G betűsek (nem kevés vót)
GABA(γ-aminovajsav):
Egy ún. gátló aminosav, ezért segít aludni, ellazulni, ezáltal a test, az izmok regenerálódásában segít. Több, mint 4 g-nél többet nem szabad bevinni belőle naponta, mert depresszívvé teszi a használóját.
Gamma oryzanol:
Egy antioxidáns. Ferulsav-észter és növényi szterol keverékéből áll. Leggyakranban rizsből vonják ki, jót tesz az izomtömeg növelésekor, csökkenti az LDL, azaz ún. „rossz” koleszterin szintjét, és a menopauza tüneteit is. 500 mg-nál többet naponta nem szabad fogyasztani belőle.
Ginkgo Biloba (páfrányfenyőlevél):
Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a koncentráló készséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) ellen is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben páfrányfenyőlevél (Ginkgo folium) néven hivatalos drog.
A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat és terpenoidokat, kvercetint és a kempferolt tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A levélben ginkgolsav található, ennek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A levélből készült kivonata ginkgolsavat nem tartalmaz.
Felhasználás módja:
- Kivonat: A friss levelekből készült kivonat értágító hatású.
- Tabletta: Javítja a vérkeringést.
- Tinktúra: Rossz vérkeringés esetén ajánlott.
Ginseng:
Az ázsiai eredetű csodaszer szinte egyidős az emberiséggel, és nem csak a depresszió, a koncentrációs zavarok és a magas vérnyomás hatásos ellenszere, de vágyfokozó hatása miatt is közkedvelt.
A ginseng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginseng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is.
A ginseng egyik jelentős tulajdonsága, hogy mint afrodiziákum, serkentőleg hat a szexuális vágyra, alkalmazásával fokozható az izgalmi állapot. A változókorban lévőknek sem kell lemondaniuk a testi örömökről, ugyanis a gyökér, az ő esetükben is pozitívan befolyásolja a szexuális aktivitást. A növény egyenesen a hormonháztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Számos szexuális zavar a nem megfelelő vérkeringésre vezethető vissza, amire a ginseng ugyancsak megoldást jelenthet.
Mindegy, hogy tea, tabletta vagy por formájában juttatjuk be a szervezetbe, a szer mindenképpen jó adag energialökést ad. Kutatások sorozatával bizonyították, hogy a borostyánfélék családjába tartozó ginseng hatása nem csak egy összetevőnek, hanem biológiai anyagok egész sorának köszönhető. Ezek közé tartozik például a növényi szőlőcukor, az A-vitamin, a B1 és B2 vitaminok, az alkaloidok, az ösztrogén és szelén, germánium és különféle illóolajok. Az, hogy a ginseng az emberi szervezetre milyen csodálatos hatással van, nem azon múlik, hogy az összetevők mekkora mennyiségben vannak jelen a gyökérben, hanem annak a speciális elrendeződésnek, ahogy azok a növényben elhelyezkednek.
A ginsengnek több fajtája ismert, a koreait főképp a komoly szellemi és lelki megterhelések esetén ajánlják, a szibériai ginseng elsősorban a szervezet immunrendszerét erősíti, és biztosítja a szervezet energia-utánpótlását. Ezt elsősorban élsportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők, illetve a szexuális vágy fokozására áhítozók részesítik előnyben.
/origo/Glicerin (glicerol):
Ún. háromértékű alkohol. Erjedés során keletkezik glicerin is az etanol mellett, a borban is megtalálható.
Valamennyi állati és növényi zsír és olaj glicerid (a glicerin különböző karbonsavakkal alkotott észtere). Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőként. Élelmiszeradalékként E422 kóddal említik.
Glicin:
A glicin az egyetlen olyan aminosav, amely optikailag nem aktív. A legtöbb fehérjében csak kis mennyiségben fordul elő, kivéve a kollagént, melynek kb 35 %-a glicin.
A glicin számos biomolekula alkotórésze. Az eukariótákban a D-aminolevulinsav, amely a porfirinek fő prekurzora, glicinből és szukcinil-koenzim A-ból képződik. A glicin alkotja a purinok központi C2N egységét.
Neurotranszmitter
A glicin egy gátló neurotranszmitter a központi idegrendzserben, különösen a gerincvelőben, az agytörzsben és a retinában. Amikor a glicinreceptorok aktiválódnak, kloridionok lépnek be a sejtbe az ionotróp receptorokok keresztül és a sejtben gátló posztszinaptikus potenciált (IPSP) váltanak ki. A sztrichnin az ionotróp glicinreceptorokon antagonista hatású. A glicin szükséges az NMDA receptorokon, mint a glutamát ko-agonistája.
Élelmiszeripari felhasználása
Élelmiszerek esetén a glicint és nátriumsóját (nátrium-glicinát) pékáruk esetén ízfokozóként, alkalmazzák, valamint egyúttal táplálékot szolgáltat az élesztőbaktériumoknak is. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, nincs ismert mellékhatása. Élelmiszeripari felhasználásra általában zselatinból állítják elő.
Glucomannan:
Egy olyan étkezési rost, amely vízben oldódik, és csak az egyik pálmafaj gyökeréből vonható ki használható formában. Béltisztító-, és koleszterinszint csökkentő hatása van.
