10naponta csaló nap, de mértékkel!