Halihó!
Ez egy kicsit bonyolultabb recept, de csak akkor, ha magatok készítitek el a tésztát is. Nekem nagyon ízlett és barátosném szerint is finom!
PULYKÁS TEJSZÍNES LASAGNEHozzávalók:50-60 dkg darált pulykahús (mellfilé lehetőleg); 2 evőkanál olaj; 5-6 gerezd fokhagyma; 2-2,5 mokkáskanál só; 2 mokkáskanál fehérbors; Pici reszelt szerecsendió; Fél mokkáskanál gyömbérpor; Egy mokkáskanál morzsolt oregano; 1,5-2 dl víz; 25 dkg univerzális búzaliszt búzacsírával; 2 tojás; 1 evőkanál margarin (el is maradhat); 4 evőkanál liszt; 4 dl tej; 2 dl tejszín; 15 dkg sajt;
Elkészítés:
1. A házi lasagne tésztával kezdjük a hozzákészülődést, ha nem előrevásároltból dolgozunk. A 25 dkg liszthez hozzáütjük a két tojást, és eldolgozzuk. Kevés vizet (kb. fél deci kell majd hozzá) apránként hozzádolgozunk, mindig csak annyit, amennyit felvesz. Végül egy kemény tésztát kapunk, amit sodrófa segítségével kb. 2-3 mm vastagra nyújtunk, felhajtjuk a fára és a közepénél elvágjuk. Az így kapott nagy téglalapot kisebb „négyzetekre” vágjuk. Kb. 16-18 db jön ki belőle, a kevésbé szimmetrikusak kerülnek majd a középső rétegre.
2. A darált húst egy nagyobb serpenyőben, az olajon, lepirítjuk. Közben fűszerezzük: 1-1 mokkáskanál só és fehérborssal, zúzott fokhagymával, beleszórjuk a csipetnyi szerecsendiót (keveset, mert nagyon intenzív az íze), a gyömbért és az oreganot. Ahogy a levét elfövi, fokozatosan hozzáöntjük a vizet és készre pároljuk, azaz megvárjuk, míg ismét elpárolog a víz.
3. A mártáshoz a margarint fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet apránként folyamatos kevergetés mellett beleöntjük, tejszínnel gazdagítjuk és még 1 dl vizet öntünk hozzá. Hozzáadunk 1 mokkáskanál sót és fehérborsot, folyamatosan kevergetve pedig besűrítjük. A végén mikor kész, elkeverünk benne 7 dkg reszelt sajtot.
4. Egy kb. 16×25 cm-es tepsit kimargarinozunk és jöhet a rétegezés. Alulra kerül egy kis sajtos mártás, erre a tészta réteg, egymás mellett kb. 4 tésztalap elfér. Erre ismételten sajtos mártás kerül, majd a pulyka fele. Rá tészta, ide betehetjük a kevésbé szépre sikerült lapokat, tetejére mártás, hús, és jön a 3-dik réteg tészta, ezek szép egységes lapok legyenek lehetőleg, a tetejére öntet kerüljön, hogy a lapok megpuhuljanak. Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig sütjük.
Tipp: Szójatejjel is készíthető, és a fagyasztást is jól tűri.