2024. Május 23. - 07:41:46
Bodybuilding.hu Fórumok

Szerző Téma: Édes örömök  (Megtekintve 37897 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

2010. Április 14. - 16:48:58
Válasz #45
Nem elérhető

Rencsi


Köszi Balu a helyesbítést!  ;D

PALACSINTA

Alap recept:
http://www.bodybuilding.hu/supersite/forum/index.php?topic=1051.msg184030#msg184030

FEHÉRJÉS PALACSINTA

Hozzávalók (6 db-hoz):                        
   3 dl tej;
   2 evőkanál liszt;
   2 mérő fehérje ízlés szerint;
Elkészítés:
1.   A tejet felfőzünk jó sűrűre a 2 evőkanál. liszttel, majd belekeverünk két mérő fehérjét. Kissé kihűtjük, majd a palacsintákat betöltjük.

GESZTENYÉS PALACSINTA

Hozzávalók (~10 db-hoz):                        
   4 dl tej;
   2 evőkanál liszt;
   25 dkg gesztenyemassza;
   3 evőkanál rum, vagy rumaroma;
Elkészítés:
1.   A tejet felfőzünk jó sűrűre a 2 evőkanál. liszttel, majd belekeverjük a gesztenyemasszát és a rumot, és betöltjük vele a palacsintákat.

MANDULÁS-VANÍLIÁS TÚRÓPALACSINTA
http://www.bodybuilding.hu/supersite/forum/index.php?topic=1052.msg175065#msg175065
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Április 14. - 20:09:03
Válasz #46

Tündi-Bündi

Vendég
Fuu Rencsi ezek nagyon jól néznek ki!!! Łł=

2010. Április 20. - 13:29:36
Válasz #47
Nem elérhető

Rencsi


Fuu Rencsi ezek nagyon jól néznek ki!!! Łł=
Köszi, igyekszem!  :)
Húsvétkor anyukám talált számomra egy megfelelően bonyolult receptet a Príma Konyha magazin 2010. áprilisi számában. Ez a recept tehát nem saját szerzemény, de nagyon-nagyon finom!

CIGÁNYMEGGYTORTA

Hozzávalók:                        
A tésztához:
   25-30 dkg aszalt cigánymeggy;
   0,5 dl rum;
   3 közepes tojás;
   1 vaníliarúd;
   12 dkg vaj v. sütőmargarin;
   12 dkg porcukor;
   14 dkg finomliszt;
   7 dkg darált dió;
   1 kiskanál sütőpor;
   Fél kiskanál őrölt fahéj;
   1 citrom reszelt héja;
   Fél mokkáskanál só;
A tortaforma kikenéséhez:
   Vaj vagy sütőmargarin;
A tészta leszórásához és megkenéséhez:
   Kb. 2 ek. finomliszt;
   15 dkg meggylekvár;
   6 dkg dió;
A cigánymeggye-pálinkás sziruphoz:
   1 csapott evőkanál cukor;
   0,5 dl víz;
   0,3 dl cigánymeggy pálinka;
A zselatinhoz:
   2,5 dl víz;
   4 dkg zselatinpor;
A marcipános krémhez:
   1,25 dl tej;
   10 dkg natúr fehér marcipánmassza;
   2 tojássárgája;
   1 evőkanál kristálycukor;
   1,5 dl habtejszín;
A csokoládés krémhez:
   1,25 dl tej;
   5 dkg étcsokoládé;
   1 tojássárgája;
   2 evőkanál kristálycukor;
   1,5 dl habtejszín;
Díszítéshez:
   2 dl habtejszín;
   16 szem aszalt cigánymeggy;
   10 dkg vékony lapocskákra vágott pirított mandula;