Glükozamin:
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódótt molekula) glükozamin.
A glükozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.
Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin.
A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a tárhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glükozaminnak azonban nemcsak statikai - az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító - szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik. Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása. Kis mennyiségben glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók. A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.
Glukuronolakton:
Egy metabolit, amely energizál és javítja a közérzetet. Energiaitalokba is gyakran tesznek glukuronolaktont.
Glutamin:
Egy aminosav, amely leggyakrabban húsokban, a halakban, a tejtermékekben található meg. A vázizomban 60%-a ebből épül fel. Segít az izomleépülés megelőzésében. Immunerősítő hatása van, a bélrendszerben kifejtett jótékony hatása miatt. Sejttérfogat-növelő hatása is van. Túladagolás nem ismert.
Glutamin peptidek:
Gyors hidrolízissel rendelkező protein, amelyet egyesek szerint az izmok jobban használnak fel, mint az egyszerű, tiszta aminosavat. Gyorsabb izomregenerációban segít, valamit a sejttérfogat növelő hatása miatt nagyobb izomméretet biztosít.
Glutaminsav (Amido-piroborkősav, E 620):
C3H5(NH2) (COOH)2 A répacukor-melászban fordul elő; fehérjékből híg kénsav hatására képződik. Szintelen, kristályokból áll. A fehérjékben elterjedt aminosav; fontos élettani szerepe van, elsősorban az agy működésében.
A glutaminsav a fehérjék egyik építőeleme. A fehérjékben 20% arányban fordul elő ez az aminosav, a növényi fehérjékben a glutaminsav aránya akár a 40%-ot is elérheti. Élő sejtekben a glutaminsav a méregtelenítő folyamatokhoz, illetve bizonyos szövetek energiaszállító folyamataihoz szükséges. Ez a legfontosabb átvivő anyag az idegsejtek közötti ingerületátadásban.
Míg a fehérjékben kötött glutamát semmilyen hatással nincs az ízérzékelésre, a szabad glutamátnak ízfokozó hatása van. Sok élelmiszer, főként a parmezán, a paradicsom, a hal és a szója viszonylag sok szabad glutaminsavat tartalmaz, így érthető, hogy koncentrált formában – pédául a paradicsomsűrítményben vagy a szójaszószban –különféle élelmiszerekhez fűszerként is használható. Az élelsztőkivonat is gazdag természetes glutaminsavban. A tiszta glutaminsav édes-savanyú ízű és fokozza a sótartalmú élelmiszerek ízét. Ezen kívül erősíti a guanilsav (E 626), az inozinsav (E 630) és származékaik ízerősítő hatását.
Az európaiak naponta kb. 1 g glutaminsavat fogyasztanak el az élelmiszerekkel, ehhez járul a becslések szerint 0,3 – 0,6 gramm adalékanyagként fogyasztott glutaminsav. Az ázsiai országokban a tapasztalatok alapján az adalékanyaggal bevitt glutaminsav mennyisége akár 1,7 gramm is lehet. A glutaminsav veszélytelennek számít. A fehérje-anyagcserébe kerülve tökéletesen hasznosul.
Glutation:
A glutation redukált (GSH) és oxidált (GSSG) formája, valamint a glutation-reduktáz (GR) jelentős szerepet játszik a hidrogén-peroxid (H2O2) lebontásában a citoszolban és a kloroplasztiszban szerveződött összetett rendszerben, a Halliwell-Asada-ciklusban. A glutation-S-transzferáz a xenobiotikumok méregtelenítésében vesz részt. Hasonlóan az aszkorbáthoz, a glutation is képes közvetlen reakciókra.
Fontos még megemlíteni mint nem enzimatikus antioxidánst, az E-vitamint (α-tokoferol), amely a membránok kettős lipidrétegében található, és védelmet nyújt a lipid-peroxidáció ellen. Az oxidált vitamin az aszkorbát-glutation ciklusban nyeri vissza redukáló képességét.
Glycocyamine (guanidine-acetic acid):
Ebből állítja elő a test a kreatint egy metil segítségével, amelyet a máj kapcsol hozzá.
Gotu Kola:
Idegnyugtató és agyműködést serkentő növény Indiából. A vénák és az artériák állapotát is javítja, ezáltal szexuális teljesítőképességre is jótékonyan hat.
Guanidinopropionic Acid (GPA):
Az inzulintermelésre jótékonyan hat, illetve a kreatin felszívódását is segíti, éppen ezért gyakran megtalálható kreatinos termékekben. A szálkásításban is segít pont az inzulintermelésre gyakorolt hatása miatt.
Guarana (Paullinia cupana):
A kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a szappanfaalakúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj.
Dél-Amerikában honos gyógynövény. Az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan 6-8 órán át tartós frissességet biztosít, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása.[1] Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlott. Fájdalomcsillapító hatása is ismert.
Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.
A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.
Guggul olaj:
Egy indiai fa gyantája, amely a koleszterin-szintet csökkenti, és megváltoztatja az egyik pajzsmirigy-hormon termelődését, és a klinikai kísérletek szerint a pattanásokra is jó.
Gynostemma:
Immunrendszer erősítő hatású növény kivonata. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns.