2024. Április 27. - 21:11:22
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Tudnivalók, érdekességek, hasznos információk  (Megtekintve 9497 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2010. Március 22. - 09:56:50
Megtekintve 9497 alkalommal
Nem elérhető

Rencsi


Sziasztok!
A munkatársaimtól kaptam egy hasznos ismertetőt a matéteáról, így gondoltam megosztom. Íze a citromfűteára v. citromos teára emlékeztet.

Maté - Ilex paraguariensis

Rendszertani besorolás:
Ország:    Növények (Plantae)
Törzs:    Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály:    Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend:    Aquifoliales
Család:    Aquifoliaceae
Nemzetség:    Ilex
Faj:    I. paraguariensis

A maténak élénkítő hatása van a benne található 0,3-1,5% koffeinnek, 4-10% kaffetanninnak (=kávécsersav)(ez csersavra, majd koffeinre hidrolizál), teobrominnak és teofillinnek köszönhetően. Ezentúl a maté tisztító hatású is a benne lévő (flavonoid és alkaloid) antioxidánsok miatt.

Jellemzői:
Ez a Dél-Amerikából származó  (Brazília, Argentína, Paraguay) fa 4–10 m-re is megnő. Ovális, 10–16 cm hosszú levelei örökzöldek, bőrneműek és csipkés vagy fűrészelt szélüek. Fehér virágai virágzatba tömörülnek, apró, csonthéjas termése érett állapotban húsos, liláspiros. Szárított leveleiből (Mate folium = Maté levél) matéteát főznek.

Gyógyhatása:
Megfázások és influenza, menstruáció előtti tünetek. Teája élénkíti, és ellenállóbbá  teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt. Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.

A maté története:
A maté elkészítését a guaraní indiánoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók. Később Dél-Amerika több országában elterjedt, fogyasztják Argentínában, Uruguayban, Paraguayban, Brazíliában, Bolíviában és Chilében. Legnagyobb népszerűségnek Argentínában és Uruguayban örvend. Uruguayban a lakosság nagy része napközben is matézik, gyakran látni az utcán matézó embereket. A matéivás nem egyszerű szomjoltó tevékenység, általános, hogy az emberek másokkal közösen matéznak.

A maté elkészítése:
Nagyon fontos, hogy a matéhoz használt víz 70 és 90 fok C között legyen. A vizet hozzáöntjük az aprított fűhöz, és már készen is van a kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú maté. A kesernyés íz a maté sajátja, a nem ilyen ízű maté nem is maté.

Gyógyhatása:
    * Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.
    * Az alapanyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás elleni szer.
    * Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt.
    * Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.


Felhasználása:
    * Serkentő hatása miatt kiváló kóros lesoványodás esetén.
    * A maté alapú készítményeket vesebetegségeknél vizelethajtóként használják.
    * Jó kiegészítő szer fogyókúrázóknak is.

Figyelmeztetés:
Az előírt adagolás betartása esetén nincs szükség óvintézkedésre. Túladagolása veszélyes, mert álmatlanságot és izomremegést okozhat! Doppingszerként is számon tartják! Koffeintartalma miatt gyomoridegességet, hasmenést okozhat! Tannintartalma miatt nyelőcsőrákban szenvedők ne alkalmazzák!
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Március 22. - 23:36:25
Válasz #1
Nem elérhető

atleeta


Ma kezdődik életed hátralevő része...

http://www.youtube.com/watch?v=Bt1BDSAzHOA

2010. Március 25. - 11:09:15
Válasz #2
Nem elérhető

Rencsi


Néhány fontos tudnivaló a kajáláshoz, ami nem hiszem, hogy újdonság bárkinek is. :)
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Március 25. - 11:10:30
Válasz #3
Nem elérhető

Rencsi


Ezeket a táblázatokat találtam a legrészletesebbnek és leghitelesebbnek. :)
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Március 25. - 12:30:50
Válasz #4
Nem elérhető

Aco


Ezek jó kis táblázatok,asszem el is mentegetek őket.. ;)

2010. Március 26. - 12:07:38
Válasz #5
Nem elérhető

Rencsi


Már elég sok gasztronómiai cikkel találkoztam, ami az umamiról ír, azaz az 5. alap ízről. Így most összeszerkesztettem egy kis ismertetőt, mert nem mindenki hallott szerintem még róla.

