Sziasztok! Egy őzhusi felhasználására egy finomság. Lehet marhával is.
A mártás azért expressz, mert ha rendesen recept szerint jártam volna el, akkor a mártás 2 h, a sütés megintcsak 2 h, így este 10-es kezdéssel nem fértem volna bele az éjféli fekvésbe.
így kénytelen voltam gyorsítani a tempón, így született meg:
ŐZFILÉ EXPRESSZ „BARNAMÁRTÁSSAL”
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott őzcomb; 90-100 g vöröshagyma (egy nagy fej fele); 4 gerezd fokhagyma; 3 evőkanál olaj; 6 dkg füstölt szalonna; 120 g sárgarépa; 120 g gyökér; 40 g zeller; 1-1,5 dl száraz vörösbor; Kakukkfű, őrölt fekete bors, só, gyömbér; 2 dl tej;
Elkészítés:
1. A húst kicsontozzuk. A tejet összekeverjük 2-3 gerezd zúzott fokhagymával. A húst beletesszük, úgy hogy mindenhol érje. Így érleljük legalább egy éjszakát.
2. Másnap a combot kivesszük a tejből, és rostokra merőlegesen felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, a szalonnát is feldaraboljuk.
3. Egy serpenyőben a szalonnákat lepirítjuk kis lángon, az olajjal együtt, de ne legyenek pirosak. Ezt követően a hagymát is hozzátesszük, mikor üveges, jöhet a hús hozzá. Ekkor hozzátesszük a fűszereket is, kis kakukkfüvet és a leheletnyi gyömbért és 2 gerezdnyi zúzott fokhagymát. Lefedve hagyjuk pirulni, időnként megkeverjük.
4. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük őket. Ekkorra a hús is zsírjára sült, felöntjük 1,5 dl vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk. Hozzátesszük a zöldségeket. Takarékon lefedve egy órán át főzzük, időnként megkeverjük, fölengedjük vízzel. Az utolsó hígítás vörösborral történjen, és pároljuk el azt is
Nagyon finom lett.