2024. Május 10. - 04:41:28
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Erdei Zsolt  (Megtekintve 10052 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. November 22. - 19:58:10
Megtekintve 10052 alkalommal
Nem elérhető

lue


1974. május 31-én született Budapesten, majd 1992-ben a Csanády Árpád Központi Sportiskolában érettségizett. Magassága 178 cm, testsúlya 79 kg. Jelenlegi súlycsoportja félnehézsúly. A 2009. november 21-i mérkőzését cirkálósúlyban játszotta.

Egyetlen gyermeke van, Viktor Zsolt.

Felnőtt pályafutását 1985-ben kezdte a 75 kg-os mezőnyben, amatőrként 212 győzelemet és 20 vereséget könyvelhet el. Szakos József és Fehér Mihály voltak a nevelőedzői, aztán következett Klein Csaba, jelenleg Fritz Sdunek. Legjobb meccsét 1997. október 25-én vívta Ariel Hernández ellen Budapesten. Profi pályafutását 2000. november 6-án kezdte. Jelenleg a WBC cirkálósúlyú világbajnoka az Universum Box-Promotion színeiben, miután WBO világbajnoki övét visszaadta.

Bevonulózenéje: Republic: Szállj el kismadár

 Profi eredményei
WBO Interkontinentális bajnok, félnehézsúly (2002–2003)
WBO világbajnok, félnehézsúly 2004-2009
WBC világbajnok, cirkálósúly 2009

2009. November 22. - 22:21:23
Válasz #1
Nem elérhető

lue



2000. szeptember 22.
Erdei Zsolt viszont elemében volt, kirgíz ellenfelét le kellett léptetni.   
 
Madár, azaz Erdei Zsolt szárnyalt. A szorosabb nyitó menet után magabiztosan nyert a 2. etapban, majd miután a 3. menetben 15 pontosra nőtt a Vlagyiszlav Vizilterrel szembeni előnye, a kirgízt leléptették.

Erdei az elődöntőbe kerülésért jövő kedden az ukrán Alekszandr Zubrihinnal mérkőzik.
 
Zsolt az első percekben a lehetőséget kereste, ellenfele rosszul védekezett, ezért egyre több esélye adódott. A balegyenesei bejöttek. Korrekt, kemény boksz volt, olyan, amilyenre szükség van a kezdésnél. Talán könnyebben is ment, mint amire számítottunk."

"Ideges voltam a mérkőzés előtt, szerettem volna minél hamarabb jól bemutatkozni az olimpián" - értékelt Erdei Zsolt. - "Nem ismertem igazán az ellenfelemet, ezért az első menetben igyekeztem felmérni a lehetőségeimet. A védekezése eléggé szellős volt, ezért később könnyen el tudtam találni. Amikor úgy tűnt, hogy kiüthetem, egy kicsit elfogott a hév, ettől eltekintve úgy bokszoltam, ahogy kell."

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke: Zsoltnak jó felvezetés volt az ukrán elleni mérkőzésére."

2009. November 22. - 22:23:58
Válasz #2
Nem elérhető

lue


Erdei kikapott és bronzérmes
2000. szeptember 28.

 
 Erdei Zsolt elvesztette mérkőzését az ökölvívók 75 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében, így bronzérmes lett az olimpián. A magyar öklöző pontozással (24-16) kapott ki az orosz Gajdarbek Gajdarbekovtól.
   
 
A világ- és kétszeres Európa-bajnok Erdei óvatosan kezdett, bár övé volt az első tiszta ütés, később Gajdarbekov is többször betalált. A szünet előtt 5-3-ra vezetett az orosz.

Nagyon rosszul alakult a második két perc a magyar bokszoló számára, Gajdarbekov sorra vitte be az ütéseket, Erdei alig-alig találta el őt. Sőt, a menet felénél egy erős ütés következtében a földre került, rászámoltak. A menet vége: 11-6 Gajdarbekovnak.

Meghajtotta a következő szakaszt a magyar bokszoló, de csak lefaragni tudott hátrányából (16-11). Nagy harc alakult ki a negyedik két percre, Erdei többször erős ütést helyezett el ellenfele fején, de ő is sokat kapott. A végét is az orosz bírta jobban, a magyar próbálkozásai nem voltak pontosak és el is fáradt a sok "birkózásban". Végül magabiztosan nyert a rendkívül alattomosan és sok szabálytalansággal, csúnyán bokszoló Gajdarbekov (24-16).

Erdeinek vereségével a bronzérem jutott.
 


