A hétvégén nagyon sok jót olvastam a lencséről, így tegnap lyukas órában sort is kerítettem egy finom lencsefőzelékre. Tudom, sokan nem szeretik, meg hát nem guggolás előttre való (nekem nem volt vele bajom
) de hátha szereti más is rajtam kívül.
LencsefőzelékHozzávalók: 200g lencse, 300g krumpli(hámozottan, nyersen mértem), só, bors, 4-5 gerezd foghagyma, 4-5 babérlevél, 1 késhegynyi szódabikarbóna(én minden hüvelyes főzőlevébe teszek); 1 ek (oliva)olaj, 1 ek zabliszt, 2 mk. őrölt fűszerpaprika.
Elkészítés: A lencsét még főzés előtt áztassuk be jó pár órára, azaz öntsünk rá vizet, ne sajnáljuk. A duplájára biztos megfog dagadni. A krumplit kockázzuk fel, tegyük a lencsével együtt egy lábasba, öntsük fel vízzel, kb. 1-2 ujjnyira lepje el. A vízbe tegyünk sót, őrölt borsot, a késhegynyi szódabikarbónát, az egész babérlevelet és felaprított foghagymát. Közepes lángon, fedő alatt(fakanállal kis rés) kb. 30 perc alatt meg is fől. (Közben 1-2 szer megkavarhatjuk)
Amikor megfőtt, tálba kiszedjük (babérlevelet kidobjuk) és letörjük. Ízesítjük ha szükséges (só, bors). Ez az egyszerű módja, így is finom.
A folytatásban egy edényben kis-közepes lángon(pl. amiben főztük a lencsét) kis(1 ek.) (oliva)olajat hevítünk, ekkor is tehetünk bele felaprózott foghagymát, kicsit megfuttatjuk az 1ek zabliszttel együtt. (meg ne égjen!) Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, pici hideg vizet öntünk hozzá, ezzel megvan a rántásunk. A letört lencsét ráfordítjuk, összekavarjuk. Hígítást a félretett főzőlével tegyük. A lángra visszatéve 5 perc alatt összeforraljuk.
Tippek: a szárazbab, sárgaborsó főzeléket ugyanígy készíthetjük el.
1. főzés közben.
2. kész főzelék.
(A lencséről amit találtam, és meghozta hozzá a kedvem. 100g-ban: P: 26g; ch: 53g ...; emellett: az energia tartalmának 30%-át fehérje adja, és ezen belül a aminosav tartalmának felét adja:glutaminsav,aszparaginsav, arginin, leucin, lizin. A lencse fehérjéjének biológiai értéke 56-72 között van és rendkívül magas a K tartalma. Tömören ezeket találtam, javítsatok ki ha tévednék.
)