2024. Április 28. - 23:19:31
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: A pionír (2007-es cikk)  (Megtekintve 9897 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2008. Július 23. - 02:15:09
Megtekintve 9897 alkalommal
Nem elérhető

Steve Namat

VIP Member
A pionír – Németh István útja




István augusztus elején megérkezett Los Angelesbe, hogy élete egyik legnagyobb álmának megvalósításába kezdjen. IFBB profiként mutatkozik be pár hét múlva Kanadában és az USA-ban.

2007 megint egy új korszak kezdete lesz a sport karrierjében, illetve az életében. 8 évvel azután, hogy elöszőr fogott súlyzót a kezébe és 5 évvel azután, hogy elöször állt szinpadra testépitö versenyen, jelenleg már az IFBB Profi debutálására készül. Most 23 évesen a legfiatalabb IFBB Profi a vilagon. Amivel persze egyelőre nem sokra megy, de azért vegyük vegig, hogy mennyire számit különlegesnek ez az életkor az IFBB profik világában...

Kevesen vannak, akik ilyen fiatalon kiemelkedő fizikumot tudtak felmutatni. Nézzünk pár példát:

-Shawn Ray 23 évesen lett profi
-Lee Priest volt a legfiatalabb a 22 évével és vele van egálban Rich Gaspari
-Lee Haney 24 évesen lett profi
-Jay Cutler 23 évesen lett profi

De vannak, akik habár késobb váltak profivá, mégis a legjobbak közé kerültek: Kevin Levrone (26), Ronnie Coleman (27)...

De nézzük a magyar oldalát is a dolgoknak... Az IFBB Profi versenyzés mindig is a magyar testépítés nagy mumusa volt es lesz. Ennek talán az lehet az oka, hogy az eddigi legjobb versenyzőink valamilyen oknál fogva mindig kudarcot vallottak, mikor megpróbálkoztak IFBB profiként érvényesülni.

Elöször Kiss Jenő, aki az eddigi legsikeresebb magyar testépítő. Habár a '96-os amatőr Világbajnokság Abszolút Bajnok-i cimet mondhatni könnyedén megnyerte (es ezzel vált IFBB Profivá), a profi szereplései sajnos nem úgy sikerültek ahogy szerette volna. 26 évesen debütált profiként egy 8. hellyel a '98-as Német Grand Prix-en, ami igen jó eredménynek mondható. Aztán '99-ben még 2 versenyen indult el. Az Ironman Pro-n (ahol 16. lett) és a Night Of The Champions-on (ahol nem ért el helyezést). Sajnos valószínüleg ezek a helyezések vették el az eddigi legsikeresebb magyar versenyzőnk kedvét a további indulástól.

Majd jött Jóba Elek, aki szinten egy igazi klasszisnak számitott a magyar testépitésben. Németh István annyit mondott róla: "anno ronggyá olvastam minden vele készült interjút.. Annak ellenére, hogy ő is IFBB Profi volt, sajnos valodi profi szereplése nem volt. '97-ben még amatőrként állt profi szinpadra a Magyar GP-n, és 12. lett. Majd 2000-ben újra felkészült a Magyar GP-re...de sajnos tőle "független" okokbol nem idulhatott el...pedig remek formában volt. Velemenyem szerint ez a csalodás örökre elvette a kedvét a további versenyzéstől.”

A következő reménység Kiss-Horváth István volt, aki az eddigi legaktivabb IFBB Profi-nk volt. '99-ben debütált a Night Of The Champions-on ahol nem ért el helyezést. Viszont utána még 10 további IFBB Profi versenyen szerepelt és a legjobb eredménye egy 8. helyezés volt 2000-ben a Magyar GP-n. Sajnos már ő is visszavonult, utolsó
versenye a 2004-es Toronto Pro volt, ahol 17. lett.

Németh István még egy versenyzőt említ: „A legutóbbi (es vélemenyem szerint az eddigi legtöbbre hivatott) IFBB profink Lantos Johnny, aki a San Francisco Pro-n tervezte az IFBB Profi debütálását. Sajnálatos módon mindössze pár héttel a verseny előtt egy vállsérülés (és egy ezáltal bekövetkezett fertőzés miatt) életveszélyes állapotba került és azonnal meg kellett műteni. Így egészségügyi okok miatt fulladt kudarcba a debütálása. Remélem még nem veszítette el a motivácioját, hogy egyszer még IFBB Profi szinpadra álljon! Talán az én probálkozásaim is adnak majd neki némi motivaiciot...hátha viszonozhatom majd ezzel azt a motivációt amit ő nyújtott nekem már 2001 óta, amikor először láttam őt élőben pózolni és moccanni sem bírtam a döbbenettől. Aztán a keceli szobámban berendezett edzőtermemben kiraktam a poszteret a falra és ez rengeteg motiváciot nyujtott nekem. Emlékszem, hogy az egyik éjszaka lábaztam (2001 környékén) és láttam, hogy az akkori osztálytársaim a házunk előtt mentek a discoba, igencsak jó hangulatban...engem meg várt a guggoló állványon a rúd... Én akkor (de már '99-ben is) tudatosan készültem rá, hogy testépítő bajnok leszek. Ott ültem, ránéztem a képen Johnny lábára...tekertem egyet a rúdon és már álltam is be alá guggolni...a többiek csak bulizzanak kacagva...az nevet igazan, aki utoljára nevet...és az én leszek... Már akkor is igy álltam a dolgokhoz.”