"Az ellenfél egyáltalán nem engedte bokszolni Erdeit, állandóan fogott" - mondta Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke. - "Ilyen a stílusa, üt egyet, fog egyet. A botrány az, hogy ezt a bíró engedte. Többször is meg kellett volna intenie Gajdarbekovot. Igaz, hogy a második menetben padlóra küldte "Madárt", de az csak egy pont. Már azt sem értettem, hogy kaphatott ötöt az elsőben, amikor szinte nem történt semmi. A harmadikban meg csak 7-6-ra nyert Erdei, holott sokkal jobb volt ellenfelénél. Ukrán bíró vezette a mérkőzést. Én már előtte jeleztem, hogy ez nem lesz jó. Korábban azt hittem, hogy japán mérkőzésvezető lesz. Nálam is kikapott Erdei, nem bokszolt jól, de nem engedték bokszolni."

"Erdeinek nem olyan volt a lábmunkája, mint amilyen lenni szokott" - hangzott Schmitt Pál, a MOB elnökének véleménye. - "Ezt az ellenfele megérezte, és miután olyan keményen eltalálta, már taktikusan szét is rázta a mérkőzést. Látta, hogy Erdei "nincs annyira együtt", nem kellett attól félnie, hogy kap egy nagy ütést. Igazából egy aranyesély úszott el. Én előzetesen úgy gondoltam, hogy az atlétika és az ökölvívás közösen hoz egy aranyérmet..."

2009. November 22. - 22:25:45
Válasz #3
Nem elérhető

lue


Erdei kiütéssel mutatkozott be
2000. december 05.

 
 Erdei Zsolt győzelemmel mutatkozott be a profi ökölvívók között. Az amatőrként világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes 26 éves bokszoló kiütéssel nyert a belga Filip Houthoofdt ellen Hamburgban. [A] 
   
Erdei a debütáló mérkőzésén már az első menetben TKO-val győzedelmeskedett Houthoofdt felett, kinek eddigi nyolc győzelme és 4 döntetlenje mellé el kell könyvelnie 25-ik vereségét is.
 

2009. November 22. - 22:26:31
Válasz #4
Nem elérhető

lue


Erdei duplázott, ismét KO-val nyert
2000. december 16.
 Második profi mérkőzését is technikai KO-val nyerte meg Erdei Zsolt, ki szombaton Essenben a 2. menetben fejezte be a mérkőzést az amerikai Willie McDonald (13-26-1; 2 KOs) ellen. 

2009. November 22. - 22:27:22
Válasz #5
Nem elérhető

lue


 
Zsolt első négymenetes mérkőzése
2001. január 27.

 
 Amatőr Európa- és világbajnokunk a profik között először bokszolta végig a kiírt menetszámot, amikor a müncheni Rudi-Sedlmayer-Halle-ban négy menetben pontozással verte Dennis McKinney-t (10-16-1; 5 KOs). 
 

2009. November 22. - 22:28:59
Válasz #6
Nem elérhető

lue


Erdei Zsolt súlyos autóbalesetet szenvedett
2001. március 26.

 
 Tatabánya után kb. 10 kilométerrel Erdei Zsolt profi ökölvívónk és kedvese súlyos autóbalesetet szenvedett, miután egy Peugeot 405-ös személygépkocsival egy ismeretlen tettes leszorította őket az útról. Zsolt elvesztette uralmát a kocsi felett, és autója a szalagkorlátot átszakítva, többször megperdülve a tengelye körül az árokban landolt.
   
Olimpiai bronzérmesünket útban Hamburg felé Tatabánya után egy Peugeot 405-ös személygépkocsival többször veszélyes szituációba sodorta egy ismeretlen személy, ki Zsolt reakciójára - egy keményebb hangvételű felháborodás - válaszul rárántotta a kormányt a mellette haladó autóra. Zsolt ezt látva oldalra kormányozva a kocsit átszakította a szalagkorlátot és az árokba zuhantak. Amatőr világbajnokunk szerencsére sértetlenül szállt ki az autóból, de barátnőjét, Editet súlyús, életveszélyes sérülésekkel szállították a tatabányai Szent Borbála kórházba.

Zsolt elmondása szerint a műtétek után kedvese állapota stabilizálódott, s úgy néz ki, hogy nem marad semmilyen maradandó sérülése.

Az Universum Box-Promotion sajnálja az esetet és várja vissza bokszolóját, ki hamarosan megkezdi a felkészülési időszakát.

2009. November 22. - 22:30:27
Válasz #7
Nem elérhető

lue


Ismét idő előtt döntötte el a mérkőzést Madár
2001. április 07.
 
 Erdei Zsolt (4-0-0; 3 KOs), a hamburgi bokszklub félnehézsúlyú reménysége ismét "hazai" környezetben bokszolhatott, amikor a negyedik menetben kiütéses győzelmet aratott Henry Mobio Besse (2-7-0; 1 KOs) felett. 

