Ezt a kaját még tegnap éjjel főztem, eredetileg nagyon más akart lenni, de nem kaptam padlizsánt és cukkinit sem.
De így legalább egy új kedvencemet megalkottam!
PULYKALABDÁK RENCSI-MÓDRA Hozzávalók:
50 dkg darát pulykamellfilé;
4-5 gerezd fokhagyma;
Só, bors, kakukkfű, őrölt rozmaring, csombor, oregano;
1 kisebb fej vöröshagyma;
1-2 paradicsom;
25 dkg uborka;
50 dkg gomba;
175 g kefir, v. zsírszegény tejföl;
Kevés olaj a sütéshez;
Elkészítés:
1. A darált pulykahúst elkeverjük a tojással, és az elmorzsolt barna kenyérrel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, megfűszerezzük kakukkfűvel, őrölt rozmaringgal és csomborral (borsikafűvel). A legjobb, ha a masszát néhány óráig a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek átjárják.
2. Egy nagy serpenyőben kevés olajt hevítünk, a húspépből kis golyókat formálunk és közepesen erős lángon szép pirosra sütjük. Amíg a pulykalabdácskák pirulnak, felaprítjuk a hagymát, illetve a gombát. Először a hagymát adjuk a húsgombócokhoz. Mikor már üveges, hozzátesszük a gombát. Megszórjuk kis borssal, kakukkfűvel és oreganoval. Ezalatt, összedaraboljuk az uborkát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk a gombás húslabdákhoz.
3. Folyamatosan kevergetjük, 5 perc elteltével elkeverünk benne 1 kis doboz kefirt vagy tejfölt, és elforraljuk a levét.
Tipp:
- 1 egész tojással gazdagíthatjuk, de ekkor 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsa is belekerül, amit helyettesíthetünk zabkorpával is.
- Beáztatott, kinyomkodott szója granulátummal is gazdagíthatjuk.
- Köretnek bármilyen saláta tökéletes.
- Az ízes szósz a rizs és a tészta egyhangúságát is feldobja.