Az umami

Az umami az egyik alapvető íz neve az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett. Természetesen fordul elő ez az íz például a paradicsomban, a parmezánsajtban és a japán konyhában használt kombu nevű barnamoszatban (Laminaria japonica). A legismertebb ezt az ízt kiváltó mesterséges adalékanyag a nátrium-glutamát, amit 1907-ben fejlesztett ki Ikeda Kikunae a Tokiói Birodalmi Egyetemen.
Ikeda 1908-as publikációjában az umamit, mint önálló ízt emlegette, de a nyugat nem hitt neki. Aki egyáltalán hajlandó volt tudomást venni az umami létezéséről, az is inkább a négy alapíz egyfajta kombinációjaként fogta fel. Egészen 1996-ig. Akkor ugyanis a Miami egyetem kutatói umamira specializálódott receptorokat találtak a nyelven. Szerintük a szervezet számára létfontosságú fehérjék, vagyis az azokat alkotó leggyakoribb aminosavak, a glutaminsavak érzékelése segíti a túlélést. Épp úgy, ahogy az édes íz mögött megbúvó, energiát biztosító cukor és szénhidrát felismerése. Az összetevő detektálást általában a nyelven terpeszkedő ízlelőbimbók látják el, de az umami esetében néhány gyomorban lévő receptor is besegít.
Az íznek alapvető jelentősége van a japán és a kínai konyhában, de a nyugati konyhaművészetben kevés utalást találhatunk rá, leginkább „erőteljesen kellemes ízként” vagy „kínai ízként”, esetleg „húsízként” utalnak rá, de szokták a „fehérje ízeként” is emlegetni. Az ízérzetet a glutamátra specifikus ízlelő receptorok váltják ki.
Az umami szó eredetét tekintve a japán (旨味 vagy うまみ) szónak a romanizált átírásából származik, amelynek jelentése „finom íz”. A kínai nyelvben a xianwei (鮮味) szó utal erre az ízre. A japánok szerint az umami életre kelti az étel természetes ízét. Az umami egyensúly: feleslegessé teszi a fűszert, kellemes utóízt hagy a szájban és mély benyomást a lélekben.
A leggyakoribb umami ízt kiváltó glutamát-alapú élelmiszer-adalékanyagok Európában az E620–E625 számmal jelöltek. A nátrium-glutamát az E621-es számot viseli.

Még az anyatej is umamival van tele. Ráadásul a körülöttünk élő szőrös emlősök is érzékelik. Állítólag a világ népességének öt százaléka kevésbé érzékeny az umamira. Azt, hogy te egy vagy-e ebből a 315 millióból könnyen kiderítheted, ha megpróbálod meglelni a közös élményt a tengeri herkenytűkben, a parmezánban, a csirkehúsban és a szójaszószban. A feladat nem egyszerű, az umami ugyanis nem karakteres, viszont képes kiemelni a körülötte nyüzsgő ízeket. A glutamátnak, az umami élmény fő okozójának három összetevője van, ezek eltérő arányban fordulnak elő a különböző típusú élelmiszerekben. Van, amelyik az olyan zöldségekben és gombákban tanyázik, mint a paradicsom, a shiitake vagy a szarvasgomba, a szójabab, a krumpli, az édesburgonya vagy a répa. A marhában, sertésben és csirkében ismét más az umami felelős, ahogy a makrélában, kardhalban, osztrigában, kagylóban, rákban, tinta- és tonhalban is. Nem csoda, hogy a paradicsom, a tonhal és a parmezán olyan jól harmonizál a pizzán.

Ahogy a vendéglátós szakma rákapott az umamira, úgy használja ki az ízt az élelmiszeripar is. Az Ikeda professzor által szintetizált, ma már E621-es számon futó nátrium-glutamát rengeteg készétel adalékanyaga. Az E 621-et azonban többé már a komobuból, hanem mikrobákból vagy szintetikus úton nyerik. Ahogy az az adalékanyagoknál lenni szokott, a nátrium-glutamát egyrészt nagyobb koncentrációban lehet jelen az ételben, mint arról a természetes glutaminsav valaha álmodhatott, másrészt a szabadon flangáló adalékot a szervezet gyorsabban képes felvenni, ezért a vérben sokkal magasabb koncentrációt ér el. Ebből lehetnek a bajok. A hatvanas évek óta úgy tűnik, hogy bizonyos emberek különösen érzékenyek a nátrium-glutamátra, és könnyen kapnak szédüléssel, mellkasi fájdalommal, fejfájással, zsibbadtsággal, izzadással, esetenként az arc megduzzadásával járó tüneteket egy kínai étterem látogatása után, ezt nevezik "kínaiétterem-jelenségnek”.