2009. November 22. - 22:31:58
Válasz #8
Nem elérhető

lue


Erdei itthon is győzött
2001. június 16.

 
 Erdei Zsolt (5-0-0; 3 KOs) Budapesten ötödik profi mérkőzését játszotta, ahol négy menetben pontozásos győzelmet aratott az ukrán Alexander Geratshenko (3-4-0) felett. Ez volt Madár első magyarországi fellépése, amióta a profik táborát erősíti. [A] 
   
A Republic együttes "Szállj el kismadár" című slágerétől kísérve lépet a kötelek közzé amatőr világbajnokunk, miközben a nézőtéren fantasztikus hangulat uralkodott.

A kötelező bemutatkozás után sajnos nem úgy alakultak az események, ahogyan azt a több ezres magyar nézősereg várta, ugyanis Gerasenkó egy jól eltalált ütéssel padlóra küldte a kissé lazán védekező Erdeit, ki gyorsan talpra állt, s válaszként többször is megsorozta Gerasenkót.

A második menetben Zsolt felpörgette az iramot, s az első részben elszenvedett kis csorbáját azonnal kijavította. A harmadik és a negyedik menetben picit visszavettek a bokszolók, de egyértelműen a magyar fiú irányított, míg Gerasenkó az erőnlétével küszködött. A várt győzelem tehát nem maradt el, Zsolt pontozásos győzelemmel mutatkozott be a hazai közönségnek.

Erdei Zsolt (5-0-0; 3 KOs) a találkozó után az RTL Klub riporterének kérdésére válaszolva elmondta, hogy saját magának tette nehézzé a találkozót azzal, hogy nyíltan kezdett. Aztán az is sok erőt kivett belőle, amíg összeszedte magát. Szokatlan volt számára a kesztyű is, mert edzésen ennél sokkal nehezebb kesztyűt használnak. Mint elmondta, tudása kb. 60-70 százalékát adta ki magából, de a lényeg a győzelem. Majd nemes gesztusról téve tanúbizonyságot felajánlotta kesztyűjét, a hátrányos helyzetű gyerekek javára.
 

2009. November 22. - 22:32:43
Válasz #9
Nem elérhető

lue


Zsolt sikerrel mutatkozott be Las Vegas-ban
2001. augusztus 05.

 
 A szerencsejátékok hazájába utazott az Universum Box-Promotion delegációja, köztük a magyar Erdei Zsolt is, ki hatodik professzionális bokszmérkőzését is megnyerte. Madár a harmadik menetben technikai KO-val győzött amerikai riválisa, Dennis Matthews (6-17-0; 5 KOs) ellen. [A] 
   
Vlagyimir Klicsko személyében a hamburgi klub fennállása óta először vívott címmeccset Las Vegasban, s Erdei Zsolt is letehette ez alkalomból névjegyét a tengerentúlon.

Zsolt bemutatkozó mérkőzése a várakozásoknak megfelelően történt, ugyanis a nem túl félelmetesnek tűnő statisztikával rendelkező texasi riválisa felett a harmadik menetben technikai KO-val győzött amatőr Európa- és világbajnokunk. Madár így hatodik mérkőzésén negyedik KO győzelmét szerezte meg.

2009. November 22. - 22:33:39
Válasz #10
Nem elérhető

lue


Zsolt gyorsan túljutott nyolcadik ellenfelén
2001. november 03.

 
 Erdei Zsolt (8-0-0; 6 KOs) félnehézsúlyú profi öklözőnk már az első menetben kétszer is a padlóra küldte a francia Alban Girouard-ot (12-11-0; 3 KOs), kit végül "csak" a második menetben tudott kiütni. A lübecki profi ökölvívó gálán ezzel a remek teljesítménnyel Erdei nyolcadik profi ökölvívó mérkőzésén hatodik KO.-győzelmét aratta.
   
Zsolt kiválló formában érkezett a gálára, ami teljesítményén is meglátszott. Már az összecsapás első három percében bebizonyosodott, hogy a francia ellenfél nem lehet vetélytársa az Universum Box-Promotion kiválló félnehézsúlyú bokszolójának. Erdei ugyanis az első menetben már kétszer a padlóra küldte ellenfelét, ki "szerencséjére" még fel tudott állni. A második menetben azonban amatőrként világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar bokszolónk végleg a padlóhoz ragasztotta Girouard-ot, megszerezve ezzel hatodik KO.-győzelmét.

2009. November 22. - 22:35:38
Válasz #11
Nem elérhető

lue


Madár TKO-val győzött Ko-Ko visszatérésén
2001. december 15.