Elkészítés:
1.   A tésztához az aszalt meggyet apróra vágjuk, majd forrásban lévő vízbe szórjuk. Csak addig hagyjuk a vízben, amíg felpuhul, de nem szabad megfőzni! Ezután leszűrjük és hideg vízzel lehűtjük. Jól lecsöpögtetjük, tálba rakjuk, a rumot ráöntjük.
2.   A tojásokat egy nagy tálba elhabarjuk, és a félebehasított vaníliarúd belsejét belekaparjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként a tojást is beledolgozzuk. 2-3 percnyi kevergés (habosítás) után könnyű krémes massza lesz belőle. A rumos meggyre öntjük. A lisztet a dióval, a sütőporral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a sóval összeforgatjuk. Könnyed mozdulatokkal az előzőekhez adjuk, de nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
3.   A masszából három, egyenként kb. 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, amiket azután egyenként megsütünk. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk, egyharmadnyi tésztát kb. 1 centi vastagon elsimítunk rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190°C) kb. 10 percig sütjük. Ha kész a tetejét meghintjük egy kevés finomliszttel, majd megfordítva sütőpapírra borítjuk. Még két tortalapot sütünk ugyanígy.
4.   A tészta tetejére való meggylekvárt egy kicsit kikeverjük, így könnyebb lesz kenni. A diót egy nagy serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd apróra vágjuk. De az is jó, ha egy mozsárban törjük durvára.
5.   A cigánymeggy-pálinkás sziruphoz a cukrot a vízben kevergetve 2 percig forraljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, ekkor a pálinkát is hozzáadjuk.
6.   Még kétféle krémet kell főznünk, egy marcipánosat és egy csokoládésat. Miután mindkettőt egy kevés zselatinnal fogjuk megkötni, ezt készítjük el először. A vizet fölforraljuk, a zselatint beleszórjuk, és kis lángon, kevergetve 2-3 percig forraljuk, hogy fölolvadjon. A marcipános krémhez a tejet a lereszelt marcipánmasszával simára turmixszoljuk, majd feltesszük forrni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk, kis lángon kevergetve fölforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik. Kevergetve hűlni hagyjuk. A csokoládéshoz a tejet a tűzre tesszük, a csokoládét felolvasztjuk benne. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk és kevergetve fölforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik. Kevergetve hűlni hagyjuk. A tejszínhabot egyszerre kemény habbá verjük, elfelezzük. Amikor a marcipános krém is és a csokoládés krém is már csak langyos, a tejszínhabot beléjük forgatjuk, és 2-2 evőkanálnyi langyos olvasztott zselatint is belecsurgatunk.
7.   Villámgyorsan nekilátunk a torta töltésének, még mielőtt a krémek megszilárdulnának. Egy tortalapot először pálinkás sziruppal, majd a kikevert meggylekvárral megkenünk, a pirított dióval megszórjuk, majd visszatesszük a tortaformába. Azért kell így tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A csokoládés krémből jó egy evőkanálnyit elteszünk a  torta tetejének díszítéséhez, a többit a tortalapra simítjuk. A másik két tésztalapot is megkenjük pálinkás sziruppal, meggylekvárral és megszórjuk dióval. Egyet a csoki krémre illesztünk. A marcipános krém háromnegyedét rákenjük, a harmadik piskótalapot rátesszük. A maradék marcipános krémet is rákenjük. A félretett csokoládés krémből kis pöttyöket vagy vonalakat teszünk rá, és egy fogvájóval elhúzzuk, így szép márványos lesz a teteje. Letakarva legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, de még jobb, ha egy egész éjjelen át ott marad.
8.   Tálalás előtt a torta tetejét kemény habbá vert tejszínhabbal és aszalt cigánymeggyel díszítjük, a torta oldalához pedig pirított mandulát tapasztunk. Forró vízbe mártott késsel 16 szeletre vágjuk.

Észrevételek:

- A tészták elég vékonyak, egy plusz diós piskótalappal mindenképp ki fogom egészíteni, mert az aszaltmeggyes lapok elég csömörek és egy légiesebb tészta jobban feldobná.
- A krémek kevesek, több csoki és marcipán mehetne beléjük, mert a meggyes tészta túl domináns, és több tejszínhab is szükséges. Tehát a krémekbe 2.5-2,5 dl tejszínt használnék és 15 dkg marcipán masszát és 10 dkg étcsokoládét (80% kakaó tartalmút olvasztottam be).
- A lekvárból is többet használtam fel.
- Zselatinból 2 dkg-ot használtam, és 3-3 evőkanálnyit csorgattam bele, hogy kevesebbet pazaroljak, mint az eredeti recept. Ezzel is szépen megkötött.

Aki ezek után nekiveselkedik, annak jó szórakozást! Az eredmény megéri mindenképp, amint alul is látható!  ;)  /7%
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Április 20. - 13:38:19
Válasz #48
Nem elérhető

Rencsi


Egy jóval egyszerűbb édesség, amit nagyon szeretek reggelinek is:

REFORM TEJBEGRÍZ


Hozzávalók:                        
   5 dl tej;
   3 evőkanál durum búzaliszt (szemcsés), vagy búzadara;
   15-20 dkg zsírszegény túró, vagy 1-2 mérő fehérje;
   Ízlés szerint édesítő, gyümölcs, finom fehérjepor;
   Lekvár a díszítéshez;

Elkészítés:
1.   A tejet feltesszük forrni, mikor már felforrt csomómentesen elkeverjük benne a teljes kiőrlésű durum búzalisztet, vagy a búzadarát. Miután besűrűsödött hozzáadjuk a túrót. Aki édesen szereti, tehet hozzá édesítőszert (én nem szoktam), feldarabolt gyümölcsöt vagy ízletes fehérjével is gazdagíthatja. Ha fehérjét teszek hozzá, akkor hígabbra hagyom egy kissé a grízt, mert úgy is felszívja.
2.   A díszítéshez a lekvárból 2-3 evőkanálnyi mennyiséget elkeverünk kevés vízzel (1-2 evőkanálnyi elég) és feltesszük a tűzre. Miután meghígult a dzsemünk, köröket, vagy spirális vonalat húzunk a tányérra szedett gríz tetejére, majd ezt követően fogvájó segítségével elhúzzuk a vonalakat.
 /7%
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Május 25. - 13:52:05
Válasz #49
Nem elérhető

haven


Leírom a legújabb felfedezésem,hátha másnak is bejön majd. Szóval,mákos tésztát szerettem volna enni,de nem kaptam durum tésztából rövidmetéltet. Igen ám,de a mákot már megvettem és ráadásul továbbra is nagyon kívántam az ízét. Arra gondoltam,mi lenne,ha rizzsel csinálnám tészta helyett. Főztem egy tejbe rizst,bele a darált mákot és édesítőnek mézet majd összekavartam. Nem volt az igazi valahogy. Majd jött egy szikra, a tányéron elhúztam laposra a mákos rizst,majd szilvalekvárral (cukornélküli,házi) megkentem. Ez már nagyon ízlett,azóta többször is ettem,a mák a szilvalekvárral harmónikus ízt ad.
-tejberizs
-darált mák
-szilvalekvár
" all those moments will be lost in time like tears in rain "

