Sziasztok!
Sorry, hogy ilyen megkésve válaszolok, csakhát azok a fránya vizsgák nem hagyják az embert nyugton
Kifli, zsömleElkészítés ~10 db-hoz, időben kb. 2 órahossza (a lehető legegyszerűbb módját írom le, a többi bonyolultabb, de ha van érdeklődő...
): 2.5-3 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy nagyobb bögrébe, ráteszünk 1 kisnalál cukrot (ezt muszáj, mert édesírővel nem jött nekem fel) és ráöntünk ~2.5 dl langyos tejet (a laktózérzékenyek: víz/kefíres víz) kis lisztet szórunk a tetejére és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Közben a 50 dkg lisztet (hívatalosan kenyérliszt, de én lisztkeveréket használtam: 20 dkg teljes értékű buzalisz+15 dkg teljes kiörlésű zabliszt + 10 dkg teljes rozslisz + 5 dkg buzacsíra+buzakorpa és még magokat tettem bele: lenmag,szezámmag) összekeverem 1 db tojással, 1 csipet sóval, és 5 dkg olvasztott vajjal (lehet helyette olaj). Ezt követően a keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és megdagasztjuk. konyharuhával letakarva kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük (téli időben a langyos radiátoron kelesztettem)
Ezt követően meglisztezett gyúrólapra borítjuk és 10 részre osztjuk, a kiflihez egyenként négyzetekké nyújtjuk (lásd kép) majd az egyik csücsöktől a szemben lésvő másikig feltekerjü. A zsömléhez csak 10 hosszúkás zsömkét kell belőle formázni. Ez a tészta kenyérnek is mehet. A végén kimargarinozott és kilisztezett tepsibe tesszük őket. Meleg helyen újabb 30-40 percig kelesztjük és a tetejüket vízzek kikevert tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben közepesnél nagyobb lánggal 25-30 percig sütjük. Amint kisültek vizes ecsettel átkenjük őket, mert ekkor fényesek maradnak. És ennyi
Tipp:a tetejüket magokkal a 2.kelesztés előtt szórjuk meg. Külön lehet vásárolni sikért is, az is mehet bele.
És nyugodtan lehet kísérletezni!