 
 Erdei Zsolt kilencedik profi mérkőzését is megnyerte az Universum Box-Promotion berlini gáláján. A félnehézsúlyú Madár a negyedik menetben technikai KO-val verte ellenfelét, az amerikai Jesse Coronát (6-10-1; 2 KOs), míg a fél évet kihagyó Kovács nyolc menetes küzdelemben kerekedett felül a nicaraguai Jose Alfonso Rodriguezen.   
   
Erdei kilencedik meccsén hetedik olyan győzelmét aratta, melyben nem kellett végig bokszolnia a kitűzött menetszámot.

Erdei és Kovács a mérkőzést megelőzően egyedül mérlegelt, ugyanis a két magyar ellenfele a mérlegelésre nem érkezett meg. A hamburgi Universum Box-Promotion magyar ökölvívói közül Erdei 80 dkg-mal maradt a felső súlyhatár alatt, míg Kovács kicsit meghaladta a megengedett legmagasabb értéket, de ez sem jelentett problémát, mert nem világbajnoki övért lépett szorítóba.

2009. November 22. - 22:37:05
Válasz #12
Nem elérhető

lue


Erdei a második menetben kiütötte amerikai ellenfelét
2002. március 16.

 
 Erdei Zsolt (10-0-0; 8 KOs) tizedik profi ökölvívó-mérkőzésén tecnhikai KO-val verte ellenfelét, az amerikai Anthony Stephenst (30-12-2; 17 KOs) Stuttgartban. Zsolt keményebb ellenfélre számított, s szeretett volna több időt tölteni a ringben, de örül a gyors sikernek. [A] 
   
Vlagyimir Klicsko és a dél-afrikai Botha WBO nehézsúlyú címmérkőzése előtt Madár a harmadik párban lépett a szorítóba. Amatőr Európa- és világbajnokunk már az elején is meggyőző fölényre tett szert, a második menetben pedig egy bal-jobb-bal kombinációt követően az amerikai a kötelekre borult, majd lecsúszott a padlóra. Stephens pár másodperc múlva felállt, de a mérkőzésvezető kiszámolta.
 
   

2009. November 22. - 22:38:15
Válasz #13
Nem elérhető

lue


Súlyos győzelem Amerikában
2002. június 30.

 
 Erdei Zsolt (11-0-0; 8 KOs) második amerikai látogatása során Atlantic City-ben hat menetben, fölényesen győzött a cirkálósúlyú Darren Whitley (12-18-5; 4 KOs) ellen a Vlagyimir Klicsko vs Ray Mercer nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés felvezetésében. [A] 
   
Szögezzük le először is, hogy Erdei továbbra is a félnehézsúlyban kívánja folytatni pályafutását, vélhetően a jövőben nem kerül sor újabb cirkálósúlyú mérkőzésre.

A súlycsoportváltás, az időponteltolódásból származó fáradtság, a változó kiírt menetszám stb. mind mind hozzájárultak ahhoz, hogy Zsolt ne a legjobb formáját mutassa az amerikai közönségnek. Talán a felsorolt problémák és a súlytöbblet lehet az oka, hogy Erdei végigbokszolta a számára kiírt hat menetet úgy, hogy csak elvétve láttunk tőle robbanékony ütemváltásokat, gyors kombinációkat és megrendítő egyeneseket. Az amerikai ellenfele jól védekezett és elszórva vissza is ütött, de Zsolt mindvégig irányított, s győzelme egy másodpercre sem ingott meg.

A cirkálósúlyú Whitley legyőzésével Erdei megszerezte 11-ik győzelmét a profik között, s ismét pozitív eredménnyel mutatkozhatott be a tengerentúlon.
 

2009. November 22. - 22:38:49
Válasz #14
Nem elérhető

lue


Zsolt legyőzte az egykori WBF világbajnokot
2002. augusztus 17.

 
 Erdei első nyolc menetes mérkőzésén ismét saját súlycsoportjában szállt ringbe, ráadásul nem is akárkivel, a 33 éves Roberto Coelho-val (29-6-0; 21 KOs), ki 1994-ben a WBF középsúlyú világbajnoka volt. Erdei a berlini gálán egyhangú pontozással győzte le a rutinos brazil ellenfelét. [A] 
   
Zsolt hatalmas irammal kezdett, míg ellenfele szinte csak a védekezéssel törődött. Az első hat menet az első három perc másaként Erdei főlényes vezetésével jellemezhető, míg a hetedikben kis hullámvölgy következett az amatőr világbajnokunk erőnlétében. Zsolt szerencsére ezt túlvészelve a végső ütközetben ismét remekelt, így kétség nem férhetett győzelméhez.