2010. Május 25. - 14:15:11
Válasz #50
Nem elérhető

Gabe


"Yeah buddy, light weight baby!"

2010. Május 25. - 14:16:37
Válasz #51
Nem elérhető

rr


nem egy nullkalóriás kaja :D

2010. Május 25. - 14:22:25
Válasz #52
Nem elérhető

haven


nem,viszont nagyjából "tiszta" kaja
tömegelés van,szerencsére :-):-)::
" all those moments will be lost in time like tears in rain "

2010. Május 25. - 14:24:17
Válasz #53
Nem elérhető

Rencsi


Leírom a legújabb felfedezésem,hátha másnak is bejön majd. Szóval,mákos tésztát szerettem volna enni,de nem kaptam durum tésztából rövidmetéltet. Igen ám,de a mákot már megvettem és ráadásul továbbra is nagyon kívántam az ízét. Arra gondoltam,mi lenne,ha rizzsel csinálnám tészta helyett. Főztem egy tejbe rizst,bele a darált mákot és édesítőnek mézet majd összekavartam. Nem volt az igazi valahogy. Majd jött egy szikra, a tányéron elhúztam laposra a mákos rizst,majd szilvalekvárral (cukornélküli,házi) megkentem. Ez már nagyon ízlett,azóta többször is ettem,a mák a szilvalekvárral harmónikus ízt ad.
-tejberizs
-darált mák
-szilvalekvár
Nem hangzik olyan rosszul. A mákot is szeretem, a tejberizst is és szilvalekvárt is. Együtt sem lehet rossz. (Gabenek biztos gyenge a gyomra. ;D ). Meggyel is próbáld ki, az jobban stimmel a mákhoz. ;) Miért nem teszel bele egy kis fahéjas, vagy vaníliás fehérjét méz helyett? Adagtól függően pár mérő megadná neki a kellő ízt és még fehérjedúsabb is lenne. (ekkor nem kell kemény tejberizsnek lennie, mert a fehérje úgyis szívna fel belőle). ;)
"Amit nem tudunk megtenni, ne akadályozzon bennünket abban, amit megtehetünk!" /John Wooden/

2010. Május 25. - 14:28:33
Válasz #54
Nem elérhető

haven


köszönöm,megfogadom,a héten akkor kreatívkodni fogok 8-)
" all those moments will be lost in time like tears in rain "

2010. Május 25. - 14:41:38
Válasz #55
Nem elérhető

Gabe


Nekem a tej, meg a szilvalekvár még tömegeléskor sem lenne benne a repertoárban, de ízlések és pofonok.
A lekvárkészítéshez meg nem értek, de én szerintem van elegendő mennyiségű gyümölcscukor is a lekvárban anélkül, hogy hozzáadott cukorról kellene beszélni.
"Yeah buddy, light weight baby!"

2010. Május 25. - 14:47:40
Válasz #56
Nem elérhető

haven


jogos,hasonlóképpen gondolkodom én is. Ez egy kilengésem most. A tej az gáz szerintem is, a szilvalekvárban meg csak egy kis gyümölcscukor van,az belefér,legalább tölti a máj glikogént ****:))))))
" all those moments will be lost in time like tears in rain "

2010. Május 25. - 14:50:04
Válasz #57
Nem elérhető

Gabe


jogos,hasonlóképpen gondolkodom én is. Ez egy kilengésem most. A tej az gáz szerintem is, a szilvalekvárban meg csak egy kis gyümölcscukor van,az belefér,legalább tölti a máj glikogént ****:))))))
KIS gyümölcscukor? D
Jó, azé' nem kell csúnyán nézni!  ;D
"Yeah buddy, light weight baby!"

2010. Május 25. - 15:06:08
Válasz #58
Nem elérhető

haven


asszem olyan 50-60 %-os lehet a szilvalekvár fruktóz tartalma,de próbálok nagyon keveset enni belőle egy nap
szebben nem tudok nézni ))=/
" all those moments will be lost in time like tears in rain "

2010. Május 26. - 22:28:35
Válasz #59
Nem elérhető

Szandi


Egy adag protein + egy tojás fehérjéje.
Összekutyultam, bögrébe tettem és mikróba tettem. Amikor ki akart már futni, akkor kivettem. Kiborítottam egy tálra és megettem. Nem rossz... /7%
Az ember fizikai korlátja csak az, amit ő épít saját maga köré.