Levesek:
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli
3 dkg liszt
2 dl 12 %-os tejföl,
2 db tojássárgája
Só, fehér bors, reszelt szerecsendió
1,2 dl víz
Elkészítés:
A megtisztított, feldarabolt brokkolit – annyi vízben, amennyi ellepi – puhára főzzük. Nyolc darab brokkolit félreteszünk, a többit a főzőlével együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a maradék vizet, ízesítjük sóval, borssal. A lisztet elkeverjük a tejföllel,...
Brokkolikrémleves (csökkentett energiatartalmú)
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli
1 evőkanál kefír
1 gerezd fokhagyma
só, bors, ételízesítő, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A brokkolit 3 dl vízben feltesszük főni, ízesítjük. Mikor készre főtt, 1-2 rózsát kiveszünk, a többit botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a kefírt, tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, visszatesszük a félretett rózsákat, és tálaljuk.
Cukkinikrémleves
Hozzávalók:
2 cukkini
2 fej vöröshagyma
1 közepes fej burgonya
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom (jó a szárított is)
1 zöldségleveskocka
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A leveskockát feloldjuk 1 liter forró vízben, a cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított hagymát, összezúzott fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikára szeletelt burgonyát, és még 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leveskockát és 20 percig...
Eperkrémleves tojáshabbal
Hozzávalók:
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg eper
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg liszt
2 dl tej
só, csipet porcukor, mesterséges édesítőszer
fahéj, szegfűszeg,
2 tojás
1,5 dl víz.
Elkészítés:
Az epret megfőzzük az édesítőszeres, fahéjas, szegfűszeges, vaniliás cukros vízben. A lisztet a tojássárgákkal és a tejjel elhabarjuk, hozzáöntjük, és felforrás után rögtön levesszük, kihűtjük. Az egészet összeturmixoljuk. 2 tojásfehérjét csipet...
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 leveskocka
1 ek. liszt
2 dl kávétejszín
2 szelet pirítós
2 ek olaj
Elkészítés:
A karikára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd liszttel meghintve tovább pirítjuk. 1 liter vízzel felöntjük, és ha forr, a leveskockát beletesszük. Néhány percig főzzük, majd a tejszínnel felforralva tálaljuk. Tetejére háromszögre vágott pirítóst és reszelt sajtot...
Frankfurti leves
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta
2 pár baromfivirsli
3 ek. olaj
2 ek. liszt
2 dl tejföl, 12 % zsírtartalmú
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna, őrölt kömény, őrölt bors, fűszerpaprika, só
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott kelkáposztát csíkokra vágjuk és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával, majorannával, köménnyel , őrölt borssal és sóval ízesített vízben föltesszük főni. Amikor a káposzta majdnem puha, hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt virslit és
Frankfurti leves (csökkentett energiatartalmú)
Hozzávalók:
5 dkg kelkáposzta
2 dkg zeller
5 dkg virsli
1 evőkanál kefír
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával kevés vízen üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a kockára vágott zellert és a felkarikázott virslit. Felaprítjuk a kelkáposztát, fűszerezzük, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, és készre főzzük. Tálaláskor kefírrel díszítjük.