Még egy karalábés recept, Zsolti kedvéért hajdinás.
Ez a kísérlet még finomabb lett, mint az előző karalábés.
HAJDINÁS-CSIRKÉS-TÖLTÖTT KARALÁBÉ
Hozzávalók:~9 darab közepes nagyságú zsenge karalábé (~4×250 g);50 dkg darált csirkemellfilé/pulykamellfilé;125 g zabpehely; 25 g hajdinakása;2+1 evőkanál olívaolaj;1 közepes fej vöröshagyma (50g)1 tojás; 1 kisdoboz tejföl (175 g);Só; bors10 dkg sajt;
Elkészítés:
1. A karalábék legtetejét levágjuk, és a díszítéshez félretesszük. A többi részét meghámozzuk és az alján kis talpat vágunk, hogy megálljon. Forrásban lévő vízbe tesszük, és 10 percig előfőzzük, így könnyebben ki tudjuk vájni a közepüket. Kiemeljük a vízből és egy élesebb peremű kanállal amennyire lehetséges, kiszedjük a belsejüket.
2. Ameddig a karalábék előkészülnek, megcsináljuk a tölteléket. Egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon megdinszteljük a felkockázott hagymát (ne legyen túl forró a zsiradék, mert az olívaolaj hamarabb megég, mint a többi). Amint üveges, beletesszük a darált húst és többször kevergetjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amíg fehéredik, egy kisebb serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a zabot, majd, kb. 2-3 perc után az hajdinakását is hozzátesszük és együtt pirítjuk tovább őket. A kifehéredett húst (zsiradékja nélkül) összekeverjük a pirult hajdinás zabbal, ezzel kész a töltelék.
3. A tejfölt elkeverjük kis sóval, borssal és 1 egész tojással. A karalábékat betöltjük, a tetejüket megöntözzük a tojásos szósszal, sajtot reszelünk rá és előmelegített sütőben 180 °C-on 25 percig sütjük. Tálaláskor a félretett tetőkkel díszítjük.
Tipp: Fokhagymával is gazdagíthatjuk; Mediterrán ízek kedvelőinek: húshoz adjuk 1 mk kakukkfüvet, oreganot és nagyon kevéske rozmaringot(intenzív az íze);
Tejfölt helyett: tejszín/ szójakészítmények, de ekkor csak a tojás sárgája kerüljön bele, mert túl híg lenne.