Spárgás csirkemell
2 csirkemell
1 nagy pohár joghurt vagy kefir – író lenne az igazi
1 gerezd fokhagyma
mustár, kakukkfű, babérlevél, bors
A csirkemelleket dörzsöljük be kakukkfűvel, borssal és kenjük be mustárral. Nyomjuk a fokhagymát a joghurtba, adjuk hozzá a babérlevelet és fektessük bele a csirkemelleket. Pár órán át – még jobb egész éjszaka – hagyjuk pácolódni.
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
1 chilipaprika
1 csomag spárga
5 dkg (zsírszegény) krémsajt
kevés liszt
só, bors, paprika, házi ételízesítő
Vegyük ki a pácból a húst, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra. Szórjuk meg liszttel, rázzuk le a fölösleget és kevés olajon, több részletben pirítsuk meg. Tegyük félre. A serpenyőben pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, amivel fel is oldjuk a lesült dolgokat. Tegyük vissza a húst, öntsük rá a megmaradt páclevet, amiből kihorgásztuk a babérlevelet. Pici lángon, legfeljebb gyöngyözésid melegítve pároljuk kb. 10 percig. Ha nagyon felforraljuk, csúnyán megtúrósodik a joghurt.
Keverjük simára a krémsajtot kevés joghurttal és az ételízesítővel, majd ízesítsük sóval, borssal és paprikával. Öntsük a csirkére ezt a mártást és együtt tartsuk melegen.
A megtisztított spárgát tegyük kevés forró olajra egy serpenyőben, adjuk hozzá a magjaitól megszabadított, vékony csíkokra vágott chilipaprikát és együtt pirítsuk meg. Ha kevésbé szeretjük roppanósan, húzzuk kisebbre alatta a tűzhelyt, löttyintsünk rá egy korty fehérbort és lefedve pároljuk néhány percig.