Visszatérve a magyar IFBB profi eredményekhez... Tehát eddig a két legjobb magyar IFBB Profi eredmény Kiss Jenő es Kiss-Horváth István 8. helyezései voltak. Tehát, ha István valaha 8.-nál jobb helyezést ér el IFBB Profiként, akkor onnantól kezdve õ lesz az eddigi legeredményesebb magyar testépítő. De az igazat megvallva István nem a magyar mezőnyhöz méri magát, és igazából soha nem is akarta ahhoz mérni magát. Ő magának és a világnak akar bizonyítani, ahogy ezt le is írta magáról többször. Nem akar a saját hazájában próféta lenni. Ő inkább nagyban gondolkodik.


Nezzük a terveit most:

A tervezett versenyek a következők:

-2007.09.08. - Montreal Pro Classic (Montreal, Kanada)
-2007.09.14-15. - Atlantic City Pro (Atlantic City, USA)

Aztán lesz még egy verseny:

-2007.09.22-23. - Santa Susanna Pro (Santa Susanna, Spanyolorszag)



Németh István (Steve Namat) erről így nyilatkozott a bodybuilding.hu –nak: „Amennyiben pénzügyileg megoldható lesz az a repülőjegy is, akkor lehet, hogy ezen is elindulok. Mindenesetre, mindenképpen meg akarom nézni a Mr.Olympiát Las Vegas-ban, szeptember 28-29-én. Tehát Santa Susanna-ból még vissza kellene jönnöm Los Angelesbe és onnan Las Vegasba. Ez rengeteg pénz csak utazásra. Zárójelben megjegyezném, hogy a háttérben még sok terv van erre, de ezekről egyelőre még nem beszélnék.”
 


Hogy kik indulnak Istvánnal a versenyeken?

Nézzünk pár nevet az előzetes nevezések alapján:
 
Chris Cormier, Troy Alves, King Kamali, Johnnie Jackson, Darrem Charles, Quincy Taylor, Joel Stubbs... Azt hiszem, annak aki benne van ebben a sportban, annak ezek a nevek elég sokat mondanak. „Az igazat megvallva örülök annak, hogy igazi nagy nevekkel állhatok a szinpadra, nem pedig csak egy aátlagos profi mezőnyben, mert így láthatom majd azt, hogy hova kell majd a jövőben eljutnom a fizikumom fejlesztését illetően. Velem együtt 27 versenyző nevezett”, - mondja István.



Hogy mi lenne egy ilyen mezőnyben megfelelő eredmény István számára az első profi versenyein?

Ez nehéz kérdés. Nézzük a tényeket. Steve mindössze 23 éves, Troy Alves és Chris Cormier kb. 20 évvel idősebbek nála. István európai, viszonylag ismeretlen és profiként teljesen kezdő. Ezek a tények jelentősen csökkentik az esélyeit, de Steve természetesen nem így áll a dolgokhoz.

 

Még 4 utolsó kérdést tettünk fel Steve-nek az IFBB debütálásával kapcsolatban.

 
„Mivel lennék elégedett? Ha a képeket visszanézve megfelelelő fejlődést
észlelnék magamon a tavalyi évhez képest es egyben sikerülne az eddigi
karrierem legjobb formáját a szinpadra vinni.

Mit várnék el magamtól? Szeretnék a top10-ben végezni mindkét (vagy
mindhárom) versenyen.

Mit vár el tőlem Milos (mivel az ő irányítása alatt készülök)? Szeretne
a top5-ben látni és szerinte minden esélyem megvan rá.

Mi lenne egy álom beteljesülése? Valamelyik versenyen a top3-ban
végezni és ezzel kvalifikálni a 2007-es Mr. Olympia-ra. Habár ez már
'92 óta az álmom és minden évben ez lesz a cél amíg egyszer el nem
érem...aztán emelem a tétet.”

De persze ez egy szubjektív elbírálású sportág, így kár is előre tervezgetni, mert minden a bírók aznapi kedvétől fog függeni. Az ember midössze annyit tehet, hogy kihozza magából a maximumot, megmutatja magát és várja az eredményhirdetést."


De mindezek mellett már azt is sikerként konyvelhetjük el, hogy magyar származású testépítőként abszolút pionírnak számít ebben a közegben. Magyarországról soha senki nem készült még az Egyesült Államokban a versenyeire, főleg nem TEAM MILOS tagként, soha senki nem kapott még ekkora nemzetközi publicitást magyar testépítőként (már 23 évesen több amerikai es nemzetközi testépítő magazin oldalain illetve cimlapjain megjelent). Emellett együtt edzhetett már több napon át Johnnie Jackson-nal, nemsokára valószínűleg Troy Alves-al, Dennis Wolf-al...szerintem ezek a dolgok minden ambíciózus testépítő álmai között ott szerepelnek.