E-621, nátrium-glutamát

Szerep:ízfokozó
Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés
Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki
(halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.
Ázsiában legalább kétezer éve használják a nátrium-glutamátot az ételek ízének fokozására. Korábban a tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát a glutaminsavnak, a fehérjéket felépítő egyik aminosavnak a nátrium sója. A glutaminsav kálcium és kálium sói is ízjavító hatásúak.
A glutaminsav számos táplálékfehérjénk építőköve, például sajtokban, húsokban, gombafélékben, cukorborsóban és tejben nagyobb koncentrációban mutatható ki. Egy része szabad, más aminosavakhoz nem kötődő formában található. Csak ez a szabad glutamát rendelkezik ízjavító tulajdonsággal. A paradicsom és bizonyos sajtok ízjavító hatása részben a szabad glutaminsav tartalmuknak köszönhető.

A nátrium-glutamát finom, fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz.  Érdekes módon nincsen saját íze. Még ma sem teljesen világos, hogy a glutamát milyen mechanizmussal fokozza más ételek ízét. Egyes vélemények szerint a nyelv ízérző receptorainak ingerküszöbét csökkenti, míg mások szerint a glutamát íze a sós, az édes, a savanyú és a keserű mellett az ötödik alapíz.
 
Glutamát
Az ázsiai konyha úgy használja a nátrium-glutamát nevű ízfokozó adalékanyagot, mint mi Európában a sót és a borsot. Az éttermi asztalok elengedhetetlen kelléke. Pedig a legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, de idegi elváltozásokat is, mint pl. Parkinson- vagy Alzheimer-kór. Az összefüggésekre a 70-es években figyeltek fel, amikor hosszabb időt Kínában töltött páciensek egyaránt elesettségről, nyakban, karon és háton érzett fokozott viszketésről, heves szívverésről panaszkodtak.
Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A súlyos asztmásokat pedig kifejezetten megviseli a glutamát csekély jelenléte is. Sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget, mondván, nincsen tudományos bizonyíték a glutamát egészségi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése sokkal szigorúbb: a Független Egészségtanács Fóruma (az UGB Fórum) egyik számában éppen ezzel foglalkozott. A cikk szerint a glutamát igenis kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Sajnos a hagyományos élelmiszerek (főként konzervek, levesporok, fűszerkeverékek, fűszersók) bőségesen tartalmaznak Na-glutamátot.

Források:
http://chemse.oxfordjournals.org/cgi/content/full/27/9/843
http://www.discoverumami.com/
http://zamat.blog.hu/2010/01/20/az_otodik_alapiz_az_umami
http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami
http://www.foodandwine.hu/2009/02/02/natrium-glutamat-koncentracioja-anyatejben/#more-7707
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html
PKM magazinok. :)
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Május 26. - 20:15:17
Válasz #6
Nem elérhető

Rencsi


Halihó!
Nemrégiben elvégeztük egy testépítők körében is közkedvelt kóla ízű 0 kalóriás szénsavas üdítőital (márkát és nevet direkt nem írok. ;) )pH vizsgálatát. Nagyon meglepődtem az eredményen, alul múlta a várakozásaim.
Tájékoztatásul, hogy jobban el tudjátok helyezni a mért eredményt:
9-10 pH általános mosószerek lúgos pH értéke; 7.0 pH semleges; 5.5 pH a bőr pH értéke;  1 pH körül van a 10%-os kénsav értéke, amely már a annyira savas, hogy a szövetet is erőteljesen roncsolja.
A mért érték: 2,65 pH volt. Én személy szerint 4 körüli értékre számítottam.... A mérés nem analitikai pontosságú volt, de tájékoztatásnak épp elég.
Ez után elgondolkodom, hogy milyen rendszerességgel fogom fogyasztani, de a gyomor fertőtlenítésére tuti jó módszer! ;)
Ennek örömére megyek és iszom is egy pohárral (és tényleg) :D
 :-oD
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/