István a megérkezésének körülményeiről beszél zárásként és megköszöni mindenkinek a segítséget a támogatásában.

„…Az itteni körülményekről még annyit, hogy megérkezésem után Milos-nál laktam, ezúton is köszönöm anyukájának a sok csirkemellet!



Utána a fullertoni Residence Inn Hotel-ben voltam 8 napot, jelenleg pedig a Lemon Tree Hotelben lakom Anaheim-ben és a versenyekig biztosan ott is leszek mostmár.

A napi 2-4 edzésemet természetesen Milos termében a Koloseum Gym-ben végzem Fullertonban.



Még több beszámolóval fogok jelentkezni, de már az elsőben megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet nyílvánítsak azoknak, akik nélkül már eddig sem sikerült volna eljutnom.



Köszönet szüleimnek, akik már ’99 óta maximálisan hisznek bennem és segítenek amiben csak tudnak!

Köszönet a menyasszonyomnak Varga Lindának, aki rengeteget segít nekem egész évben! Augusztus 30-án ő is megérkezik Kaliforniába és a felkészülés finishét már közösen fogjuk végigcsinálni. Ez nagyon sokat jelent nekem!

Köszönet az Extremefit-nek, és azon belül külön is, Nagy Zoltánnak és Nagy Tibornak, amiért hisznek bennem és egész évben segítik a felkészülésemet. Hála nekik, a világ legjobb minőségű táplálék-kiegészítőivel készülhetek a világ legjobb testépítői ellen, illetve azt is nekik köszönhetem, hogy újra itt lehetek az Egyesült Államokban és tovább építhetem a sport karrieremet.

Köszönet Pintér Ferencnek, a Fitness 2000 edzőterem tulajdonosának, mert az ő szakmai, baráti és anyagi segítségével ebben az évben újra nagyon látványos fejlődést érhettem el, valamint évközben Magyarország legjobb, legnagyobb és legjobban felszerelt edzőtermében készülhettem a versenyeimre! Feri nélkül nem jutottam volna el ilyen rövid idő alatt ilyen magas szintre.

Köszönet Lantos Johnny-nak, aki már 2001 decembere óta folyamatosan ellát hasznos tanácsokkal. Tőle tanultam meg a versenyfelkeszülés minden csinját-binját.

És végül, de nem utolsó sorban köszönet Milos Sarcev-nek, aki már 2006 novembere óta hatalmas tudásával maximálisan felügyeli a felkeszülésemet, emellett kisöccseként kezelve segit beilleszkedni az amerikai közegbe, a testépitésen kivül is rengeteg hasznos tanáccsal ellát, barátilag és anyagilag is amiben tud segit. Emellett persze minden edzésen szétrúgja a seggemet és a végletekig megdolgoztat. Egy álmom vált valora azzal, hogy az ő felügyelete alatt keszülhetek!”



2007 Montreal Pro végeredmények:


1. Darrem Charles
2. Quincy Taylor
3. Johnnie Jackson
4. Chris Cormier
5. Fouad Abiad
6. Troy Alves
7. Frederic Sauvage
8. Shahriar (King) Kamali
9. Joel Stubbs
10. Mike Asiedu
11. Simon Voyer
12. Steve Namat
13. Jeffrey Long
14. Tommi Thorvildsen
15. Troy Brown
- Jocelyn Pelletier
- Daniele Seccarecci
- Patrick Skailes
- Aiman Faour
- Arnaud Plaisant
- Tua Dexter
- Fedel Clark
- Christian Lobarede









2007 Santa Susanna Pro végeredmények:


1. Paco Bautista
 
2. Markus Rühl
 
3. Ronny Rockel
 
4. Armin Scholz
 
5. Martin Kjellström
 
6. Troy Brown
 
7. Daniele Seccarecci
 
8. Huntington Glanville
 
9. Lee Powell
 
10. Tommi Thorvildsen
 
11. Frederic Sauvage
 
12. Thomas Benagli
 
13. Michael Sheridan
 
14. Arnaud Plaisant
 
15. Steve Namat
 
- Oliver Adzievski
 
- Gianluca Catapano
 
- Simon Cohen
 
- Elbert Daron Lytle
 
- Oleg Makchatsev
 
- Harold Marillier
 
- Cesar Mendible
 
- Sergei Ogorodnikov
 
- Manfred Petautschnig
 
- Thomas Stellander
 
- Cvetko Stojmenovski
 
- Darren Toma
 
- Wong Ngai Hong











Még a felkészülés alatt






Szerelmemmel Lindával a Koloseum Gym-ben






A kétszeres Mr. Olympia Jay Cutler-rel

GYURMA FOREVER: http://www.youtube.com/watch?v=AtCbp1kx41M
www.facebook.com/HammerHungarian
"All that we are is the result of what we have thought."